2019.02.04

Az 50 évvel ezelőtti Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) kiállítás kánonteremtő fogalom, egy egész művészgeneráció névadója lett. A két tárlat az aczéli kultúrpolitika ellenszelében szerveződött, alkotói a leghaladóbb avantgárd irányok szerint dolgoztak. A Ludwig Múzeum az évforduló kapcsán nyílt, Iparterv 50+ című kiállítása az iparterves művészek legfrissebb munkáiból, valamint a későbbi generációk alkotóinak Iparterv-reflexióiból válogat. A kiállított munkák között szerepel Borsos Lőrinc Cenzúrázott Bak Imre című műve is.

Iparterv3

 

Készman József és Popovics Viktória kurátor figyelt arra, hogy a munkákat kontextusba helyezze. Az egyes tablókon szerepelnek az Iparterv kiállításokon szereplő művek kisméretű reprodukciói is, így lehetőségünk van megfigyelni, hogy egy-egy alkotó munkássága milyen irányba haladt.

 

Az információs térben egy nagy idővonal tájékoztat az eseményekről. Ebből is látszik, hogy a két kiállítás nem előzmény nélküli, hiszen az Ernst Múzeumban szervezett Studió kiállítások vagy a Pécsi Műhely megalakulása is fontos kiindulópontnak tekinthetők. Ebben a térben szerepel még Tót Endre Az Iparterv-csoport színre lép, valamint Méhes László Langyos víz című munkája és Frey Krisztián egy nemrégiben előkerült festménye is.


 Iparterv6


Az első nagy teremben Keserű Ilona monumentális munkáinak dekoratív jellege és transzcendens ereje ragadja meg a néző figyelmét. Ezek a friss alkotások az Iparterves munkákat és az életműben felbukkanó, állandó motívumokat vizsgálja a vászonra varrt képi idézetek formájában.

 

Konkoly Gyula az első Iparterv-kiállításon hulladékanyagból készített assemblage-munkákkal, a következő tárlaton onánia-modellnek nevezett konceptekkel szerepelt, ám a 80-as évektől kezdve a figurális festészet felé fordult. Ezt igazolják Kurátornők című sorozatának kiállított darabjai is.


iparterv9


A következő, geometrikus szekcióban Nádler István Hét utolsó szó című munkája és Bak Imre alkotásai szerepelnek. Nádler friss sorozata a keresztút különböző pillanatait ábrázolja absztrakt formákban, ennyiben tehát vallásos geometrikus alkotásnak tekinthető. Bak Imre munkái közül kiemelkedik az Ön-Arc-Kép című, amely egyrészt archaikus elemekből építkező tájképként értelmezhető, másrészt egy pixelekből összeálló arcot is kirajzol.


A bolgár származású Siskov Ludmil tömegmediális elemekből építkező művei popos színvilágú, szürreális kompozíciók, amelyekben a nyugati tömegkultúra ikonikus alakjai, autóversenyzők, jazz-zenészek, űrhajósok is szerepelnek.

 

Iparterv5

 

Siskov Ludmil munkáival szemben áll Kemény György Memento Vitae című műve. Kemény ugyan nem vett részt kiállítóként az Iparterv-tárlatokon, azok arculatának tervezőjeként mégis szorosan kötődik az ipartervesekhez, ezért szerepel ezen a kiállításon. Továbbhaladva St. Turba Tamás szavazófülkéjét installálták, majd a kisebb terekben Erdély Miklós, Baranyay András munkái szerepelnek.

 

Lakner László munkái saját termet kaptak: míg az iparterves kiállításokon az alkotó inkább pop-artos munkákkal szerepelt, addig ezeket a nagyméretű vásznakat ősi írásjelekre emlékeztető formák uralják.

 

Hencze Tamás és Méhes László munkáit egymással szemben installálták, majd a legbelső térben egy mini csoportos kiállítást rendeztek be Pálfalusi Attila, Frey Krisztián, Jovánovics György, Major János munkáiból.

 

A kiállítótér utolsó három terében szerepelnek a Andreas Fogarasi, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kis Varsó, Kerezsi Nemere és Sugár János kortárs reflexiói, amelyek közül az egyik legizgalmasabb Borsos Lőrinc Cenzúrázott Bak Imre című munkája. Tót Endre a kiállításra több festményt, képverset is készített, valamint néhány művészi demonstrációjának emlékével is részt vesz a tárlaton.

 

A március 24-ig látogatható tárlatot kétnapos konferencia zárja, amelyen több iparterves alkotói is részt vesz majd.


Kocsis Katica


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma