KON2014_banner_728x90px-KulturHu

2014. szeptember 20.
Célzó

_DSC4224_1856x1180

A Verkli Fesztivál ismét egy tökéletes példája volt annak, miként tud a keszthelyi kastély a város kulturális életébe bekapcsolódni – mondta el a Kultúra.hu pódiumbeszélgetésén Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, történész szeptember 7-én. Elmondta: hamarosan többmilliárdos pályázat segítségével újulnak meg.

2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

DSC_6031


A Magyar Holokauszt Emlékév pályázata a tragédiából való közös tanulást szolgálja, az évfordulós programsorozatban pedig a vártnál jóval többen vennének részt a pályázat keretösszegének segítségével. A most következő elbírálási szakaszban azonban különösen figyelembe veszik az örökségvédelem beemelését, a civil szervezetek munkájának erősítését, de szempontként fogalmazták meg azt is, hogy a vidéki kezdeményezéseket támogassák a mintegy 1,5 milliárdos forrásból.

 

Összesen 1073 pályázat érkezett be 13 milliárd 894 milliós összegben, holott előzetesen 2-3 ezer pályázó 4-5 milliárdos keretösszegével számoltak. A társadalom széles rétegeit kívánja ezzel elérni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnök, L. Simon László, célja, hogy nem protokolláris, valóban széles nemzeti közösséget, határon innen és határon túl élő magyar zsidóságot és cigányságot megszólítani képes évfordulót rendezzenek.

 

A pályázás határidejét követően 116 pályázat esetében kértek hiánypótlást, és az is kiderült a november 27-ei tájékoztatón, hogy a pályázatok közül 172-öt alapítvány, 197-et egyesület, 64-et határon túli egyház, vagy egyházi szervezet, 102-öt helyi önkormányzat, 192-öt magánszemély nyújtott be, de a pályázók között szép számmal akadtak még oktatási intézmények, helyi nemzetiségi önkormányzatok, betéti és részvénytársaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is. Színes a paletta a pályázott tevékenységeket tekintve is: a pályázók között jelentős az igény dokumentumfilmek rendezésére(56 darab), könyvek, folyóiratok kiadására(156 darab), megemlékezések szzervezésére(144 darab), de érkezett be többek között pályázat oktatási program, kommunikációs projekt, kiállítás megszervezésére, vagy műalkotás készítésére.

 

DSC_6093


Október 1-jén jelent meg a Civil Alap „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázati felhívás, amire november 15-ig lehetett jelentkezni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez címzett pályázatokkal. Ezt követően kezdeményezett L. Simon László egyeztetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, valamint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel november 27-ére.

 

A szerződéseket várhatóan január elején kötik meg, addig azonban átgondolják a keretösszeget, L. Simon László a november 27-ei kormányülésen felvetette ugyanis, hogy azt a nem várt nagyszámú érdeklődő miatt növeljék. Abban azonban eddig is egyetértettek, hogy a sikeres pályázatok között hangsúlyosan kell megjelenniük a vidéki települések programjainak, hogy ne csak a központi állami programokra jusson forrás. A szándék egybeesik a pályázók igényeivel: jelentős számban pályáztak ugyanis vidékről is. Megfontolják továbbá a források odaítélésénél azt is, melyek azok a projektek, melyek más forrásból finanszírozhatóak. Irányadó szempont továbbá még az oktatás preferálása.

 

maciva2

2014.09.19

A Fővárosi Nagycirkusz Budapesten már elérte a nagy áttörést, sikerült a néhány évvel ezelőtti nézőszámot megsokszorozni: a magyar közönség ismét a cirkusz felé fordult, a műfaj egyre népszerűbb. Kriza Zsigmond, a MACIVA ügyvezető igazgatója elmondta, szeretnék, ha országszerte még többen megismernék a látványos műfajt, ezért vidéki mini turnéra indultak.

_DSC6788_2957x1958

2014.09.19

Újabb hagyományok kerültek fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére: az egri fertálymesterség élő hagyománya, a Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya, a magyarszombatfai fazekasság, a selmeci diákhagyományok, a balatonendrédi csipkekészítő hagyományok – hirdették ki szeptember 19-én. A magyar hagyományőrzés mintapéldái a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvényen is megmutatkoznak a Vákertben található Budapest Modell előterében, a Kultúra.hu programja mellett. A bejelentéssel megnyílt a KÖN, melyhez idén 600 program csatlakozott.

dbu

2014.09.19

Különböző színházi hagyományokból táplálkozó alkotók gyűjtőhelye; aki egyszer rendezett itt, az inspiráló közeg miatt biztosan vissza akar térni. Bár a hazai kritika ritkán utazik 160 kilométert, hogy darabjaikat megnézze, nem búsulnak: fesztivált rendeznek, ahol három nap alatt eljátsszák az egész évadot – így csak egyszer kell autóba ülni. A Magyarországi Német Színházról Frank Ildikó igazgatóval beszélgettünk.

Magyar festőművészt is meghívtak a szervezők a híres bécsi Josephstadter Strassenfest elnevezésű fesztiválra. A szeptember 19-i rendezvény részeként 12 festő és grafikusművész készíti el alkotását a helyszínen – mondta Kleinheincz Magdolna, aki magyar festőként kapott meghívást az eseményre.

Mintegy 400 ingyenes rendezvénnyel, képző- és iparművészeti kiállításokkal, koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal várja az érdeklődőket szeptember 20. és 28. között az Ars Sacra Fesztivál, amelyet pénteken nyitott meg Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Huszonhét színház várja rendhagyó programmal a közönséget szombaton déltől vasárnap hajnalig a budapesti Színházak éjszakáján, amelyen egyetlen karszalaggal mintegy 300 esemény közül válogathatnak a nézők.

VADÁSSZON „KINCSEKRE” A MAGYAR DRÁMA NAPJÁN!

 

A Magyar Dráma Napján hagyományaikhoz híven a szervezők idén is különleges programokkal várják a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház látogatóit. A mindenkori magyar dráma előtt tisztelegve, a színház ezúttal is előadással és kulturális kincsvadászattal szeretné felhívni a figyelmet a város és az egyetemes magyar kultúra értékeire. A verseny jellegű kincsvadászatra olyan 16 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik kicsit más oldalról megközelítve is szeretnék megismerni a város „kincseit”.

A magyar képzőművészet "titokzatos alakja", a 2008-ban elhunyt Tolvaly Ernő életművének első összegző kiállítása nyílt meg csaknem száz művel, Csodálatos rendszer címmel csütörtökön a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú).

Ötödik fal / Fifth Wall

M0 – Műcsarnok / Kunsthalle Budapest

2014. szeptember 27. – november 2.

Világszínvonalú dalokkal, az év egyik legkülönlegesebb lemezével találkozhat az, aki meghallgatja az öttagú budapesti Anton Vezuv Into The Sea című első albumát. A dalszerző-énekes Sztív köré épülő, angol nyelven éneklő zenekar finom, éteri, szívhez szóló, emlékezetes dalokat csempész a hallójáratokba. A lemez néhány dalát a korábban a Portisheaddel, az Oasisszel és Robbie Williamsszel dolgozó angol hangmérnök, Rupert Coulson keverte.

A kultúra szerelmeseinek ezen a hétvégén is érdemes a baranyai megyeszékhelyre látogatni, a szeptember 28-ig tartó Pécsi Napok rendezvényeihez ugyanis szeptember 20-án, szombaton a Janus Pannonius Múzeum (JPM) is csatlakozik saját programjaival.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ 2014. október 14-én este 6 órás kezdettel játssza A hosszabbik út című díjnyertes színházi nevelési előadását, amelyet a POSzT versenyprogramjába is beválogattak. Az előadásra kivételesen felnőtt résztvevőket várnak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma