2018.09.10

Nyolcvankét éves korában szeptember 6-án elhunyt Burt Reynolds amerikai filmszínész, rendező, akinek arcát és játékát sosem felejtjük el. Burt Reynolds a ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárja volt, neve pedig olyan filmek által vált világszerte ismertté, mint a Boogie Nights vagy az Ágyúgolyó futam. Mi most a hat kedvenc filmünkkel emlékezünk rá.

Burt Reynolds 1936. február 11-én látta meg a napvilágot Lansingben, Michiganben Burton Leon Reynolds Jr. néven. A fiatal Reynolds még arról álmodott, hogy felnőttként sikeres focista lesz, ám egy baleset következtében megsérült a térde, így az álma végleg kettétört. Egyetemi tanulmányait a Floridai Állami Egyetemen végezte el, és egy ösztöndíjat is elnyert, amelynek köszönhetően már fiatalon játszhatott egy nyári színházban a New York-i Hyde Parkban. Ezt egyszerű nyári munkának tekintette, nem érezte úgy, hogy színészként nagy sikereket érhet el, ám amíg ott dolgozott, találkozott Joanne Woodwardtal, aki beajánlotta egy ügynöknek. Hamarosan – 1955-től – televíziós filmekben kapott szerepeket, fellépett a Broadway-en, majd 1972-ben megkapta első komolyabb szerepét egy játékfilmben, a Gyilkos túrában. Ugyanebben az évben Woody Allen Amit tudni akarsz a szexről… című vígjátékában is játszott, és hamar keresett színésszé vált.


burt-reynolds-dead-2
Fotó: variety.com

 

Felsorolni is nehéz, mennyi filmben tűnt fel és nyújtott feledhetetlen alakítást – ezért mi kiválasztottuk a hat kedvencünket. Ezzel a listával emlékezünk rá és mondunk köszönetet azért, hogy végül a színészetben élte meg az álmát. Nélküle nem lenne ugyanolyan a világ…

 

Az ötcentes mozi

Ez az 1976-ban készült film a mozi kezdeteit mutatja be, amikor a jegyek egy „nikkelbe” (öt centbe) kerültek, a fekete-fehér némafilmeket pedig zongora kísérte. Leo Harrigan, a zöldfülű válóperes ügyvéd egy véletlen során megismerkedik H.H. Cobb producerrel. A férfi értékeli Leo humorérzékét, és állást ajánl neki a filmiparban. Ettől kezdve Harrigan karrierje elkezd szárnyalni. Hamar rendező válik belőle és egyik filmjét készíti a másik után – a szakma azonban egyre féltékenyebb lesz a sikereire. Az egyik forgatás során megjelenik egy régi barátja, Buck Greenway – akit Burt Reynolds alakít –, azzal a céllal, hogy keresztbe tegyen az ambiciózus Leo terveinek. Mindennek tetejébe mindkét férfi beleszeret egy bájos színésznőbe, Kathleenbe.


Azotcentes
Fotó: imdb.com

 

Ágyúgolyó futam

Hal Needham rendező 1981-ben Burt Reynolds főszereplésével készítette el az Ágyúgolyó futam című vígjátékot. Miről szól ez a világhírű film? Az Ágyúgolyó futamról, amely minden idők legőrületesebb autóversenye! Pesze, hiába is kutatnánk a sportévkönyvekben, hasztalan keresnénk a győztesek listáját. Itt nincsenek díjak, nincsenek helyezettek, és ami a legfontosabb: nincsenek szabályok. Csak egyvalami számít, hogy ki nyer! A dicsőségre vágyó versenyzőknek át kell vágni fél Amerikán, miközben a legváltozatosabb trükkökkel taszajtják odébb az útról a versenytársakat, és kerülik el az illegális verseny részvevőire fenekedő bősz rendőröket. E flúgos futam vad versenyzőinek bőrébe bújva olyan komikusokat láthatunk, mint Burt Reynolds, Roger Moore, Dean Martin, Sammy Davies és az utolérhetetlen Jackie Chan!


Agyugolyofutam
Fotó: imdb.com

 

Házasodjunk, vagy tán mégse?

Burt Reynolds 1982-ben Goldie Hawn oldalán tűnt fel a Házasodjunk, vagy tán mégse? című romantikus vígjátékban. A történet bizonyára sokaknak ismerős, de azért röviden elmeséljük! Richard (Burt Raynolds) és Paula (Goldie Hawn), a sikeres hollywoodi forgatókönyvíró-páros az ágyat és az íróasztalt is megosztja egymással és remekül megvannak házasság nélkül is. Amikor azonban házat vesznek, Richard javaslatára mégis összeházasodnak. De egyikük sem számít a következményekre, a szülők ellenállására. A kiborító szülők miatt hamarosan már ott tartanak, hogy elválnak. Ekkor lép közbe a producer…

 

Hazasodjunk
Fotó: imdb.com


Boogie Nights

Ó, igen, a Boogie Nights! A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Különösen érdekes, hogy Amerika egyik régi kedvenc sztárja, Burt Reynolds látható e filmben, ráadásul a fiatal Mark Wahlberg oldalán. Utóbbi játssza Eddie Adamset, a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer, a Burt Reynolds által életre keltett Jack Horner meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, emiatt azonban egyre jobban elveszti önkontrollját. A nagyképűség és a drogok által aláásott személyiséget nehezen fogadja vissza a társadalom és a korábbi érdekbarátok.


BoogieNights
Fotó: imdb.com

 

Szilánkok

Rudolf van den Berg rendező 2002-ben készült, Szilánkok című filmjének főszereplője Burt Reynolds, aki tagadhatatlanul fantasztikus alakítást nyújt. A Burt Reynolds által megformált Larry Goldberg tapasztalt és tanult vén könyvmoly, aki harminc éve érkezett Amszterdamba és elégedett kis antikváriumával. A környékbeliek igen kedvelik őt, Larrynek pedig mindenre van frappáns megoldása. Egy napon egy lány lép be boltjába, aki nagyon hasonlít régen elvesztett marokkói szerelmére. Larry hosszasan felépített lelki békéje odavan, elöntik az emlékek. Aisha valahol Amerikában élhet, talán családja is van… Larry úgy érzi, nem árt felgöngyölíteni az élet elvarratlan szálait. Hosszú utazás vár rá….


szilankok
Fotó: port.hu

 

Műkedvelő társulat

Ebben a 2008-as filmben Burt Reynolds egy idősödő hollywoodi akcióhős, Jefferson Steel szerepében tűnik fel. Milyen is ez az idősödő akcióhős? Öntelt, gátlásos és munkanélküli. Ám egy napon az amúgy teljesen alkalmatlan Los Angeles-i ügynöke összehozza számára a nagy lehetőséget: Lear királyt kell eljátszania Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avonben. Jefferson úgy érzi, hogy legtitkosabb vágyai válnak valóra, ám Angliába utazva megdöbben, amikor megtudja, hogy apró malőr csúszott a dologba. Ugyanis nem a Royal Shakespeare Company szerződtette, hanem egy angol falucska, Strafford St John amatőr színjátszó társulata. A különböző kultúrák összecsapásából mulatságos helyzetek sora bontakozik ki.


a-bunch-of-amateurs
Fotó: alchetron.com

 

Kultúra.hu

Forrás: Wikipedia/port.hu

_D0A0036_Copy

2018.09.24

Bátor hangokat mutatott be Kárpátaljáról a MANK Nonprofit Kft. Alkotóművészeti Szalon című sorozata, amelyet szeptember 21-én már 15. alkalommal rendeztek meg a Cseh Tamás Archívumban. A beszélgetésen két fiatal tehetség volt a középpontban: Shrek Tímea író, az Előretolt Helyőrség folyóirat kárpátaljai változatának szerkesztője és Marcsák Gergely költő, zenész.

X_ARendszerbolTorolve2_masolata

2018.09.24

Két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, az X – A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly thrillerének világpremierje az október 12. és 21. között zajló A kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. A film az amerikai közönség előtt az október 10-én kezdődő 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be.

Alpok_II.-2017

2018.09.24

„Ha össze kellene foglalnom műveim célját, akkor talán leginkább megállásra, csendre és elmélyedésre hívnak” – mondta Kelemen Bíborka képzőművész a Kultúra.hu-nak, akinek munkáival szeptember 24-én, a Nemzeti Kulturális Alap 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozatán találkozhatunk az NKA Fesztiválhajón. A 25 éves alkotó művészettörténetet tanult, jelenleg képgrafika szakon alkot.

Cary Fukunaga rendezi a 25. Bond-filmet – jelentették be szeptember 20-án a 007-es filmek producerei, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli. Az amerikai Fukunaga rendezte a Netflix új feketekomédia-sorozatát, a Maniacot Emma Stone és Jonah Hill főszereplésével, 2015-ben pedig az Idris Elba közreműködésével készült Beasts of No Nation című produkciót.

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29. és október 6. között Budapesten és Debrecenben. A fesztiválon közreműködő művészek között lesz Szabó Marcell mellett Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint, Virág Emese, a moszkvai Rahmanyinov Trió, Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

Átadták a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületét, amely elsősorban a XII. kerület lakóit várja változatos kulturális és közösségi programokkal. Az ünnepségen Áder János köztársasági elnök kiemelte: az új épület évente több mint 1500 változatos tematikájú eseménynek ad majd otthont, a munka „hihetetlen elszántságot, szorgalmat, hozzáértést igényel az itt dolgozóktól”.

Tizennégy kortárs kárpátaljai festőművész huszonnégy alkotásából nyílt időszaki tárlat Győr legújabb kiállítóhelyén, az Újvárosi Közösségi és Kiállítótérben szeptember 19-én. Az időszaki kiállításon Kopriva Attila, Erfán Ferenc, Micska Zoltán, Klisza János, Réti János, Kulin Ágnes, Tóth Róbert, Ihor Lucenko, Biba Szergej, Kalitics Erika, Iváncsó András, Jurij Szelevickij, Villásek Tibor és Sándor Olexandr művei láthatók.

Hamarosan egy 19. század végén játszódó bosszúthrillerben játszik főszerepet Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai filmsztár. A The Kept című film James Scott 2014-ben megjelent regénye nyomán készül, melynek jogait az Imperative Entertainment vásárolta meg. A forgatókönyvet Alice Birch írja, Jolie producerként is dolgozik a filmen.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma