2019.01.28

Kik voltak Hamvas Béla barátai? Miről vitatkozott Lukács Györggyel? Mit gondolt a háborúról? Mit jelentett neki a kert? A tenger? Hogyan viszonyult a zenéhez? Mindezek kiderülnek Weiner Sennyey Tibor Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című, 22 esszét tartalmazó könyvéből, amelynek bemutatóját január 24-én tartották az Írók Boltjában.

weiner_sennyey_tibor_hamvas_konyvborito_r


A beszélgetésen Pánczél András, az esszékötetet megjelentető Orpheusz kiadó szerkesztője, a Hamvas egyetlen komédiáját színpadra állító Formanek Csaba rendező, valamint a napjainkra kultikussá vált író, gondolkodó Hamvas Béla életében fontos csomópontokat körüljáró könyv szerzője vett részt.

Pánczél András bevezetőjében elmondta: véleménye szerint haszonnal forgathatják a kötetet azok, akik csak most kezdik olvasni Hamvas írásait, és azok is, akik már több könyvét jól ismerik. A Jókai Anna által kiemelt nagy szellemi triász – Kodolányi János, Hamvas Béla, Várkonyi Nándor – egyik tagja, a jelen kötet főszereplője még sok felfedeznivalót tartogat.


hamvas-bela_5


Az esszék szerzője, Weiner Sennyey Tibor szegedi egyetemistaként Hamvas Béla műveivel foglalkozó olvasókör tagja volt. Az életműben elmélyedve filológiai kutatásokat végzett, írásokat publikált, előadásokat tartott. Ezek népszerűsége okán gyűjtötte kötetbe személyes érintettséget is tükröző írásait.

Hamvas barátai közül Kerényi Károly, Weöres Sándor, Szepes Mária szerepel egy-egy írásban, olvashatunk Lukács Györggyel folytatott vitájáról, arról, hogy mit jelentett számára a háború, a kert vagy a tenger, hogyan viszonyult a zenéhez. Utóbbi esetben zenei túrát talált ki a szerző: zenész barátjával végighallgatták mindazokat a műveket, amelyekről Hamvas írt. A túrát másoknak is ajánlja: ne csak olvassák Hamvas írásait, de hallgassák is meg a bennük szereplő műveket, például a híres zongoraművész, Edwin Fischer előadásában J. S. Bach: Das Wohltemperierte Klavier sorozatát.


hamvasbela1
Fotó: hamvasbela.com

Hamvas Béla írásai a diktatúra éveiben gépiratban terjedtek, az életmű kiadása máig nem teljes. Weiner Sennyey Tibor cáfolta azt az elterjedt vélekedést, mely szerint 1989 után nem kerültek elő kényszerűségből az asztalfiókban maradt művek, hiszen ilyen Márai Sándor kéziratban maradt. és végül Hallgatni akartam címmel kiadott könyve, de Weöres Sándornak is maradtak olyan versei, amelyek életében nem jelenhettek meg. Weiner Sennyey kutatásai során talált rá Bajcsy-Zsilinszky Endre Szózat című lapjában az író fiatalkori műveire, kriminovelláira.


hamvasbela_3


A szerző szerint az író Hamvas Bélát, A bor filozófiája, az Öt géniusz vagy a későbbi Arkhai szerzőjét már fiatalon „földet megrázó” őszinteség vezette, ami a detektívtörténetekben, a populáris kultúra igazságkereső műfajában jelent meg. Bár életének utolsó húsz évében hallgatásra ítélték, Weiner Sennyey megítélése szerint a legjelentősebb Hamvas-művek születtek ekkor: Karnevál, Scientia sacra, Öt meg nem tartott előadás a művészetről.


hamvasbela_4

Hamvas Béla emlékezetét dokumentumfilm őrzi, kultuszát pedig az is bizonyítja, hogy a facebookon alakult egy Láthatatlan történet elnevezésű csoport, amely mémek írásával terjeszt Hamvas-idézeteket. Ez utóbbiakkal érdemes óvatosnak lennünk, hiszen nem mindegy, hogy ezek eredetileg milyen kontextusban szerepeltek, abból kiemelve könnyen félreértelmezhetőek. Hasonlóképpen kritikával illette a szerző napjaink új divatját, amely a művészek magánéletét, intim szféráját helyezi előtérbe művészi tevékenységük helyett. Hiszen az életrajzi elemek csak kiegészítői lehetnek a lényegnek: a műveknek.

Csanda Mária

Fotók: hamvasbela.org

Az indexképen Weiner Sennyey Tibor

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma