IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.09.10

Nyolcvankét éves korában szeptember 6-án elhunyt Burt Reynolds amerikai filmszínész, rendező, akinek arcát és játékát sosem felejtjük el. Burt Reynolds a ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárja volt, neve pedig olyan filmek által vált világszerte ismertté, mint a Boogie Nights vagy az Ágyúgolyó futam. Mi most a hat kedvenc filmünkkel emlékezünk rá.

Burt Reynolds 1936. február 11-én látta meg a napvilágot Lansingben, Michiganben Burton Leon Reynolds Jr. néven. A fiatal Reynolds még arról álmodott, hogy felnőttként sikeres focista lesz, ám egy baleset következtében megsérült a térde, így az álma végleg kettétört. Egyetemi tanulmányait a Floridai Állami Egyetemen végezte el, és egy ösztöndíjat is elnyert, amelynek köszönhetően már fiatalon játszhatott egy nyári színházban a New York-i Hyde Parkban. Ezt egyszerű nyári munkának tekintette, nem érezte úgy, hogy színészként nagy sikereket érhet el, ám amíg ott dolgozott, találkozott Joanne Woodwardtal, aki beajánlotta egy ügynöknek. Hamarosan – 1955-től – televíziós filmekben kapott szerepeket, fellépett a Broadway-en, majd 1972-ben megkapta első komolyabb szerepét egy játékfilmben, a Gyilkos túrában. Ugyanebben az évben Woody Allen Amit tudni akarsz a szexről… című vígjátékában is játszott, és hamar keresett színésszé vált.


burt-reynolds-dead-2
Fotó: variety.com

 

Felsorolni is nehéz, mennyi filmben tűnt fel és nyújtott feledhetetlen alakítást – ezért mi kiválasztottuk a hat kedvencünket. Ezzel a listával emlékezünk rá és mondunk köszönetet azért, hogy végül a színészetben élte meg az álmát. Nélküle nem lenne ugyanolyan a világ…

 

Az ötcentes mozi

Ez az 1976-ban készült film a mozi kezdeteit mutatja be, amikor a jegyek egy „nikkelbe” (öt centbe) kerültek, a fekete-fehér némafilmeket pedig zongora kísérte. Leo Harrigan, a zöldfülű válóperes ügyvéd egy véletlen során megismerkedik H.H. Cobb producerrel. A férfi értékeli Leo humorérzékét, és állást ajánl neki a filmiparban. Ettől kezdve Harrigan karrierje elkezd szárnyalni. Hamar rendező válik belőle és egyik filmjét készíti a másik után – a szakma azonban egyre féltékenyebb lesz a sikereire. Az egyik forgatás során megjelenik egy régi barátja, Buck Greenway – akit Burt Reynolds alakít –, azzal a céllal, hogy keresztbe tegyen az ambiciózus Leo terveinek. Mindennek tetejébe mindkét férfi beleszeret egy bájos színésznőbe, Kathleenbe.


Azotcentes
Fotó: imdb.com

 

Ágyúgolyó futam

Hal Needham rendező 1981-ben Burt Reynolds főszereplésével készítette el az Ágyúgolyó futam című vígjátékot. Miről szól ez a világhírű film? Az Ágyúgolyó futamról, amely minden idők legőrületesebb autóversenye! Pesze, hiába is kutatnánk a sportévkönyvekben, hasztalan keresnénk a győztesek listáját. Itt nincsenek díjak, nincsenek helyezettek, és ami a legfontosabb: nincsenek szabályok. Csak egyvalami számít, hogy ki nyer! A dicsőségre vágyó versenyzőknek át kell vágni fél Amerikán, miközben a legváltozatosabb trükkökkel taszajtják odébb az útról a versenytársakat, és kerülik el az illegális verseny részvevőire fenekedő bősz rendőröket. E flúgos futam vad versenyzőinek bőrébe bújva olyan komikusokat láthatunk, mint Burt Reynolds, Roger Moore, Dean Martin, Sammy Davies és az utolérhetetlen Jackie Chan!


Agyugolyofutam
Fotó: imdb.com

 

Házasodjunk, vagy tán mégse?

Burt Reynolds 1982-ben Goldie Hawn oldalán tűnt fel a Házasodjunk, vagy tán mégse? című romantikus vígjátékban. A történet bizonyára sokaknak ismerős, de azért röviden elmeséljük! Richard (Burt Raynolds) és Paula (Goldie Hawn), a sikeres hollywoodi forgatókönyvíró-páros az ágyat és az íróasztalt is megosztja egymással és remekül megvannak házasság nélkül is. Amikor azonban házat vesznek, Richard javaslatára mégis összeházasodnak. De egyikük sem számít a következményekre, a szülők ellenállására. A kiborító szülők miatt hamarosan már ott tartanak, hogy elválnak. Ekkor lép közbe a producer…

 

Hazasodjunk
Fotó: imdb.com


Boogie Nights

Ó, igen, a Boogie Nights! A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Különösen érdekes, hogy Amerika egyik régi kedvenc sztárja, Burt Reynolds látható e filmben, ráadásul a fiatal Mark Wahlberg oldalán. Utóbbi játssza Eddie Adamset, a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer, a Burt Reynolds által életre keltett Jack Horner meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, emiatt azonban egyre jobban elveszti önkontrollját. A nagyképűség és a drogok által aláásott személyiséget nehezen fogadja vissza a társadalom és a korábbi érdekbarátok.


BoogieNights
Fotó: imdb.com

 

Szilánkok

Rudolf van den Berg rendező 2002-ben készült, Szilánkok című filmjének főszereplője Burt Reynolds, aki tagadhatatlanul fantasztikus alakítást nyújt. A Burt Reynolds által megformált Larry Goldberg tapasztalt és tanult vén könyvmoly, aki harminc éve érkezett Amszterdamba és elégedett kis antikváriumával. A környékbeliek igen kedvelik őt, Larrynek pedig mindenre van frappáns megoldása. Egy napon egy lány lép be boltjába, aki nagyon hasonlít régen elvesztett marokkói szerelmére. Larry hosszasan felépített lelki békéje odavan, elöntik az emlékek. Aisha valahol Amerikában élhet, talán családja is van… Larry úgy érzi, nem árt felgöngyölíteni az élet elvarratlan szálait. Hosszú utazás vár rá….


szilankok
Fotó: port.hu

 

Műkedvelő társulat

Ebben a 2008-as filmben Burt Reynolds egy idősödő hollywoodi akcióhős, Jefferson Steel szerepében tűnik fel. Milyen is ez az idősödő akcióhős? Öntelt, gátlásos és munkanélküli. Ám egy napon az amúgy teljesen alkalmatlan Los Angeles-i ügynöke összehozza számára a nagy lehetőséget: Lear királyt kell eljátszania Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avonben. Jefferson úgy érzi, hogy legtitkosabb vágyai válnak valóra, ám Angliába utazva megdöbben, amikor megtudja, hogy apró malőr csúszott a dologba. Ugyanis nem a Royal Shakespeare Company szerződtette, hanem egy angol falucska, Strafford St John amatőr színjátszó társulata. A különböző kultúrák összecsapásából mulatságos helyzetek sora bontakozik ki.


a-bunch-of-amateurs
Fotó: alchetron.com

 

Kultúra.hu

Forrás: Wikipedia/port.hu

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma