2015.05.14
Kolonics Réka

Az ÉK a rockzenét képviseli: Lee Olivér, Balasi Ádám, Oláh Bence és Kecskeméti Csaba négyesét közös, intuitív alkotás jellemzi. Most Lee Olivér gitárossal beszélgettünk, aki a Cry Free zenekarból lehet ismerős, de játékával többször kísérte már Kállay-Saunders Andrást, az Intim Torna Illegált, vagy az Anna and the Barbies-t is.

Hogyan alakult, hogy a zenélésnél kötöttetek ki? Miképp jött létre az együttes?

A többiek részletes történetét nem ismerem annyira, hogy a nevükben nyilatkozzam, de mindannyian régóta foglalkozunk zenével. A zenekar ötlete az én fejemből pattant ki: ekkor már sok évet töltöttem azzal, hogy más zenéjét játszottam, és megjelent bennem az igény, hogy a továbbiakban inkább a saját dalaimmal foglalkozzam. Amilyen nehéz, olyan könnyű is volt a többiekkel való egymásra találás. Pusztán a megérzésem alapján akartam elhívni az együttesbe az embereket. Két-három évig is vártam erre az intuícióra.


Miért választottad mindehhez az ÉK nevet?

A nevünk a kedvesemmel történő beszélgetések során jutott eszembe. Azt szeretem benne, hogy egyszerű és több jelentése van.


EK2


Az első koncert milyen élmény volt a zenekarral? Gondolom, azóta sok minden változott…

Nagyon intenzív élmény volt. Hiába állok a színpadon immáron tíz éve, úgy izgultam, mint a legelső koncertem előtt. Bár, ha jobban belegondolok, sok szempontból ez valóban egy első koncert volt. A kérdéssel, hogy mit szólnak majd a dalainkhoz az emberek, együtt járó félelem és szorongás viszont a színpadra már nem tartott velünk. Az azóta eltelt időben pedig már javarészt az első lemezünket is feljátszottuk: május 15-én, azaz most pénteken a Fészek Kulturális Központban lépünk fel, kíváncsi vagyok, milyen lesz ezzel a tapasztalattal a hátunk mögött játszani.


A Cseh Tamás Program eredményeképp új számokat, videoklipet kell készítenetek: úgy tűnik, ezzel ezek szerint remekül haladtok.

Igen, a lemez nagyobb részét már feljátszottuk, a dalok hamarosan elnyerik a végső formájukat, vagy legalábbis azt, amelyben már ki merjük őket a kezünk közül a nagyvilágba engedni. Egy időben, egy térben játszottunk, ahogy szoktunk. Ezt érezzük a helyzetünkben a legigazabbnak. Vasti (Vastag Gábor) és Pásztor Simi (Anna and the Barbies) nagyon sokat segítenek a munkálatokban. Olyan a hangulat a stúdióban, amilyet csak a legmerészebb álmainkban mertünk elképzelni. A videoklip majd ezután következik. Jobb egyszerre egy dologgal foglalkozni.


EK


Nem gondolkoztatok még róla, hogy kihasználjátok a közösségi oldalak adta lehetőségeket zenétek népszerűsítésében?

De igen: eleddig egy Facebook-oldalig jutottunk, amit igyekszünk frissíteni. Nem én vagyok a brandépítés szobra, a zene érdekel. A zenénk népszerűsítéséhez elsősorban maga a zene kell, most itt tartunk.


Vannak zenekarok, akiket mindannyian nagyon szerettek? Kik voltak hatással zenei stílusotokra?

Ó, igen! Vannak. Picasso szerint a művészet tolvajlás. De sose lenne vége ennek az interjúnak, ha elkezdeném a felsorolást!


Mentorotok Szabó Áron lett: ő hogy tudja segíteni a munkát?

Ő egy remek, jószívű és nagyon jó kommunikációs érzékkel megáldott ember, aki ért a szakmájához. És még lelkes is! Nagyon sokat segít, jó tudni, hogy velünk van!


Mi lenne a legfőbb cél, amit a jövőben el szeretnétek érni?

Ez a kérdés mindig felébreszti a válaszadó összes énjét. Én most csak azt tudom, hogy így jó. Bepakoltam, mindenem megvan és nagyon hosszú útra vagyok kész a barátaimmal: alig várom, hogy induljunk!


alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma