2018.05.11

Éppen ma, május 11-én lenne 114 éves a 20. század egyik legkiemelkedőbb és legsokszínűbb alkotója: Salvador Dalí, aki amellett, hogy a szürrealista festészetben kiemelkedőt alkotott, többek között írt szakácskönyvet, regényt és önéletrajzát is többször papírra vetette. A szürrealizmus atyjára emlékezünk!

1512551311_928844_1512562449_noticia_normal
Fotó: elpais.com


Egy közel harminc éve halott festőművészt köszönteni a születésnapja alkalmából kissé morbidnak tűnhet egyesek számára, talán valóban az is lenne, ha nem Dalíról lenne szó. Az ő életstílusába, felfogásába egy „Dalí-nap” azonban abszolút beleillene – valószínűleg imádta volna, ha egy teljes nap csak róla szól. De miért is volt olyan egyedülálló és megismételhetetlen alkotóművész?


20161110salvador-dali-black--white
Fotó: Getty Images/Terry Fincher


Dalí rendkívül tudatosan építette ki saját imidzsét. Tudatos alkotó volt, olyannyira, hogy egy saját alvási metódust is kialakított, amely a munkájában is segítette. Állítása szerinte egyik kedvenc művészétől Leonardo da Vincitől kölcsönözte az ötletet, melyet kissé tovább fejlesztett. Dalí négy óránként feküdt le és nagyjából húsz percet töltött alvással. A mélyálomba merülést pedig úgy akadályozta meg, hogy egy ezüstkanalat tartott az ágyról lelógó kezében, az alatt egy ezüst tálca volt, így amikor elernyedt ujjai közül kicsúszott a kanál, felébredt a csörömpölésre. Dalí sok esetben festette meg, vagy használta fel műveiben a saját álomképeit. Ez a fajta alvási metódus pedig segített megőrizni ezeket az álomképeket.


Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.


Mindemellett Dalí önéletrajzaival, saját színházi díszleteivel, bútoraival, parfümjével, sőt még egészen egyedi ételeket tartalmazó szakácskönyvével is önmagát „marketingelte” – igen sikeresen. Dalí maga volt a művészet, az egész életét, öltözködését tudatosan alakította ki – ezzel is prezentálta művészetét, egyedi stílusát. Megszállottja volt az előkelő, arisztokrata kiegészítőknek, imádott mindent, ami a fényűzésről szólt. Ezért járt sétapálcával, hordott palástot és háziállatként ezért tartott ocelotot. Hosszú évek alatt építette fel saját magát, a szürrealista festőt, amelyhez foghatót azóta sem ismert a világ.


Salvador_Dali_NYWTS
Fotó: wikipedia.org


Az ő munkássága során kezdett el szárnyalni a szürrealizmus, amely élete során szinte már divattá vált. Halálával azonban a stílus háttérbe szorult, hiszen ahogy Dalí maga is megfogalmazta:


A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.Fischer Viktória

Forrás: citatum.hu, wikipedia.org, mult-kor.hu

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma