2018.09.10

Nyolcvankét éves korában szeptember 6-án elhunyt Burt Reynolds amerikai filmszínész, rendező, akinek arcát és játékát sosem felejtjük el. Burt Reynolds a ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárja volt, neve pedig olyan filmek által vált világszerte ismertté, mint a Boogie Nights vagy az Ágyúgolyó futam. Mi most a hat kedvenc filmünkkel emlékezünk rá.

Burt Reynolds 1936. február 11-én látta meg a napvilágot Lansingben, Michiganben Burton Leon Reynolds Jr. néven. A fiatal Reynolds még arról álmodott, hogy felnőttként sikeres focista lesz, ám egy baleset következtében megsérült a térde, így az álma végleg kettétört. Egyetemi tanulmányait a Floridai Állami Egyetemen végezte el, és egy ösztöndíjat is elnyert, amelynek köszönhetően már fiatalon játszhatott egy nyári színházban a New York-i Hyde Parkban. Ezt egyszerű nyári munkának tekintette, nem érezte úgy, hogy színészként nagy sikereket érhet el, ám amíg ott dolgozott, találkozott Joanne Woodwardtal, aki beajánlotta egy ügynöknek. Hamarosan – 1955-től – televíziós filmekben kapott szerepeket, fellépett a Broadway-en, majd 1972-ben megkapta első komolyabb szerepét egy játékfilmben, a Gyilkos túrában. Ugyanebben az évben Woody Allen Amit tudni akarsz a szexről… című vígjátékában is játszott, és hamar keresett színésszé vált.


burt-reynolds-dead-2
Fotó: variety.com

 

Felsorolni is nehéz, mennyi filmben tűnt fel és nyújtott feledhetetlen alakítást – ezért mi kiválasztottuk a hat kedvencünket. Ezzel a listával emlékezünk rá és mondunk köszönetet azért, hogy végül a színészetben élte meg az álmát. Nélküle nem lenne ugyanolyan a világ…

 

Az ötcentes mozi

Ez az 1976-ban készült film a mozi kezdeteit mutatja be, amikor a jegyek egy „nikkelbe” (öt centbe) kerültek, a fekete-fehér némafilmeket pedig zongora kísérte. Leo Harrigan, a zöldfülű válóperes ügyvéd egy véletlen során megismerkedik H.H. Cobb producerrel. A férfi értékeli Leo humorérzékét, és állást ajánl neki a filmiparban. Ettől kezdve Harrigan karrierje elkezd szárnyalni. Hamar rendező válik belőle és egyik filmjét készíti a másik után – a szakma azonban egyre féltékenyebb lesz a sikereire. Az egyik forgatás során megjelenik egy régi barátja, Buck Greenway – akit Burt Reynolds alakít –, azzal a céllal, hogy keresztbe tegyen az ambiciózus Leo terveinek. Mindennek tetejébe mindkét férfi beleszeret egy bájos színésznőbe, Kathleenbe.


Azotcentes
Fotó: imdb.com

 

Ágyúgolyó futam

Hal Needham rendező 1981-ben Burt Reynolds főszereplésével készítette el az Ágyúgolyó futam című vígjátékot. Miről szól ez a világhírű film? Az Ágyúgolyó futamról, amely minden idők legőrületesebb autóversenye! Pesze, hiába is kutatnánk a sportévkönyvekben, hasztalan keresnénk a győztesek listáját. Itt nincsenek díjak, nincsenek helyezettek, és ami a legfontosabb: nincsenek szabályok. Csak egyvalami számít, hogy ki nyer! A dicsőségre vágyó versenyzőknek át kell vágni fél Amerikán, miközben a legváltozatosabb trükkökkel taszajtják odébb az útról a versenytársakat, és kerülik el az illegális verseny részvevőire fenekedő bősz rendőröket. E flúgos futam vad versenyzőinek bőrébe bújva olyan komikusokat láthatunk, mint Burt Reynolds, Roger Moore, Dean Martin, Sammy Davies és az utolérhetetlen Jackie Chan!


Agyugolyofutam
Fotó: imdb.com

 

Házasodjunk, vagy tán mégse?

Burt Reynolds 1982-ben Goldie Hawn oldalán tűnt fel a Házasodjunk, vagy tán mégse? című romantikus vígjátékban. A történet bizonyára sokaknak ismerős, de azért röviden elmeséljük! Richard (Burt Raynolds) és Paula (Goldie Hawn), a sikeres hollywoodi forgatókönyvíró-páros az ágyat és az íróasztalt is megosztja egymással és remekül megvannak házasság nélkül is. Amikor azonban házat vesznek, Richard javaslatára mégis összeházasodnak. De egyikük sem számít a következményekre, a szülők ellenállására. A kiborító szülők miatt hamarosan már ott tartanak, hogy elválnak. Ekkor lép közbe a producer…

 

Hazasodjunk
Fotó: imdb.com


Boogie Nights

Ó, igen, a Boogie Nights! A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Különösen érdekes, hogy Amerika egyik régi kedvenc sztárja, Burt Reynolds látható e filmben, ráadásul a fiatal Mark Wahlberg oldalán. Utóbbi játssza Eddie Adamset, a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer, a Burt Reynolds által életre keltett Jack Horner meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, emiatt azonban egyre jobban elveszti önkontrollját. A nagyképűség és a drogok által aláásott személyiséget nehezen fogadja vissza a társadalom és a korábbi érdekbarátok.


BoogieNights
Fotó: imdb.com

 

Szilánkok

Rudolf van den Berg rendező 2002-ben készült, Szilánkok című filmjének főszereplője Burt Reynolds, aki tagadhatatlanul fantasztikus alakítást nyújt. A Burt Reynolds által megformált Larry Goldberg tapasztalt és tanult vén könyvmoly, aki harminc éve érkezett Amszterdamba és elégedett kis antikváriumával. A környékbeliek igen kedvelik őt, Larrynek pedig mindenre van frappáns megoldása. Egy napon egy lány lép be boltjába, aki nagyon hasonlít régen elvesztett marokkói szerelmére. Larry hosszasan felépített lelki békéje odavan, elöntik az emlékek. Aisha valahol Amerikában élhet, talán családja is van… Larry úgy érzi, nem árt felgöngyölíteni az élet elvarratlan szálait. Hosszú utazás vár rá….


szilankok
Fotó: port.hu

 

Műkedvelő társulat

Ebben a 2008-as filmben Burt Reynolds egy idősödő hollywoodi akcióhős, Jefferson Steel szerepében tűnik fel. Milyen is ez az idősödő akcióhős? Öntelt, gátlásos és munkanélküli. Ám egy napon az amúgy teljesen alkalmatlan Los Angeles-i ügynöke összehozza számára a nagy lehetőséget: Lear királyt kell eljátszania Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avonben. Jefferson úgy érzi, hogy legtitkosabb vágyai válnak valóra, ám Angliába utazva megdöbben, amikor megtudja, hogy apró malőr csúszott a dologba. Ugyanis nem a Royal Shakespeare Company szerződtette, hanem egy angol falucska, Strafford St John amatőr színjátszó társulata. A különböző kultúrák összecsapásából mulatságos helyzetek sora bontakozik ki.


a-bunch-of-amateurs
Fotó: alchetron.com

 

Kultúra.hu

Forrás: Wikipedia/port.hu

apro_mesek_r
2019.01.21

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

A_vihar_kapujaban_HS_r

2019.01.21

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

Tornyai15

2019.01.21

Kezdetben Munkácsy látta el Párizsban jó tanácsokkal a tehetséges festőművészt, Tornyai Jánost, de ő mégsem választotta a világhírt. Hazatért szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol megpróbálta felpezsdíteni a kulturális életet, és mentette egy eltűnő világ emlékeit. A jó humorú, öniróniától sem ódzkodó Tornyai kiterjedt levelezést is folytatott, üzeneteit gyakran „ecsetölő polgár", Jankó de Nagyravitte" néven írta alá. Születésének 150. évfordulóján népművészeti gyűjteményéből rendeztek kiállítást a nevét viselő vásárhelyi múzeumban Tornyai, a gyűjtő címmel. Terendi Viktória néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma