Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.08.23

A Jászai Mari-díjas színművész, rendező 71 éves korában, augusztus 22-én hunyt el – tudatta Facebook-oldalán az Élet Menete Alapítvány, amelynek a művész az egyik alapítója volt. „Színész voltál, óriási komédiás, akit imádott Magyarország. Színpadon, filmvásznon, televízió-képernyőn, rádióban, szinkronhangként” – köszönt el a színművésztől Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Székhelyi József búcsúztatása augusztus 26-án, 14 órakor lesz a Kozma utcai izraelita temetőben.

„Régóta tudtam, hogy beteg vagy, de nem akartam elhinni.

Az utóbbi időszak találkozásinak alkalmával soha nem beszéltél a betegségedről. Mindig csak a tervekről, a munkáról, a jövőről.

Lenyűgözött a munkabírásod, makacsul ragaszkodtál a szakmádhoz, amely Neked erőt adott és boldoggá tudott tenni.


Színész voltál, óriási komédiás, akit imádott Magyarország. Színpadon, filmvásznon, televízió-képernyőn, rádióban, szinkronhangként.


Kollégám voltál. Te is, én is vidéki színházat igazgattunk.

Te is tudtad ennek a szakmának – mert vidéki színházigazgatónak lenni külön szakma – minden csínját-bínját. Tudtad, hogy miképpen kell megszólítani a kultúrát szomjazó embereket. Tudtad, hogyan csalogasd be a színház falai közé és azt is tudtad, hogyan tartsd bent őket. És ők bent maradtak, mert tudták, hogy minden este élményt, erőt, útravalót kapnak.

Szabó Magda azt írja, hogy

Az emlékeket, sajnos, nem lehet átadni senkinek örökségül.

A Te esetedben nincs igaza az írónőnek.

A Te emlékeidet megőrzik a filmek, a hangszalagok.

A Te emlékeidet megőrzik ez emberek, akik szerettek.

A Te emlékeidet megőrizzük mi, kollégák.

 

Nagyon sokat köszönhet Neked a magyar színház és filmkultúra.

Köszönjük.

 

Búcsúzom tőled, Székhelyi József.

Nyugodj békében!” – búcsúzik a művésztől Fekete Péter.

Szekhelyi_Jozsef
Fotó: Madách Színház

Székhelyi Józsefet súlyos betegség után érte a halál. Székhelyi Józsefet a Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti, végső búcsúztatása augusztus 26-án, vasárnap, 14 órakor lesz Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben – közölte a család, a Madách Színház és az Élet Menete Alapítvány augusztus 23-án az MTI-vel.

Székhelyi József 1946. november 24-én született Budapesten. Pályafutása alatt játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, 1992 és 1994 között az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. A művész 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Madách Színház közleményében felidézte, hogy a Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével és tisztikeresztjével kitüntetett színművész 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházba szerződött, 1979-ben pedig a Nemzeti Színház tagja lett. A Madách Színházhoz 1983-ban szerződött, ahol haláláig igen sok sikeres szerepet játszott. Többek között Shakespeare Tévedések vígjátékában, a Szeget szeggelben, Marin Držić Dundo Maroje című művében vagy Brecht Koldusoperájában láthatta őt a közönség. Székhelyi József keltette életre a gyermekek kedvencét, Vuk nagybátyját, Karakot is.
„Székhelyi József hosszú, súlyos betegsége alatt sem hagyta magára közönségét, még idén júliusban is játszott a Szerelmes Shakespeare című produkcióban” – olvasható a Madách Színház közleményében.

„Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata és a Szegedi Nemzeti Színház mély megdöbbenéssel értesült Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Szeged város Pro Urbe-díjas művésze haláláról” – közölte a helyhatóság az MTI-vel.


Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság, MTI

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma