Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2015.07.31
Bodor Máté

„Budapest építészetének legutóbbi félszázad óta lefolyt története elválaszthatatlanul egybeforrott Hauszmann Alajos nevével” - írta Komor Marcel 1914-ben Hauszmann Alajos 50 éves építői jubileuma alkalmából a Művészet című folyóiratban. A főváros arculatát meghatározó építmények, a budavári királyi palota és a New York-palota megálmodója 89 éve, ezen a napon hunyt el.

Bár szerinte nem volt olyan felismerhető stílusa, mint Ybl Miklósnak vagy Lechner Ödönnek, Elek Artúr mégis így emlékezik meg Hauszmann Alajosról a Nyugatban: „Históriai jelentőségűvé teszi azonban nevét, hogy Budapest városképének fontos részeit ő alakította ki.” A nekrológ az építész három legjelentősebb munkájának a budai királyi palotát, a New York-palotát és a Kúria épületét nevezi meg. A budai vár déli oldalának rekonstrukciójával eredetileg Ybl Miklóst bízták meg. Ybl a Várkertet és a Várbazárt el is készítette, de halála miatt a palotát már nem újíthatta fel. Ezzel a feladattal bízták meg Hauszmannt, aki a kupolával átrajzolta a vár és a főváros látképét.


hauszmann_alajosAz 1847. június 9-én született Hauszmann Alajos a magyar építészek második nemzedékéhez tartozik, kőművesinasból vált az ország egyik legjelentősebb építőjévé. Tanult, majd tanított az akkor még gyerekcipőben járó Műegyetemen, a berlini Bauacademie-t öt féléven át látogatta, az olasz reneszánsz építészettel Itáliában ismerkedett meg. Korai neoreneszánsz stílusú épületein még érezni a berlini hatást, de ezt hamar elhagyta az olasz tanulmányútnak köszönhetően.


Amikor Hauszmann elkezdte építészeti munkáját, egy új anyag jelent meg az építőiparban, a hengerelt vas, amelynek köszönhetően megszűntek a masszív falak, a hatalmas oszlopok, valamint a homlokzatok is átalakultak. Hauszmann első jelentősebb munkáján, a Tüköry-palotán még látszottak a korban megszokott építészeti klisék, de a vastag középfalat már vasoszlopokkal váltotta ki. Ez is bizonyítja, hogy jó érzékkel használta az újdonságokat.


A királyi palota mellett másik impozáns munkája a Teréz körúton álló New York-palota, amely Elek Artúr szerint „magassági arányaival Amerika felhőkaparóira emlékeztette a jámbor pestieket.” Komor Marcel úgy fogalmazott, Hauszmann a világvárossá lett Budapestnek emelte az épületet, a kávéházat pedig a kávéházak legsikerültebbének nevezte.


05varpalota
A budai vár 1891-1905-ben


A Néprajzi Múzeumnak otthont adó Igazságügyi Palota grandiózus építészeti megoldásai lenyűgözték Hauszmann kortársait. A Nyugat nekrológja az építész legharmonikusabb épületeként emlékezik meg a palotáról. Nem szabad szó nélkül elmenni Hauszmann más munkái mellett sem: az olasz reneszánszt idézi meg a Szent István Kórház, a Műegyetem központi épülete, a Pesti Főreáliskola és a Batthyány-palota. A német reneszánsz hatás látszik az Északkelti Vasúttársaság bérházán. Neogótikus stílusban alkotta meg a gyomaendrődi Jézus szíve-templomot és a nádasladányi Nádasdy-kastélyt. Továbbá rengeteg palotát, kórházat és iskolát épített Fiumétől Kolozsvárig.


new_york_palota
A New York-palota napjainkban


Komor Marcel méltató cikkében a tanár Hauszmannról is megemlékezik. A Műegyetemen diákjainak építészeti problémákat kellett megoldaniuk, s aki a legszebb munkát mutatta be, az jutalomban részesült. Tanítványaival barátságot kötött, nyugdíjas korában alapítványt hozott létre a frissen végzett építészek számára.


1924-től a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választották, de több építészeti társaságban és különböző tanácsokban is vállalt hivatalt. Munkásságát a Ferenc József-rend nagykeresztjével, Pro Literis et Artibus érdemjellel, a Vaskoronarend III. fokozatával és a belga Lipót-rend kitüntetésével ismerték el. Egy angol és egy német egyetemen is tiszteletbeli levelező tag volt, 1900-ban a párizsi világkiállítás Grand Prix-ját hozta haza.


Hauszmann Alajos 1926. július 31-én, 79 évesen hunyt el Velencén. Elek Artúr szerint „jóval különb művész volt, mint azok, akik utána következtek, és akik helyét ma elfoglalják.”


Forrás: wiki, mke.hu, epa.oszk.hu


Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma