728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Csok1

2015.02.17

Csók István születésének 150. évfordulóján, február 13-án nyílt meg a Várkert Bazár Testőrpalotájában A Csók – A derűs élet festője című kiállítás, amit már az első hétvégén több mint ezren kerestek fel. A július elejéig látogatható időszaki kiállítás jelenleg a főváros egyik legkülönlegesebb képzőművészeti attrakciója. A Csók – A derűs élet festője című kiállítás tematikus egységekre bontva, közel 70 festmény és a mester számtalan személyes, a képein is felbukkanó tárgyának bemutatásával ad átfogó képet a majdnem nyolc évtizeden át alkotó művész életművéről.

_DSC7305_Copy

2015.02.14

Kalapban ábrázolja a párizsi nagydíjas Csók Istvánt a róla mintázott szobor, melyet február 14-én avattak fel a cecei családi kúria előtt. Tele volt vitalitással – jellemezte L. Simon László, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese Csók Istvánt a szoboravatáson. A köztéri alkotást a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával állították fel az éppen 150 évvel ezelőtt született Csók Istvánt középpontba helyező emlékév keretein belül.

varcsok1

2015.02.13

Idén ünnepeljük Csók István születésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból emlékév keretében, számos különleges programmal emlékeznek meg a festő munkásságáról. Ezek közül az egyik első a CSÓK – A derűs élet festője című kiállítás, melyet L. Simon László nyitott meg a művész születésnapján, február 13-án a Várkert Bazárban.

csok33

2015.02.10

Csók István festőművész születésének 150. évfordulóját emlékév teszi színessé és emlékezetessé egészen 2016 februárjáig. Hogy a különleges esztendő során milyen kiállítások és események idézik fel az alkotó munkásságát és személyiségét, Rodics Eszter, az emlékév főszervezője árulja el.

puskas_hungarikon
2015.02.03

A Világörökség – magyar örökség: Hungarikonok című, Kárpáti Tamás különleges gyűjteményéből összeállított kiállítást, közel ötezren tekintették meg az elmúlt hónapokban a Várkert Bazár Testőr Palotájában. Két hét múlva már új kiállítás várja ugyanitt az érdeklődőket.

Csok_Istvan_1

2015.02.02

Csók István születésének 150. évfordulója és kiemelkedő munkássága előtt egy emlékév keretében rója le tiszteletét az ország. A Kerepesi temetőben február másodikán Dr. Puskás Imre, kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár és Palotainé Kali Gabriella emlékezett meg a művészről, amit a síremlék közös megkoszorúzása követett.

csok2

2015.02.02

Idén ünnepeljük Csók István születésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból emlékév keretében, számos különleges programmal emlékeznek meg a festő munkásságáról. A rendezvények sorában az egyik első a mester születésnapján, február 13-án a Várkert Bazár Testőr Palotájában nyíló CSÓK - A derűs élet festője című kiállítás.

1 [2] 

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

A térség a caral civilizáció fontos központja volt, a kultúra mintegy ötezer éve virágzott az Andokban. Az egyik kőtáblán, amelyet egy szertartásokra használt épületben találtak a Vichama régészeti lelőhelyen, egy béka és egy emberfej látható. Az andoki civilizációban a béka a vizet, az emberfej az esőzésre váró embert jelenti. Egy közelben talált másik kőképen négy emberfej látható, amelyeket kígyók vesznek körbe. A kőképeket egy olyan időszakban készíthették, amikor ínség sújtotta a térséget.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

astmain_1922074b

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma