Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.06

Panta Rhei címmel az új Nemzeti Táncszínházban egy este alatt két produkcióval lépett színpadra az Inversedance–Fodor Zoltán Társulat, és ezzel zárta a Zsidó Művészeti Napok programsorozatát. Juhász Péter Taka és Idan Sharabi Habit című alkotása lenyűgözte a közönséget. A külföldről érkezett vendégkoreográfusokkal és a társulat vezetőjével közvetlenül a premier után beszélgettünk.

Pantga_Rhei
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina


Juhász Pétert – aki jelenleg az Emanuel Gat Company táncosa – még a francia együttes korábbi budapesti előadásán kérdeztük terveiről, és már akkor erre a bemutatóra készült lelkileg. Mint mondja, a Taka a legkiforrottabb darab, amit eddig készített.


Juhasz_Peter_1_
Juhász Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Rövid és fantasztikus volt a próbafolyamat az Inversedance Társulat női tagjaival. Egy alapötlettel vágtam neki a koreografálásnak, és vártam, hogy mi alakul ki belőle. Valójában a táncosok hozták össze a sztorit, és az atmoszférát, amibe a mű egészét helyeztük. Hat lányról szól, akiket hat napra összezárnak egy szobába. Nem szólalhattak meg érthető nyelven, ami azt eredményezte, hogy elkezdtek játszani a hangjukkal, mozdulataikkal, és így próbálták megértetni magukat.


Pantha_Rhei_2
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina


Az előadás onnan indul, amikor a nők kijönnek a szobából. Hiába lesznek szabadok, továbbra is csapatként, törzsként viselkednek, képtelenek elszakadni egymástól. A szigorú szabályrendszer, a jól megszokott monotonitás fogva tartja őket egészen addig, amíg egy kívülről jövő karakter besétál a színpadra, és elkezdi mikrofonba mondani a saját történetét.

Noha ezután is marad a csapatszellem, egyénenként különböző jellemek, karakterek születnek. Sikerül individualizálódniuk, de a végső megoldás, hogy együtt maradnak.”


Idan_Sharabi_2R
Idan Sharabi
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Szintén a társulat hat női táncművészével dolgozott az Izraelből érkezett alkotó, Idan Sharabi is. Az ő koreográfiájában sok pici történetből álló előadás bontakozik ki, és az identitás kereséséről, férfi és női szerepekről, a szexualitásról szól. Idan szerint az egész életünk a közösségi médiumok hálójában zajlik, és az a kérdés, magunkat vagy másokat miként látunk ezen keresztül.


CSK_0985-2
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina


„Korábban is kutattam a nemek kérdésében, és kerestem a belső nőiességet, férfi és nő közti különbségeket. Úgy vélem, még mindig gyengébbnek tartja a társadalom a nőket a férfiaknál. Ez nevetséges. Ezért térek vissza a darabjaimban mindig az identitás témájához. Ezek a nők a darabomban először objektumként határozzák meg magukat, az univerzum élőlényeiként.


Idan_Sharabi_1_
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Feszegetik a határaikat, és igyekeznek a rájuk húzott szerepektől és saját szokásaiktól megszabadulni. Mindenkit borzasztóan behatárolnak a szokásai, engem is, és képtelenek vagyunk változtatni rajtuk, legalábbis nekem nem megy. Az előadás rendkívül impulzív, emocionális és mozdulataiban is nagyon aktív. Megküzdöttek vele a lányok a próbák alatt. Az én mozgásvilágom általában a fantáziáról szól. Játékra és együttműködésre hívom a nézőket, játsszuk el együtt, mintha… Szerencsére ez most összejött.”


CSK_1175
Idan Sharabi
Fotó: inversedance.com/Csendes Krisztina

Az Inversedance társulatának idén ez a harmadik bemutatója volt. Az együttes vezetője, Fodor Zoltán nemcsak csapatával, de egyéni karrierjében is fontos állomásokhoz érkezik. Alkotott Hongkongban, Nagyváradon, most Peruba készül, közben pedig az együttes számára készítette el Puccini Bohémélet című operájának táncszínházi adaptációját, melyben melyben hét év kihagyás után visszatért a színpadra.


Fodor_Zoltan_3_
Fodor Zoltán
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


„Nagyon sűrűre sikeredett ez az év, de sok sikert hozott egyénileg és társulatilag egyaránt. Most, a bemutató után mondhatom, hogy megkoronáztuk az évadot. Két évet vártam rá, hogy Idan Sharabival és Juhász Péterrel összejöjjön a közös munka, de megszületett, és fantasztikus lett. Egészen friss energiát, látásmódot, bátor megvalósítást tettek a színpadra.”


gkt

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma