PFZ728x90
2015. augusztus 30.
Célzó
dob46ab_1_250x250

A Kulturális Örökség Napjai keretében szabadon látogatható lesz az a Dob utca és Klauzál tér sarkán álló épület is, ahol Seress Rezső töltötte utolsó éveit. A házról és az ott lakó egykori hírességekről kérdeztük N. Kósa Judit várostörténészt, újságírót, aki a nagyközönségnek szeptember 20-án mutatja be az ingatlant.

2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

DSC_6031


A Magyar Holokauszt Emlékév pályázata a tragédiából való közös tanulást szolgálja, az évfordulós programsorozatban pedig a vártnál jóval többen vennének részt a pályázat keretösszegének segítségével. A most következő elbírálási szakaszban azonban különösen figyelembe veszik az örökségvédelem beemelését, a civil szervezetek munkájának erősítését, de szempontként fogalmazták meg azt is, hogy a vidéki kezdeményezéseket támogassák a mintegy 1,5 milliárdos forrásból.

 

Összesen 1073 pályázat érkezett be 13 milliárd 894 milliós összegben, holott előzetesen 2-3 ezer pályázó 4-5 milliárdos keretösszegével számoltak. A társadalom széles rétegeit kívánja ezzel elérni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnök, L. Simon László, célja, hogy nem protokolláris, valóban széles nemzeti közösséget, határon innen és határon túl élő magyar zsidóságot és cigányságot megszólítani képes évfordulót rendezzenek.

 

A pályázás határidejét követően 116 pályázat esetében kértek hiánypótlást, és az is kiderült a november 27-ei tájékoztatón, hogy a pályázatok közül 172-öt alapítvány, 197-et egyesület, 64-et határon túli egyház, vagy egyházi szervezet, 102-öt helyi önkormányzat, 192-öt magánszemély nyújtott be, de a pályázók között szép számmal akadtak még oktatási intézmények, helyi nemzetiségi önkormányzatok, betéti és részvénytársaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is. Színes a paletta a pályázott tevékenységeket tekintve is: a pályázók között jelentős az igény dokumentumfilmek rendezésére(56 darab), könyvek, folyóiratok kiadására(156 darab), megemlékezések szzervezésére(144 darab), de érkezett be többek között pályázat oktatási program, kommunikációs projekt, kiállítás megszervezésére, vagy műalkotás készítésére.

 

DSC_6093


Október 1-jén jelent meg a Civil Alap „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázati felhívás, amire november 15-ig lehetett jelentkezni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez címzett pályázatokkal. Ezt követően kezdeményezett L. Simon László egyeztetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, valamint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel november 27-ére.

 

A szerződéseket várhatóan január elején kötik meg, addig azonban átgondolják a keretösszeget, L. Simon László a november 27-ei kormányülésen felvetette ugyanis, hogy azt a nem várt nagyszámú érdeklődő miatt növeljék. Abban azonban eddig is egyetértettek, hogy a sikeres pályázatok között hangsúlyosan kell megjelenniük a vidéki települések programjainak, hogy ne csak a központi állami programokra jusson forrás. A szándék egybeesik a pályázók igényeivel: jelentős számban pályáztak ugyanis vidékről is. Megfontolják továbbá a források odaítélésénél azt is, melyek azok a projektek, melyek más forrásból finanszírozhatóak. Irányadó szempont továbbá még az oktatás preferálása.

 

Kulcsszavak:

kaszas2

2015.08.30

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a 2015/16-os színházi évadot: a Szép estéket, Magyarország! című gálaestnek a debreceni Csokonai Színház adott otthont. Idén első alkalommal a színházi évadnyitón adták át a Kaszás Attila-díjat is, amelyet Mészáros Tibor vehetett át a díj egyik alapítójától, Pokorni Zoltántól.

PIM-BT-logo-new3kicsi

2015.08.29

A Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően ősszel Budapesten is néhány napig főszerephez jut a város életében az irodalom. A rendezvényre számos jelentős hazai és külföldi író és vendég érkezik azzal a céllal, hogy változatos programokkal, minél sokoldalúbban mutassák be az irodalom aktuális trendjeit és vélhető tendenciáit.

AJatekkeszito2015

2015.08.28

Új köntösben, új dalokkal, még több fordulattal, egyedi látványvilággal várja a kicsiket és a nagyokat A Játékkészítő című zenés akciómese újraálmodott változata, mely december 26-án, 27-én, 28-án és 29-én lesz látható a SYMA Rendezvényközpontba. A régi szereplők mellett újak is felbukkannak, a Játékkészítőt pedig idén Stohl András alakítja.

Tizenkét budapesti és nyolc vidéki helyszínen kóstolhatnak bele a különböző stílusokba a táncok szerelmesei a szeptember 11-ére meghirdetett VI. Tánciskolák éjszakáján. Az országosan elismert, tömegeket táncba hívó rangos esemény központi helyszíne a budapesti Gozsdu Udvar lesz, ahol a varázslatos éjszaka előtti órákban az iskolák látványos bemutatókkal és ingyenes órákkal várják az érdeklődőket.

Beregszászi alkotók nyertek a II. Kulturális Filmek Fesztiválján. A fődíjat, amellyel 500 ezer forint járt, a beregszászi Baláczky Vladimir és Baláczky Dominik Barátság fesztivál 1980-as években című alkotásának ítélte oda a zsűri.

Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat Charles Bernstein amerikai és Giuseppe Conte olasz költőnek Pécsett.

Szeptember 17-én a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban mutatja be MÉSZ című második kötetét Závada Péter. Az esten a költő-rapper új verseiből olvas fel, beszélgetőtársa Balajthy Ágnes és Lapis József kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő lesz.

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált szeptember 5-én és 6-án. Az eseménysorozaton koncertek is várják a közönséget, fellép Szabó Balázs Bandája, az Ocho Macho és a Kelemen Kabátban is.

Ínyenc csemegéket kínál a kultúra kedvelőinek szeptember első hétvégéjén a Zsolnay Fesztivál. A Zsolnay Kulturális Negyed szellemiségéhez igazodó összművészeti fesztiválon bár fontos szerep jut a zenének, legalább ilyen súllyal lesz jelen a színház, az újcirkusz, a tánc, az irodalom vagy éppen a képzőművészet.

zsolnay_fesztival

A Csimota Könyvkiadó (a Móra Kiadói Csoport tagja) 2014 májusa óta több értékteremtő kötetet is megjelentetett különleges, egyre népszerűbb támogatói programjában. Ezúttal egy különleges, hiánypótló kötettel várják a mecénások támogatását.

Augusztus 28-án The Sound of Arvo Pärt címmel jelenteti meg a Warner Classics az észt zeneszerző zenekari-, kamara- és kórusműveiből összeállított válogatást. Arvo Pärt műveit a háromlemezes kiadáson honfitársai szólaltatják meg: Paavo Järvi vezényletével az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekar, Tõnu Kaljuste karmesterrel pedig az Észt Kamarazenekar adja elő azokat.

A hódmezővásárhelyi festőiskola legendás művészeinek és kiválóságainak alkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyi doyenek címmel augusztus 28-án Budapesten, az Art IX-XI. Galériában. A tárlatot Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg a Bartók Béla úti kiállítóhelyen.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma