Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.25

A népzene, az ethnojazz és a világzene hagyományait ötvözte és gondolta újra Várnai Dániel, mikor összeállította első önálló, Két út című albumát. A gitáros május 2-án 7 órakor mutatja be új szerzeményeit a Kobuci kertben, ahova a lemezen hallható vendégzenészek is elkísérik.

d

Várnai Dániel számos eltérő műfajban és zenei formációban kipróbálta már magát: gyerekkorában zongorázott, kamaszként az elektromos gitár felé húzott a szíve, később pedig jazzgitárt tanult a kőbányai zeneiskolában. A népzene legalább olyan meghatározó számára, mint a jazz, otthoni lemezgyűjteményében egyaránt fellelhető John McLaughlin és a Bartók-összes.

Ha mégis le kellene tennie voksát egy műfaj mellett, az a népzene lenne: Várnai végleg beleszeretett a tradicionális dallamokba, amikor 2001 környékén megismerkedett erdélyi-magyar feleségével, majd egyik legfontosabb tanárával, a gyimesi népzenét oktató Zerkula Jánossal.


„Ebben az időszakban, 2005-től volt egy zenekarom, amivel hagyományos magyar népzenéből kiindulva sajátos, modern felfogásban improvizáltunk, megőrizve az autentikus lüktetéseket, dallamokat, sok esetben népdalszerkezeteket is” – meséli a kezdetekről. A kortárs fülre hangolt népzene olyannyira a gitáros szívébe lopta magát, hogy a koncepciót először a Várnai Dániel ütős-vonós bandájával, majd az ethno-jazz fusion-ben utazó Folksz zenekarral vitte tovább.


A két zenekar továbbra is aktív, ám Dani idén elérkezettnek érezte az időt, hogy önálló vizekre evezzen, és kiteljesítse mindazt, ami a korábbi projektekbe nem fért bele. A gitáros első saját albuma, a Két út egyszerre tekinthető retrospektív összefoglalónak és egy új kaland kezdetének, hiszen ezúttal egymás mellett szólal meg az ethnojazz, a világzene és a népzene.

„A gitár néha Jimi Hendrix hangzásvilágát idézi, miközben a zene harmóniailag a jazz műfajához áll közelebb. Ritmikájában és dallamvilágában hol a népzenéből, hol a modern fúziós zenéből merítettem, viszont minden esetben a magyar és a Kárpát-medencei kultúrához köthetők a dalok. Nagy szükség van arra, hogy a magyar és Kárpát-medencei kultúrából kiindulva, magas színvonalú, és korszerű hangzású zenét alkossunk a jazz és a könnyűzene területén is. Nem felszínesen szeretném ezt megtenni, hanem mélyebb inspirációt merítve ennek a kultúrának az értékeiből, ahogyan azt az irodalom, a komolyzene, és a képzőművészet méltán világhírű képviselői tették" – mondja Várnai a lemez kapcsán,

reka_dani

Bár a Két utat szólólemezként emlegetjük, az elkészítéséhez a hazai folk legjavát hívta segítségül a gitáros. A dalokban közreműködött többek között Szalóki Ági, Csizmadia Anna, Bognár Szilvia, a Folksz zenekar, Annus Réka, Kerényi Róbert „Szigony”, Szlama László és Várnai Dani ütős-vonós bandája is.


Várnai úgy zenél legszívesebben, ha másoknak is teret adhat, hiszen az alkotók kölcsönösen inspirációt nyújtanak egymásnak, és saját hangjukkal színesítik a projektet: „ennek az egésznek a lényege az az energia, ami átjön a zenén, nemcsak rajtam, hanem mindenkin keresztül, aki szívből zenél. Próbálom kreatív emberekkel körülvenni magam.” A felkért művészek örömmel fogadták Várnai ötletét.


AnnusR

„Néhány éve kezdtünk el Danival közösen zenélni – emlékezik vissza Annus Réka – népi énekesként az fogott meg leginkább a játékában és a hozzáállásában is, hogy bár alapvetően nem népzenész, mégis hihetetlen tájékozottsággal rendelkezik e téren. A paraszti zene hatása még úgy is átüt Dani zenéjén, hogy gitár van a kezében, pedig ezt a régies stílust még népzenészként is nehéz megtalálni.”


Bognár Szilvia szerint a gitáros egy merészen új oldalról közelít a magyar népzenei hagyomány dalaihoz, dallamaihoz. „Dani feldolgozásai nélkülöznek minden sematikus megoldást. Ötleteivel, eklektikus, mégis egyértelműen körülhatárolható zeneiségével és remek csapata hangzásvilágával kétségtelenül új irányt mutat a népdalfeldolgozások, illetve a versmegzenésítések terén” – fejtette ki az énekesnő.


A népzene, az ethnojazz és a világzene hagyományait ötvözte és gondolta újra Várnai Dániel, mikor összeállította első önálló, Két út című albumát. A gitáros május 2-án 7 órakor mutatja be új szerzeményeit a Kobuci kertben, ahova a lemezen hallható vendégzenészek is elkísérik.


Várnai Dániel számos eltérő műfajban és zenei formációban kipróbálta már magát: gyerekkorában zongorázott, kamaszként az elektromos gitár felé húzott a szíve, később pedig jazzgitárt tanult a kőbányai zeneiskolában. A népzene legalább olyan meghatározó számára, mint a jazz, otthoni lemezgyűjteményében egyaránt fellelhető John McLaughlin és a Bartók-összes.Mikor arról kérdeztük Danit, van-e olyan stílus, amiben még szívesen kipróbálná magát, az indiai zenét említette. Mint kiderült, korábban már többször is improvizált indiai művészekkel, és olyannyira lenyűgözte a keletiek profizmusa, hogy szívesen elsajátítaná a technikáikat. Ez egyelőre csak távoli terv; Várnai számára az a legfontosabb, hogy először a saját kultúráját térképezze fel, ha már itt tette le őt a gólya.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma