NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.04.25

A népzene, az ethnojazz és a világzene hagyományait ötvözte és gondolta újra Várnai Dániel, mikor összeállította első önálló, Két út című albumát. A gitáros május 2-án 7 órakor mutatja be új szerzeményeit a Kobuci kertben, ahova a lemezen hallható vendégzenészek is elkísérik.

d

Várnai Dániel számos eltérő műfajban és zenei formációban kipróbálta már magát: gyerekkorában zongorázott, kamaszként az elektromos gitár felé húzott a szíve, később pedig jazzgitárt tanult a kőbányai zeneiskolában. A népzene legalább olyan meghatározó számára, mint a jazz, otthoni lemezgyűjteményében egyaránt fellelhető John McLaughlin és a Bartók-összes.

Ha mégis le kellene tennie voksát egy műfaj mellett, az a népzene lenne: Várnai végleg beleszeretett a tradicionális dallamokba, amikor 2001 környékén megismerkedett erdélyi-magyar feleségével, majd egyik legfontosabb tanárával, a gyimesi népzenét oktató Zerkula Jánossal.


„Ebben az időszakban, 2005-től volt egy zenekarom, amivel hagyományos magyar népzenéből kiindulva sajátos, modern felfogásban improvizáltunk, megőrizve az autentikus lüktetéseket, dallamokat, sok esetben népdalszerkezeteket is” – meséli a kezdetekről. A kortárs fülre hangolt népzene olyannyira a gitáros szívébe lopta magát, hogy a koncepciót először a Várnai Dániel ütős-vonós bandájával, majd az ethno-jazz fusion-ben utazó Folksz zenekarral vitte tovább.


A két zenekar továbbra is aktív, ám Dani idén elérkezettnek érezte az időt, hogy önálló vizekre evezzen, és kiteljesítse mindazt, ami a korábbi projektekbe nem fért bele. A gitáros első saját albuma, a Két út egyszerre tekinthető retrospektív összefoglalónak és egy új kaland kezdetének, hiszen ezúttal egymás mellett szólal meg az ethnojazz, a világzene és a népzene.

„A gitár néha Jimi Hendrix hangzásvilágát idézi, miközben a zene harmóniailag a jazz műfajához áll közelebb. Ritmikájában és dallamvilágában hol a népzenéből, hol a modern fúziós zenéből merítettem, viszont minden esetben a magyar és a Kárpát-medencei kultúrához köthetők a dalok. Nagy szükség van arra, hogy a magyar és Kárpát-medencei kultúrából kiindulva, magas színvonalú, és korszerű hangzású zenét alkossunk a jazz és a könnyűzene területén is. Nem felszínesen szeretném ezt megtenni, hanem mélyebb inspirációt merítve ennek a kultúrának az értékeiből, ahogyan azt az irodalom, a komolyzene, és a képzőművészet méltán világhírű képviselői tették" – mondja Várnai a lemez kapcsán,

reka_dani

Bár a Két utat szólólemezként emlegetjük, az elkészítéséhez a hazai folk legjavát hívta segítségül a gitáros. A dalokban közreműködött többek között Szalóki Ági, Csizmadia Anna, Bognár Szilvia, a Folksz zenekar, Annus Réka, Kerényi Róbert „Szigony”, Szlama László és Várnai Dani ütős-vonós bandája is.


Várnai úgy zenél legszívesebben, ha másoknak is teret adhat, hiszen az alkotók kölcsönösen inspirációt nyújtanak egymásnak, és saját hangjukkal színesítik a projektet: „ennek az egésznek a lényege az az energia, ami átjön a zenén, nemcsak rajtam, hanem mindenkin keresztül, aki szívből zenél. Próbálom kreatív emberekkel körülvenni magam.” A felkért művészek örömmel fogadták Várnai ötletét.


AnnusR

„Néhány éve kezdtünk el Danival közösen zenélni – emlékezik vissza Annus Réka – népi énekesként az fogott meg leginkább a játékában és a hozzáállásában is, hogy bár alapvetően nem népzenész, mégis hihetetlen tájékozottsággal rendelkezik e téren. A paraszti zene hatása még úgy is átüt Dani zenéjén, hogy gitár van a kezében, pedig ezt a régies stílust még népzenészként is nehéz megtalálni.”


Bognár Szilvia szerint a gitáros egy merészen új oldalról közelít a magyar népzenei hagyomány dalaihoz, dallamaihoz. „Dani feldolgozásai nélkülöznek minden sematikus megoldást. Ötleteivel, eklektikus, mégis egyértelműen körülhatárolható zeneiségével és remek csapata hangzásvilágával kétségtelenül új irányt mutat a népdalfeldolgozások, illetve a versmegzenésítések terén” – fejtette ki az énekesnő.


A népzene, az ethnojazz és a világzene hagyományait ötvözte és gondolta újra Várnai Dániel, mikor összeállította első önálló, Két út című albumát. A gitáros május 2-án 7 órakor mutatja be új szerzeményeit a Kobuci kertben, ahova a lemezen hallható vendégzenészek is elkísérik.


Várnai Dániel számos eltérő műfajban és zenei formációban kipróbálta már magát: gyerekkorában zongorázott, kamaszként az elektromos gitár felé húzott a szíve, később pedig jazzgitárt tanult a kőbányai zeneiskolában. A népzene legalább olyan meghatározó számára, mint a jazz, otthoni lemezgyűjteményében egyaránt fellelhető John McLaughlin és a Bartók-összes.Mikor arról kérdeztük Danit, van-e olyan stílus, amiben még szívesen kipróbálná magát, az indiai zenét említette. Mint kiderült, korábban már többször is improvizált indiai művészekkel, és olyannyira lenyűgözte a keletiek profizmusa, hogy szívesen elsajátítaná a technikáikat. Ez egyelőre csak távoli terv; Várnai számára az a legfontosabb, hogy először a saját kultúráját térképezze fel, ha már itt tette le őt a gólya.
Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma