NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.06

Panta Rhei címmel az új Nemzeti Táncszínházban egy este alatt két produkcióval lépett színpadra az Inversedance–Fodor Zoltán Társulat, és ezzel zárta a Zsidó Művészeti Napok programsorozatát. Juhász Péter Taka és Idan Sharabi Habit című alkotása lenyűgözte a közönséget. A külföldről érkezett vendégkoreográfusokkal és a társulat vezetőjével közvetlenül a premier után beszélgettünk.

Pantga_Rhei
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina


Juhász Pétert – aki jelenleg az Emanuel Gat Company táncosa – még a francia együttes korábbi budapesti előadásán kérdeztük terveiről, és már akkor erre a bemutatóra készült lelkileg. Mint mondja, a Taka a legkiforrottabb darab, amit eddig készített.


Juhasz_Peter_1_
Juhász Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Rövid és fantasztikus volt a próbafolyamat az Inversedance Társulat női tagjaival. Egy alapötlettel vágtam neki a koreografálásnak, és vártam, hogy mi alakul ki belőle. Valójában a táncosok hozták össze a sztorit, és az atmoszférát, amibe a mű egészét helyeztük. Hat lányról szól, akiket hat napra összezárnak egy szobába. Nem szólalhattak meg érthető nyelven, ami azt eredményezte, hogy elkezdtek játszani a hangjukkal, mozdulataikkal, és így próbálták megértetni magukat.


Pantha_Rhei_2
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina


Az előadás onnan indul, amikor a nők kijönnek a szobából. Hiába lesznek szabadok, továbbra is csapatként, törzsként viselkednek, képtelenek elszakadni egymástól. A szigorú szabályrendszer, a jól megszokott monotonitás fogva tartja őket egészen addig, amíg egy kívülről jövő karakter besétál a színpadra, és elkezdi mikrofonba mondani a saját történetét.

Noha ezután is marad a csapatszellem, egyénenként különböző jellemek, karakterek születnek. Sikerül individualizálódniuk, de a végső megoldás, hogy együtt maradnak.”


Idan_Sharabi_2R
Idan Sharabi
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Szintén a társulat hat női táncművészével dolgozott az Izraelből érkezett alkotó, Idan Sharabi is. Az ő koreográfiájában sok pici történetből álló előadás bontakozik ki, és az identitás kereséséről, férfi és női szerepekről, a szexualitásról szól. Idan szerint az egész életünk a közösségi médiumok hálójában zajlik, és az a kérdés, magunkat vagy másokat miként látunk ezen keresztül.


CSK_0985-2
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina


„Korábban is kutattam a nemek kérdésében, és kerestem a belső nőiességet, férfi és nő közti különbségeket. Úgy vélem, még mindig gyengébbnek tartja a társadalom a nőket a férfiaknál. Ez nevetséges. Ezért térek vissza a darabjaimban mindig az identitás témájához. Ezek a nők a darabomban először objektumként határozzák meg magukat, az univerzum élőlényeiként.


Idan_Sharabi_1_
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Feszegetik a határaikat, és igyekeznek a rájuk húzott szerepektől és saját szokásaiktól megszabadulni. Mindenkit borzasztóan behatárolnak a szokásai, engem is, és képtelenek vagyunk változtatni rajtuk, legalábbis nekem nem megy. Az előadás rendkívül impulzív, emocionális és mozdulataiban is nagyon aktív. Megküzdöttek vele a lányok a próbák alatt. Az én mozgásvilágom általában a fantáziáról szól. Játékra és együttműködésre hívom a nézőket, játsszuk el együtt, mintha… Szerencsére ez most összejött.”


CSK_1175
Idan Sharabi
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina

Az Inversedance társulatának idén ez a harmadik bemutatója volt. Az együttes vezetője, Fodor Zoltán nemcsak csapatával, de egyéni karrierjében is fontos állomásokhoz érkezik. Alkotott Hongkongban, Nagyváradon, most Peruba készül, közben pedig az együttes számára készítette el Puccini Bohémélet című operájának táncszínházi adaptációját, melyben melyben hét év kihagyás után visszatért a színpadra.


Fodor_Zoltan_3_
Fodor Zoltán
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Nagyon sűrűre sikeredett ez az év, de sok sikert hozott egyénileg és társulatilag egyaránt. Most, a bemutató után mondhatom, hogy megkoronáztuk az évadot. Két évet vártam rá, hogy Idan Sharabival és Juhász Péterrel összejöjjön a közös munka, de megszületett, és fantasztikus lett. Egészen friss energiát, látásmódot, bátor megvalósítást tettek a színpadra.”


gkt

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma