728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.11

Egy kiállítás sosem objektív, a válogatásban a szakmai szempontok mellett a kurátor személyes ízlése is szerepet játszik. A gyűjtemény sem az, melyből válogatnak, hiszen magán hordozza az egyes intézményvezetők személyes preferenciáit. Ezt hangsúlyozza a Várkert Bazár Szubjektív című kiállítása is, amelyen az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei mutatkoznak be.

_D0A0330_Copy
Egy elszeparált térben az Iparművészeti Múzeum teljes tárgyanyaga örvénylik

A tárlat nem a teljesség igényével lép fel. Szerencsére. Képtelenség is lenne az Iparművészeti Múzeum több mint félmillió tárgyból álló gyűjteményét reprezentatívan bemutatni. Ez a kiállítás nem akar mindent ránk zúdítani, csupán a legérdekesebb tárgyakon keresztül villantja fel, hogy milyen típusú műtárgyakat is gyűjt az intézmény.


A tér alapos bejárása előtt körbe nézek a két szinten, a páratlanul gazdag és igazán szerteágazó gyűjteményen, amelyben egyaránt szerepelnek játékok, képzőművészeti munkák, öltözékek, lábbelik, bútorok vagy éppen porcelánok. A kurátoroknak sikerült jól eltalálniuk a súlypontokat, így könnyed, mégis tartalmas kiállítás született.


_D0A0441_Copy
Egy vitrinben egy első szériás Rubik kocka és változatai


Érdekes módon a kiállítás elejére válogatták a gyereknek és a gyerekekről szóló tárgyakat és játékokat, pedig ezek jellemzően a tárlatok végére szoktak kerülni, így viszont hangsúlyosabban mutatkozhatnak meg. A térben egy félig-meddig elszeparált térbe installálták Pálmai Balázs ovis székeit és asztalát, de itt van egy foglalkoztató rész is, ahol a kicsik szabadon rajzolhatnak, majd az elkészült művet egy kivetítőn keresztül a falra „tehetik” a többi műalkotás mellé, így ők is a kiállítás alkotóivá válhatnak.


Aztán itt vannak még felfüggesztve az Iparművészek karácsonyfái program során készített díszek is, többek között Szilágyi Júlia angyalai vagy Jermakov Katalin Pelikánja. Ezek egyrészt a kortárs tárgykultúráról mesélnek, másrészt arról is, hogy az alkotók milyen ünnepi szimbólumokat tartanak fontosnak.


_D0A0459_Copy
A kiállításból az is kiderül, hogy mi a különbség egy iparművészeti tárgy
és egy képzőművészeti alkotás között


Ezután a játékkultúra egy szegmensébe tekinthetünk be: egy vitrinben egy első szériás Rubik kocka látható, kiegészülve Rubik Ernő további játékaival, a kocka modern változataival, valamint olyan játékokkal, amelyeket ez az első magyar dizájnikonnak is tekinthető játék inspirált.


Tovább haladva egyre inkább láthatóvá válik a múzeumban zajló munka. Olyan kérdésekre is megtaláljuk a választ, hogy mi a különbség az iparművészeti tárgy és a képzőművészeti munka között, hogy milyen módon gyarapodik az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye, hogy mi a szociális dizájn, és hogy mitől válhat megőrzendővé egy tárgy vagy mű az intézmény számára.


_D0A0302_Copy
Göncz Árpád ajándéka, a világóra


És miközben egyre jobban megértjük a múzeumban zajló munkát, olyan emblematikus műtárgyak is a szemünk elé kerülnek, mint például a magyar kárpit nagyasszonyának, Ferenczy Noéminek a Favágó nő című gobelinje vagy Európa szövete, amely az egységet, az összetartozást és a kollektivitást szimbolizálja.


A következő terem is teli van érdekességekkel, könyvtervekkel, ex librisekkel, kortárs ékszerekkel, vivát szalagokkal, szakrális tárgyakkal… Itt láthatók azok az afgán háborús szőnyegek is, amelyek ugyan hagyományos technikával készültek, szimbólumrendszerük mégis újszerű: fegyvereket, katonákat és kivonuló szovjet tankokat látunk rajtuk. De ebbe a térbe került az a világóra is, amelyet Göncz Árpád kapott ajándékba Wesley K. Clarktól.


_D0A0510_Copy
Szakrális ikonok


Ám a legizgalmasabb az az egység, ahol a restaurálás rejtelmeibe tekinthetünk be. Itt van például az az 1907-ben készített csemegetál, amely a Gundel étterem ajándékaként 1963-ban került az Iparművészeti Múzeumba. A kereskedelem és az ipar allegorikus figuráival díszített műtárgy restaurálása Szilágyi Veronika diplomamunkája volt: igazi kihívás, hiszen kevés, ennyire összetett és ennyiféle ötvöstechnikát felvonultató tárgy maradt fenn.


A tér közepén szép rendben bedobozolt cipők az Iparművészeti Múzeum tárgyainak szállításáról is mesél. A folyosón ezt a témát folytatva egy elegánsan felépített installációból (amelynek középpontjában a múzeum legkorábbra datált lábbelije, egy 16. századi főpapi cipő áll) megtudjuk, hogy a rekonstrukciót követően a gyűjtemény egy részét látványraktárakban szeretnék majd megmutatni.


_D0A0342_Copy
A Gundel-tál


A felső szint kissé szellősebben rendezett: főként bútorok kaptak itt helyet, amelyek valami miatt érdekessé váltak az Iparművészeti Múzeum számára.


Az itt látható munkák közül kiemelkedik a Tiszta vizet a pohárba! vízszűrő tárgycsalád, amely a szürkevíz visszaforgatására alkalmas együttes. A dizájnja miatt megkapó Szentirmai-Joly Zsuzsanna és Csizmadia Zsolt közös munkája, a Medusa Delirium nevet viselő asztali lámpa.


_D0A0389_Copy
A felső szinten főként bútorokat tekinthetünk meg


A bútorokat öltözékek követik, és ide került egy 19. századi ékszerkészlet is, amelynek darabjait római mikromozaik díszíti, lánca pedig emberi hajból készült, ezért feltételezhetően azt amulettként használták.


Az utolsó rész a porcelánoké, amelyek közül kiemelkedik Csirke Orsolya Elysium nevet viselő teáskészlete. A készlet nem elsősorban funkcionális céllal született, hanem azzal, hogy a nyugat-európai fogyasztót érzékenyítse a japán teázási szokások iránt.


A kiállításba került egy igazán ütős látványelem is: az első szinten egy sötét térben az IMM tárgyai bolygókként keringenek a kozmikus űrben, mi pedig in medias res megállíthatjuk a körforgást egy eszközzel, ami random módon kiemel egyet-egyet a gyűjtemény félmillió tárgya közül. Ilyenformán tehát a kiállításon mégis jelen van a gyűjtemény egésze.


A kiállítás 2020. január 31-ig látogatható.


Kocsis Katica

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma