15_eves

2019.04.01

A szocialista szürrealizmus titokzatos bája címet viseli Hegedűs 2 László legújabb kiállítása, amelyet április 26-ig láthatunk a Karinthy Szalonban. Izgalmas cím, előre sejteti, hogy meglepő és szokatlan dolgokkal fogunk találkozni a kiállítótérben, hiszen Kelet és Nyugat két jellegzetes izmusának egymásra vetítése minden, csak nem szokványos. Sejtésünket tovább erősíti a plakáton szereplő portré, ami Lenin és Dalí arcának ötvözetéből született.

hegedus2
És nemzetközivé lesz holnap a világ...

A bemutatott munkák kiindulópontjai talált tárgyak: Hegedűs 2 szocreál rézkarcokat és a korabeli szovjet sajtóból kivágott, fotó alapú képeket manipulált, szürreális képmontázzsá alakítva át őket. Ha csak futólag szemléljük ezeket a képeket, akkor sokszor fel sem tűnik a módosítás, hiszen az alkotó szinte alig változtat rajtuk: finom beavatkozásokkal, apró gesztusokkal él. Azonban olyan kifinomult érzékkel végzi a transzformációt, hogy a kép valóságát teljesen kifordítja a négy sarkából, így kényszerítve a nézőt arra, hogy lásson túl a megszokott helyzeteken, az univerzális képi sémákon. Új asszociációkat ébresztenek bennünk ezek a munkák, az alkotó a képeken keresztül képes kommunikálni velünk.


És nemcsak velünk, hanem egymással is. Hegedűs 2 vissza-visszatérő motívumok – zsiráf, polip, cseresznye – segítségével kapcsolja egymáshoz az alkotásokat, amelyek így egyfajta asszociációs láncot hoznak létre.


szocialistaszurrealizmus5
Hegedűs 2 László visszatérő motívuma a cseresznye


A hangyákkal elárasztott munkák alá írt szövegek egybeolvashatóak, együtt is értelmezhetőek. A feliratok régi mozgalmi dalokból vett idézetek, az Internacionálé egy-egy sora, amelyeket az alkotó egy olasz partizándal refrénjével montírozott össze, így e sorok szintjén is ötvöződnek a különböző szubsztanciák.


A kiállítás vizuális szimfónia, hiszen a képeknek fontos eleme azok időbelisége. A művek történetet mesélnek el, a sztorik azonban csak az időben tárulnak fel, a nüanszok csak akkor nyernek értelmet, ha a néző időt szán a befogadásra.

h2
Hát éljen a hős, aki értünk feláldozta hű életét...


Ott van mindjárt az a fotó, amelyen nők és férfiak, napszámosok gyűjtik nagy kupacba a káposztát. Nézzük a képet, míg egyszercsak feltűnik a káposztakupac mögül gonoszan kikandikáló arc. Vagy ott van mellette a fénykép, amelyen almaszedőket látunk. Az alma a képre sokszor rá lett montírozva, de lehet, hogy az csak később tűnik fel, hogy két alma került egy nő mellei helyére is.


szocialistaszurrealizmus1
A káposztakupac mögül előbukkan egy tekintet.
Forrás: Librarius


A humor, a játékosság átszövi e munkákat. H2L szokatlan tárgyakat kombinál – a szocialista eszméket hallgató emberek fején madarak ülnek, egy pártgyűlésen Andy Warhol képe lóg a falon, egy tankkal harcoló tömegből két béka tűnik elő – ami abszurd, groteszk jelleget kölcsönöz a műveknek, ezen az abszurditáson azonban sokkal inkább nevetünk, mint elborzadunk, hiszen H2L a transzformálással kicsavarja a képek politikai élét, megszünteti azok súlyosságát is.Hegedus2_csillag_zsuzsa
Hegedűs 2 László a kiállításmegnyitón
Fotó: Csillag Zsuzsa


A kiállítótér kisebb terébe vörös szőnyeg vezet be, a bejárattal szemben Lenin hangyákkal benépesített, hegesztő szemüveges büsztje található egy szem szépen virító cseresznyével. Ebbe az intim térbe installálták A nagy fehérvári árvíz című rövidfilmet is, amelyhez Esterházy Péter írta és mondta fel a szöveget. Az 1997-es kísérleti műben a rendszerváltás előtti kor emlékeit mossa el a víz, a benne szereplő képsorok hangulata a kiállított képekhez hasonló.


A kiállítás április 19-ig látható a Karinthy Szalonban.


A képek forrása: Librarius


Kocsis Katica

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

2019. augusztus 23-án három intézmény, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. vezetői közösen jelentik be a Magyarság Kulturális Fővárosa program elindulását a Hagyományok Házában, a Karsai teremben. A program célja a magyarság identitásának, a magyar közösségek közötti együttműködésnek, a nemzet közös ügyének erősítése a Kárpát-medencében. A program nem nagyszabású beruházásokra koncentrál, sokkal inkább a közösségi alapú kulturális fejlesztésekre.

Kritikusan veszélyeztetett kubai, más néven rombuszkrokodilok érkeztek nemrégiben a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Mivel az állatok még csak kétévesek, hosszuk alig haladja meg a fél métert, de idővel két méternél is nagyobbra nőhetnek. Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit. Az öt kubai krokodilt az állatkerti Nagy-tó partján álló Krokodilház belső terében tekinthetjük meg.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

Hello_Wood_alkototabor_Somoskoi_Gabor_1

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma