IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.08.23

A Jászai Mari-díjas színművész, rendező 71 éves korában, augusztus 22-én hunyt el – tudatta Facebook-oldalán az Élet Menete Alapítvány, amelynek a művész az egyik alapítója volt. „Színész voltál, óriási komédiás, akit imádott Magyarország. Színpadon, filmvásznon, televízió-képernyőn, rádióban, szinkronhangként” – köszönt el a színművésztől Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Székhelyi József búcsúztatása augusztus 26-án, 14 órakor lesz a Kozma utcai izraelita temetőben.

„Régóta tudtam, hogy beteg vagy, de nem akartam elhinni.

Az utóbbi időszak találkozásinak alkalmával soha nem beszéltél a betegségedről. Mindig csak a tervekről, a munkáról, a jövőről.

Lenyűgözött a munkabírásod, makacsul ragaszkodtál a szakmádhoz, amely Neked erőt adott és boldoggá tudott tenni.


Színész voltál, óriási komédiás, akit imádott Magyarország. Színpadon, filmvásznon, televízió-képernyőn, rádióban, szinkronhangként.


Kollégám voltál. Te is, én is vidéki színházat igazgattunk.

Te is tudtad ennek a szakmának – mert vidéki színházigazgatónak lenni külön szakma – minden csínját-bínját. Tudtad, hogy miképpen kell megszólítani a kultúrát szomjazó embereket. Tudtad, hogyan csalogasd be a színház falai közé és azt is tudtad, hogyan tartsd bent őket. És ők bent maradtak, mert tudták, hogy minden este élményt, erőt, útravalót kapnak.

Szabó Magda azt írja, hogy

Az emlékeket, sajnos, nem lehet átadni senkinek örökségül.

A Te esetedben nincs igaza az írónőnek.

A Te emlékeidet megőrzik a filmek, a hangszalagok.

A Te emlékeidet megőrzik ez emberek, akik szerettek.

A Te emlékeidet megőrizzük mi, kollégák.

 

Nagyon sokat köszönhet Neked a magyar színház és filmkultúra.

Köszönjük.

 

Búcsúzom tőled, Székhelyi József.

Nyugodj békében!” – búcsúzik a művésztől Fekete Péter.

Szekhelyi_Jozsef
Fotó: Madách Színház

Székhelyi Józsefet súlyos betegség után érte a halál. Székhelyi Józsefet a Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti, végső búcsúztatása augusztus 26-án, vasárnap, 14 órakor lesz Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben – közölte a család, a Madách Színház és az Élet Menete Alapítvány augusztus 23-án az MTI-vel.

Székhelyi József 1946. november 24-én született Budapesten. Pályafutása alatt játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, 1992 és 1994 között az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban. A művész 2003 és 2008 között főigazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

A Madách Színház közleményében felidézte, hogy a Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével és tisztikeresztjével kitüntetett színművész 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kecskeméti Katona József Színházba szerződött, 1979-ben pedig a Nemzeti Színház tagja lett. A Madách Színházhoz 1983-ban szerződött, ahol haláláig igen sok sikeres szerepet játszott. Többek között Shakespeare Tévedések vígjátékában, a Szeget szeggelben, Marin Držić Dundo Maroje című művében vagy Brecht Koldusoperájában láthatta őt a közönség. Székhelyi József keltette életre a gyermekek kedvencét, Vuk nagybátyját, Karakot is.
„Székhelyi József hosszú, súlyos betegsége alatt sem hagyta magára közönségét, még idén júliusban is játszott a Szerelmes Shakespeare című produkcióban” – olvasható a Madách Színház közleményében.

„Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata és a Szegedi Nemzeti Színház mély megdöbbenéssel értesült Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Szeged város Pro Urbe-díjas művésze haláláról” – közölte a helyhatóság az MTI-vel.


Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság, MTI

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma