kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.05.10
Fischer Viktória

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes évadra készül. A Budapesti Nyári Fesztivál idén június 9. és szeptember 1. között különleges koncertekkel, hét, Magyarországon eddig sohasem látott produkcióval és a Quimby egészen egyedi produkciójával várja a közönséget, melyről Varga Livius zenész mesélt a Kultúra.hu-nak.

Két fontos helyszínen, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Városmajori Színpadon több mint száz programmal várja látogatóit a Budapesti Nyári Fesztivál, melynek idei mottója: „Ajándék Budapestnek”. A nyári évadban június 9. és szeptember 1. között a műfajok legszélesebb skáláján mozogva válaszathatja ki a közönség a számára megfelelő műfajt. Lesznek opera- és operettbemutatók, látványos balettelőadások, klasszikus, könnyűzenei és crossover koncertek és a Quimby is egészen elképszető produkcióval készül, amelyről Varga Livius mesélt a Kultúra.hu-nak.


_D0A3501_Copy
Varga Livius és a háttérben Balanyi Szilárd


„Az Óbudai Danubia Zenekar keresett fel minket. A zenekarról tudtuk, hogy nagyon kreatívan kevernek műfajokat, különböző művészeti produkciókat, így nagy örömmel fogadtuk őket a próbatermünkben” – mesélte Livius, aki elmondta azt is: a Danubia zenekar „nagyon keményen” belenyúlt a Quimby-dalokba, teljesen új szereposztásokat találtak ki a hangszereléseket illetően, és egészen konkrét ötletekkel keresték meg a zenekart. „Már megvan a repertoár, kaptunk is egy leiratot róla, hamarosan kottánk is lesz, és a napokban meg is kezdődnek a próbák” – fűzte hozzá a zenész, majd kiemelte: nem hagyományos koncertélményben lesz része a közönségnek, ugyanis nagyobb lélegzetvételű fellépésről lesz szó, amely körülbelül 130 perces „művészeti utazás” lesz. „Ami a külsőségeket illeti: önmagáért beszél, hogy 56 ember lesz a színpadon, a Quimby pedig készül a szokásos videóshow-val is erre az alkalomra. Egy 90 méteres ledfalra lesz kivetítve a Császár András keze nyomán készült videó.” A Quimby és az Óbudai Danubia Zenekar június 10-én lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ahol a következő koncerteket hallhatják még:


  • Alexander Rybak hegedűművész és a Magyar Állami Operaház közös produkciójával nyit június 9-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpad,
  • szintén itt lép fel a Szabó Balázs Bandája a Modern Art Orchestrával,
  • Caramel augusztus 20-án játszik majd,
  • míg a Magna Cum Laude a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral tér vissza a szigeti színpadra.


_D0A3683_Copy


Számos vidéki színház is képviselteti magát az idei fesztiválon – mondta el Bán Teodóra, a Szabadtér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki tizenöt éve rendezi meg a Budapesti Nyári Fesztivált. Az idei programból kiemelte a Miskolci Nemzeti Színház, a Fővárosi Nagycirkusz és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad hármas együttműködésében megvalósuló Cirkuszhercegnőt és megemlítette a Szikora János rendezte Salome című előadást, melynek főszereplője, Rost Andrea sajnos visszalépett a feladattól, így kérdéses, ki alakítja majd Salomét.


A színpadi bemutatók mellett két, eddig Magyarországon még sohasem látott bemutatóval is készül a nyári fesztivál: a világszerte turnézó, látványos balett-show, a The Great Gatsby is a Margitszigetre érkezik, a világhírű Béjart Ballet Lausanne pedig a Varázsfuvolát mutatja be.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon csaknem hetven programmal és Városmajori Színházi Szemlével várja a közönséget, melynek köszönhetően hat vidéki társulat is bemutatkozik:


  • Nyíregyházáról ide látogat az Illatszertár című előadás,
  • Kecskemétről a Képzelt beteg,
  • Miskolcról a Furcsa pár,
  • Szombathelyről a Volpone,
  • Kaposvárról a Cabaret,
  • Győrből pedig a Vád tanúja.


A Városmajori Szabadtéri Színpad kiemelt produkciója a Brodway-musical magyarországi ősbemutatója, a Bonnie&Clyde lesz. Az előadás a Színház- és Filmművészeti Egyetem fiatal tehtségeivel valósul meg Harangi Márta rendezésében.


_D0A3696_Copy


A szervezők idén is több élményszolgáltatással várják a kiakapcsoldóni vágyókat: továbbra is lesz Színházi hajójárat, valamint archív fotókiállítást is megtekinthetnek a látogatók. Az MTVA „Hogy volt!? – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből” című médiatörténti kiállítása, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad elmúlt nyolcvan évének archív felvételei is láthatóak lesznek a Visual Art Galériában. Az esti programok mellett pedig minden vasárnap reggel bábszínházi produkciók és matinéelőadások várják a legkisebeket. Idén újratölthető ajándékkártyát is lehet váltani, amely 20 százalék kedvezményt nyújt a felhasználóknak.


_D0A3834_Copy


A részletes programokról ITT olvashattok.Fischer Viktória

Fotó: Csákvári Zsigmond

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma