2015.05.14
Kolonics Réka

Az ÉK a rockzenét képviseli: Lee Olivér, Balasi Ádám, Oláh Bence és Kecskeméti Csaba négyesét közös, intuitív alkotás jellemzi. Most Lee Olivér gitárossal beszélgettünk, aki a Cry Free zenekarból lehet ismerős, de játékával többször kísérte már Kállay-Saunders Andrást, az Intim Torna Illegált, vagy az Anna and the Barbies-t is.

Hogyan alakult, hogy a zenélésnél kötöttetek ki? Miképp jött létre az együttes?

A többiek részletes történetét nem ismerem annyira, hogy a nevükben nyilatkozzam, de mindannyian régóta foglalkozunk zenével. A zenekar ötlete az én fejemből pattant ki: ekkor már sok évet töltöttem azzal, hogy más zenéjét játszottam, és megjelent bennem az igény, hogy a továbbiakban inkább a saját dalaimmal foglalkozzam. Amilyen nehéz, olyan könnyű is volt a többiekkel való egymásra találás. Pusztán a megérzésem alapján akartam elhívni az együttesbe az embereket. Két-három évig is vártam erre az intuícióra.


Miért választottad mindehhez az ÉK nevet?

A nevünk a kedvesemmel történő beszélgetések során jutott eszembe. Azt szeretem benne, hogy egyszerű és több jelentése van.


EK2


Az első koncert milyen élmény volt a zenekarral? Gondolom, azóta sok minden változott…

Nagyon intenzív élmény volt. Hiába állok a színpadon immáron tíz éve, úgy izgultam, mint a legelső koncertem előtt. Bár, ha jobban belegondolok, sok szempontból ez valóban egy első koncert volt. A kérdéssel, hogy mit szólnak majd a dalainkhoz az emberek, együtt járó félelem és szorongás viszont a színpadra már nem tartott velünk. Az azóta eltelt időben pedig már javarészt az első lemezünket is feljátszottuk: május 15-én, azaz most pénteken a Fészek Kulturális Központban lépünk fel, kíváncsi vagyok, milyen lesz ezzel a tapasztalattal a hátunk mögött játszani.


A Cseh Tamás Program eredményeképp új számokat, videoklipet kell készítenetek: úgy tűnik, ezzel ezek szerint remekül haladtok.

Igen, a lemez nagyobb részét már feljátszottuk, a dalok hamarosan elnyerik a végső formájukat, vagy legalábbis azt, amelyben már ki merjük őket a kezünk közül a nagyvilágba engedni. Egy időben, egy térben játszottunk, ahogy szoktunk. Ezt érezzük a helyzetünkben a legigazabbnak. Vasti (Vastag Gábor) és Pásztor Simi (Anna and the Barbies) nagyon sokat segítenek a munkálatokban. Olyan a hangulat a stúdióban, amilyet csak a legmerészebb álmainkban mertünk elképzelni. A videoklip majd ezután következik. Jobb egyszerre egy dologgal foglalkozni.


EK


Nem gondolkoztatok még róla, hogy kihasználjátok a közösségi oldalak adta lehetőségeket zenétek népszerűsítésében?

De igen: eleddig egy Facebook-oldalig jutottunk, amit igyekszünk frissíteni. Nem én vagyok a brandépítés szobra, a zene érdekel. A zenénk népszerűsítéséhez elsősorban maga a zene kell, most itt tartunk.


Vannak zenekarok, akiket mindannyian nagyon szerettek? Kik voltak hatással zenei stílusotokra?

Ó, igen! Vannak. Picasso szerint a művészet tolvajlás. De sose lenne vége ennek az interjúnak, ha elkezdeném a felsorolást!


Mentorotok Szabó Áron lett: ő hogy tudja segíteni a munkát?

Ő egy remek, jószívű és nagyon jó kommunikációs érzékkel megáldott ember, aki ért a szakmájához. És még lelkes is! Nagyon sokat segít, jó tudni, hogy velünk van!


Mi lenne a legfőbb cél, amit a jövőben el szeretnétek érni?

Ez a kérdés mindig felébreszti a válaszadó összes énjét. Én most csak azt tudom, hogy így jó. Bepakoltam, mindenem megvan és nagyon hosszú útra vagyok kész a barátaimmal: alig várom, hogy induljunk!


nativity-447767_960_720

2018.11.14

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

DSC_0062

2018.11.14

A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én Szovátán, a Székely-Sóvidék fővárosában, ahol a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. Az eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

cello-110981_960_720

2018.11.14

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek november 25. és december 2. között Székesfehérváron: a résztvevőknek nemzetközi hírű gordonkaművészek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek zongorás egyéni órák, valamint különböző kamarazenei formációkban is fellépnek a hallgatók. A fesztiválon huszonketten vesznek részt, a résztvevők fele magyar csellista lesz.

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer. Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe. Egy ősbemutató és egy magyarországi bemutató keretén belül ismerkedhetünk meg Szentpáli Roland tubaművész munkásságán keresztül a tubával és a szerpenttel, ezzel a két különleges hangszerrel.

Z8A4292_pp

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma