2014. július 28.
Célzó

Illusztráció

Az új generáció kiemelkedő tehetségű trombitását, Boldoczki Gábort láthatja-hallhatja a publikum július 26-án, szombaton este a fertődi Esterházy-kastély Marionett­színházában. Haydn, Mozart és Donizetti dallamai egyaránt felcsendülnek majd az Eszterházi Vigasságok keretében. Az ezt követő hétvége a szabadtéri hangversenyeké lesz.

2013.11.27

Várhatóan januárban kötnek szerződést a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 című pályázatra sikeresen pályázókkal, az 1,5 milliárdos keretösszegből vidéki és határon túli projekteket is támogatnak. „Összesen 1073 pályázat érkezett be csaknem 14 milliárdos összeggel, ami már önmagában jelzi a pályázatkiírás sikerét” – mondta el L. Simon László.

DSC_6031


A Magyar Holokauszt Emlékév pályázata a tragédiából való közös tanulást szolgálja, az évfordulós programsorozatban pedig a vártnál jóval többen vennének részt a pályázat keretösszegének segítségével. A most következő elbírálási szakaszban azonban különösen figyelembe veszik az örökségvédelem beemelését, a civil szervezetek munkájának erősítését, de szempontként fogalmazták meg azt is, hogy a vidéki kezdeményezéseket támogassák a mintegy 1,5 milliárdos forrásból.

 

Összesen 1073 pályázat érkezett be 13 milliárd 894 milliós összegben, holott előzetesen 2-3 ezer pályázó 4-5 milliárdos keretösszegével számoltak. A társadalom széles rétegeit kívánja ezzel elérni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnök, L. Simon László, célja, hogy nem protokolláris, valóban széles nemzeti közösséget, határon innen és határon túl élő magyar zsidóságot és cigányságot megszólítani képes évfordulót rendezzenek.

 

A pályázás határidejét követően 116 pályázat esetében kértek hiánypótlást, és az is kiderült a november 27-ei tájékoztatón, hogy a pályázatok közül 172-öt alapítvány, 197-et egyesület, 64-et határon túli egyház, vagy egyházi szervezet, 102-öt helyi önkormányzat, 192-öt magánszemély nyújtott be, de a pályázók között szép számmal akadtak még oktatási intézmények, helyi nemzetiségi önkormányzatok, betéti és részvénytársaságok, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is. Színes a paletta a pályázott tevékenységeket tekintve is: a pályázók között jelentős az igény dokumentumfilmek rendezésére(56 darab), könyvek, folyóiratok kiadására(156 darab), megemlékezések szzervezésére(144 darab), de érkezett be többek között pályázat oktatási program, kommunikációs projekt, kiállítás megszervezésére, vagy műalkotás készítésére.

 

DSC_6093


Október 1-jén jelent meg a Civil Alap „Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázati felhívás, amire november 15-ig lehetett jelentkezni az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökéhez címzett pályázatokkal. Ezt követően kezdeményezett L. Simon László egyeztetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, valamint az Országos Roma Önkormányzat képviselőivel november 27-ére.

 

A szerződéseket várhatóan január elején kötik meg, addig azonban átgondolják a keretösszeget, L. Simon László a november 27-ei kormányülésen felvetette ugyanis, hogy azt a nem várt nagyszámú érdeklődő miatt növeljék. Abban azonban eddig is egyetértettek, hogy a sikeres pályázatok között hangsúlyosan kell megjelenniük a vidéki települések programjainak, hogy ne csak a központi állami programokra jusson forrás. A szándék egybeesik a pályázók igényeivel: jelentős számban pályáztak ugyanis vidékről is. Megfontolják továbbá a források odaítélésénél azt is, melyek azok a projektek, melyek más forrásból finanszírozhatóak. Irányadó szempont továbbá még az oktatás preferálása.

 


Ivan_and_The_Parazol_2014

2014.07.28

Az idei Sziget himnuszának szerzője és a Nagy-Szín-Pad verseny nyertese egy színpadon! A popélet két teljesen különböző stílusában mozgó csapata fogott össze egy nagy szabadtéri koncert ürügyén: a közös nevező a frissesség, az aktualitás, a slágerérzékenység és a népszerűség. Nyár este, rockandroll és pop, Ivan & The Parazol és Mary PopKids a Budapest Park színpadán, mindez egyben, augusztus 6-án!

images

2014.07.27

A szentendrei Erdész Galériában augusztus 10-ig tekinthető meg az Egon Schiele litográfiáit bemutató tárlat, amelyen a fekete-fehér lenyomatokat ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. A kiállított anyag Lányi Richárd magyar kiadó kérésére készült el, és az egész, általa megrendelt 37-es mappányi anyagot elérhetővé teszik az érdeklődők számára.

Eszterhaza_kapuja

2014.07.26

Mária Terézi megjegyezte, hogy ha jó opera-előadást szeretne hallani, akkor Eszterházára kell fáradnia. Esterházy „Fényes” Miklós herceg idején virágzott a fertődi kastély, és Haydn muzsikája zengte be a termeket. Ezt a hangulatot idézi meg az Eszterházy Vígasságok programsorozata is. A rendezvénysorozat nem ér véget a júliussal, augusztusban további koncertek szórakoztatják a közönséget.

A magyarországi egyházak ifjúságának kínál alkohol- és drogmentes fesztivált a csütörtökön kezdődő CrossSound keresztény összművészeti találkozó Vajtán. A vasárnapig tartó, első alkalommal megszervezett találkozó egy színpaddal, öt művészeti helyszínnel és több mint 90 különböző programmal debütál.

Hosszú betegség után életének nyolcvannegyedik évében elhunyt pénteken Pozsonypüspökiben Dobos László Kossuth-díjas szlovákiai magyar író, műkritikus.

Melissa Larranaga perui festőművész olajfestményeiből nyílik kiállítás Volt egyszer címmel szombaton a Fóti kastélyban; a tárlat képei a klasszicista épület tulajdonosának, Károlyi Lászlónak kalandos életét örökítik meg.

A város páratlan történelmi örökségét mutatja be a több mint 460 millió forintból megvalósult, 1,8 hektáros székesfehérvári Koronás Park. A parkon interaktív feladatok vezetnek végig, melyek okostelefonnal és hagyományosan is elérhetők. A központi épületben ezen felül Kinect-játéksarok, középkort idéző programok, kosztümös bemutatók és előadások várják az érdeklődőket.

Péntek délelőtt visszaemelték eredeti helyére Dobó István felújított szobrát az egri Dobó téren. A várvédőnek emléket állító 2,5 tonnás kompozíciót Stróbl Alajos állította fel 1907-ben.

Igazai kikapcsolódás és felhőtlen kacagás várja a családokat az Esztrád VíziSzínházban Velencén. Augusztus 3-án, 22-én és 30-án Szikora Róbert és Valla Attila rendezésében a Macskafogó című musicalt láthatják a kicsik és nagyok.

Macskafogo-PataiAnnafoto

Elképesztő, kirobbanó sikert aratott a közönség és a kritika körében is Az Őrült Nők Ketrece című musical Alföldi Róbert rendezte magyar változata, amelynek július-augusztusi tizenhat előadására minden jegy elkelt. Az óriási érdeklődésre való tekintettel a produkció szeptemberben újabb hét alkalommal látható az Átrium Film-Színházban.

Neves előadók koncertjeire látogathatnak el az érdeklődők Győrben 2014. augusztus 3-9-ig a már hatodik alkalommal megrendezésre kerülő régizenei találkozón. A fellépők között van a Savaria Barokk Zenekar, Tercina együttes és a Musica Historica együttes is.

Az Esztrád VíziSzínház vendégeit a Casanova című night musical szórakoztatja augusztus 2-án és 20-án este Velencén. A szerelmes kalandorról szóló darab rendezője a Jászai Mari Díjas Korcsmáros György.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma