15_eves

2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

_D0A0681_Copy
Gerhes Gábor: Magyar Hold

A holdra szállás nemcsak a tudósoknak volt fontos állomás: a művészek számára is léptékváltást jelentett. A mostani kiállítás ikonikus példákon keresztül dokumentálja az alkotók vágyát, amely szerint a jövőben a földi kötöttségektől megszabadulva és a hatalmi struktúráktól felszabadulva alkothassanak – akár az univerzum egy másik pontján.


Eklektikusra sikerült ez két szinten zajló, egyszerre kultúrtörténeti, történelmi és kortárs művészeti tárlat. Ez nem feltétlenül baj, hiszen ha túljutottunk az információk okozta első sokkon, akkor mindenki megtalálhatja a számára izgalmas részeket.


_D0A0639_Copy
Gazdag kultúrtörténeti összefoglalót ad a kiállítás


Ha valaki például a tudomány felől közelítene ehhez a kiállításhoz, akkor a rendelkezésére áll egy csomó olyan műtárgy és reprodukció, amelyeket a Hold mint égitest inspirált. Rögtön a bejáratnál áll például az ókori egyiptomi Khonszu holdisten amulett, előrehaladva pedig megnézhetjük többek között Verne Utazás a Holdba című regényének különféle kiadásait vagy egy Holdról készített sztereofotót is. Ez utóbbit egy 1900-as években készült fotónézővel tekinthetünk meg, hogy feltáruljon előttünk a két képből összeálló, térbeli kép. Ebből a reprodukciókkal, kötetekkel teli részből Országh Lili Hölgy ruhakelmék című grafikája, valamint Moholy Nagy László Holdarc (önarckép) című munkája marad meg leginkább az emlékezetemben.


A terem második fele nagyobb izgalmakat ígér, itt van például a technológiai alapú művészet egyik úttörtőjének számító Frank Malinának két műve: a Szputnyik-10 űrszonda felbocsátása alkalmából készült Távol a Földtől című fénykinetikus festménye vizuálisan parafrazálja az 1966-os eseményt, a másik fénymű, az Elhaladó bolygó pedig az égitest alakjának Naptól függő változását mutatja. Malina munkái mellett szerepelnek Vasarely Laika Positiv/Negativ és Laika című op-art művei is, amelyeket Lajka kutya, az első űrbe küldött állat ihletett.


_D0A0621_Copy
Vasarely Laica Positiv/Negativ és Laica munkái


A tudomány rajongóinak szólnak azok a korabeli újságcikkek is, amelyek a holdra szállásról tudósítanak, engem azonban a New York-i szobrász, Forrest Myers gegje, a Moon Museum nyűgöz le. Az alkotó művészbarátaitól, jelesül Andy Warholtól, Robert Rauschenbergtől, John Chamberlaintól, David Novrostól és Claes Oldenburgtól kért egy-egy rajzot a Moon Museum számára. Ezeket kiegészítette a sajátjával, a hat művet pedig lekicsinyítve körömnyi méretű kerámialapra vitték fel. A NASA-t hivatalos úton ugyan nem tudták meggyőzni arról, hogy az elkészült művet felvigyék a Holdra, viszont végül sikerült becsempészniük az Apollo-12-be.


Az már csak sejthető, hogy a „múzeum” végül elért a Holdra, de valójában nem is ez a lényeges, hanem az, hogy ez a konceptuális mű akkor felborította a művészet és a technológia közötti érzékeny egyensúlyt. A kiállításban erről a hordozható múzeumról látható egy a mű méretét is szemléltető másolat, egy fotó, valamint a recepciójáról szóló dokumentumok: az eseményről először tudósító publicistával készült interjú és a New York Times ide vonatkozó cikke.


Moon_Museum_masolata_fill_1200x900
A Moon Museum egy másolata
Forrás: vasarely.hu


A Műtárgyak a Holdon tematikát folytatja Paul van Hoeydorick Elesett űrhajós című alumíniumszobra is, amely egy végletekig egyszerűsített emberi figura. Az Apollo-15-tel felutazott mű az egész emberiséget jelképezte, azonban az ötletgazda, az űrhajó parancsnoka, Richard Scott egy táblával egészítette ki a művet, amelyen nyolc amerikai és hat szovjet, szolgálat közben életét vesztett kozmonauta nevét tartalmazta. A Holdba szúrt táblával együtt a belga művész szobra emlékművé vált.


Ebben a teremben van még néhány érdekesség, Gagarinról és Tereskováról készített karikatúrák, különféle bélyegek, és ide került Vasarely néhány szerigráfiája, köztük a Doupla Oervegn hatodik példánya is, amelynek eredetije 1982-ben szintén megjárta a Holdat.


Paul_van_Hoeydorick_Elesett_urhajos
Paul van Hoeydorick Elesett űrhajós szobra és a mellé szúrt tábla
Forrás: NASA


A kiállítás a felső szinten folytatódik, ahol (szerencsére) megszűnik történelmi, kultúrtörténeti tárlat lenni, és izgalmas, kortárs kiállítássá alakul. Az első teremben például kapunk jónéhány holdhappeninget: olyan művészi akciók dokumentációját tekinthetünk meg, amelyek a gravitáció felett aratott győzelmet és a kozmikus térben való szárnyalást reprezentálták.


Kilenc évvel az Apollo-11 landolása előtt a görög szobrász, Vassilakis Takis egy akció során Sinclair Beiles beatköltőt több percig a magasba emelte, „kilőtte az űrbe”, miközben az a verseit szavalta. Hans Haacke az akcióról készített fotóin a költő arcának eltorzításával a kilövés pillanatát próbálta meg visszaadni.


_D0A0653_Copy
A felső szinten performanszok, kortárs művészeti alkotások fogadják a látogatót


Robert Whitman Amerikai Hold című performansza az űrben való lebegés élményét kínálta az érdeklődőknek már 1960-ban, míg Lowry Burgess 1987-es, Holdugrás című akciójával a világ több nagy folyójából vett vízminták hologrammá alakított hangjait vetítette a Hold felszínére.


Tom van Sant a holdlakóknak kívánt jelet küldeni: 1980-ban a kaliforniai sivatag egy nehezen megközelíthető részén tükrök segítségével egy stilizált szemet rajzolt, amely a megfelelő pillanatban a Landsat-2 űrszonda irányába vetítették a fényt.


_D0A0649_Copy


Ebben a teremben van még Szentjóby Tamás Holdra szállás akciójának dokumentációja is: a művész épp abban a pillanatban törte ketté törölközőszárító rúdját, amikor Neil Amstrong kilépett a Holdra. A következő pillanatban elővett egy filmtekercset, kihúzta a kazettából a fényérzékeny szalagot. Szimbolikusan ezzel a tettel ráexponálta a tekercsre a tőle négyszázezer kilométerre zajló eseményt. A két tárgyat egy fadobozba zárva a jövő számára megőrizte az akció pillanatnyiságát.


A kiállítás különféle kortárs reflexiókkal zárul: meg lehet nézni például Iski Kocsis Tibor Itt-ott című munkáját, Gyémánt László néhány festményét, Kondor Béla Űrhajósok című művét, de itt van Gerhes Gábor Magyar Hold című manipulált képe is.


_D0A0606_Copy


Az utolsó teremben ez a tárlat egybefolyik az újranyílt Vasarely állandó kiállítással. Ezáltal a kurátorok nagyon ötletesen érzékeltetik: a művész hagyományos térérzékelést felborító kompozíciói között van jónéhány olyan, amelyet az űrkorszak életérzése inspirált.


A kiállítás szeptember 22-ig látogatható.


Kocsis Katica

Fotó: Csákvári Zsigmond/kultura.hu

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma