2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2016.06.18

Az Alföldi Róbert-féle Lear királyban a hatalom cselszövéseit hangos, látványos jelenetek mutatják be, sok a vér, hosszú a haldoklás. Az ármánykodás, a tisztességtelenség fondorlatos története ez. A szöveg, mely a fordító, Nádasdy Ádám munkáját dicséri, a magyar nyelv gazdag szókincsét mutatja. A Radnóti Miklós Színház produkciójában, mely a POSzT versenyprogramjában is szerepel, Leart, Nagy-Britannia királyát László Zsolt alakítja.

23
László Zsolt és Kováts Adél


Lear a történet elején gazdag, erős apaként úgy dönt, hogy elosztja vagyonát gyermekei között. Két gyermeke édesen, hízelegve, a vagyonra éhezve hajbókol, míg legkisebb lánya csak egyszerű szavakkal fejezi ki édesapja iránti őszinte szeretetét. Ez kevésnek bizonyul, Lear kitagadja, földönfutóvá teszi a harmadik lányt. Az apa lassacskán rájön, hogy mézes-mázos lányai áldozata, akik meggazdagodásukat követően csak a halálát kívánják. Földönfutóvá válik, koldusokkal cimborál, aki mellett egész udvartartásából csupán két segítő marad: felesége (Kováts Adél) és Kent gróf (Csomós Mari). Ők mindketten két-két szerepet játszanak: a nyitóképben megjelenő családi ebédlőasztal mellett még megbecsült udvarbeliek, míg miután a király kitagadja őket udvari bohócként és szolgaként jelennek meg – ám így is segítik Lear királyt. Támaszok ők a tébolyult élet közepén, a finom mozdulatokat őrjöngés váltja fel.


A darab két kiemelkedő szereplője egy testvérpár: Edgar (átöltözve Rongyos Tamás), akit Szatory Dávid alakít és Edmund, Gloucester házasságon kívül született fia. A vérszerinti gyermeket hazugságok árán földönfutóvá teszik, aki koldusként, Rongyos Tamásként végzi – és a sors iróniája, hogy megcsonkított apjának utolsó, őszinte támasza lesz. Míg Edgarnak, a mindenre elszánt, kezét dörzsölgető zabi gyereknek semmi sem szent, testvére után apját is elárulja, hogy vagyonhoz, hírnévhez jusson. Megszédíti Lear két gazdag lányát, akik egymást megmérgezve vagy épp önnön kezükkel vetnek véget a már viselhetetlen feszültségnek.


24


A nyitó- és a zárókép ugyan az: hatalmas, ovális asztal körül ülnek és esznek, mintha semmi sem történt volna. Kimerevített képet látunk, melyet csak az evőeszközök csilingelése tör meg. Ettől az asztaltól indul a dráma, a király itt osztja kétfelé országát, tagadja ki legkisebb gyermekét és üti meg feleségét, aki védelmére kell gyermekeinek. Itt zavarja el Kent grófot, aki barátja, aki kiáll az igazságért. Itt torzul el minden egy rossz, hirtelen döntés következtében. Az ovális asztalhoz tér vissza a cselekmény, ahova a halottak is visszaülnek. Akár az utolsó vacsora képe is felidéződhet előttünk.


A dráma során akkor lélegezhetünk fel, amikor Lear felesége bohócként jön vissza a színre, és minden szituációban piros orral „belekiált” a jelenetekbe mint az igazság és a védelmezés hangja. Kent gróf pedig szolgaként jelenik meg, aki ugyanúgy, mint a bohóc, Learrel van az idők végezetéig, a viharos erdőben, a lányai birtokán, ahol velük is gonoszul bánnak. Kováts Adél és Csomós Mari fantasztikus színjátékának köszönhetően kapunk egy kis reménysugarat, elhisszük, hogy létezik igazság, és olyan, aki ennek hangot adhat.


28


A majd’ három órás darabban zajlanak a hatalmi harcok. Van, aki a szenvedésben tisztul meg, van, aki attól lesz bölcs, hogy megbolondul és van, aki attól kezd látni, hogy megvakul. A sarkából kifordult világ látomása, a kizökkent idő tragédiája a Lear király. Shakespeare egy ősi kelta monda nyomán mutatja meg – a széthulló család, a gyermeki hálátlanság történetén túl – a gonosz és a jó végletes, kozmikus harcát, azt, hogy milyen lesz az ember, ha szembesülni kényszerül önmagával és tettei következményeivel.


A darab nem jut el az eredeti befejezésig, amikor is az ország újjáépülne. A rendező, Alföldi Róbert így nyilatkozott a POSzT szakmai beszélgetésén erről a „megállásról”: „Igen, az eredetitől eltérő a befejezés, mert gyászolnunk kell. Mert hiszem, hogy csak akkor építkezhetünk, akkor épülhet újra minden, ha észrevesszük halottainkat. Megtanuljuk tisztelni őket, elcsendesülünk és okulunk a hibáinkból. Csak ekkor jöhet az új, csak ekkor jöhet a folytatás.”Tibenszky Moni Lisa

Fotó: poszt.hu

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma