PFZ728x90

2016. május 4.
Célzó

_DSC5293_Copy

Új lemezét az A38 Hajón mutatja be az indie és alternatív rockot játszó Hello Hurricane, de a nyár folyamán a Szegedi Ifjúsági Napokon és a Campus Fesztiválon is találkozhatunk a srácokkal, akik sikeresen pályáztak a Cseh Tamás Program induló előadóknak szóló alprogramjában, és az így kapott támogatásból készítették az új felvételeiket. Posztós Balázst, a banda basszusgitárosát kérdeztük.

2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

DSC_6031


A Magyar Holokauszt Emlékév pályázata a tragédiából való közös tanulást szolgálja, az évfordulós programsorozatban pedig a vártnál jóval többen vennének részt a pályázat keretösszegének segítségével. A most következő elbírálási szakaszban azonban különösen figyelembe veszik az örökségvédelem beemelését, a civil szervezetek munkájának erősítését, de szempontként fogalmazták meg azt is, hogy a vidéki kezdeményezéseket támogassák a mintegy 1,5 milliárdos forrásból.

 

Összesen 1073 pályázat érkezett be 13 milliárd 894 milliós összegben, holott előzetesen 2-3 ezer pályázó 4-5 milliárdos keretösszegével számoltak. A társadalom széles rétegeit kívánja ezzel elérni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnök, L. Simon László, célja, hogy nem protokolláris, valóban széles nemzeti közösséget, határon innen és határon túl élő magyar zsidóságot és cigányságot megszólítani képes évfordulót rendezzenek.

 

A pályázás határidejét követően 116 pályázat esetében kértek hiánypótlást, és az is kiderült a november 27-ei tájékoztatón, hogy a pályázatok közül 172-öt alapítvány, 197-et egyesület, 64-et határon túli egyház, vagy egyházi szervezet, 102-öt helyi önkormányzat, 192-öt magánszemély nyújtott be, de a pályázók között szép számmal akadtak még oktatási intézmények, helyi nemzetiségi önkormányzatok, betéti és részvénytársaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is. Színes a paletta a pályázott tevékenységeket tekintve is: a pályázók között jelentős az igény dokumentumfilmek rendezésére(56 darab), könyvek, folyóiratok kiadására(156 darab), megemlékezések szzervezésére(144 darab), de érkezett be többek között pályázat oktatási program, kommunikációs projekt, kiállítás megszervezésére, vagy műalkotás készítésére.

 

DSC_6093


Október 1-jén jelent meg a Civil Alap „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázati felhívás, amire november 15-ig lehetett jelentkezni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez címzett pályázatokkal. Ezt követően kezdeményezett L. Simon László egyeztetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, valamint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel november 27-ére.

 

A szerződéseket várhatóan január elején kötik meg, addig azonban átgondolják a keretösszeget, L. Simon László a november 27-ei kormányülésen felvetette ugyanis, hogy azt a nem várt nagyszámú érdeklődő miatt növeljék. Abban azonban eddig is egyetértettek, hogy a sikeres pályázatok között hangsúlyosan kell megjelenniük a vidéki települések programjainak, hogy ne csak a központi állami programokra jusson forrás. A szándék egybeesik a pályázók igényeivel: jelentős számban pályáztak ugyanis vidékről is. Megfontolják továbbá a források odaítélésénél azt is, melyek azok a projektek, melyek más forrásból finanszírozhatóak. Irányadó szempont továbbá még az oktatás preferálása.

 

Kulcsszavak:
doncsevnka1
2016.05.04

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) feladata pótlólagos források biztosítása pályázatok útján, nem vállalkozhat a szépirodalmi és más művészeti folyóiratok fenntartására – mondta el Doncsev András, az NKA alelnöke május 4-én Budapesten. Hangsúlyozta: várhatóan rendelkezésre fognak állni további források is a szépirodalmi terület idei támogatására.

bertoklajos

2016.05.04

Bertók Lajos színművészre emlékeznek május 11-én a Petőfi Irodalmi Múzeum, az MKB Professzori Klub, a Kiválóságok Klubja és a Csokonai Színház szervezésében. Az esten családtagok, barátok és művésztársak idézik fel egyéniségét, pályáját, emlékét, valamint rövid bejátszások is megtekinthetők lesznek szerepeiből.

szintenzenesz_24x36_72dpi

2016.05.04

„Arra vagyok kíváncsi, hogy milyen történések, impulzusok érik őket, és hogy a zenészlétük mögött milyen emberek valójában” – meséli az interjúzásról Tompos Vince, a szinténzenész blog megálmodója, aki unokatestvérével, Fülöp Dániellel közösen egy új szemléletű zenei oldal szerkesztésébe vágott bele. A két fiatalt arról kérdeztük, hogyan kalandoznak az olykor itthon még alig ismert műfajokban.

Bartók Béla három színpadi műve - A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára - hallható június 11-én a Bartók-maratonon a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon.

A történelmi fesztivál mindkét napján középkori hadibemutatók, színes vásári forgatag, jurták, sátrak, hadibemutatók, kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket, valamint több mint 200 fő kosztümös közreműködő. A legnagyobb szenzáció az április 30-án, szombaton este a CsabaParkban megrendezett nagysikerű szabadtéri Omega koncert volt.

A francia filmes újhullám meghatározó alkotójáról, Jean-Luc Godard-ról forgat életrajzi filmet Michel Hazanavicius, az öt Oscar-díjjal jutalmazott A némafilmes rendezője.

Katonaolimpikonokról szóló kiállítás nyílik május 13-án a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. Az elmúlt 116 évben két kivétellel valamennyi megmérettetésen volt a magyar indulók között hivatásos katona. Emellett hat téli olimpián is vett részt hazánk képviseletében egyenruhás sportoló. A Győr Béla ny. alezredes összeállításában megvalósuló tárlat május 31-ig látogatható.

A munka gyümölcse címmel a társulat két fiatal táncos-koreográfusa – Hegedűs Tamás és Czár Gergely – egy-egy darabját mutatja be a Szegedi Kortárs Balett május 11-én. A produkció célja, hogy az együttes táncosai is bemutathassák koreográfusi tehetségüket a közönségnek.

Hazánk egyik legkedveltebb klub- és fesztiválzenekara elkészítette első nagylemezét. A 2012-ben útjára indult Blahalouisiana az elmúlt években teljesen új dimenzióját nyitotta meg a hazai könnyűzenének, így igazi zenei csemege ez a megjelenés! A lemezbemutató koncert április 28-án lesz az A38 Hajón.

Blahaluisiana_Sajto_3.2

Jászberény és a Gulag címmel tart izgalmas előadást Besenyi Vendel helytörténeti kutató a Jász Múzeumban április 21-én 17 órától a Múzeumi Esték keretében. A programmal azokra a magyarokra emlékeznek, akiket a szovjet hadbíróság a második világháború után ártatlanul elítélt, majd 1955-ben Jászberényben vizsgálati fogságban tartott.

Janikovszky Éva író 2016. április 23-án lenne 90 éves. Az emlékév alkalmából ismét több esemény névadója, ihletője volt és lesz írói munkássága és személye.

Joó Géza zenés, beszélgetős műsora a következő alkalommal a Magyar Világtalálkozóhoz kapcsolódik. A talkshow-nak május 21-én és 22-én a Lurdy rendezvényközpont ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma