2015.06.16
Kolonics Réka

Június 12-én a XV. POSzT OFF-programjai között a pécsi Palatinus Hotelben az érdeklődők a Cseh Tamás Programmal, az NKA könnyűzenei programjával is megismerkedhettek. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője Szalai Attila mentort és Tamás Áront kérdezte.

A 2014-ben útnak indított Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Program 8 alprogramból áll, az ezek támogatására rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a . A Cseh Tamás Program pályakezdő előadókat támogató alprogramjának 42 nyertes formációja közül két zenekar a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF-programjai között is bebizonyíthatta, mit tud: a Sétatéren felállított színpadon a Találkozó ideje alatt a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra (interjúnk) és a Nemulass (interjúnk) is fellépett. Tamás Áron, a Nemulass együttes tagja a június 12-én tartott beszélgetésen arról is beszámolt, a fellépési lehetőségeken túl mi mindenben segített a zenekar számára a Program.


cstppecs
Szalai Attila, Tamás Áron és Bajnai Zsolt


„A Programot megelőző zenei próbálkozásaink során végig úgy éreztük, nem áll mögöttünk megfelelő zenei háttér ahhoz, hogy színvonalas produkciókat hozhassunk létre, amiket az emberek komolyan vesznek” – mondta Áron, majd hozzátette: most profi felvételek, klipek készítésére is van lehetőségük. A két millió forint támogatási összeget főleg ez utóbbiakra, valamint grafikai munkálatokra költötték. Munkájuk eredménye hamarosan rajongóikhoz is eljuthat: készül és néhány héten belül meg is jelenik első nagylemezük. A zenekaroknak egy minimum ötszámos albumot kell felvenniük, melyet legalább 300 példányban kell kiadniuk. A Nemulass azonban újító szemlélettel fogott neki a feltételek teljesítésének is: 100 darabot a megadott példányszámból pendrive-on jelentetnek meg. A pendrive 8 gigabájtjából kettőt foglal majd el a lemez, a videoklip és az ahhoz forgatott werkfilm, a maradék helyet pedig mindenki arra használhatja, amire szeretné. „Úgy gondoltuk, ez a csavar reklámfogásnak sem lesz utolsó” – tette hozzá.


A Program által támogatottak mentorokat is kaptak maguk mellé, akik tapasztalatukkal, kapcsolataikkal segítik a munkájukat. Az első sorban alternatív zenei munkásságáról ismert Szalai Attila az erdélyi Bagossy Brothers Company (interjúnk) és a budapesti Kalef (interjúnk) mentora lett. A Nemulassal ellentétben a Szalai Attila mentorálta együttesek már egy viszonylag kiforrott anyaggal pályáztak a Programra. A Bagossy Brothers Company talán ezért is lehetett kész elsőként a lemezzel, egyik dalukat már a Petőfi Rádió is játssza. „Én azzal tudok foglalkozni, amiben hiszek és amit szeretek: ezt a két zenekart én szakmailag is nagyon jónak tartom”- mondta a mentor. Véleménye szerint a mentorok tudása a fiatal zenekarokat elsősorban a stúdió kiválasztása, a klipforgatás során, valamint médiával való kapcsolatain keresztül tudja segíteni.


cstppecs2


A Cseh Tamás Program esetében nem külföldről megvásárolt licencről beszélhetünk, így az folyamatosan fejlődik. Tavaly 200 pályázó közül választották ki a győzteseket, akiknek egy zsűri előtt, élőben is bizonyítaniuk kellett tehetségüket. Egyes információk szerint az idei pályáztatás során a jelentkező előadók száma akár 400-at is elérheti. Szükségessé válik emiatt a koncepció átgondolása is. Mint azt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője kifejtette, elképzeléseik szerint július első napjaiban jelentetnék meg az induló zenekaroknak szóló, új pályázatot. Idén a tavalyival ellentétben nem hívják majd be az összes pályázót élő meghallgatásra, hanem történne egy előválogatás is, melynek eredményeképp végül 50 zenekar jelenhetne meg a zsűri előtt. Közülük legfeljebb 25 zenekar nyerhetne támogatást. „Változtatásként írnánk a pályázatba azt is, hogy azok a zenekarok, akik a lemezfelvételi munkálatokkal már előrébb tartanak, a támogatást koncertturnék szervezésére is felhasználhassák” – tette hozzá. Külön pályázati felhívással fordulnának az elektronikus zenei stílus képviselői felé is: kisebb támogatási összeggel és kevesebb lehetséges nyertessel hirdetik majd meg a pályázatot a műfaj fiatal művelőinek.


Fotók: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak: Cseh Tamás ProgramPOSzT

saxophone-918904_960_720

2018.09.25

A skandináv jazz iskolateremtő alakja, Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb jazz formációja, a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei. A fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője.

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

Átadták az Európai Polgár-díjakat szeptember 21-én Budapesten a magyar kitüntetetteknek: a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművésznek és Varga Erika divattervezőnek, a Romani Design alapítójának. Az Európai Parlament (EP) által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán Jack Black, akinek A végzet órája című kalandfilmjét szeptember 21-étől játsszák az észak-amerikai mozik. A sztár az avatási ceremónián elmondta, hogy a csillagra egész életében vágyott, és átérzi a jelentőségét, mivel ilyen egyszer történik egy ember életében.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma