NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.12.01
Végh Nóra

Új feladattal bővülnek 2015. december 1-vel a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. /MANK/ jelenlegi projektjei. A Kormány az eddig a Magyar Nemzeti Levéltár önálló szervezeti egységeként működő Cseh Tamás Archívumot átadja további működtetésre a MANK-nak. Ennek apropójából készült az alábbi interjú Hanák Gáborral.

Mit érdemes tudni a Cseh Tamás Archívum megalakulásának történetéről?

A Cseh Tamás Archívum immáron közel másfél évtizede sikeresen működik. A gyűjtemény gondozását annak idején még magával Cseh Tamással kezdtük meg, amikor a Századunk című sorozatot készítettük. Az archívum létrehozása a digitalizálással indult, ugyanis a koncertekről számos érdekes kép- és hanganyag maradt fenn. A hagyaték feldolgozása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult útjára az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Magyar Nemzeti levéltár önálló részlegeként, amelynek további működtetése mostantól a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. /MANK/ kezébe kerül.


Miért született meg ez a döntés?

Nagyon fontos szempont volt az, hogy a hagyaték biztonságban feldolgozva úgy kerüljön megőrzésre, hogy méltó legyen Cseh Tamás lenyűgöző és egyedi életművéhez. A célunk az, hogy az archívum anyagai egy korszerű, interdiszciplináris gyűjteményként legyenek elérhetők a nyilvánosság számára.


CSTP_archivum
A Századunk felvételén


Hol tekinthetjük majd meg az archívum gyűjteményét?

Az érdeklődőket a jövőben rendszeresen megszervezett nyílt napok keretén belül várjuk. Eddig bármilyen nehéz helyzetben is voltunk, január 22-én, a magyar kultúra napján és egyben Cseh Tamás születésnapján mindig rendeztünk egy ilyen napot, most azonban ezt sokkal nyugodtabb szívvel tesszük, hogy egy hosszú távú együttműködéssel mellénk álltak.


Mik az állomány legkülönlegesebb darabjai, amelyeket feltétlenül érdemes lesz megnéznünk?

A gyűjtemény egyben Bereményi Géza alkotásainak is a tárháza, amely a teljes életútról számos meglepetést tartalmaz. Ők ’70-ben találkoztak, és a Cseh Tamás dalkultusz is lényegében onnantól datálódik, de már a ’60-as években is nagyon termékeny zeneszerző volt. Ebből a korszakból rossz minőségű felvételeink vannak csak, amelyeket most rekonstruálunk, például a nevezetes Ócska cipő című dalt. Cseh Tamás mindent felénekelt a korabeli magnetofonokra, a jogtulajdonosoktól, a családtól pedig megkaptuk ezeket a felvételeket. Így azt a történetiséget tudjuk prezentálni, ami lehetővé tette a feltárásokat. Ezekből a vele együtt fellépő autentikus kortársakat sem hagyjuk ki, elég csak Márta Istvánra, Novák Jánosra vagy Másik Jánosra gondolnunk. Olyan estéket szervezünk, ahova a felvételek mellett az egykori társakat is meginvitáljuk, hogy a tiszta források által közösen idézzük fel Cseh Tamás mintaadó személyiségét.


Bizonyára mindig előkerül valami, amin lehetne munkálkodni. Hogy bukkannak folyton új dolgokra?

Nagyon szép pillanat, amikor egy-egy régi felvétellel kopogtatnak be hozzánk. A felajánlók is örömmel látják, amikor digitalizálva visszakapják kincseiket. Természetesen, ha valaki ajándékoz, később neki is adunk egy tiszteletpéldányt. A legtöbb esetben egykori kultúrház igazgatók, közönségszervezők keresnek meg bennünket. Az ő birtokukban lévő amatőr felvételek a legnagyobb értékek, amiket ha most nem gyűjtünk össze, talán sosem kerülnek elő. Ezúton is hálásan köszönjük, akik megnézik otthon a ládafiákat, a szekrényalját, a könyvespolcokat és gondolnak ránk. Fantasztikus rejtőzködő felvételek kerültek elő nem régen például Békéscsabáról és Keszthelyről. Olyan anyagok ezek, amelyeken Cseh Tamás szeretett közönségével sokkal felszabadultabb hangulatban látható, hallható mint például egy hanglemezstúdióban. Remélhetőleg hamarosan egy induló honlap segítségével még több emberhez elérhet a gyűjtemény.


Ezáltal a fiatalok felé is nyithatnának.

Így van. Kéziratok, szerződések, fényképek és kortárs visszaemlékezések útján kaphatunk tanúságot az alkotás folyamatáról. Például megtekinthetik az eredeti dalszövegek formálódásának útját is, amely által a folyamat most tapintható válik.


Az archívum gondozása mellett jelenleg mivel foglalkozik?

Életútinterjúkat készítek, hasonlókat, amelyeket korábban még a Századunk idején kezdtem el. A beszélgetőtársaim pedig olyan emberek, akik találkoztak Cseh Tamással, netán élete egy korszakában végigkísérték őt, de az egész életük érdekel, nemcsak ezek a mozzanatok. Egy különleges merítésnek találom ennek a generációnak a bemutatását. Emellett a Budavári Palota tündöklését és hanyatlását is megélt személyekkel készítek interjúkat. Most éppen egy olyan hölggyel, aki a forradalom idején mentőtanúként nevezetes. Fontosnak érzem, hogy a következő nemzedék tudja, milyen fantasztikus emberek is éltek a XX. században. Remélem, eljön az idő, amikor az aktuális celebek mellett a szemtanúk, a történeti szereplők is több megnyilatkozási lehetőséget kaphatnak.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma