IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.12.07

Mintegy 80 remekműből, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílik ma új állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A műtárgyakat két, külön egységben bemutató tárlatban szerepelnek a rég látott, jól ismert remekművek, de megtalálhatók új szerzemények, frissen restaurált művek és ritkán látott alkotások is.

Monet-szilvafak
Claude Monet: Virágzó szilvafák


A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítését követően a két intézmény kiállítási koncepciója – visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez – gyökeresen átalakult: több évtizedes távollét után a régi magyar művészeti anyag hazatért a Szépművészetibe, így a múzeum az egyiptomi és a görög–római művészet mellett a 18. század végéig mutatja be az egyetemes és magyar művészet történetét. Ezzel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményéből válogatott kiállítás ideiglenesen felköltözött a Budavári Palotába, a Magyar Nemzeti Galériába, amely így az elmúlt több mint két évszázad magyar képzőművészete mellett válogatást mutat be a korszak nemzetközi remekműveiből is. A 19. és 20. századi, illetve kortárs képzőművészet végleges otthona a várhatóan 2022-ben nyíló Új Nemzeti Galéria épülete lesz.

A közel 2300 darabból álló gyűjtemény már 2019-ben elhagyja a Hősök terét, hiszen a jövőre elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ új épületébe költözik, ahol már a legkorszerűbb körülmények között tárolják majd


Paul_Cezanne_A_talalo
Paul Cézanne: A tálaló


Az új tárlat első egysége, a 19. századi művészetet bemutató termek a késő romantikától az impresszionizmuson át a szimbolizmusig terjedő időszakról adnak áttekintést. 4 teremben 5 szekcióra bomlik a kiállítás, ismert alkotók műveinek bemutatása mellett a kurátorok igyekeztek minél több magyar vonatkozást is becsempészni. Szép példája ennek Wilhelm Leibl portréja Szinyei Merse Pálról. A mű érdekessége, hogy a festményt maga Szinyei adományozta a múzeumnak 1900-ban.


Teret kaptak olyan alkotások is, amelyeket újonnan restauráltak: ezek közé tartozik Gustave Courbet Birkózók című képe is.


Az utolsó teremben a századforduló időszakának szimbolista alkotóival találkozhat a közönség. Az eltérő témájú festményeket összeköti, hogy majdnem mindegyik mű térdelő szereplőt ábrázol. Igazi kuriózum megfigyelni, mennyiféle formában szerepelhet ez az egyszerű testhelyzet.


A 20. századi és kortárs kiállításrész a korábban a Szépművészeti Múzeum Majovszky-termeiben bemutatott gyűjteményi tárlat folytatása, ám ezúttal nagyobb hangsúlyt kaptak az utóbbi évek szerzeményei, melyeket a közönség korábban nem csodálhatott meg.

 

Sam_Gilliam_A_szel_hatan
Sam Gilliam: A szél hátán

 

A bemutatott művek tematikailag, kronológiailag, anyaghasználatában kapcsolódnak egymáshoz, kiemelve a magyar alkotókat. Így helyet kapott Reigl Judit, Viktor Vasarely egy-egy műve is, egy teremben pedig Hantaï Simon 7 művét láthatjuk, melyek a művész hagyatékából a család adományaként érkeztek a budapesti gyűjteménybe.


A teremsorban élesen elkülönülő két egység között – egyszerre fizikai elválasztást és szellemi kapcsolatot is jelképező – különálló kabinet kapott helyet, ahol néhány havonta váltakoznak majd a gyűjteményt, illetve elméleti kérdéseket vizsgáló, új kutatási eredményeket ismertető kamarakiállítások. Az első december 13-tól a Lebegő végtelen Žilvinas Kempinas – Csörgő Attila – Erdélyi Miklós című kiállítás. Ezekkel a kiállításokkal gondosodik az intézmény a tárlat folyamatos megújulásáról, így csábítva visszatérésre a látogatót.


B. K.

Fotók: mng.hu

lukoviczky

angyali_udvozlet_R

2019.04.22

Molnár-C. Páltól, aki egyházművészként, újságrajzolóként és aktfestőként is alkotott, megkérdezték egyszer: hogy lehet az, hogy ő, aki 30 templomot díszített oltárképeivel és freskóival, aktot is készít. „A művész, amikor aktot fest, akkor is imádkozik” – válaszolta. Születésének 125. évfordulója alkalmából a Molnár-C. Pál Emlékmúzeumban Boldog művész címmel nyílt tárlatán jártunk.

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma