NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.01.28

Kik voltak Hamvas Béla barátai? Miről vitatkozott Lukács Györggyel? Mit gondolt a háborúról? Mit jelentett neki a kert? A tenger? Hogyan viszonyult a zenéhez? Mindezek kiderülnek Weiner Sennyey Tibor Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című, 22 esszét tartalmazó könyvéből, amelynek bemutatóját január 24-én tartották az Írók Boltjában.

weiner_sennyey_tibor_hamvas_konyvborito_r


A beszélgetésen Pánczél András, az esszékötetet megjelentető Orpheusz kiadó szerkesztője, a Hamvas egyetlen komédiáját színpadra állító Formanek Csaba rendező, valamint a napjainkra kultikussá vált író, gondolkodó Hamvas Béla életében fontos csomópontokat körüljáró könyv szerzője vett részt.

Pánczél András bevezetőjében elmondta: véleménye szerint haszonnal forgathatják a kötetet azok, akik csak most kezdik olvasni Hamvas írásait, és azok is, akik már több könyvét jól ismerik. A Jókai Anna által kiemelt nagy szellemi triász – Kodolányi János, Hamvas Béla, Várkonyi Nándor – egyik tagja, a jelen kötet főszereplője még sok felfedeznivalót tartogat.


hamvas-bela_5


Az esszék szerzője, Weiner Sennyey Tibor szegedi egyetemistaként Hamvas Béla műveivel foglalkozó olvasókör tagja volt. Az életműben elmélyedve filológiai kutatásokat végzett, írásokat publikált, előadásokat tartott. Ezek népszerűsége okán gyűjtötte kötetbe személyes érintettséget is tükröző írásait.

Hamvas barátai közül Kerényi Károly, Weöres Sándor, Szepes Mária szerepel egy-egy írásban, olvashatunk Lukács Györggyel folytatott vitájáról, arról, hogy mit jelentett számára a háború, a kert vagy a tenger, hogyan viszonyult a zenéhez. Utóbbi esetben zenei túrát talált ki a szerző: zenész barátjával végighallgatták mindazokat a műveket, amelyekről Hamvas írt. A túrát másoknak is ajánlja: ne csak olvassák Hamvas írásait, de hallgassák is meg a bennük szereplő műveket, például a híres zongoraművész, Edwin Fischer előadásában J. S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier sorozatát.


hamvasbela1
Fotó: hamvasbela.com

Hamvas Béla írásai a diktatúra éveiben gépiratban terjedtek, az életmű kiadása máig nem teljes. Weiner Sennyey Tibor cáfolta azt az elterjedt vélekedést, mely szerint 1989 után nem kerültek elő kényszerűségből az asztalfiókban maradt művek, hiszen ilyen Márai Sándor kéziratban maradt. és végül Hallgatni akartam címmel kiadott könyve, de Weöres Sándornak is maradtak olyan versei, amelyek életében nem jelenhettek meg. Weiner Sennyey kutatásai során talált rá Bajcsy-Zsilinszky Endre Szózat című lapjában az író fiatalkori műveire, kriminovelláira.


hamvasbela_3


A szerző szerint az író Hamvas Bélát, A bor filozófiája, az Öt géniusz vagy a későbbi Arkhai szerzőjét már fiatalon „földet megrázó” őszinteség vezette, ami a detektívtörténetekben, a populáris kultúra igazságkereső műfajában jelent meg. Bár életének utolsó húsz évében hallgatásra ítélték, Weiner Sennyey megítélése szerint a legjelentősebb Hamvas-művek születtek ekkor: Karnevál, Scientia sacra, Öt meg nem tartott előadás a művészetről.


hamvasbela_4

Hamvas Béla emlékezetét dokumentumfilm őrzi, kultuszát pedig az is bizonyítja, hogy a facebookon alakult egy Láthatatlan történet elnevezésű csoport, amely mémek írásával terjeszt Hamvas-idézeteket. Ez utóbbiakkal érdemes óvatosnak lennünk, hiszen nem mindegy, hogy ezek eredetileg milyen kontextusban szerepeltek, abból kiemelve könnyen félreértelmezhetőek. Hasonlóképpen kritikával illette a szerző napjaink új divatját, amely a művészek magánéletét, intim szféráját helyezi előtérbe művészi tevékenységük helyett. Hiszen az életrajzi elemek csak kiegészítői lehetnek a lényegnek: a műveknek.

Csanda Mária

Fotók: hamvasbela.org

Az indexképen Weiner Sennyey Tibor

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma