IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.02.04

Az 50 évvel ezelőtti Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) kiállítás kánonteremtő fogalom, egy egész művészgeneráció névadója lett. A két tárlat az aczéli kultúrpolitika ellenszelében szerveződött, alkotói a leghaladóbb avantgárd irányok szerint dolgoztak. A Ludwig Múzeum az évforduló kapcsán nyílt, Iparterv 50+ című kiállítása az iparterves művészek legfrissebb munkáiból, valamint a későbbi generációk alkotóinak Iparterv-reflexióiból válogat. A kiállított munkák között szerepel Borsos Lőrinc Cenzúrázott Bak Imre című műve is.

Iparterv3

 

Készman József és Popovics Viktória kurátor figyelt arra, hogy a munkákat kontextusba helyezze. Az egyes tablókon szerepelnek az Iparterv kiállításokon szereplő művek kisméretű reprodukciói is, így lehetőségünk van megfigyelni, hogy egy-egy alkotó munkássága milyen irányba haladt.

 

Az információs térben egy nagy idővonal tájékoztat az eseményekről. Ebből is látszik, hogy a két kiállítás nem előzmény nélküli, hiszen az Ernst Múzeumban szervezett Studió kiállítások vagy a Pécsi Műhely megalakulása is fontos kiindulópontnak tekinthetők. Ebben a térben szerepel még Tót Endre Az Iparterv-csoport színre lép, valamint Méhes László Langyos víz című munkája és Frey Krisztián egy nemrégiben előkerült festménye is.


 Iparterv6


Az első nagy teremben Keserű Ilona monumentális munkáinak dekoratív jellege és transzcendens ereje ragadja meg a néző figyelmét. Ezek a friss alkotások az Iparterves munkákat és az életműben felbukkanó, állandó motívumokat vizsgálja a vászonra varrt képi idézetek formájában.

 

Konkoly Gyula az első Iparterv-kiállításon hulladékanyagból készített assemblage-munkákkal, a következő tárlaton onánia-modellnek nevezett konceptekkel szerepelt, ám a 80-as évektől kezdve a figurális festészet felé fordult. Ezt igazolják Kurátornők című sorozatának kiállított darabjai is.


iparterv9


A következő, geometrikus szekcióban Nádler István Hét utolsó szó című munkája és Bak Imre alkotásai szerepelnek. Nádler friss sorozata a keresztút különböző pillanatait ábrázolja absztrakt formákban, ennyiben tehát vallásos geometrikus alkotásnak tekinthető. Bak Imre munkái közül kiemelkedik az Ön-Arc-Kép című, amely egyrészt archaikus elemekből építkező tájképként értelmezhető, másrészt egy pixelekből összeálló arcot is kirajzol.


A bolgár származású Siskov Ludmil tömegmediális elemekből építkező művei popos színvilágú, szürreális kompozíciók, amelyekben a nyugati tömegkultúra ikonikus alakjai, autóversenyzők, jazz-zenészek, űrhajósok is szerepelnek.

 

Iparterv5

 

Siskov Ludmil munkáival szemben áll Kemény György Memento Vitae című műve. Kemény ugyan nem vett részt kiállítóként az Iparterv-tárlatokon, azok arculatának tervezőjeként mégis szorosan kötődik az ipartervesekhez, ezért szerepel ezen a kiállításon. Továbbhaladva St. Turba Tamás szavazófülkéjét installálták, majd a kisebb terekben Erdély Miklós, Baranyay András munkái szerepelnek.

 

Lakner László munkái saját termet kaptak: míg az iparterves kiállításokon az alkotó inkább pop-artos munkákkal szerepelt, addig ezeket a nagyméretű vásznakat ősi írásjelekre emlékeztető formák uralják.

 

Hencze Tamás és Méhes László munkáit egymással szemben installálták, majd a legbelső térben egy mini csoportos kiállítást rendeztek be Pálfalusi Attila, Frey Krisztián, Jovánovics György, Major János munkáiból.

 

A kiállítótér utolsó három terében szerepelnek a Andreas Fogarasi, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kis Varsó, Kerezsi Nemere és Sugár János kortárs reflexiói, amelyek közül az egyik legizgalmasabb Borsos Lőrinc Cenzúrázott Bak Imre című munkája. Tót Endre a kiállításra több festményt, képverset is készített, valamint néhány művészi demonstrációjának emlékével is részt vesz a tárlaton.

 

A március 24-ig látogatható tárlatot kétnapos konferencia zárja, amelyen több iparterves alkotói is részt vesz majd.


Kocsis Katica


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma