728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.02.04

Az 50 évvel ezelőtti Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) kiállítás kánonteremtő fogalom, egy egész művészgeneráció névadója lett. A két tárlat az aczéli kultúrpolitika ellenszelében szerveződött, alkotói a leghaladóbb avantgárd irányok szerint dolgoztak. A Ludwig Múzeum az évforduló kapcsán nyílt, Iparterv 50+ című kiállítása az iparterves művészek legfrissebb munkáiból, valamint a későbbi generációk alkotóinak Iparterv-reflexióiból válogat. A kiállított munkák között szerepel Borsos Lőrinc Cenzúrázott Bak Imre című műve is.

Iparterv3

 

Készman József és Popovics Viktória kurátor figyelt arra, hogy a munkákat kontextusba helyezze. Az egyes tablókon szerepelnek az Iparterv kiállításokon szereplő művek kisméretű reprodukciói is, így lehetőségünk van megfigyelni, hogy egy-egy alkotó munkássága milyen irányba haladt.

 

Az információs térben egy nagy idővonal tájékoztat az eseményekről. Ebből is látszik, hogy a két kiállítás nem előzmény nélküli, hiszen az Ernst Múzeumban szervezett Studió kiállítások vagy a Pécsi Műhely megalakulása is fontos kiindulópontnak tekinthetők. Ebben a térben szerepel még Tót Endre Az Iparterv-csoport színre lép, valamint Méhes László Langyos víz című munkája és Frey Krisztián egy nemrégiben előkerült festménye is.


 Iparterv6


Az első nagy teremben Keserű Ilona monumentális munkáinak dekoratív jellege és transzcendens ereje ragadja meg a néző figyelmét. Ezek a friss alkotások az Iparterves munkákat és az életműben felbukkanó, állandó motívumokat vizsgálja a vászonra varrt képi idézetek formájában.

 

Konkoly Gyula az első Iparterv-kiállításon hulladékanyagból készített assemblage-munkákkal, a következő tárlaton onánia-modellnek nevezett konceptekkel szerepelt, ám a 80-as évektől kezdve a figurális festészet felé fordult. Ezt igazolják Kurátornők című sorozatának kiállított darabjai is.


iparterv9


A következő, geometrikus szekcióban Nádler István Hét utolsó szó című munkája és Bak Imre alkotásai szerepelnek. Nádler friss sorozata a keresztút különböző pillanatait ábrázolja absztrakt formákban, ennyiben tehát vallásos geometrikus alkotásnak tekinthető. Bak Imre munkái közül kiemelkedik az Ön-Arc-Kép című, amely egyrészt archaikus elemekből építkező tájképként értelmezhető, másrészt egy pixelekből összeálló arcot is kirajzol.


A bolgár származású Siskov Ludmil tömegmediális elemekből építkező művei popos színvilágú, szürreális kompozíciók, amelyekben a nyugati tömegkultúra ikonikus alakjai, autóversenyzők, jazz-zenészek, űrhajósok is szerepelnek.

 

Iparterv5

 

Siskov Ludmil munkáival szemben áll Kemény György Memento Vitae című műve. Kemény ugyan nem vett részt kiállítóként az Iparterv-tárlatokon, azok arculatának tervezőjeként mégis szorosan kötődik az ipartervesekhez, ezért szerepel ezen a kiállításon. Továbbhaladva St. Turba Tamás szavazófülkéjét installálták, majd a kisebb terekben Erdély Miklós, Baranyay András munkái szerepelnek.

 

Lakner László munkái saját termet kaptak: míg az iparterves kiállításokon az alkotó inkább pop-artos munkákkal szerepelt, addig ezeket a nagyméretű vásznakat ősi írásjelekre emlékeztető formák uralják.

 

Hencze Tamás és Méhes László munkáit egymással szemben installálták, majd a legbelső térben egy mini csoportos kiállítást rendeztek be Pálfalusi Attila, Frey Krisztián, Jovánovics György, Major János munkáiból.

 

A kiállítótér utolsó három terében szerepelnek a Andreas Fogarasi, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kis Varsó, Kerezsi Nemere és Sugár János kortárs reflexiói, amelyek közül az egyik legizgalmasabb Borsos Lőrinc Cenzúrázott Bak Imre című munkája. Tót Endre a kiállításra több festményt, képverset is készített, valamint néhány művészi demonstrációjának emlékével is részt vesz a tárlaton.

 

A március 24-ig látogatható tárlatot kétnapos konferencia zárja, amelyen több iparterves alkotói is részt vesz majd.


Kocsis Katica


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma