hangf_spotify_banner_728x90

2019.01.12

Rendhagyó kiállítás tanúja lehet, aki a Hagyományok Házában a Poklade – a mohácsi búsójárás megújuló hagyománya címmel nyílt tárlatra látogat: amellett, hogy Répásy Zsolt fotóművész Mohácson készült, a népszokást érzékenyen bemutató képei is láthatóak, a helyi álarckészítők munkáit és az 1990-ben Mohácson elhunyt festőművész, Kolbe Mihály grafikáit is megismerheti a látogató.

busoHH4

 

A busók látványos bevonulása után a kiállítást Verebélyi Kincső folklorista nyitotta meg, aki röviden felvázolta a busójárás történetét, és az évtizedek alatt a hagyományban végbement változásokat is kihangsúlyozta. Elmondta, hogy annak idején a busók kizárólag fiatal legények vagy fiatal házasok lehettek, s maga az ünnepi esemény egy mezőgazdasági rítussal vette kezdetét.


busoHH3


A busójárásról a tizennyolcadik század végén jelentek meg feljegyzések, és a népszokás eredete a hagyomány szerint oda vezethető vissza, hogy a busók űzték el a településről a törököket. Ez az elképzelés hosszú ideig, s talán még most is tartja magát, de valójában semmi történelmi alapja nincs, hiszen Mohács 1687-ben szabadult fel a török hódoltság alól, és a hagyománnyal összeforrt sokácok betelepülése jóval ezután történt. Verebélyi a népszokás többszöri eltűnéséről is beszélt, megemlítette, hogy Raffay Anna és Lestár János Busójáráskor című filmje ismét a figyelem középpontjába hozta a szokást.


busoHH1


A világ számos pontján megfordult Répásy Zsoltot maga a népszokás megjelenése foglalkoztatta, és bár gyerekkorában nézőként részt vett a busójáráson, az elmúlt időszakban merült bele komolyabban a témába. Arra a kérdésre, tapasztalt-e hasonlóságot a külföldön, akár Afrikában és a Mohácson készített képek között, Répásy elmondta, hogy amikor az ember egy számára teljesen új közösséget próbál megismerni, mindig kellő alázattal, óvatos türelemmel érdemes közelítenie felé, hiszen csak akkor lehet megérteni az adott etnikum szokásait, ha tiszteletben tartjuk és elfogadjuk azokat. „Ha valaki Magyarországon hallott is már a busójárásról, mindig egyfajta szemszögből láthatja az eseményt, anélkül, hogy módja nyílna betekintenie a hagyományba és az egész hátterében zajló munkálatokba. Engem a kezdetektől az érdekelt, hogy mélységeiben mutassam meg a busójárást, látképet szolgáltassak arról, mi zajlik a színfalak mögött. Én a csoportok működésével foglalkozom” -- hangsúlyozta Répásy, és azt is elárulta, évközben többször ellátogat Mohácsra a helyi mesterek és maszkkészítők munkáját dokumentálni, jobban megmutatni.


busoHH2


Répásy nem tart attól, valaha is kikopna a köztudatból a busójárás. Mint mondta, mindig rengeteg külföldivel találkozik Mohácson, akik általában nagy lelkesedéssel fogadják az attrakciót. „Míg 2014-ben ezer regisztrált busó volt, addig az idei évben 1500-an jelentkeztek. A helyiek egész évben ápolják a hagyományt, mindent megtesznek a szokás fennmaradásáért” – tette hozzá


A mohácsi busójárás 2009-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, 2012 óta pedig a hungarikumok listáján szintén szerepel.

A kiállítás március 5-ig ingyenesen látogatható.

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma