2018.12.07

Mintegy 80 remekműből, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílik ma új állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A műtárgyakat két, külön egységben bemutató tárlatban szerepelnek a rég látott, jól ismert remekművek, de megtalálhatók új szerzemények, frissen restaurált művek és ritkán látott alkotások is.

Monet-szilvafak
Claude Monet: Virágzó szilvafák


A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítését követően a két intézmény kiállítási koncepciója – visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez – gyökeresen átalakult: több évtizedes távollét után a régi magyar művészeti anyag hazatért a Szépművészetibe, így a múzeum az egyiptomi és a görög–római művészet mellett a 18. század végéig mutatja be az egyetemes és magyar művészet történetét. Ezzel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményéből válogatott kiállítás ideiglenesen felköltözött a Budavári Palotába, a Magyar Nemzeti Galériába, amely így az elmúlt több mint két évszázad magyar képzőművészete mellett válogatást mutat be a korszak nemzetközi remekműveiből is. A 19. és 20. századi, illetve kortárs képzőművészet végleges otthona a várhatóan 2022-ben nyíló Új Nemzeti Galéria épülete lesz.

A közel 2300 darabból álló gyűjtemény már 2019-ben elhagyja a Hősök terét, hiszen a jövőre elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ új épületébe költözik, ahol már a legkorszerűbb körülmények között tárolják majd


Paul_Cezanne_A_talalo
Paul Cézanne: A tálaló


Az új tárlat első egysége, a 19. századi művészetet bemutató termek a késő romantikától az impresszionizmuson át a szimbolizmusig terjedő időszakról adnak áttekintést. 4 teremben 5 szekcióra bomlik a kiállítás, ismert alkotók műveinek bemutatása mellett a kurátorok igyekeztek minél több magyar vonatkozást is becsempészni. Szép példája ennek Wilhelm Leibl portréja Szinyei Merse Pálról. A mű érdekessége, hogy a festményt maga Szinyei adományozta a múzeumnak 1900-ban.


Teret kaptak olyan alkotások is, amelyeket újonnan restauráltak: ezek közé tartozik Gustave Courbet Birkózók című képe is.


Az utolsó teremben a századforduló időszakának szimbolista alkotóival találkozhat a közönség. Az eltérő témájú festményeket összeköti, hogy majdnem mindegyik mű térdelő szereplőt ábrázol. Igazi kuriózum megfigyelni, mennyiféle formában szerepelhet ez az egyszerű testhelyzet.


A 20. századi és kortárs kiállításrész a korábban a Szépművészeti Múzeum Majovszky-termeiben bemutatott gyűjteményi tárlat folytatása, ám ezúttal nagyobb hangsúlyt kaptak az utóbbi évek szerzeményei, melyeket a közönség korábban nem csodálhatott meg.

 

Sam_Gilliam_A_szel_hatan
Sam Gilliam: A szél hátán

 

A bemutatott művek tematikailag, kronológiailag, anyaghasználatában kapcsolódnak egymáshoz, kiemelve a magyar alkotókat. Így helyet kapott Reigl Judit, Viktor Vasarely egy-egy műve is, egy teremben pedig Hantaï Simon 7 művét láthatjuk, melyek a művész hagyatékából a család adományaként érkeztek a budapesti gyűjteménybe.


A teremsorban élesen elkülönülő két egység között – egyszerre fizikai elválasztást és szellemi kapcsolatot is jelképező – különálló kabinet kapott helyet, ahol néhány havonta váltakoznak majd a gyűjteményt, illetve elméleti kérdéseket vizsgáló, új kutatási eredményeket ismertető kamarakiállítások. Az első december 13-tól a Lebegő végtelen Žilvinas Kempinas – Csörgő Attila – Erdélyi Miklós című kiállítás. Ezekkel a kiállításokkal gondosodik az intézmény a tárlat folyamatos megújulásáról, így csábítva visszatérésre a látogatót.


B. K.

Fotók: mng.hu

MeseboltrumcajszNJ13_r

2019.02.23

Vannak mesehősök, akik gyermekek generációit el tudják varázsolni. Ilyen Rumcájsz, a becsületes cipészmester is, akinek lakóhelye, a jicini Rejtekadó erdő nagyon is valóságos helyszín. A Cseh Paradicsomnak is nevezett terület manapság is népszerű kirándulóhely. Ám a Prágától mintegy 93 km-re fekvő erdőbe látogatva nem biztos, hogy olyan remek kalandokban lenne részünk, mint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Rumcájsz című előadásán.

kenny-garrett

2019.02.23

Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép a negyedik alkalommal megrendezett GetCloser Jazz Festen március 29. és 31. között a MOM Kulturális Központban.

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

A londoni Saatchi Galériába érkezik ősszel a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből álló, nemzetközi vándorkiállítás. Az ókori egyiptomi uralkodó nyughelye megtalálásának hamarosan esedékes 100. évfordulóját ünneplő vándorkiállításon 150 tárgy látható, amelyek közül 60 először hagyta el Egyiptom földjét. A tárlat premierje tavaly márciusban volt Los Angelesben, ahonnan a párizsi La Villette kulturális központba költözik át idén márciustól szeptemberig. A Kr.e. 1342 és 1324 között élt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma