Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.12

Egy törékeny balerina, egy dinoszaurusz, egy igazi nehéz fiú, egy gólyalábas, egy magányos herceg és egy foltos méregzsák – ők a Természettudományi Múzeum új, Porondon a kiválasztottak című kiállításának fellépői. Érkezik még egy savanyú és egy bársonyos finomság, a porondmester pedig egy kék szmokingba öltözött, elegáns rovar lesz.

_D0A9621_Copy


Ütős lett a Természettudományi Múzeum új kiállítása, amelyen az év fajai mutatkoznak be a látogatóknak, a tárlat rendezőinek ugyanis sikerült kilépniük a sablonok közül: a tankönyvszerű ismertetéseken túl interaktív játékokkal, látványos megoldásokkal és klassz keretbe foglalva hozzák közelebb a gyerekekhez a kiállítás alanyait.


A 2019-es év fajait bemutató tárlat tulajdonképpen egy cirkuszi előadás, amelynek sztárfellépői a galenit, a komloszaurusz, a vörösszárnyú keszeg, a gólyatöcs, a sajmeggy, a magyar zergevirág, a havasi cincér, az eurázsiai hiúz, a bronzos vargánya és a foltos szalamandra. A listát látva úgy érezhetjük, hogy e fajok nagy részét jól ismerjük, azonban a kiállítás számos olyan érdekességre is ráirányítja a figyelmet, amely biztosan újdonságként fog hatni.


_D0A9627_Copy


A hiúzról lehet, hogy tudjuk, hogy magányosan él, és hogy főként alkonyatkor kezdi a napját, de azt már lehet, hogy nem, hogy a ‘80-as évek óta hazánkban is újra megtalálható és szaporodik is, főként az Északi-középhegységben. A foltos szalamandráról köztudott, hogy a háta közepén található pórusmirigyei az ember számára is mérgező váladékot termelnek, de az új információ lehet, hogy Európában két ázsiai gombafaj megjelenése is veszélyezteti a fajt. A vörösszárnyú keszeg tipikus balatoni hal, ezt tudjuk, de vajon azt is, hogyan ívik?


A kiállításon kiderül az is, honnan kapta a nevét a sajmeggy, hogy mi a különbség a gólyatöcs, a fehér gólya és a gulipán között, valamint az is, hogy a Kárpát-medence legszebb bogara, a havasi cincér nemcsak kinézete, hanem fejlődése miatt is különleges.


_D0A9589_Copy


A népszerű fajokon túl kevésbé ismertekkel is találkozunk a tízes listában. A komlosaurus lábnyomai Magyarország területén az első, dinoszauruszok jelenlétére utaló nyomok voltak. A tárlaton alaposan megismerjük a galenitet is, ezt a nehézfiút, amely az ólomnak és az ezüstnek is a legfontosabb érce, valamint a törékeny balerinát, a magyar zergevirágot, amelynek nagyméretű sárga virágait csak rövid ideig csodálhatjuk meg, elvirágzás után hamarosan visszahúzódik föld alatti, gumós gyöktörzsébe. Végezetül pedig az is kiderül, hogy a bronzos vargánya ehető vagy mérgező-e.


A tárlat egyszerre informatív és interaktív is. Szinte minden egységben találunk valamilyen játékot, amely egyszerre szórakoztat és ad át új információt az adott fajról. Az eurázsiai hiúznál szerepel egy pároztató, ahol az adott macskafélét kell összepároztatni bundájának mintázatával. Hasonló játék van a gólyatöcsnél, ahol a különféle gólyák csőreit, lábait kell megkeresni.


_D0A9607_Copy


A bronzos vargányánál szét kell válogatni a kártyákon szereplő gombákat, aszerint, hogy melyik ehető, melyik mérgező, a sajmeggynél pedig el kell helyezni a növényeket egy idővonalon, aszerint, hogy melyik hónapban érnek.


A magyar zergevirágnál sárga virágokból álló memóriával játszhatunk, a havasi cincérnél kirakhatunk egy bükkfát, a szalamandránál a foltokat pakolhatjuk rá az állatkára. A keszegező egy keszegfajokat ismertető játék, a dínólábnyomozónál pedig kiderül, hogy a nyomok mit árulnak el a komloszaurusz haladásáról.


_D0A9578_Copy


A galenitnél ugyan nincs játék, viszont a hozzá kapcsolódó vitrinben ezerféle megjelenési formában találkozunk vele: kőzetként, ólomkatonaként, légpuskalövedékként, színezőanyagként, ólomüvegként és egyéb formákban is.


A bronzos vargányánál még egy izgalmas receptleírást is kapunk. A hiúz koponyáját össze lehet vetni a vadmacskáéval és a tigrisével, a sajmeggynél egy fakönyv is szerepel, a foltos szalamandránál pedig egy formaldehidben tartósított példányt is alaposan megszemlélhetünk.


_D0A9610_Copy


Hasonlóan érzékletes, amikor a havasi cincér egyes szárított példányaival találkozunk, és igazán szépek azok a préselt zergevirágok, amelyeket szintén meg lehet tekinteni ebben a kiállításban.


És bár a legtöbb faj modellként, kitömve, tartósítva vagy lenyomatként szerepel ezen a a december 30-ig látható tárlaton, a végére kapunk egy élő példányt is: egy akváriumban úszkáló keszeggel nézhetünk farkasszemet.


Kocsis Katica

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma