IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.05.11

Éppen ma, május 11-én lenne 114 éves a 20. század egyik legkiemelkedőbb és legsokszínűbb alkotója: Salvador Dalí, aki amellett, hogy a szürrealista festészetben kiemelkedőt alkotott, többek között írt szakácskönyvet, regényt és önéletrajzát is többször papírra vetette. A szürrealizmus atyjára emlékezünk!

1512551311_928844_1512562449_noticia_normal
Fotó: elpais.com


Egy közel harminc éve halott festőművészt köszönteni a születésnapja alkalmából kissé morbidnak tűnhet egyesek számára, talán valóban az is lenne, ha nem Dalíról lenne szó. Az ő életstílusába, felfogásába egy „Dalí-nap” azonban abszolút beleillene – valószínűleg imádta volna, ha egy teljes nap csak róla szól. De miért is volt olyan egyedülálló és megismételhetetlen alkotóművész?


20161110salvador-dali-black--white
Fotó: Getty Images/Terry Fincher


Dalí rendkívül tudatosan építette ki saját imidzsét. Tudatos alkotó volt, olyannyira, hogy egy saját alvási metódust is kialakított, amely a munkájában is segítette. Állítása szerinte egyik kedvenc művészétől Leonardo da Vincitől kölcsönözte az ötletet, melyet kissé tovább fejlesztett. Dalí négy óránként feküdt le és nagyjából húsz percet töltött alvással. A mélyálomba merülést pedig úgy akadályozta meg, hogy egy ezüstkanalat tartott az ágyról lelógó kezében, az alatt egy ezüst tálca volt, így amikor elernyedt ujjai közül kicsúszott a kanál, felébredt a csörömpölésre. Dalí sok esetben festette meg, vagy használta fel műveiben a saját álomképeit. Ez a fajta alvási metódus pedig segített megőrizni ezeket az álomképeket.


Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.


Mindemellett Dalí önéletrajzaival, saját színházi díszleteivel, bútoraival, parfümjével, sőt még egészen egyedi ételeket tartalmazó szakácskönyvével is önmagát „marketingelte” – igen sikeresen. Dalí maga volt a művészet, az egész életét, öltözködését tudatosan alakította ki – ezzel is prezentálta művészetét, egyedi stílusát. Megszállottja volt az előkelő, arisztokrata kiegészítőknek, imádott mindent, ami a fényűzésről szólt. Ezért járt sétapálcával, hordott palástot és háziállatként ezért tartott ocelotot. Hosszú évek alatt építette fel saját magát, a szürrealista festőt, amelyhez foghatót azóta sem ismert a világ.


Salvador_Dali_NYWTS
Fotó: wikipedia.org


Az ő munkássága során kezdett el szárnyalni a szürrealizmus, amely élete során szinte már divattá vált. Halálával azonban a stílus háttérbe szorult, hiszen ahogy Dalí maga is megfogalmazta:


A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.Fischer Viktória

Forrás: citatum.hu, wikipedia.org, mult-kor.hu

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma