NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2015.06.16
Kolonics Réka

Június 12-én a XV. POSzT OFF-programjai között a pécsi Palatinus Hotelben az érdeklődők a Cseh Tamás Programmal, az NKA könnyűzenei programjával is megismerkedhettek. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője Szalai Attila mentort és Tamás Áront kérdezte.

A 2014-ben útnak indított Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Program 8 alprogramból áll, az ezek támogatására rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a . A Cseh Tamás Program pályakezdő előadókat támogató alprogramjának 42 nyertes formációja közül két zenekar a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF-programjai között is bebizonyíthatta, mit tud: a Sétatéren felállított színpadon a Találkozó ideje alatt a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra (interjúnk) és a Nemulass (interjúnk) is fellépett. Tamás Áron, a Nemulass együttes tagja a június 12-én tartott beszélgetésen arról is beszámolt, a fellépési lehetőségeken túl mi mindenben segített a zenekar számára a Program.


cstppecs
Szalai Attila, Tamás Áron és Bajnai Zsolt


„A Programot megelőző zenei próbálkozásaink során végig úgy éreztük, nem áll mögöttünk megfelelő zenei háttér ahhoz, hogy színvonalas produkciókat hozhassunk létre, amiket az emberek komolyan vesznek” – mondta Áron, majd hozzátette: most profi felvételek, klipek készítésére is van lehetőségük. A két millió forint támogatási összeget főleg ez utóbbiakra, valamint grafikai munkálatokra költötték. Munkájuk eredménye hamarosan rajongóikhoz is eljuthat: készül és néhány héten belül meg is jelenik első nagylemezük. A zenekaroknak egy minimum ötszámos albumot kell felvenniük, melyet legalább 300 példányban kell kiadniuk. A Nemulass azonban újító szemlélettel fogott neki a feltételek teljesítésének is: 100 darabot a megadott példányszámból pendrive-on jelentetnek meg. A pendrive 8 gigabájtjából kettőt foglal majd el a lemez, a videoklip és az ahhoz forgatott werkfilm, a maradék helyet pedig mindenki arra használhatja, amire szeretné. „Úgy gondoltuk, ez a csavar reklámfogásnak sem lesz utolsó” – tette hozzá.


A Program által támogatottak mentorokat is kaptak maguk mellé, akik tapasztalatukkal, kapcsolataikkal segítik a munkájukat. Az első sorban alternatív zenei munkásságáról ismert Szalai Attila az erdélyi Bagossy Brothers Company (interjúnk) és a budapesti Kalef (interjúnk) mentora lett. A Nemulassal ellentétben a Szalai Attila mentorálta együttesek már egy viszonylag kiforrott anyaggal pályáztak a Programra. A Bagossy Brothers Company talán ezért is lehetett kész elsőként a lemezzel, egyik dalukat már a Petőfi Rádió is játssza. „Én azzal tudok foglalkozni, amiben hiszek és amit szeretek: ezt a két zenekart én szakmailag is nagyon jónak tartom”- mondta a mentor. Véleménye szerint a mentorok tudása a fiatal zenekarokat elsősorban a stúdió kiválasztása, a klipforgatás során, valamint médiával való kapcsolatain keresztül tudja segíteni.


cstppecs2


A Cseh Tamás Program esetében nem külföldről megvásárolt licencről beszélhetünk, így az folyamatosan fejlődik. Tavaly 200 pályázó közül választották ki a győzteseket, akiknek egy zsűri előtt, élőben is bizonyítaniuk kellett tehetségüket. Egyes információk szerint az idei pályáztatás során a jelentkező előadók száma akár 400-at is elérheti. Szükségessé válik emiatt a koncepció átgondolása is. Mint azt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője kifejtette, elképzeléseik szerint július első napjaiban jelentetnék meg az induló zenekaroknak szóló, új pályázatot. Idén a tavalyival ellentétben nem hívják majd be az összes pályázót élő meghallgatásra, hanem történne egy előválogatás is, melynek eredményeképp végül 50 zenekar jelenhetne meg a zsűri előtt. Közülük legfeljebb 25 zenekar nyerhetne támogatást. „Változtatásként írnánk a pályázatba azt is, hogy azok a zenekarok, akik a lemezfelvételi munkálatokkal már előrébb tartanak, a támogatást koncertturnék szervezésére is felhasználhassák” – tette hozzá. Külön pályázati felhívással fordulnának az elektronikus zenei stílus képviselői felé is: kisebb támogatási összeggel és kevesebb lehetséges nyertessel hirdetik majd meg a pályázatot a műfaj fiatal művelőinek.


Fotók: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak: Cseh Tamás ProgramPOSzT

szerzok-gaspar-ferenc

2018.12.16

Ördögvér és más történetek címmel idén jelent meg válogatott kötete. Ifjúsági sorozatokat, történelmi regényeket ír, melyekben idősíkok, izgalmas kalandozás és filozófia keveredik. Janus Pannonius titkos életéről, francia trubadúrokról és kétméteres orosz ügynökökről beszélgettünk Gáspár Ferenc íróval.

Cecilia_korus

2018.12.16

1991 óta december 16-án ünnepeljük a magyar kórusművészet napját. 136 esztendővel ezelőtt ezen a napon született Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző. Az ő munkássága, életműve is rávilágított arra, hogy kiemelten fontos a magyar énekkari és népzenei kultúra ápolása, hagyományaink megőrzése.

Timar_Sara

2018.12.16

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Vashegyi György karmester vezetésével a Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban adott koncertet. A műsoron J. S. Bach Karácsonyi oratóriumának, kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A tíz éve elhunyt Yves Saint-Laurent francia divattervező száz, eddig sehol be nem mutatott rajzát árverezik el szerdán Párizsban. A rajzok a hatvanas évek elején készültek egy kiadó számára, az Un Diable a Paris (Egy ördög Párizsban) című gyerekkönyvet illusztrálták volna, ám a mű végül nem jelent meg. A rajzok a 2014-ben meghalt Jacques Damase könyvkiadó műgyűjteményébe tartoznak. Damase a párizsi divatvilág cipőtervezője, Roger Vivier révén találkozott a divattervezővel, akitől megrendelte a száz különleges rajzot. A Cocteau stílusát idéző grafikákon félig ember, félig állat szereplők láthatók, van közöttük bikafejű vagy pillangószárnyú karakter is, valamint maszkos figurák, melyek ördögöket vagy manókat ábrázolnak.

2019. február 18-19-én a BMC-ben külföldi zeneipari szakemberek és ismert magyar alkotók részvételével rendezik a Dalszerző Expót. Az Artisjus által életre hívott rendezvényen az előadásokon, workshopokon, tanácsadásokon és nyitott stúdiós programokon az érdeklődők gyakorlati tudásra és új szakmai kapcsolatokra is szert tehetnek, megismerhetik a dalok, zenei művek születésének műhelytitkait. A program magyar meghívottai között lesz Dés László, Caramel Szakos Krisztián szerző-producer és Faltay Csaba, az alkalmazott zene szakértője is

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombat esti sevillai gáláján Pawel Pawlikowski lengyel rendező fekete-fehérben forgatott Hidegháború című alkotása megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is. Joanna Kulig vehette át a legjobb női főszerepért járó díjat, a legjobb forgatókönyv és legjobb vágás kategóriában is ez a film nyert. A legjobb férfi főszerepért járó elismerést az olasz Marcello Fonte kapta meg a Dogman című filmben nyújtott alakításáért. A brit Armando Iannuicci által rendezett Sztálin halála című alkotás a filmvígjáték kategóriában győzött. A szakmai pályafutása elismeréseként életműdíjat vett át Carmen Maura spanyol színésznő.

Az animációs filmes mezőnyből a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció kapta az Európai Filmakadémia díját. Az alkotás a polgárháború szélén álló Angolában játszódik 1975-ben, és egy veterán újságíró szemszögéből mutatja be, hogyan áll feje tetejére a világ. A produkciót a közelmúltban a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták.

Egy magas rangú pap 4400 éves, érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban. A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is ragyognak. A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó Noferirkaré idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is. A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

herczku_agnes_visa

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma