2018.11.06

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Magyar Könyvtárosok Világtalálkozóját november 6-án és 7-én az Országházban, valamint az Országos Széchényi Könyvtárban. Az előadások az örökségápolás, a nemzetközi és a hazai digitális megoldások és fejlesztések, valamint a könyvtári szolgáltatások kérdéskörével foglalkoznak. Az idei találkozó mottója: „Európai kultúra – nemzeti örökség”.

Az Országgyűlési Könyvtár 150 éves történetét és jelenét mutatják be a szakemberek a nyolcadik Magyar Könyvtárosok Világtalálkozóján.


_D0A8405_Copy
Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója


Egy könyvtárban a szellemet a szerzők, a lelket pedig a könyvtárosok adják. Az Országgyűlési Könyvtárba munkatársként bekerülni rang és dicsőség, ott dolgozni pedig komoly szellemi és emberi kihívás – hangsúlyozta Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója köszöntő beszédében.


Hiller István, az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy az intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum egy szobájából nőtt ki, majd több állomáson és több épületen keresztül a Steindl Imre tervezte Parlamentbe került, és 1902 óta itt található. Az Országgyűlési Könyvtár gyűjtőkörét és gyűjteményét, valamint nemzetközi kapcsolatait tekintve is az ország egyik csúcsintézménye – emelte ki.


_D0A8500_Copy
A rendezvényen átadták a Kövér László házelnök alapította Nagy Miklós-díjat


A konferencián Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nevében köszöntőt mondott dr. Fülöp Péter, a Kultúráért Felelős Államtitkárság tanácsadója, aki elmondta: „a szemünk láttára zajló európai folyamatok között úgy gondolom, a könyvtárak számára is kiemelt feladat az európai kultúra és a nemzeti örökség egyidejű megtartása. A kulturális tárca most dolgozik nemzeti örökségünk megőrzésének bővítését célzó jogi szabályozás előkészítésén. A magyar vonatkozású webtartalmak archiválása érdekében előkészítjük a webarchiválásról szóló törvényt, fölzárkózva ezzel azon országok mellé, amelyek ezt a kérdést már rendezték. Emellett a kötelespéldány rendelet új szabályozásával is a kulturális értékeink megőrzését szeretnénk előmozdítani. A digitális tartalmak hosszú távú megőrzése mellett fontos kiemelnünk a könyvtári kölcsönzések számának igen jelentős évi 23 milliós adatát.”

 

Mint kiemelte: „a könyvtárosság az a szakma, amelyik már több mint húsz évvel ezelőtt nagyon közel került az új kor legdinamikusabban fejlődő szakterületéhez: az informatikához. A könyvtárak falain belül nagyon hamar megjelentek a számítógépek, és a könyvtárosok hamar megtalálták azokat a lehetőségeket, amelyekkel a munkájukat támogató, munkájuk hatékonyságát megsokszorozó, a könyvtárak falait képletesen lebontó eszközzé változtatták a számítógépet.

A felsőoktatásban a könyvtáros képzés volt az a terület, ahol már több mint húsz évvel ezelőtt informatikus-könyvtáros képesítést lehetett szerezni, és ezzel az egyik legrégibb foglalkozás véglegesen összefonódott az egyik legkorszerűbb szakterülettel, saját magát kényszerítve arra, hogy lépést tartson az informatika hihetetlenül dinamikus fejlődésével.”


_D0A8615_Copy
dr. Fülöp Péter, a Kultúráért Felelős Államtitkárság tanácsadója


A rendezvényen átadták a Kövér László házelnök alapította Nagy Miklós-díjat, amelyet első alkalommal Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára vehetett át.


A Magyar Könyvtárosok Világtalálkozójáról

A konferencia első napján az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 150. évfordulóját ünneplik meg. A könyvtárat a törvényhozó munka támogatására a Képviselőház hozta létre 1868-ban. Nemzedékek sora használta már azt a gazdag társadalomtudományi gyűjteményt, amelyet az alapítástól kezdve elhivatott könyvtárosok gyarapítottak, gondoztak és szolgáltattak.

 

Az emlékülésen elhangzó előadások részben az Országgyűlési Könyvtár 150 éves történetével és jelenével, részben az európai kultúra – nemzeti örökség kérdéskörével foglalkoznak. Az elmúlt hét évben az Országgyűlés Hivatalának és a könyvtárnak egyik kiemelkedően fontos és sikeres projektje volt a „Könyvtár, ami összeköt” egy hónapos ösztöndíjprogram, melyen már több mint száz határon túli és anyaországi fiatal magyar könyvtáros vett részt.

 

A könyvtári intézményrendszer a kulturális örökség gyűjtője, őrzője és továbbadója, a magyar azonosságtudat támogatója. A határon túli könyvtárakkal és könyvtárosokkal való kapcsolattartás általánosan meghatározó anyaországi indítéka a közös szellemi örökség felelős kezelése. A világtalálkozó 2018-as megrendezését a nemzetpolitika részeként értelmezhető „Kulturális alapellátás” modell is indokolja, melynek határon túli kiterjesztése a közgyűjteményi intézményrendszer külhoni tevékenységének továbbfejlesztése révén is lehetséges.

_D0A8663_Copy

A programról

A konferencia további előadásain szó lesz többek között az örökség ápolásáról, arról, milyen szerepet játszik ebben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, milyen lehetőségei vannak e téren a regensburgi Magyar Intézetnek, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtárnak, a kárpátaljai és a szlovákiai könyvtáraknak, majd az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum vezetett bemutatásán is részt lehet venni.


A november 7-ei előadásokon szó lesz egyebek mellett a nemzetközi és a hazai digitális megoldásokról és fejlesztésekről, a könyvtári szolgáltatásokról, illetve meg lehet tekinteni az Országos Széchényi Könyvtár digitális laborját és az ott látható Corvina-kiállítást is.

_D0A8379_Copy

A programról bővebben EZEN A LINKEN lehet tájékozódni.


Forrás: Kultúra.hu/MTI
Fotó: Csákvári Zsigmond
apro_mesek_r
2019.01.21

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

A_vihar_kapujaban_HS_r

2019.01.21

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

Tornyai15

2019.01.21

Kezdetben Munkácsy látta el Párizsban jó tanácsokkal a tehetséges festőművészt, Tornyai Jánost, de ő mégsem választotta a világhírt. Hazatért szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol megpróbálta felpezsdíteni a kulturális életet, és mentette egy eltűnő világ emlékeit. A jó humorú, öniróniától sem ódzkodó Tornyai kiterjedt levelezést is folytatott, üzeneteit gyakran „ecsetölő polgár", Jankó de Nagyravitte" néven írta alá. Születésének 150. évfordulóján népművészeti gyűjteményéből rendeztek kiállítást a nevét viselő vásárhelyi múzeumban Tornyai, a gyűjtő címmel. Terendi Viktória néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma