2014. július 23.
Célzó
DSC_4948
A 30. Régi Zenei Napok koncertsorozata után három különleges hangver­sennyel folytatódik július első napjaiban az idei nyár leghosszabb kulturális és zenei fesztiválja, az Eszterházi Vigasságok. A nagyszabású programsorozat a 300 éve születetett Esterházy „Fényes” Miklós hercegre, Eszterháza Tündérvilágának megálmodójára emlékezik.
2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

DSC_6031


A Magyar Holokauszt Emlékév pályázata a tragédiából való közös tanulást szolgálja, az évfordulós programsorozatban pedig a vártnál jóval többen vennének részt a pályázat keretösszegének segítségével. A most következő elbírálási szakaszban azonban különösen figyelembe veszik az örökségvédelem beemelését, a civil szervezetek munkájának erősítését, de szempontként fogalmazták meg azt is, hogy a vidéki kezdeményezéseket támogassák a mintegy 1,5 milliárdos forrásból.

 

Összesen 1073 pályázat érkezett be 13 milliárd 894 milliós összegben, holott előzetesen 2-3 ezer pályázó 4-5 milliárdos keretösszegével számoltak. A társadalom széles rétegeit kívánja ezzel elérni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnök, L. Simon László, célja, hogy nem protokolláris, valóban széles nemzeti közösséget, határon innen és határon túl élő magyar zsidóságot és cigányságot megszólítani képes évfordulót rendezzenek.

 

A pályázás határidejét követően 116 pályázat esetében kértek hiánypótlást, és az is kiderült a november 27-ei tájékoztatón, hogy a pályázatok közül 172-öt alapítvány, 197-et egyesület, 64-et határon túli egyház, vagy egyházi szervezet, 102-öt helyi önkormányzat, 192-öt magánszemély nyújtott be, de a pályázók között szép számmal akadtak még oktatási intézmények, helyi nemzetiségi önkormányzatok, betéti és részvénytársaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is. Színes a paletta a pályázott tevékenységeket tekintve is: a pályázók között jelentős az igény dokumentumfilmek rendezésére(56 darab), könyvek, folyóiratok kiadására(156 darab), megemlékezések szzervezésére(144 darab), de érkezett be többek között pályázat oktatási program, kommunikációs projekt, kiállítás megszervezésére, vagy műalkotás készítésére.

 

DSC_6093


Október 1-jén jelent meg a Civil Alap „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázati felhívás, amire november 15-ig lehetett jelentkezni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez címzett pályázatokkal. Ezt követően kezdeményezett L. Simon László egyeztetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, valamint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel november 27-ére.

 

A szerződéseket várhatóan január elején kötik meg, addig azonban átgondolják a keretösszeget, L. Simon László a november 27-ei kormányülésen felvetette ugyanis, hogy azt a nem várt nagyszámú érdeklődő miatt növeljék. Abban azonban eddig is egyetértettek, hogy a sikeres pályázatok között hangsúlyosan kell megjelenniük a vidéki települések programjainak, hogy ne csak a központi állami programokra jusson forrás. A szándék egybeesik a pályázók igényeivel: jelentős számban pályáztak ugyanis vidékről is. Megfontolják továbbá a források odaítélésénél azt is, melyek azok a projektek, melyek más forrásból finanszírozhatóak. Irányadó szempont továbbá még az oktatás preferálása.

 


csicska1

2014.07.23

A Magyar Nemzeti Filmalap legutóbbi döntése értelmében 285 millió forinttal támogatja Till Attila Tiszta szívvel című filmjének gyártását, mely egy kerekesszékes bérgyilkos banda története. Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjének gyártását 150 millió forinttal támogatja a Filmalap.

Quimby

2014.07.23

A 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között fellép a Quimby, a Kiscsillag, Lajkó Félix és a Romungro fiúk is, valamint Mozartot és Beethoven Kilencedik szimfóniáját is meghallgathatják az ideérkezők. A szervezők közös énekléssel tisztelegnek a fesztivál egyik tiszteletbeli védnökének, Cseh Tamás emléke előtt is.

6001

2014.07.23

„Nagy bűn az embernek nem odafigyelnie az álmaira” – mondta el Feldmár András a Dreampire-projekt július 23-ai megnyitóján az A38-on. A július 26-ig megtekinthető álomlabirintusban a látogatók részesei lehetnek a videón rögzített álom-elbeszéléseknek, amelyeket hol Soma Mamagésa, hol egy vörös hajú kisfiú, hol pedig egy jakartai lány mesél el.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület hagyományos nyári irodalmi táborát kezdetekben Tatán, a 2000-es évektől pedig Szigligeten rendezte meg. Idén azonban a kastély elhúzódó átépítése miatt a tábort a JAK más helyszínre: a balatonszemesi Esély Alapítvány Ifjúsági Táborába helyezi át.

A Spirit Színház augusztus 8-án mutatja be a Godspell című, Máté és Lukács evangéliumán alapuló musicalt a Budapest Jazz Clubban. Jézus szerepében Egyházi Géza, Júdásként Torres Dani lesz látható – írja a Színház.hu.

Tarjáni Folk és Szlovák Napok címmel néptáncműsorokban bővelkedő, kétnapos gasztronómiai programsorozatot szervez Salgótarján szlovák önkormányzata és a Salgótarján Néptáncművészetéért Közalapítvány. A csütörtökön kezdődő program a július 27-i bánki országos nemzetiségi találkozó felvezetője.

A csengő és A titkos házasság című vígoperákat láthatják pénteken az érdeklődők a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Cimarosa A titkos házasság című vígoperájához kapcsolódik a 18. század egyik legsikeresebb bemutatója a bécsi Burgtheaterben, ahol a császár helyben elrendelte, hogy játsszák el újra.

Ma zár az Emlékpont Kávézóban A világégés szikrája című kiállítás, amelyen első világháborús egyenruhákat és katonaportrékat tekinthetnek meg a látogatók.


Az európai országok Quimbyjei és Tankcsapdái, azaz az adott ország legnépszerűbb csapatai lépnek fel a Sziget Fesztiválköztársaság egyik új helyszínén, az Európa Színpadon. Ez a helyszín ad majd helyet a “Nulladik” és Mínusz Egyedik” napon a kontinens feltörekvő tehetségeinek is.

58606140228061312_sziget_2013_logo_2

Verdi egyik leghíresebb, szerelemmel és szenvedéllyel átszőtt operájának szabadtéri bemutatóját 2014. augusztus 1-én és 3-án láthatják az érdeklődők. A négy felvonásos olasz mű a Magyar Állami Operaház előadásában külföldi sztárvendég főszereplésével kerül a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra.

Jazz és opera – idén is ez a két műfaj határozza meg az Eszterházi Vigasságok szabad­téri hangversenyeit augusztus első hétvégéjén.

Az ökumenikus fatemplom felszentelésének évfordulója alkalmából háromnapos fesztivál kezdődik július 18-án a Zala megyei Magyarföldön.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma