NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

EmlekAlomKutyaVilag__6


Mikor fedezte fel azt a páratlan képi világot, amit gyűjteményéből kiállított műveken láthatunk?

Dokumentumfilm-rendezőként 1992-ben kaptam felkérést, hogy készítsünk egy romákról szóló dokumentumfilmet. Miközben szisztematikusan jártunk helyszínről-helyszínre, és megismertem testközelből a roma közösségeket, rádöbbentem, hogy én teljesen mást tudok róluk, mint ami a valóság. Ekkor éreztem, mekkora lehetőséget jelent, hogy kamera van a kezemben. Ha ezeket az embereket meghallgatom és felveszem, akkor tovább tudom adni tapasztalataimat másoknak is, hogy egy teljesebb és igazabb képet kapjanak a romák világáról. Mert ez tényleg egy másik világ. Innentől kezdve több dokumentumfilmet is készítettem róluk.


EmlekAlomKutyaVilag__4


Rögtön kiderült, mennyire hiányos eddigi bemutatásuk: nincsenek róluk ismeretterjesztő filmek, sem a művészetükről, sem az irodalmukról. Talán csak a zenéjükről rendelkezünk valamiféle tudással. Számomra ez a téma kimeríthetetlen forrás lett. Így ismerkedtem meg ezekkel a képzőművészekkel, és megmondom őszintén, teljesen beleszerettem képeikbe.


Koszeghy_Edit
Köszegi Edit


Ekkor született meg a roma galéria ötlete?

Fokozatosan alakult ki. Én szinte azonnal fontosnak tartottam, hogy kiállításokat is szervezzünk nekik. A Néprajzi Múzeum Szluhai Péter vezetésével el is kezdte gyűjteni a roma képzőművészeti alkotásokat, de ezek nagy része – mivel ez az intézmény gyűjteményét képezte – raktárba került. Nagyon kevés lehetőség volt akkoriban a bemutatásukra.


Én pedig azon gondolkodtam, hogy miként tudnánk kiállítani és értékesíteni is ezeket az alkotásokat. Így kerültek lassan hozzám a festmények, és egyszer csak tele lett velük a lakásom. Az emberek pedig közben megtudták, hogy nálam beszerezhetőek ezek a művek.


EmlekAlomKutyaVilag__megnyito
Az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás megnyitója


Egyfajta lakásgaléria kezdett el így működni?

Igen, de ez az intézményesülés akkor még egyáltalán nem volt egyértelmű. A Magyar Nemzeti Galériában 2007-ben volt egy nagy roma kiállítás, ahol a mi festményeinket is bemutatták. Majd egyre több tárlat szervezésében vettünk részt. Végül 2011-ben döntöttük el, hogy megnyitom a lakásomat, mint lakásgalériát. Ekkor fordulópont következett: abban az évben az Art Marketnek kiemelt roma tematikája volt. Innentől nagyon komolyan vették, hogy van egy cigány galéria, és mi is elkezdtük nagyon komolyan venni magunkat.


Azóta rengeteg kiállítást csináltunk külföldön is: Párizsban, Passauban, Londonban jártunk, tavaly pedig New Yorkban állítottuk ki roma festőnők műveit. Tulajdonképpen azok a képek láthatóak most itt a szentendrei MANK Galériában.


EmlekAlomKutyaVilag__1


Mit jelent a festőnők számára az ismertség, a külföldi lehetőségek?

Nagyon fontos számukra minden kiállítás, és a lehetőség, hogy tudjuk értékesíteni a műveiket. Van ezzel kapcsolatban egy nagyon kedves történetem. Egyszer Rómában szerveztünk kiállítást, én két héttel a megnyitó után visszamentem a galériába. Szombat délelőtt, váratlanul toppantam be, és azt tapasztaltam, hogy színültig tele volt a kiállítóhely. Rengeteg fotót készítettem, hogy megmutassam a művészeknek, mennyien szeretik a festményeiket.


EmlekAlomKutyaVilag__2


Milyen női nézőpontok jelennek meg a mostani kiállításon bemutatott festményeken?

Egyrészt egyértelműen tükröződik ezeken a képeken, hogy nők festették őket, akik a saját szemszögükön keresztül mutatják be a világot. Másrészt mindegyik teljesen másmilyen. Olyan ez, mint egy tarka virágcsokor. Egyetlen dolgot tartok közösnek bennük: azt, hogy nagyon őszinték. Nem tetszelegnek, nem próbálnak meg érdekesek lenni, azt festik meg, amit elképzeltek és fontosnak tartanak. Ezeket a képzőművésznőket éppen ezért nagyon-nagyon lehet szeretni. Mindegyikük hihetetlen őszinte és izgalmas személyiség.


EmlekAlomKutyaVilag__3


A kiállítás megnyitása egyben a Cziffra Központ eseménysorozatának beharangozója is volt. Hogyan látja Ön a képzőművészet helyét ebben a programban? Ott is lesznek majd hasonló kiállítások?

Nagyon remélem, hogy minél szebb és nagyobb helyet kap majd benne a képzőművészet is, mert rengeteg bemutatnivaló festmény van még az én magángyűjteményemen kívül is, amit a közönségnek látnia kell!


Sipos Tünde


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

További képek a kiállításról galériánkban láthatóak.

 

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

Kozonseg_a_Muzsikal_az_erdon

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma