kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.12.15

A Tanyaszínház a délvidéki Kavillóból csacsifogattal indult 1978-ban. Előadásaikat azóta félmillióan látták, és ma már művésztelepük is van. Idén ünneplik fennállásuk 40. jubileumát, melyet Magyar Örökség díjjal koronázhatnak meg. A közösség szolgálatáért járó elismerést szombaton adják át Budapesten. Magyar Attilával, a színház elnökével Németh Ernő, a Vajdaság ma munkatársa beszélgetett.

A Magyar Örökség díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben azoknak az elismerésére, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

tanyaszinhaz_1988
A Tanyaszínház 1988-ban

M. A.: Nagyon büszke vagyok erre a csapatra. A mi kis színházunk a 40 év alatt mintegy 300 tagot számlált, és körülbelül félmillió ember látta az előadásainkat. 1978-ban kezdődött, amikor még gyalog, illetve csacsifogattal indult a turnékra a Tanyaszínház, most pedig egy hét objektumból álló művésztelep áll a rendelkezésünkre, amit a magyar államnak köszönhetően tudtunk megvalósítani a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. Az, hogy évente 15 ezer ember látogatja előadásainkat, magáért beszél. Erre a színházra szükség van, ezt a színházat szeretik, hasznos tagjai tudunk lenni a közösségünknek.


tanyaszinhaz4
A társulat 2018-ban


Másfél évtized után végre elkészült a Tanyaszínház kavillói objektuma. Van még rajta csinosítanivaló?

Amikor 25 évesek voltunk, akkor pattant ki a fejemből, hogy legyen saját fészke ennek a színháznak, hisz ha valahol három napig vendégségben vagy, rád unnak. Úgy döntöttünk, hogy legyünk mi a házigazdái a saját bemutató közönségünknek. 15-16 évig építgettük ezt a portát. Két kis parasztházikót megvettük ebben a pici faluban. Mondták, hogy a világ végére építkeztünk, mondtam, hogy nem! Ez a világ közepe! Itt, ha a vajdasági magyarságot nézzük, tíz község kellős közepén vagyunk. Újvidék, Szabadka, Kishegyes, Óbecse, Magyarkanizsa, Zenta és a hozzájuk tartozó falvak 20-40-50-60 kilométeres távolságra vannak tőlünk.


tanyaszinhaz_muvesztelep_R
A művésztelep


Úgy tudom, hogy múzeumuk is van már.

A Vajdasági Múzeumnak köszönhetően bővítettük az első 30 évről készült kiállításunkat. Valóban van egy múzeumunk is Kavillóban, ahol mindezt elhelyeztük. Most már csak pici simításokra lesz szükség… Ugye, azt szokták mondani, hogy a mennyasszonyi ruhára egy-két csipke mindig ráfér. Mi is ott tartunk ezzel az színházudvarral, az ottani építkezéssel, hogy még egy-két csipke hiányzik, de 2019-től egész éves programot tervezünk: népzenei és néptánc tábort, családi programokat… Van négy vendégszobánk, ahol egy hosszú hétvégét el tud tölteni 2-3 család, de akár négy is.


tanyaszinhaz2R
Jelenet Molière: A képzelt beteg című előadásból


Az év végén a jubileumi év koronája a Magyar Örökség díj.

Erre nagyon büszke vagyok. December 15-én személyesen utazom fel Budapestre, hogy képviseljem a színházat. Aztán rohanok haza, mert este itthon játszom egy előadásban… Ez azt mutatja, hogy egy újabb mérföldkövet helyeztünk el. Az első 40 év után legyen egy második 40 év is, adja a jó isten! És legyen még sokáig közönsége, legyen sok fiatal alkotója, aki ezt csinálni akarja! Mert ez így közösen működik. Megszületik egy előadás, és azt nézi is valaki, így kerek a színház.


Forrás: vajma.info

Fotók: a Tanyaszínház Facebook oldala


A mai napon átadandó Magyar Örökség díjról további információ itt olvasható.

joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

22

2019.07.16

Takács Vilkó és Lugosi Dani a kultikussá vált Nirvana Unplugged in New York album dalaival járják az országot – Budapesten legközelebb július 20-án láthatjuk őket a Kobuci Kertben , de olyan számokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a legendás zenekar munkásságával. A 061-nek arról meséltek, hogy mitől lehet a Nirvana ma is aktuális, van-e még létjogosultsága grunge-nak, és hogy összejöhet-e a nagy találkozás Dave Grohllal a Szigeten.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

libego

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma