2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.28

Aligha létezhet varázslatosabb, minden dimenziót magába foglaló helyszín, mint a cirkusz. A Fővárosi Nagycirkusz kötetbemutatóval és kiállítással ünnepli fennállásának százharmincadik évfordulóját. Mind a könyv, mind a tárlat sokat megmutat ebből a rejtélyekkel teli, misztikus világból.

137228
Fővárosi Nagycirkusz
Forrás: Fortepan

„Jövőt építeni a múlt tisztelete, a múlt ismerete nélkül nem lehet. A könyvsorozat azokról szól, akiknek a magyar cirkuszművészet eredményeit köszönhetjük” – mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón a Cirkuszi csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című kötetek kapcsán.

Pál Dániel Levente író, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja és a kiadványok szerkesztője kitért rá, hogy hosszú időt vett igénybe, hogy ezek a szép és igényes könyvtárgyak létrejöhessenek.


Az interjúkat jegyző Szekáry Zsuzsanna felidézte, nagy lelkesedéssel készítették el az anyagokat, szakmai tudásuk legjavát adva végezték a munkát. „Szakmailag és emberileg is érdekes kiadványok születtek” – vélte.

_D0A8445_Copy

A fotókkal gazdagon illusztrált könyvek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életéhez engednek közel. Az érdeklődők sehol máshol nem hallott kulisszatitkokat, példaértékű emberi sorsokat ismerhetnek meg, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról olvashatnak.

Az első kötetben Eötvös Tibor „Szandi", id. Richter József, Simon Árpád, Zsilák György „Fudi", a másodikban Axt Lászlóné Ibolya, Eötvös József és Eötvös Józsefné, Graeser József „Dodi" és Graeser Józsefné Betti, Kovács László és Kovácsné Négyesi Katalin, valamint Nagy Lajos „Nereus", míg a harmadikban Balog Ibolya „Zozo mama", Fábry Pál, Schneller László „Perinyó", Petruska „Váradi" Diana, a 4. kötetben Donnert Márta, Gervai Imréné Éva, Mazán Jánosné Ági, Picard Attiláné Richter Mária, Schneller Károlyné Vilma életútinterjúja kapott helyet. Az 5. kötetben Eötvös György, Krately Vilmos, id. Picard Vilmos, id. Simet László és ifj. Simet László szerepel.

108575
Fővárosi Nagycirkusz
Forrás: Fortepan

A Kultúra.hu-nak Pál Dániel Levente elmondta, hogy az oral history jellegű könyv huszonnyolc olyan artistaművésszel tartalmaz interjút, akik meghatározó alakjai voltak a huszadik század második feléhez kötődő cirkuszművészetnek.

„A kiadvány nem afféle cirkusztörténet kíván lenni, hanem az artistákat középpontba helyező sorozat. Ha ezeket valaki az elejétől a végéig elolvassa, tökéletesen összeál benne, milyen folyamatok játszódtak le az elmúlt néhány évtizedben. Rengeteg kaland olvasható a könyvben, többek között arról, milyen volt egykor az artistaképzés, hogyan lehetett nemzetközi karriert csinálni, milyen körülmények között kellett dolgoznia az artistáknak” – jegyezte meg.


Graeser_Jozsefne_Bettivel_es_Graeser_Jozsef__Dodi_1_Copy
Graeser Józsefné Bettivel és Graeser József Dodi a sajtótájékoztatón

„Az ilyen típusú könyvek célja, hogy ezek a történetek ne vesszenek el, azok is ismerjék meg őket, akik több évtized múlva kezdik a pályát” – magyarázta. Elmondta, hogy néhány interjú olvasható volt a kiadványok megjelenése előtt a cirkusz honlapján, és például a büfé munkatársai innét tudták meg egy-egy idős artistáról, hogy találkozott a Beatles tagjaival. Így a megismerés örömét is megteremti a Cirkuszi csodaemberek. „A mai, cirkuszos pályára készülő fiatalok egy-egy mélypont vagy szakmai megtorpanás során az interjúkon keresztül erőt meríthetnek a nagy öregek példáiból” – hangsúlyozta.

A Nincs mááásik! című kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy Wulff Ede 1889. június 27-én nyitotta meg az első kőcirkuszt Magyarországon, a tárlat az azóta eltelt 130 évet mutatja be. A közel egy éven át látogatható kiállítás a cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré szerveződik, és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket események között, térben és időben.

_D0A8704_Copy_1
A Nincs mááásik! kiállítás

A tablókon archív anyagok, plakátok, dokumentumok, fotók, rendhagyó tárgyak, világot megjárt kellékek, kosztümök, cipők láthatók. A kiállításon a közönség bepillantást nyerhet a világhírű magyar artisták és a cirkuszművészet zárt világának mindennapjaiba.


A tárlat anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze.

 

Ayhan Gökhan

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Grecsokollar

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma