2015.06.16
Kolonics Réka

Június 12-én a XV. POSzT OFF-programjai között a pécsi Palatinus Hotelben az érdeklődők a Cseh Tamás Programmal, az NKA könnyűzenei programjával is megismerkedhettek. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője Szalai Attila mentort és Tamás Áront kérdezte.

A 2014-ben útnak indított Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Program 8 alprogramból áll, az ezek támogatására rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a . A Cseh Tamás Program pályakezdő előadókat támogató alprogramjának 42 nyertes formációja közül két zenekar a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF-programjai között is bebizonyíthatta, mit tud: a Sétatéren felállított színpadon a Találkozó ideje alatt a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra (interjúnk) és a Nemulass (interjúnk) is fellépett. Tamás Áron, a Nemulass együttes tagja a június 12-én tartott beszélgetésen arról is beszámolt, a fellépési lehetőségeken túl mi mindenben segített a zenekar számára a Program.


cstppecs
Szalai Attila, Tamás Áron és Bajnai Zsolt


„A Programot megelőző zenei próbálkozásaink során végig úgy éreztük, nem áll mögöttünk megfelelő zenei háttér ahhoz, hogy színvonalas produkciókat hozhassunk létre, amiket az emberek komolyan vesznek” – mondta Áron, majd hozzátette: most profi felvételek, klipek készítésére is van lehetőségük. A két millió forint támogatási összeget főleg ez utóbbiakra, valamint grafikai munkálatokra költötték. Munkájuk eredménye hamarosan rajongóikhoz is eljuthat: készül és néhány héten belül meg is jelenik első nagylemezük. A zenekaroknak egy minimum ötszámos albumot kell felvenniük, melyet legalább 300 példányban kell kiadniuk. A Nemulass azonban újító szemlélettel fogott neki a feltételek teljesítésének is: 100 darabot a megadott példányszámból pendrive-on jelentetnek meg. A pendrive 8 gigabájtjából kettőt foglal majd el a lemez, a videoklip és az ahhoz forgatott werkfilm, a maradék helyet pedig mindenki arra használhatja, amire szeretné. „Úgy gondoltuk, ez a csavar reklámfogásnak sem lesz utolsó” – tette hozzá.


A Program által támogatottak mentorokat is kaptak maguk mellé, akik tapasztalatukkal, kapcsolataikkal segítik a munkájukat. Az első sorban alternatív zenei munkásságáról ismert Szalai Attila az erdélyi Bagossy Brothers Company (interjúnk) és a budapesti Kalef (interjúnk) mentora lett. A Nemulassal ellentétben a Szalai Attila mentorálta együttesek már egy viszonylag kiforrott anyaggal pályáztak a Programra. A Bagossy Brothers Company talán ezért is lehetett kész elsőként a lemezzel, egyik dalukat már a Petőfi Rádió is játssza. „Én azzal tudok foglalkozni, amiben hiszek és amit szeretek: ezt a két zenekart én szakmailag is nagyon jónak tartom”- mondta a mentor. Véleménye szerint a mentorok tudása a fiatal zenekarokat elsősorban a stúdió kiválasztása, a klipforgatás során, valamint médiával való kapcsolatain keresztül tudja segíteni.


cstppecs2


A Cseh Tamás Program esetében nem külföldről megvásárolt licencről beszélhetünk, így az folyamatosan fejlődik. Tavaly 200 pályázó közül választották ki a győzteseket, akiknek egy zsűri előtt, élőben is bizonyítaniuk kellett tehetségüket. Egyes információk szerint az idei pályáztatás során a jelentkező előadók száma akár 400-at is elérheti. Szükségessé válik emiatt a koncepció átgondolása is. Mint azt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője kifejtette, elképzeléseik szerint július első napjaiban jelentetnék meg az induló zenekaroknak szóló, új pályázatot. Idén a tavalyival ellentétben nem hívják majd be az összes pályázót élő meghallgatásra, hanem történne egy előválogatás is, melynek eredményeképp végül 50 zenekar jelenhetne meg a zsűri előtt. Közülük legfeljebb 25 zenekar nyerhetne támogatást. „Változtatásként írnánk a pályázatba azt is, hogy azok a zenekarok, akik a lemezfelvételi munkálatokkal már előrébb tartanak, a támogatást koncertturnék szervezésére is felhasználhassák” – tette hozzá. Külön pályázati felhívással fordulnának az elektronikus zenei stílus képviselői felé is: kisebb támogatási összeggel és kevesebb lehetséges nyertessel hirdetik majd meg a pályázatot a műfaj fiatal művelőinek.


Fotók: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak: Cseh Tamás ProgramPOSzT

Download

2018.03.22

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Jerzy Snopek lengyel nagykövet március 21-én a Fonó Budai Zeneházban tartott, „Együtt táncol, s issza borát” című lengyel-magyar gálán aláírta a Felczak Alapról szóló lengyel-magyar memorandumot. A miniszter kiemelte: a két ország még akkor is barátja egymásnak, ha érdekeik nem mindig esnek egybe.

_D0A0458_Copy

2018.03.22

Idén június 8. és 17. között rendezik meg a tíz napig tartó, operaelőadásokat, hangversenyeket, kiállítást és filmvetítést is magában foglaló Bartók Plusz Operafesztivált. Az esemény – melyet 2001-ben tartottak meg először – célja egyrészt Miskolc kulturális turizmusának fejlesztése, másrészt a nagy múlttal rendelkező opera mint műfaj népszerűsítése.

106357_borito

2018.03.21

A legkiválóbb magyar avantgárd költő volt. Rendkívül sokszínű személyiség, aki bármihez fogott is, azt mindig siker övezte, így nemcsak az írásban, de a festészetben is maradandót alkotott – tehetsége és lelkesedése pedig környezetét is megihlette. Az éppen ma 131 éve született Kossuth-díjas íróra, költőre, képzőművészre, a magyar avantgárd legjelesebb képviselőjére: Kassák Lajosra emlékezünk.

Jótékonysági gálaműsort ad a Duna Palota dísztermében március 22-én este a Bánffy Szalon az V. kerületi önkormányzattal és több szervezettel összefogva – mondta el Molnár Adrienn, a szalon vezetője az M1 aktuális csatorna március 21-ei műsorában, hozzátéve, hogy 17 művész lép fel a gálaesten. A fellépők közül kiemelte Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművészt, aki saját zongorakísérete mellett mond verset és Kiss B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekest, aki kalotaszegi népdalokkal készül a gálaestre.

A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá a tervek szerint 2021-re. Megújul a színház homlokzata és újabb bejáratok is épülnek. A bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki. A nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik, valamint színészkávézót is létrehoznak. Megújulnak a színházat övező zöldfelületek, a nézőtéren erkély épül, a ruhatár pedig átköltözik a jelenlegi büfé helyére. A Modern Városok Program által biztosított 75 milliárd forintból 10 milliárdot a színházra fordítanak.

Két új kiállítást nyit március 22-én Jeruzsálemben az Izrael Múzeum, melyek a holt-tengeri tekercseket és megtalálásuk történetének új részleteit mutatják be. A tárlatok azokról a rendkívüli régészeti leletekről szólnak, melyek új fényt vetettek az emberiség egyik legfontosabb kulturális hagyományának történtére. Az egyik tárgy a Genezis, vagyis Mózes első könyve, a Teremtés könyve szövegének apokrif, vagyis a vallási kánonba be nem vett tekercse, a Biblia legősibb változata, melyet hetven évvel ezelőtt a Júdeiai-sivatagban találtak meg. A második új kiállítás a 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációját jelentő tekercsek felfedezésének hátteréről szól.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma