728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.12

Szeptemberben különleges rendezvénnyel ünnepli 25 éves fennállását Budapest talán legkarakteresebb mozija, a Cirko-Gejzír. A CIRKO25 – Ami kimaradt szeptember 20. és 29. között várja a látogatókat.

thumbnail_cirko_andrea_arnold_american_honey
Amercian Honey

A Cirko-Gejzír a Lőrinc pap téren nyílt meg 1993-ban, és rövid idő alatt vált a főváros egyik legfontosabb mozijává, amely a filmvetítések mellett helyet adott különleges rendezvényeknek, kiállításoknak, könyvbemutatóknak is. Civil alapítóinak célja az volt, hogy minél több fontos szerzői, érzékenyítő, emberi jogi témájú filmet láthasson a budapesti közönség. A Cirkó-Gejzír ma már az 5. kerületi Balassi Bálint utcában van, ahol három teremben játsszák a filmeket, profiljuk töretlenül megőrizte az alapításkor megfogalmazott és célként kitűzött elveket, melyek mentén kiválasztásra kerülnek a vetített művek.

 

A szeptemberi fesztiválra olyan fontos alkotásokat válogattak össze, amelyeket még nem mutattak be a hazai mozik: látható lesz például az Oscar-díjas Sebastián Lelio Gloriája, Jacques Audiard Rozsda és csont című drámája, A Monty Pythonból ismert Terry Gilliam alkotása, a Don Quijote gyilkosa, Paolo Sorrentinótól A család barátja, emellett négy film is helyet kapott a programban a tavaly cannes-i Arany Pálmát nyert, Oscar-díjra is jelölt japán rendezőtől, Koreeda Hirokazutól. Utóbbi különleges beállításokkal dolgozik, melyektől – amellett, hogy tagadhatatlanul jólesik nézni őket – a filmjei olyan életszeretet árasztanak, amiért mindenképpen ajánlott ellátogatni a moziba.

A fesztiválon is vetített A fiam családja 2013-ban Nagydíjat kapott Cannes-ban. A történet egy jómódú japán család életébe enged betekintést, akik sorsa hatalmas fordulatot vesz, amikor is kiderül, hogy gyermeküket születésekor elcserélték a kórházban. Hirokazu különleges érzékenységgel, sallangok nélkül mutatja be ezt a nem mindennapi élethelyzetet, kiváló dramaturgia és erős karakterek teszik emlékezetessé a filmet.

cirko_hirokazu_a_fiam_csaladja
A fiam családja

Nem érdemes elmenni továbbá a többszörösen díjnyertes kanadai Xavier Dolan egy korábbi filmje, az Anyu mellett sem. A fiatal rendező alkotásai nagyban építenek az anya-gyermek viszonyra, de az Anyu különösen kiforrott: a film nyelvén képes bemutatni, milyen érzelmek dúlhatnak egy érzelmileg instabil, ADHD-vel küzdő gyerekben.


cirko_xavier_dolan_anyu
Anyu

Sebastian Lelio Gloriája 2013-ban debütált Berlinben, ahol a címszereplőt alakító Paulina García megnyerte a legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét. A történet szerint az 58 éves Gloria egyedül él, két felnőtt gyerek édesanyja. Tíz évvel a válása után réébred, hogy nem kell elfogadnia a társadalmi normák által ráosztott szerepet, így más utat választ: a magányba vonulás és az önsajnálat helyett szórakozni kezd, hogy megélje a szerelmet és az érzékiséget, önfeledten élvezi „visszanyert” szabadságát, az esti kikapcsolódást, ismerkedést, a táncot. Tanulságos és szép történetet ismerhetünk meg arról, hogy „egy bizonyos kor felett” is ér boldognak és szenvedélyesnek lenni.


cirko_sebastian_lelio_gloria
Gloria

Jorgosz Lantimosz filmje, a Kutyafog a 2011-es Oscar-jelöltek között volt a legjobb idegennyelvű film kategóriájában. Három tinédzsert ismerhetünk meg, akik a világtól elszigetelten élnek családjuk birtokán, melyet egyedül az édesapa hagyhat el. A fiatalok nem távozhatnak, amíg ki nem nő a szemfoguk, addig is pedig sajátos, furcsa szabályok alapján élhetik csak életüket, ám a korlátozás előbb-utóbb mindig lázadáshoz vezet. A kissé bizarr és megosztó alkotás egyszerre sokkolja és gondolkodtatja el nézőjét.


27dogtooth-span-articleLarge-v2
Kutyafog

Andrea Arnold 2016-ban elnyerte a zsűri díját Cannes-ban az Amercian Honey-val. A film egy nehéz körülmények között élő, hányatott sorsú tizenéves lány, Star története, aki egy fiatalokból álló, magazin-előfizetéseket áruló csapathoz csatlakozva kezd destruktív életmódba: a mindennapjai részévé válnak az apróbb törvényszegések, éppúgy, mint a folyamatos ivás és bulizás. Andrea Arnold egyik erénye, hogy nem csak ábrázolja a nehéz helyzetekkel bátran szembenéző fiatal lány karakterét, hanem támogatja is, amely alkotói hozzáállás tagadhatatlanul jótékony hatással van a filmre.

 

A hivatalos fesztiválszpot ezen a linken érhető el, a vetített filmek teljes listája pedig megtalálható a mozi honlapján.

Varga Zsófia

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma