kultura.hu_banner_herend_002uj

2013.06.04

Átadták a Magyar színház év végi díjait június 3-án: az Iglódi-emlékgyűrűt Auksz Éva, a Főnix-díjat Holecskó Orsolya, Horváth Illés és Szabó Julianna, a Farkas-Ratkó díjat pedig Fillár István vehette át. A teátrum a jövő évadban többek között Shakespeare Rómeó és Júliáját, valamint Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének színpadi adaptációját is.

auksz_eva
Auksz Éva Fotó: Magyar Színház

Hétfő délelőtt Fábry Zsuzsa, Iglódi István özvegye, valamint Őze Áron, a színház igazgatója átadták a Magyar Színház évad végi díjait. Iglódiné Fábry Zsuzsa 2011 óta adja át az Iglódi Istvánról elnevezett emlékgyűrűt. Ebben az évben Auksz Évát díjazta, akire Fábry Zsuzsa szerint a négy éve elhunyt színész-rendező, a színház korábbi igazgatója fogadott lányaként tekintett.

Idén Őze Áron Holecskó Orsolyát, Horváth Illést és Szabó Juliannát, a férfi varroda vezetőjének díjazta a Dombi Lívia iparművész által készített 20 centiméteres üveg főnixmadárral. A kitüntetést 2003 óta minden évben a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján ítélik oda. Korábban hat kategóriában színészek kapták, később ez kiegészült egy háttérdolgozóval is.

 

A Farkas-Ratkó díjat idén ismét a Magyar Színház művészének adták át: az 1884 óta kiosztott elismerést ebben az évadban Fillár István kapta. Néhai Farkas István 1848-as honvédtiszt, később tiszteletreméltó pécsi ügyvéd feleségével, Raskó Celesztinnel együtt alapí­totta a dí­jat. A vándorgyűrűt váltakozva hol a Nemzeti Színház, hol a Magyar Színház társulatának színésze kapja. A dí­j mai elnevezése láthatóan nem egészen a néhai alapí­tók nevét őrzi. Kávási Klára, a Nemzeti Színház könyvtárának és archí­vumának vezetője derí­tett fényt erre a rejtélyre. Kutatásai nyomán kiderült, hogy az 1928-ban kiadott Szí­nművészeti Lexikon szócikkében Raskó Celesztin nevét tévedésből Ratkó Ilonának í­rták, s a dí­j elnevezése ekkor módosult. Az ösztöndí­jból pedig ezüst vándorgyűrű lett − tudtuk meg a színháztól.


A Farkas-Ratkó-dí­j minden évben egy, a pályatársak í­télete alapján dí­jazott művész munkájának rangos elismerésévé vált. A dí­jat utoljára 2000-ben adták át ebben a rendszerben a régi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén. 2001-ben, 2002-ben, 2003-ban, 2004-ben a Farkas-Ratkó-dí­jat nagy szí­nháztörténeti múltja és rangja ellenére nem osztották ki, ugyanis 2000 nyarán, amikor a régi Nemzeti Színház a Pesti Magyar Színház elnevezést kapta, senki nem rendelkezett a dí­j további sorsáról. 2005-ben a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház vezetői – Iglódi István és Jordán Tamás – megpróbáltak megoldást találni, és úgy döntöttek, hogy egyrészről figyelembe veszik az Alapí­tó Okirat rendelkezését, amely szerint a mindenkori Nemzeti Színház társulatát illeti a gyűrű, de ugyanakkor azt is méltányolják, hogy a társulatok történelmi múltját nézve a jelenlegi Magyar Színház tagjai rendelkeznek gyökerekkel, ők őrzik a máig friss hagyományokat. Így egy kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében a dí­j odaí­téléséről 2005-től váltakozva szavazhat a két társulat.

 

Bár a Magyar Színház elismeréseinek kiosztása évadzárást jelent, a társulat már készül a következő évadra, a 2013/2014-es műsor ugyanis részben már kialakult. „Tavaly a Rumini bemutatásával kezdtük el az új, ifjúsági és családi koncepció megvalósítását. Ennek jegyében mutattuk be a Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjait, ebben az évadben pedig A kisfiú meg az oroszlánokat, valamint az Égigérő füvet. A jövő évadban a koncepciót követően elsőként a Nagyszínpadon Böszörményi Gyula Almaszósz című meséjével készülünk az Alma együttessel közösen” – tájékoztatott Lőrincz Viktória, a teátrum sajtreferense. A színház emellett a Nagyszínpadon is tervezi felnőtt és ifjúsági darabok repertoárba emelését: az évad végén mutatták be például Kosztolányi Dezső Nero, a véres kötő című művének adaptációját.  A jövő évadban Vidovszky György is rendez a Magyar Színházban: Tasnádi István Közellenség című darabját állítja színre. A Sinkovits Imre Színpadon jön a Rómeó és Júlia, és Göttinger Pál, a színház májusban kinevezett művészeti vezetője is rendezni fog. További tárgyalások folynak Horváth Patríciával, Koltai M. Gáborral és Nagy Péterrel. „A jövő évad első bemutatóját szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartjuk : Szerb Antal Utas és holdvilág című művét a Nagyszínpad vasfüggöny mögötti játékterében játsszuk majd Harsányi Sulyom László rendezésében Mindezek mellett koprodukciókat is tervezünk a kaposvári és a veszprémi színházzal, valamint az Orlai Produkcióval” – mondta el Lőrincz Viktória. A társulat szeptemberben új tagokkal bővül: a Magyar Színházhoz szerződik Takács Géza és Lovas Rozi, Szemenyei János pedig zenei vezetőként érkezik a jövő évadtól.

 

 

 

Kulcsszavak:
joan--miro
2019.07.16

Az 1929-es év egyszerre volt válság és megújulás a szürrealisták számára: Max Ernst létrehozta első kollázsregényét, Salvador Dalí pedig csatlakozott a szürrealistákhoz. De szintén ekkor alakultak azok a csoportok, amelyek a Breton köréből kitaszítottakat gyűjtötte egybe. A Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása erről a személyes és művészi ellentétekben gazdag évről mesél.

22

2019.07.16

Takács Vilkó és Lugosi Dani a kultikussá vált Nirvana Unplugged in New York album dalaival járják az országot – Budapesten legközelebb július 20-án láthatjuk őket a Kobuci Kertben , de olyan számokat is műsorra tűztek, amelyek azóta eggyé váltak a legendás zenekar munkásságával. A 061-nek arról meséltek, hogy mitől lehet a Nirvana ma is aktuális, van-e még létjogosultsága grunge-nak, és hogy összejöhet-e a nagy találkozás Dave Grohllal a Szigeten.

Ujvari_Milan_7

2019.07.16

„Elképesztő privilégium, hogy az ember folyamatosan fejleszteni tudja a tudását" – mondja Újvári Milán, egyike annak a tíz fiatalnak, akik idén Fülöp Viktor-ösztöndíjat kaptak. A 34 éves táncművész két évet töltött a Cirque de Soleil társulatában, körbeturnézta velük a világot, majd a szabadúszó létet választotta. Főként a Duda Éva Társulat munkáiban láthattuk, néhány éve pedig táncpegagógusként is dolgozik. Eközben pedig állandóan képezi magát.

Az amforák feltehetően egy hajótöréskor kerültek a tengerbe, a hajóroncsot azonban még nem találták meg. A kutatók szerint a korinthoszi A-típusú amforák a Kr. e. 7. és 5. század közötti időszakból származhatnak. A korsókat orsó alakú test, magas nyak és a vállat a perem alatti nyaki részhez kapcsoló fülek jellemzik, és valószínűleg bort vagy olajat tároltak bennük. A lelet megtalálásának helyén tovább folytatják a kutatásokat, ha sikerül megtalálni a hajóroncsot, amely az amforákat szállította, az lehet az eddig fellelt legősibb hajó, amely az albán partoknál süllyedt el.

A körülbelül 4600 éves tört falú vagy kettős lejtésű dahsúri piramis egyike annak a két piramisnak, amelyet az óegyiptomi negyedik dinasztiát megalapító Sznofru fáraónak emeltek Dahsúrban, a Gízánál kezdődő memphiszi nekropolisz déli végénél. A másik az északra fekvő vörös piramis, az ősi Egyiptom első, teljes egészében megépült piramisa. A piramis megnyitása azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a belsejében lévő két kamrába, ha vállalják a fáradságos utat a 79 méter hosszú szűk alagútban. Be lehet menni a mellette fekvő kisebb mellékpiramisba is, amely a feltételezések szerint Sznofru főfeleségének, I. Hotepheresznek épült.

A fogyatkozás, amely országszerte látható lesz, 66 százalékos, vagyis a holdátmérő mintegy kétharmada merül a Föld árnyékába, ami szabad szemmel is látványos jelenség. Holdkelte után pár perccel a félárnyék (penumbra) kezd ráhúzódni a Holdra. Ezt szabad szemmel még nem érzékelhetjük. A már látható változásra magyar idő szerint kevéssel 21 óra előtt számíthatunk. A részleges fázis 22:01-kor kezdődik, ekkor lép be a Hold széle a teljes árnyékba, majd fokozatosan egyre nagyobb terület változik vöröses-barna színűvé. A részlegesség a legnagyobb kiterjedését, 66 százalékot 23:31-kor éri el, ezután apránként, ahogy jött, le is vonul a teljes árnyék. A részleges fázis vége 00:59-kor lesz, így csaknem 3 órán át tartó jelenség várható.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

Július 20-án, szombaton rendezik meg a második Libegők éjszakáját; az országos rendezvényhez az idén hat helyszín csatlakozott.

libego

Szimfonikus koncertszínházi előadáson láthatja a közönség a Légy jó mindhalálig című musicalt július 23-án és 24-én a debreceni nagyerdei színpadon. A darab élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma