NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.09.30

Ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a közönség előtt az Art Market Budapest, Európa egyik számottevő és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása a Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában október 8-án. A négynapos esemény iránti növekvő érdeklődést jelzi, hogy a kiállítók által a korábbi években reprezentált országok száma tízzel növekszik.

A látványos művészeti seregszemle idén is számos különlegességet és meglepetést tartogat: miközben Magyarország legjelentősebb galériái között is több új szereplő mutatkozik be, egyebek mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Arab Emírségek, Japán, Montenegró vagy Oroszország is először jut szerephez a külföldi kiállítók között. GUEST BALKAN elnevezéssel a nyugat-balkáni régió országainak művészetét a helyszínen tucatnyi kiállító és számos kapcsolódó esemény mutatja be, ART FROM BERLIN néven a német főváros, BALTIC TRIANGLE címen pedig a balti országok galériái hoznak létre külön kiállítási blokkokat. A 2014-ben sikerrel megalapított ART PHOTO BUDAPEST szekció ezúttal is teljes kiállítási csarnokot tölt meg kiemelkedő fotóművészeti anyaggal, míg a sCULTURE szoborprogram látványos bel- és kültéri szobrokkal, köztük az idei díszvendég, a világhírű sztárszobrász, Bernar Venet nagyméretű alkotásaival szélesíti a rendkívül komplex kiállítási anyagot. A Budapesttel kialakított stratégiai partnerség, illetve a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal az idei évben kiszélesedő szakmai partneri kapcsolat annak az erőfeszítésnek a sikerességét szolgálja, hogy az Art Market Budapest idején fővárosunk ezúttal is a régió kulturális fővárosaként és kiemelkedően vonzó európai művészeti helyszínként lássa vendégül az egyre gyarapodó számú látogatót, és biztosítson különlegesen gazdag nemzetközi művészeti választékot a közönségnek.


A kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő köztéri szoborkiállítás mintegy hatezer négyzetméteren a 25 országból érkező több mint 100 kiállító jóvoltából 500 feletti művész több ezer alkotását teszi hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára. Az Art Market Budapest 2015 keretében Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Arab Emírségek, Észtország, Franciaország, Horvátország, Japán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Törökország és az USA kiállítói mutatkoznak be.

A képzőművészeti kiállítást kiegészítve mintegy félszáz programot, köztük tárlatvezetéseket, performanszokat, szakmai beszélgetéseket, könyvbemutatókat, társasági eseményeket hoznak létre a szervezők az Art Market Budapest néhány napja alatt.

 

ArtMarketBudapest_extfoto


Az Art Market Budapest 2015 egyik különlegessége a GUEST BALKAN elnevezésű vendégprogram, amely a nyugat-balkáni országok művészetét állítja fókuszba. A vásár helyszínén látható kiállítási anyag mellett szakmai programok és szatellit események formájában Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia művészete mutatkozik be. Az Art Market Budapest helyszínén a tucatnyi kiállító által berendezett, mintegy félezer négyzetméter összterületű kiállítási területen felül My Sun for Gunja címen vezető horvát művészek alkotásaiból a MOL-csoport által támogatott külön tárlatot mutatnak be. Kiemelt kísérőprogramként a nyugat-balkáni régió legjelentősebb magángyűjteményéből összeállított kiállítás Radikális művészeti gyakorlatok a Marinko Sudac gyűjteményből címmel az egykori Jugoszlávia művészeti mozgalmait mutatja be az A38 Hajó kiállítóterében. A gazdag képzőművészeti választékot a CAFe Budapest Fesztivál számos balkáni társművészeti előadással egészíti ki. Az így létrejövő, egyedülálló összművészeti programsorozat a nyugat-balkáni régió művészetét precedens nélküli gazdagsággal mutatja be a budapesti közönségnek.

Különleges szakmai elismerés az Art Market Budapest és fővárosunk számára, hogy Szöul, Isztambul és Miami után 2015-ben – Berlin városának döntése alapján – az Art Market Budapest láthatja vendégül azt az ART FROM BERLIN elnevezésű művészeti programot, amelynek keretében egy különálló, több száz négyzetméteres kiállítási blokkban a német főváros galériái vonulnak fel. A Berlin által támogatott programban való részvételre, így a budapesti vendégszereplésre a jelentkezők közül a Berlini Galériák Szövetsége koordinálásával öt galériát választottak ki. Az ART FROM BERLIN mellett egyébként az Art Market Budapest 2015 keretében további öt kiállítási standot foglalnak el német kiállítók, így a budapesti esemény immár visszatérő módon Németország kortárs művészetének legjelentősebb kelet-európai platformja. Nem véletlen, hogy a Németország újraegyesítésének 25. évfordulójáról megemlékező, a Német Nagykövetség által Közösen az egységért címmel és többek között fiatal magyar képzőművészek közreműködésével létrejövő nagyméretű installációt is a vásár helyszínén, a Millenáris parkjában helyezik el.


Ritka művészeti csemegének ígérkezik az a BALTIC TRIANGLE címen létrejövő kiállítási egység is, amelyben a három balti ország összesen hat galériája mutatja be művészeti választékát. Észtország, Lettország és Litvánia kortárs művészeti színtere fejlett és izgalmas, néhány ritka kivételtől eltekintve a Baltikum művészeti szereplőinek a nemzetközi képzőművészeti vásárokon való részvétele azonban mégsem vált általánossá. Az elmúlt évek során kialakult közvetlen szakmai, kulturális diplomáciai és partneri kapcsolatokra építve az Art Market Budapest más nemzetközi művészeti vásárokkal összehasonlításban egyedülálló ízelítőt ad a poszt-szocialista mini-régió kortárs művészeti életéből. A képzőművészeti program a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál gazdag balti társművészeti eseménysorozatát is jól egészíti ki, a Fesztivál zenei programjának fókuszában például az idén 80 éves világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt munkássága áll.


sCULTURE elnevezéssel az ART MARKET BUDAPEST hagyományosan kiállítási szekciót szentel a szobrászatnak azzal a céllal, hogy ezt – a közönség megszólítását hatékonyan szolgáló – művészeti ágat népszerűsítse, illetve hogy látványos elemmel egészítse ki a vásár komplex kiállítási anyagát. A belső kiállítóterekben elhelyezett alkotások mellett az ART MARKET BUDAPEST ideje alatt a kiállítási csarnokok közötti szabadtéren szoborpark várja a látogatókat. 2015-ben a sCULTURE díszvendége a világhírű Bernar Venet. A sztárszobrász két nagyméretű alkotása mutatkozik be Budapesten: az Arcs in disorder: 3 arcs x 4 című, nyolc tonnás összsúlyú szoborcsoportot hónapokkal az Art Market Budapest megnyitása előtt állították fel Budapest egyik központi terén, míg a 86.5 ° Arc x 23 című, csaknem nyolc méter magas acélkompozíciót a vásár idején és helyszínén a sCULTURE szoborparkjának legfontosabb komponenseként állítják majd ki. Az alkotásokat a Budapest Főváros és az Art Market Budapest közötti stratégiai partnerség keretében mutatják be. Bernar Venet korunk legismertebb nemzetközi jelentőségű képzőművészeinek egyike, a világ számos nagyvárosában áll monumentális köztéri szobra, és jelentős magánkollekciók mellett a világ közel száz rangos köz- és vállalati gyűjteményében is megtalálhatóak alkotásai. A sCULTURE vezető kurátora 2015-ben is az alapítás óta a szekció létrehozásában közreműködő Gajzágó György.


_DSC6285_copy


Az Art Market Budapest keretében 2014-ben nagy sikerrel útjára indult ART PHOTO BUDAPEST fotóművészeti szekció, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására az idei évben is teljes kiállítási csarnokot, a Millenáris D épületét tölti meg széles nemzetközi fotóművészeti válogatással. A világ fotóművészetét jelentősen befolyásoló huszadik századi mesterek, Brassai, André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László és mások nyomdokain, a regionális összehasonlításban jelentősnek tekinthető intézményrendszer által biztosított háttérrel, a hazai galériák portfoliójában megtalálható fotóművészek szakmai bázisán Magyarország számára kitörési lehetőséget jelenthet a kortárs fotóművészet nemzetközi kontextusba illesztése, és a máshol nem látható nemzetközi fotóművészeti választék Budapestre koncentrálása. Az Art Photo Budapest tartalmát a tavalyi választékhoz képest többek között az USA-ból és Oroszországból érkezett kiállítók is bővítik, de különleges újdonságként Budapest Főváros 2015-től minden évben külön kiállítási standon biztosít bemutatkozási lehetőséget Budapest fotóművészeti élete valamely fontos szereplőjének: első alkalommal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfiai mesterképzésének hallgatói élhetnek a Főváros által nyújtott lehetőséggel. Az ART PHOTO BUDAPEST művészeti vezetője Dejan Sluga, a Photon Galéria (Ljubljana, Bécs) vezetője.


VÉDNÖKÖK

Az Art Market Budapest társvédnöke, Nancy G. Brinker, műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, a Susan G. Komen alapítvány vezetője kiterjedt személyes kapcsolatai révén intenzív szerepet vállalt eddig is a külföldi műgyűjtők megszólításában, az Art Market Budapest nemzetközi bemutatásában. A magyar diplomácia, azaz a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője, Szijjártó Péter hazai társvédnöki szerepvállalása arra tett utalás, hogy Magyarország jó házigazdája kíván lenni a régió egyik vezető kulturális és kreatívipari eseményének. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a város kulturális kapcsolataiért is felelős főpolgármester-helyettes társvédnöki közreműködése a Budapest Főváros és az Art Market Budapest közötti stratégiai partnerséget, Budapest nemzetközi kulturális központi szerepre való törekvését jeleníti meg.


SZAKMAI TESTÜLET

A vásár Szakmai Testületének tagja Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének képviselője, Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója és az Art+Text Budapest galéria vezetője, Nicole F. Loeser berlini galériatulajdonos (Whiteconcepts Galéria) és kurátor, Dejan Sluga, a ljubljanai és bécsi kiállítóhellyel is rendelkező Photon Galéria tulajdonosa és a bukaresti Adina Zorzini, a Zorzini Galéria tulajdonosa.


MŰVÉSZETI FOGLALKOZÁSOK ISKOLÁSOKNAK

A fiatal generáció művészetre nevelése az Art Market Budapest kiemelt törekvése, a díjmentes művészeti foglalkozások az eddigi években ezres nagyságrendben vonzottak iskolásokat a vásárra. A program a BBraun vállalat jóvoltából 2015-ben is díjmentesen áll az érdeklődő csoportok rendelkezésére.


INSIDE ART az ARTNEWS TÁMOGATÁSÁVAL

A vásár szakmai kiegészítő eleme, a kerekasztal-beszélgetésekből és könyvbemutatókból álló program jelentős nemzetközi szakmai személyiségek bevonásával 2015-ben is a világ legpatinásabb művészeti magazinja, az ARTnews partneri közreműködésével segít az érdeklődőknek eligazodni a kortárs képzőművészet világában. A nemzetközileg is számottevő szakmai program előadói körében 2015-ben többek között olyan külföldi szakemberek szerepelnek, mint Thomas Licek, az EMoP (az Európai Fotóhónapok Szövetsége) igazgatója, Sarah Wilson, a londoni Courtauld Institute of Art professzora, a Tate Modern (London) The World Goes Pop című kiállítási katalógusának szerzője, Lorenza Castelli, a milánói MIA fotóművészeti vásár kiállítási igazgatója, Branko Franceschi, a zágrábi Virtual Museum of the Avantguard Art és a Marinko Sudac Gyűjtemény valamint a spliti Művészeti Múzeum igazgatója, Anemone Vostell és Werner Tammen, a Berlini Galériák Szövetségének vezetői vagy a londoni Tate Gallery orosz és kelet-európai akvizíciós bizottságának tagjai közül a román Razvan Banescu.


_DSC6312_copy


KULTURÁLIS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK

Az Art Market Budapest arra törekszik, hogy a vásár helyszínén illetve a vásár vendégei számára különböző külső helyszíneken olyan szolgáltatásokat biztosítson, amelyek egyrészről a látogatók kényelmét szolgálják, másrészről Budapest kulturális tartalmaira irányítják a figyelmet. A művészeti partnerek, köztük a Capa Központ, a Design Terminál, a Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria mellett az Art Market Budapest szakmai partnere és kiemelt programeleme a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak: a 2014-ben megkezdett összefogás keretében Budapest kiemelkedő nemzetközi színvonalú művészeti eseményekkel várja a kortárs kultúra iránt érdeklődő nemzetközi és hazai közönséget. Az Art Market Budapest gasztronómiai partnere az idei évtől a Zsidai Csoport.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma