2015.06.16
Kolonics Réka

Június 12-én a XV. POSzT OFF-programjai között a pécsi Palatinus Hotelben az érdeklődők a Cseh Tamás Programmal, az NKA könnyűzenei programjával is megismerkedhettek. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője Szalai Attila mentort és Tamás Áront kérdezte.

A 2014-ben útnak indított Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Program 8 alprogramból áll, az ezek támogatására rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a . A Cseh Tamás Program pályakezdő előadókat támogató alprogramjának 42 nyertes formációja közül két zenekar a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF-programjai között is bebizonyíthatta, mit tud: a Sétatéren felállított színpadon a Találkozó ideje alatt a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra (interjúnk) és a Nemulass (interjúnk) is fellépett. Tamás Áron, a Nemulass együttes tagja a június 12-én tartott beszélgetésen arról is beszámolt, a fellépési lehetőségeken túl mi mindenben segített a zenekar számára a Program.


cstppecs
Szalai Attila, Tamás Áron és Bajnai Zsolt


„A Programot megelőző zenei próbálkozásaink során végig úgy éreztük, nem áll mögöttünk megfelelő zenei háttér ahhoz, hogy színvonalas produkciókat hozhassunk létre, amiket az emberek komolyan vesznek” – mondta Áron, majd hozzátette: most profi felvételek, klipek készítésére is van lehetőségük. A két millió forint támogatási összeget főleg ez utóbbiakra, valamint grafikai munkálatokra költötték. Munkájuk eredménye hamarosan rajongóikhoz is eljuthat: készül és néhány héten belül meg is jelenik első nagylemezük. A zenekaroknak egy minimum ötszámos albumot kell felvenniük, melyet legalább 300 példányban kell kiadniuk. A Nemulass azonban újító szemlélettel fogott neki a feltételek teljesítésének is: 100 darabot a megadott példányszámból pendrive-on jelentetnek meg. A pendrive 8 gigabájtjából kettőt foglal majd el a lemez, a videoklip és az ahhoz forgatott werkfilm, a maradék helyet pedig mindenki arra használhatja, amire szeretné. „Úgy gondoltuk, ez a csavar reklámfogásnak sem lesz utolsó” – tette hozzá.


A Program által támogatottak mentorokat is kaptak maguk mellé, akik tapasztalatukkal, kapcsolataikkal segítik a munkájukat. Az első sorban alternatív zenei munkásságáról ismert Szalai Attila az erdélyi Bagossy Brothers Company (interjúnk) és a budapesti Kalef (interjúnk) mentora lett. A Nemulassal ellentétben a Szalai Attila mentorálta együttesek már egy viszonylag kiforrott anyaggal pályáztak a Programra. A Bagossy Brothers Company talán ezért is lehetett kész elsőként a lemezzel, egyik dalukat már a Petőfi Rádió is játssza. „Én azzal tudok foglalkozni, amiben hiszek és amit szeretek: ezt a két zenekart én szakmailag is nagyon jónak tartom”- mondta a mentor. Véleménye szerint a mentorok tudása a fiatal zenekarokat elsősorban a stúdió kiválasztása, a klipforgatás során, valamint médiával való kapcsolatain keresztül tudja segíteni.


cstppecs2


A Cseh Tamás Program esetében nem külföldről megvásárolt licencről beszélhetünk, így az folyamatosan fejlődik. Tavaly 200 pályázó közül választották ki a győzteseket, akiknek egy zsűri előtt, élőben is bizonyítaniuk kellett tehetségüket. Egyes információk szerint az idei pályáztatás során a jelentkező előadók száma akár 400-at is elérheti. Szükségessé válik emiatt a koncepció átgondolása is. Mint azt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője kifejtette, elképzeléseik szerint július első napjaiban jelentetnék meg az induló zenekaroknak szóló, új pályázatot. Idén a tavalyival ellentétben nem hívják majd be az összes pályázót élő meghallgatásra, hanem történne egy előválogatás is, melynek eredményeképp végül 50 zenekar jelenhetne meg a zsűri előtt. Közülük legfeljebb 25 zenekar nyerhetne támogatást. „Változtatásként írnánk a pályázatba azt is, hogy azok a zenekarok, akik a lemezfelvételi munkálatokkal már előrébb tartanak, a támogatást koncertturnék szervezésére is felhasználhassák” – tette hozzá. Külön pályázati felhívással fordulnának az elektronikus zenei stílus képviselői felé is: kisebb támogatási összeggel és kevesebb lehetséges nyertessel hirdetik majd meg a pályázatot a műfaj fiatal művelőinek.


Fotók: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak: Cseh Tamás ProgramPOSzT

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma