728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.05.11

Éppen ma, május 11-én lenne 114 éves a 20. század egyik legkiemelkedőbb és legsokszínűbb alkotója: Salvador Dalí, aki amellett, hogy a szürrealista festészetben kiemelkedőt alkotott, többek között írt szakácskönyvet, regényt és önéletrajzát is többször papírra vetette. A szürrealizmus atyjára emlékezünk!

1512551311_928844_1512562449_noticia_normal
Fotó: elpais.com


Egy közel harminc éve halott festőművészt köszönteni a születésnapja alkalmából kissé morbidnak tűnhet egyesek számára, talán valóban az is lenne, ha nem Dalíról lenne szó. Az ő életstílusába, felfogásába egy „Dalí-nap” azonban abszolút beleillene – valószínűleg imádta volna, ha egy teljes nap csak róla szól. De miért is volt olyan egyedülálló és megismételhetetlen alkotóművész?


20161110salvador-dali-black--white
Fotó: Getty Images/Terry Fincher


Dalí rendkívül tudatosan építette ki saját imidzsét. Tudatos alkotó volt, olyannyira, hogy egy saját alvási metódust is kialakított, amely a munkájában is segítette. Állítása szerinte egyik kedvenc művészétől Leonardo da Vincitől kölcsönözte az ötletet, melyet kissé tovább fejlesztett. Dalí négy óránként feküdt le és nagyjából húsz percet töltött alvással. A mélyálomba merülést pedig úgy akadályozta meg, hogy egy ezüstkanalat tartott az ágyról lelógó kezében, az alatt egy ezüst tálca volt, így amikor elernyedt ujjai közül kicsúszott a kanál, felébredt a csörömpölésre. Dalí sok esetben festette meg, vagy használta fel műveiben a saját álomképeit. Ez a fajta alvási metódus pedig segített megőrizni ezeket az álomképeket.


Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.


Mindemellett Dalí önéletrajzaival, saját színházi díszleteivel, bútoraival, parfümjével, sőt még egészen egyedi ételeket tartalmazó szakácskönyvével is önmagát „marketingelte” – igen sikeresen. Dalí maga volt a művészet, az egész életét, öltözködését tudatosan alakította ki – ezzel is prezentálta művészetét, egyedi stílusát. Megszállottja volt az előkelő, arisztokrata kiegészítőknek, imádott mindent, ami a fényűzésről szólt. Ezért járt sétapálcával, hordott palástot és háziállatként ezért tartott ocelotot. Hosszú évek alatt építette fel saját magát, a szürrealista festőt, amelyhez foghatót azóta sem ismert a világ.


Salvador_Dali_NYWTS
Fotó: wikipedia.org


Az ő munkássága során kezdett el szárnyalni a szürrealizmus, amely élete során szinte már divattá vált. Halálával azonban a stílus háttérbe szorult, hiszen ahogy Dalí maga is megfogalmazta:


A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.Fischer Viktória

Forrás: citatum.hu, wikipedia.org, mult-kor.hu

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma