PFZ728x90
2015. július 7.

192x189_efott2015

Célzó

csontvarylazar3

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg A magányos cédrus – Csontváry géniusza című kiállítást július 5-én, a festő születésének 162. évfordulóján. A festőzseni életművét bemutató nagyszabású tárlat július 7-től az év végéig látogatható a Honvéd Főparancsnokság épületében.

2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

DSC_6031


A Magyar Holokauszt Emlékév pályázata a tragédiából való közös tanulást szolgálja, az évfordulós programsorozatban pedig a vártnál jóval többen vennének részt a pályázat keretösszegének segítségével. A most következő elbírálási szakaszban azonban különösen figyelembe veszik az örökségvédelem beemelését, a civil szervezetek munkájának erősítését, de szempontként fogalmazták meg azt is, hogy a vidéki kezdeményezéseket támogassák a mintegy 1,5 milliárdos forrásból.

 

Összesen 1073 pályázat érkezett be 13 milliárd 894 milliós összegben, holott előzetesen 2-3 ezer pályázó 4-5 milliárdos keretösszegével számoltak. A társadalom széles rétegeit kívánja ezzel elérni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnök, L. Simon László, célja, hogy nem protokolláris, valóban széles nemzeti közösséget, határon innen és határon túl élő magyar zsidóságot és cigányságot megszólítani képes évfordulót rendezzenek.

 

A pályázás határidejét követően 116 pályázat esetében kértek hiánypótlást, és az is kiderült a november 27-ei tájékoztatón, hogy a pályázatok közül 172-öt alapítvány, 197-et egyesület, 64-et határon túli egyház, vagy egyházi szervezet, 102-öt helyi önkormányzat, 192-öt magánszemély nyújtott be, de a pályázók között szép számmal akadtak még oktatási intézmények, helyi nemzetiségi önkormányzatok, betéti és részvénytársaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is. Színes a paletta a pályázott tevékenységeket tekintve is: a pályázók között jelentős az igény dokumentumfilmek rendezésére(56 darab), könyvek, folyóiratok kiadására(156 darab), megemlékezések szzervezésére(144 darab), de érkezett be többek között pályázat oktatási program, kommunikációs projekt, kiállítás megszervezésére, vagy műalkotás készítésére.

 

DSC_6093


Október 1-jén jelent meg a Civil Alap „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázati felhívás, amire november 15-ig lehetett jelentkezni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez címzett pályázatokkal. Ezt követően kezdeményezett L. Simon László egyeztetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, valamint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel november 27-ére.

 

A szerződéseket várhatóan január elején kötik meg, addig azonban átgondolják a keretösszeget, L. Simon László a november 27-ei kormányülésen felvetette ugyanis, hogy azt a nem várt nagyszámú érdeklődő miatt növeljék. Abban azonban eddig is egyetértettek, hogy a sikeres pályázatok között hangsúlyosan kell megjelenniük a vidéki települések programjainak, hogy ne csak a központi állami programokra jusson forrás. A szándék egybeesik a pályázók igényeivel: jelentős számban pályáztak ugyanis vidékről is. Megfontolják továbbá a források odaítélésénél azt is, melyek azok a projektek, melyek más forrásból finanszírozhatóak. Irányadó szempont továbbá még az oktatás preferálása.

 

Kulcsszavak:

Csontvary

2015.07.06

A Csontváry Kosztka Tivadar életművéből készült átfogó, A magányos cédrus – Csontváry géniusza című tárlat sajtóbejárását július 6-án tartották a volt Honvéd Főparancsnokság épületében. Az eseményen beszédet mondott L. Simon László miniszterhelyettes, a kiállítás kurátora, Gulyás Gábor, valamint Keserü Ilona képzőművész is.

11716065_10206122893489245_714169000_n

2015.07.07

Közösséget alkot, összehozza az egész falut, szórakoztat, nevel. Ezek a jelentőségei egy vidéki színjátszó társaságnak, akik nemcsak maguk örömére, hanem a közönségnek is játszanak. Ilyen falusi színkör a Noname Színjátszó Társulat, amelynek vezetőjét, Gősi Annát kérdeztük.

balatonpark-tnt-vissza-a-jovobe-2015-koncert-original-67040

2015.07.07

Július végétől négy héten át minden hétvégén a hazai zenei élet élvonalának egy-egy képviselője és színházi előadások szórakoztatják majd a közönséget a Balatonparkban.

 

 

A Zero című magyar mozi a héten debütál a Karlovy Vary-i filmfesztiválon. A rendező, Nemes Gyula 2006-ban tűnt fel első nagyjátékfilmjével, az Egyetleneimmel, azóta kisfilmeket, vagy ez el nem készült filmekről szóló dokumentumfilmet (Negatív magyar filmtörténet) készített.

Bérletértékesítési csúcsot döntött a Magyar Állami Operaház: a most zárult idényhez képest a 2015/2016-os évadban négyezerrel nőtt az eladott bérletek száma. A bérletárusítás lezárásával egy időben az intézmény megnyitotta a szóló jegyek árusítását az egész évadra.

Július 19-ig látogatható az Itt és most - Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015 című tárlat a Műcsarnokban. Az utolsó két hétben közönségtalálkozókat szerveznek, ahol a kiállító művészekkel ismerkedhet meg a közönség. A tárlatot már több mint húszezren látták.

Ujj Mészáros Károly filmje, a Liza, a rókatündér a július 5-én zárult újvidéki Cinama City filmfesztiválon a Cineuropa filmes szaklap díját nyerte el. A zsűri kiemelte, hogy a film szórakoztató, eredeti, és méltatták látványvilágát is.

Magyar-francia kormányközi filmkoprodukciós megállapodást írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Roland Galharague budapesti francia nagykövet július 6-án a magyar fővárosban.

MV_banner_192x189

Az elektro-jazz világhírű úttörője, az Electro Deluxe is fellép idén az idei Alba Regia Feszten. A francia csapat augusztus 3-án a Vodafone Sportcentrumban varázsolja el a nagyérdeműt Székesfehérváron.

electro_deluxe_credit_photo__roch_armando_2.1

LGT dalok csendülnek fel szimfonikus hangszerelésben, eddig sosem hallott egyedi előadásban július 4-én, a Zichy udvarban az Óbudai Nyár kulturális programsorozat egyik csemegéjeként.

Keszthely - A városközpontban a Belvárosi Múzeumok újra megrendezésre kerülő nyári esték programsorozata indul, júliustól – augusztusig.


A Völsunga saga a Corvina új sorozata, az ÉSZAKI FORRÁSOK - FONTES BOREALES első kötete. A sorozatban megjelenő óizlandi sagák szájról szájra szálló, majd a 12. és 14. század között írásba foglalt történetek, amelyek korabeli eseményeket, családi történeteket beszélnek el prózában, versbetétekkel tarkítva, mondai és mesei motívumokkal átszőve, jobbára Izland benépesülésének hajdanvolt idejéből.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma