2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.01

Sokan felelősek abban, hogy ez megtörténhetett, nemcsak a politikai rendőrség alkalmazottai. Magyarok követtek el bűntettet magyarok ellen, pedig sokan rá sem voltak kényszerítve – mondja Cserhalmi Dániel, a Csengőfrász című regény írója. A hiteles, krimiszerűen építkező mű a Rákosi-korszak politikai rendőrségének máig feltáratlan történetét mutatja be, a hírhedt figurák mellett az ÁVH-s nyomozók hétköznapjait is.

AVH_eskutetel
A Magyar Vagon- és Gépgyár (MÁVAG) dolgozói csapatzászlót adományoznak a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatóságának 1949-ben. Az állomány eskütétele
Forrás: Fortepan


Milyen képeket őriz a diktatúráról?

Én a Kádár-korszak gyermeke vagyok. Egy-egy emlék él bennem, például a kisdobos-avatás. A jeles alkalomból megjelentek a katonák és az igazgató az egybegyűlt diákság előtt, nagyon ünnepi volt a hangulat. Számomra nagy csalódást okozott, hogy az én nyakkendőmet a katonák helyett az igazgató kötötte fel. A szocializmusból, mint jelenségből, keveset éltem meg, és az a néhány emlékem is elmosódott az évek alatt.


pince_1pince_2

ÁVH-pince a Belgrád rakpart 5. szám alatt. Dr. Kutrucz Katalin felvételei


A regényben pontos helyszínek is megjelennek. Mindegyiken járt?

Igen, a regényben szerepeltetett helyszínek nagy részén megfordultam. A regényben szereplő Szabados Imre százados lakása például egy magánlakás, szemben vele szoktam ebédelni. Rákosi budai villájában is voltam, ahol a több évtizede ott élő, idős bácsi vezetett körbe. Ha valaki történelmi regény írására adja a fejét, nem árt, ha előtte mindennek pontosan utánajár.


AVH_2
Egyenruhások
Forrás: Fortepan

 

Levéltári kutatásokat is végzett, szemtanúkkal is beszélgetett. A hivatalosan szerzett információk és a személyes vallomások fedték egymást?

Szervesen nem része a regénynek, de a Recski Szövetségben több, Recsket megjárt túlélővel találkoztam. Egyikük azt állította, hogy nem egy ellenállási szervezkedésben részt vett, melyről például az ÁVH nyomozói nem tudtak, ugyanakkor a történészek ennek az ellenkezőjét bizonyították. Több oral historyról mostanáig nem került elő pontos levéltári adat, úgy vélem, a vallomások nem mindig feleltek meg a rendelkezésünkre álló dokumentumoknak. Ettől függetlenül minden szükséges információt igyekeztem begyűjteni a regény hitelessége érdekében.


Peter_Gabor
Az ÁVH rettegett főnöke, Péter Gábor
Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótár

 

Mennyire ásta bele magát az információkba?

Nem az információk mélysége, hanem a sokrétűség volt az elsődleges, tehát az, hogy több apróságot építhessek be a regénybe. Az ÁBTL (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – a szerk.) abban volt segítségemre, hogy letartóztatási jegyzőkönyveket és egyéb értékes dokumentumokat nézhettem át.

 

Cserhalmi_Daniel_1
Cserhalmi Dániel
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Regényt írni ebből a témából elsőre kockázatos vállalkozásnak tűnik. Nem tartott attól, hogy nem sikerül?

Dehogynem! Ezért írtam jegyzeteket a munka során. Fejezetről-fejezetre vezettem a jegyzeteim, pontosan láttam, mi lesz a következő, rám váró lépcsőfok, tudatosan, precízen dolgoztam. Addig egy betűt nem írtam le, amíg nem láttam magam előtt, hogy jutok el az első oldaltól a történet végéig.

 

avh
Államvédelmisek menetelése a Dózsa György úton 1950 április 4-én
Forrás: múlt-kor


Szabados Imre alakja a szerzett információkra épül?

Az ő alakja abszolút fiktív. Ugyan olvastam ÁVH-s nyomozók aktáit, de azokból a személyiségük nem jött át, ezért teljesen a fantáziámra hagyatkoztam.

 

Nem érezte nyomasztónak, hogy a regényben mozgatott ÁVH-sokkal és áldozatokkal úgymond egy légtérbe került?

El kellett képzelnem, milyen lehetett az a munka, amit nem biztos, hogy szívből csináltak, hanem azért, mert túl akarták élni a rendszert. A mi családunk szerencsére kimaradt a Rákosi-rendszer borzalmaiból, saját magamra voltam utalva, hogy az elnyomottak fejével gondolkodjam, azonban végig megtartottam a kellő távolságot, hogy tisztán átlássam a helyzetet. Épp ezért nem az érzelmek határozták meg a regényírást, hanem inkább a jegyzeteim alapján felépített logika.


Csengofrasz

 

Az ÁVH mindvégig olajozottan működött. Ezért felelős a magyar társadalom?

Azt gondolom, hogy nagyon sok ember tehető felelőssé azért, amiért ez megvalósulhatott, még azok közül is, akik közvetetten nem álltak a politikai rendőrség alkalmazásában. Az a legszörnyűbb az egészben, hogy itt magyarok követtek el bűntettet magyarok ellen, annak ellenére, hogy sokan még rá sem voltak kényszerítve erre. A Rákosi- és a Kádár-korszak ismeretében azt gondolom, hogy a hétköznapi emberek is hozzátettek ahhoz, hogy egy-egy korszak működhessen.


Cserhalmi_Daniel_4

 

Ezek a hétköznapi emberek bűnösök vagy felelősök?

Valószínűleg mindkettő. Hogy milyen mértékben felelősök, nehéz kérdés. Nagyon jól tudták, az országban milyen folyamatok mennek végbe, tisztában voltak vele, milyen áron és hogyan érvényesülhetnek ebben a korszakban, és mi biztosítja a túlélésüket.


Mit gondol, miért nincs több szépirodalmi mű az ÁVH-ról?

Egyrészt eléggé kényes a téma, sokan féltek hozzányúlni, másrészt megeshet, hogyha ezeket a témákat elővesszük, ki tudja, milyen hatást gyakorol a jelenre, nem-e okoz sérelmet az ÁVH-sok leszármazottjainak. Nyilvánosságra hozhatunk dolgokat, de vérpadra küldeni a tetteseket ennyi idő után, nem biztos, hogy a legjobb döntés.


lefuggonyozott_autok
Két, lefüggönyözött fekete autó
Forrás: Fortepan


Iskolákban is bemutatta a Csengőfrászt?

A ráckevei Ady Endre Gimnáziumban mutatkozhattam be alternatív irodalomóra keretében. Müller Rolf történész röviden bemutatta az ÁVH-t, én pedig néhány pontban felvázoltam a könyvem, de éreztem, a diákok nem elég nyitottak rá. Mi másért, ha nem azért, mert nem olvasták. Ezért praktikához folyamodtam.


Cserhalmi_Daniel_portre


Felolvastam a könyv elején közzétett, két gyerek Rákosi Mátyásnak írt levelét, akik azért fordultak kétségbeesésükben a diktátorhoz, mert a szüleiket elvitte a fekete autó. Ez már hatott, utána érdeklődést mutattak a téma iránt. Ha megfelelő utakon közelítünk a fiatalokhoz, nem lesz nehéz megfogni őket.

 

Ayhan Gökhan

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma