2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2018.05.04

„Közelmúltunk nagy krónikása idén lenne 75 éves. Az ő halhatatlan művészete és szeretetreméltó lénye előtt tiszteleg az Irodalmi Magazin idei első száma” – mondta a Cseh Tamás tiszteletére készített emlékszámról Szentmártoni János főszerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke. A magazint a 14. Alkotóművészeti Szalonon mutatták be, ahol jelen volt Cseh Tamás felesége, Császár Bíró Éva és nővére, dr. Cseh Sára is.

5


„Vallomással szeretném kezdeni: javíthatatlan, menthetetlen Cseh Tamás-rajongó vagyok” – nyitotta meg az estet Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: csecsemőkorától életének részei voltak Cseh Tamás dalai, ahogyan az osztálykirándulásokon, a házibulikon is hallgatta, sőt: felnőttként külföldi tanulmányai során is az ő zenéje felé fordult, amikor honvágyat érzett. Felhívta a figyelmet arra: sajnos az őt követő generáció számára már nem annyira ismertek ezek a dalok, ezért kell átadni Cseh Tamás életművét, hogy „tanulhassunk tőle”. Majd kiemelte: a Cseh Tamás Archívum gyűjtőmunkája révén egyre többet tudhatunk meg a dalnokról és koráról. Ezeknek a kutatásoknak az eredményeiből, a személyes történetekből pedig újabb hidat épít a közönség és a zenész között az Irodalmi Magazin e száma – tette hozzá.


1
Szentmártoni János, az Irodalmi Magazin főszerkesztője


Az Irodalmi Magazint a két éve eltávozott Oláh János, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztője és Réger Ádám szerkesztő alapította azzal a szándékkal, hogy az irodalomnak is legyen egy fóruma, amely testközelbe hozza a klasszikusokat. A negyedévente megjelenő periodika sokszínűen, szakmailag hitelesen mutat be egy-egy alkotót, így külön számot szenteltek már többek között Krúdy Gyulának, Arany Jánosnak, de a gulág, a reformáció és Székelyföld magyar irodalmának is – mutatta be a Cseh Tamásra is külön lapszámmal emlékező magazint Szentmártoni János, az Irodalmi Magazin főszerkesztője, a Magyar Írószövetség elnöke. Hozzátette: a legújabb, Cseh Tamással foglalkozó emlékszám több szempontból fordulópont lehet, hiszen a jövőben az irodalom határ- vagy társterületeire is szeretnének kitekinteni. „Ennek nyitánya a ma este bemutatandó Cseh Tamás-összeállítás. Méltó kezdet ez, hiszen közelmúltunk nagy krónikása idén lenne 75 éves. Az ő halhatatlan művészete és szeretetreméltó lénye előtt tiszteleg a magazin idei első száma” – tette hozzá Szentmártoni János.


Hanák Gábor, a Cseh Tamás Archívum alapítója ezúttal is a gyűjtemény egyik különleges felvételét választotta, amelyről elmondta: „ez a videó semmi más, csakis Cseh Tamás: koncert közben”. A nyolcperces, sehol máshol nem látható koncerttöredék után dr. Mórocz Gábor irodalomtörténésszel, az Irodalmi Magazin szerkesztőjével és Zsille Gábor költővel, a Magyar Napló versszerkesztőjével beszélgetett az est állandó házigazdája, Mirtse Zsuzsa, a MANK Nonprofit Kft. művészeti tanácsadója.


3._Dr._Morocz_Gabor
dr. Mórocz Gábor


A százhúsz oldalas különszámról Mórocz Gábor elmondta: a kiadványt hárman szerkesztették dr. Molnár Krisztinával és Kondor Péter Jánossal, akitől az öltet származik. „Fontosnak tartottuk, hogy ismerjük a kontextust is, hiszen másként nem lehet értelmezni Cseh Tamást, ugyanis az egész életművében benne van a rendszerváltás, a Kádár-korszak hangulata.” Hozzátette: Csengeri Dénes nagyesszéje Cseh Tamásról és Bereményi Gézáról – amelyből a magazinban is olvashatnak részleteket – és Hanák Gáborral készített interjúja nagyon sokat segített az életmű megismerésében. Cseh Tamás Hadiösvény című indiánregényéről az irodalomtörténész hangsúlyozta: alkotója íróként is jelentős volt, hiszen számos olyan szövegrészt tartalmaz a regény, amely rendkívüli hatással volt rá. A könyvből kiemeltek részleteket az Irodalmi Magazinban is, amelyben Cseh Tamás arról ír, hogyan manipulálja a fehér ember az indiánokat – Mórocz Gábor véleménye szerint ez a rész a Kádár-rendszerről szól. A magazin három egységből áll: az elsőben főként interjúk szerepelnek Cseh Tamás barátaival, zenésztársaival. A másodikban esszék kaptak helyet, amelyben többek között Cseh Tamást mint képzőművészt és színészt is bemutatják. Az utolsó, harmadik blokkban pedig szubjektív reflexiók szerepelnek kortárs költőktől – ismertette az irodalomtörténész a magazin felépítését. Zsille Gábor egyik alkotása is a harmadik blokkban szerepel. A költő saját bevallása szerint nagyon személyes anyagot írt, amelynek szövege még akkor született, amikor Krakkó és Magyarország között ingázott. A vers Cseh Tamás Álomfejtés című dalának átirata. Ez a dal, ahogyan a Levél nővéremnek 2 című lemez is, óriási hatással volt rá ebben az időszakban.


8._dr._Lipp_Monika_Maria
dr. Lipp Mónika


Az est második felében Mirtse Zsuzsa dr. Keserü Katalin művészettörténésszel és dr. Lipp Mónika Mária művészettörténésszel beszélgetett. Lipp Mónika Cseh Tamás lányával, Cseh Borival együtt válogatta össze az Irodalmi Magazinban látható képeket. A művészettörténész – mint elhangzott – filmfotókat, családi képeket, a Cseh Tamás Archívumban és az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető összes képet végignézte. „Nagyon érdekes volt megismerni Cseh Tamás különböző arcait, azt, hogy mennyire sokszínű és csodálatos művész volt” – mondta el a művészettörténész, aki kiemelte: méltó módon, minél sokoldalúbban szerették volna bemutatni Cseh Tamás életét, így ez az első olyan magazin, amely képzőművészetét is górcső alá veszi. „Cseh Tamás lelkileg nagyon erős ember volt, és keményen dolgozott, hogy festő lehessen” – mondta Keserü Katalin. Majd hozzátette: aki Cseh Tamással műveivel, dalaival foglalkozik, rendkívül szeretetteli világba lép be.


10._dr._Cseh_Sara
dr. Cseh Sára, Cseh Tamás nővére


Az emlékest utolsó felében dr. Cseh Sárával, Cseh Tamás nővérével beszélgetett Mirtse Zsuzsa, akivel interjút is készített az Irodalmi Magazinba a tordasi gyermekévekről. Cseh Sára elmondta: a háború után voltak gyermekek, hosszú menekülés után pihentek meg Tordason. Abban az időben legtöbben nehéz körülmények között éltek, ahogyan ők is. A család több tagja is velük élt, esténként mindig a sparhelt köré gyűltek és együtt énekeltek. Egyik ilyen közös éneklés alkalmával édesanyjuk elhallgatott, mert észrevette, hogy az akkor még csak hároméves Tamás tercelt – mesélt Cseh Sára arról, testvére tehetsége milyen korán megmutatkozott. Majd felidézte: egy erdő közelében éltek. Az erődről pedig mind a telepi gyerekek, mind a falubéliek úgy vélték, hogy az ő tulajdonuk, ezért pedig kisebb „csatákat” is vívtak, többek között hógolyóval is. Ilyen csaták után sokszor a testvérek külön-külön mentek haza, Tamás pedig mindig hangosan dalolt az úton, a szülei ebből tudták, mikor tart éppen hazafelé. Ha vendég érkezett, akkor is Tamást kérték fel a szülők, hogy énekeljen. A képzőművészeti vonal kapcsán elmondta: édesapjuk jól rajzolt, így Tamás tőle örökölhette ezt a tehetségét, sőt: sokszor közösen is alkottak.


15


Az est zárásaként Víg Mihály előadóművész, zeneszerző és Novák János Jászai Mari-díjas csellista, zeneszerző mesélt arról, hogyan ismerkedtek meg és lettek barátok Cseh Tamással, majd mindketten gitárt fogtak a kezükbe: dalokkal búcsúztak a dalnoktól − és az estétől is.

 


Fischer Viktória

Fotó: Gergely-Kosza Zágon és Rajczi János

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma