728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.09.23

Szerbiában, Zentán született, az Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia festő szakán végzett, ösztöndíjjal fél évet a Pécsi Tudományegyetemen töltött. Klájó Adrián képzőművész 2014 óta aktív alkotóként dolgozik, több önálló tárlatot és csoportos kiállítást tudhat maga mögött, most pedig a Nemzeti Kulturális Alap negyedévszázados fennállását ünneplő 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozaton állít ki az NKA Fesztiválhajó szeptember 24-ei tárlatán.

1535137010675_14


1993. Ez az évszám uralja az idei őszt, amikor is a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a 25 év, 25 nap, 25 esemény című eseménnyel szeptember 23-tól október 17-ig. A programok között megtalálható egy városnézéssel egybekötött kiállítás is az NKA hajón, amelyet a MANK Nonprofit Kft.-vel együttműködve hozott létre az alap. A kiállításon az alapítvánnyal egy idős, 25. életévüket betöltött, az NKA támogatását élvező művészek munkáit lehet megtekinteni.


A kiállító művészek között szerepel Klájó Adrián is, aki ugyan már jóideje dolgozik aktív alkotóként, négy önálló és számos csoportos kiállítása volt már, mégis kiemelt lehetőségként beszélt a szeptember 24-ei tárlatról. „Ez a kiállítás szó szerint közelebb hozza az embereket a művészethez, beférkőzik a hétköznapi mozgásterükbe, ami szerintem kiemelten fontossá teszi” – mondta a Kultúra.hu-nak adott interjúban a művész.


my_choise_k
Klájó Adrián képzőművész


Klájó Adrián érdeklődése a képzőművészeten belül roppant széles skálán mozog. Két dimenziós, papír alapú képeket, kollázsokat készít, valamint installációkat, objekteket és foglalkoztatják egyéb, multimédiás kifejezési formák is. Munkáin a hangsúlyt a textúra, a letisztultság, a fekete szín és annak különböző megjelenési és értelmezési formái kapják. Ahogy az interjú során a művész kifejtette, a szakmai sikerek mindig újabb löketet adnak alkotói munkásságának, de leginkább a szabadság ösztönzi, „az a bizonyos pozitív borzongás, amelyet a művészet ki tud váltani az emberből”, valamint az, hogy hozzá tud tenni „egy darabkát korunk valóságához”. Műveiben izgatják a rusztikus anyagok, a szalma, a beton használata is.


kompozicio_2
Fotó: Neményi Márton


És hogy mi mindennek az üzenete, a célja? Ahogy elmondta, nem hisz abban, hogy minden esetben konkrét üzenete kell lennie egy adott műnek, inkább igyekszik teret adni a tágabb értelmezéseknek. „Így indul el egyfajta párbeszéd a nézők között, illetve néző és műalkotás között” – fűzte hozzá Klájó Adrián. „Persze, vannak bizonyos témák, amelyeket megfogalmazok, mint például az emberre gyakorolt környezeti hatások, társadalmi peremlét, melankólia satöbbi, de sohasem akarok meggyőzni másokat valamiről. Inkább kérdéseket teszek fel, amelyekről közösen diskurálhatunk. Talán azt szeretném üzenni, hogy ne szorítsuk magunkat sablonok közé. Ha ugyanis sikerül ezekből valamelyest kilépnünk, a világ izgalmasabb hellyé változik” – vallja a művész.


Műveinek témáját tekintve a képzőművészt a rurális, vagyis a falusi témakörök, a környezet és az egyén kapcsolódása, továbbá a művészi újrahasznosítás érdekli. „Alapvetően olyan dolgok érdekelnek, amelyek felvetnek egy-egy problémát. Érdekelnek a krízis helyzetek, a kis és nagy hétköznapi drámák. Foglalkoztat a maradék fogalma legyen az tárgyi vagy társadalmi kontextusú, a művészi újrahasznosítás, a ránk maradt anyagok nem szokványos archiválása, a mentés másképp, ihletforrásként pedig specifikus helyek, helyszínek szolgálnak, maga a közép-kelet európai lét és annak mindenféle aspektusa” – mesélte a művész.


kompozicio_1_2
Fotó: Neményi Márton


Klájó Adriánt a jövőbeli terveiről is kérdeztük és kiderült, hogy nem csupán az alkotói létformában gondolkodik: szeretne részt venni a kulturális élet szervezésében is, továbbá érdekli a kurátori szakma és az írás is. Jelenleg Szerbiában, Szabadkán él, a belgrádi Laufer Galéria művésze és a Budapest Art Mentor program mentoráltja. A műveit az NKA 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvényen szeptember 24-én az NKA Fesztiválhajón lehet megtekinteni.Kultúra.hu

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma