15_eves

2019.05.12

Azt hinné az ember, ezt Sipos Imre színész, rendező, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója a szakmájára érti. Nos, tévedünk. Sipos hadnagy, a Mogyoródi Sándor-huszárok Történelmi Hagyományőrző Egyesület alelnöke konkrétan a lovaglás miatt ment a Színművészeti Egyetemre. Ez az egyik szerelme. A másik viszont valóban a színház. INTERJÚ.

huszarok
Fotó forrása: Sipos Imre Facebook oldala


Hogyan lett színművészből huszár hadnagy? Színpadon könnyedén lehet, de ön a való életben is hadjáratokat vezet.

Első lépésként nem ártott megismerkedni a lovaglás alapjaival, ezért hát jelentkeztem a Színművészetire. Azt szoktam mondani, hogy tulajdonképpen azért mentem oda, mert ott lehetett ingyen lovagolni.


Viccel?

Egyáltalán nem. Sosem volt annyi pénzünk, hogy ezt megengedhettük volna magunknak Miskolcon, ahol gyerekként éltem a családommal. Gyerekkori szerelem volt, ami az egyetemen beteljesedett. Először Balaska Zsolthoz, az öttusa válogatott edzőjéhez a Tattersallba jártam lovagolni, utána forgattam a Sacra Koronában, ahol a versenylovak után kaszkadőr lovakra kerültem.


Sipos_Imre_loval_R
Fotó forrása: Sipos Imre Facebook oldala


Megtanultam úsztatni, tűzön átvinni a lovat. 2007-ben lett egy saját kisbéri-félvér kancám: 5 éves korában megvettem My Boy Römit. Most 16 éves, én lovagoltam be, és most már a csikójával, az általam tenyésztett Déva Regével teszem ugyanezt. És hol vagyok még attól, hogy igazából mindent tudjak a lovaglásról! Ehhez több élet kell. Még 22 éves tapasztalattal is az elején vagyok, de ez az egyetlen olyan aktív pihenési forma, ami kikapcsol.


Sipos_Imre_vagtan


Úgy tudom, nemcsak hadnagyként, de versenylovasként is sikeres.

Nem vagyok sportlovas, de igaz, ami igaz: kétszer már sikerült megnyernem a Nemzeti Vágta sztárfutamát. Tavaly valamiért nem volt ilyen, pedig ha harmadszorra is megnyertem volna, örökös bajnok lennék. Viszont olyan sem volt még, hogy valaki két egymást követő évben nyerjen. Egyéni és csapat huszárversenyekre is járok. Ezeken a versenyeken kisebb akadályok átugratása közben kell levágni a török fejeket, vagyis a bábokat az akadályok tetejéről, vagy karikákat kell felfűzni a szablyára. Ezek inkább katonai ügyességi versenyek.


A színpadon mindeközben Ványa bácsiként arat sikert egy megosztó, de szakmai körökben rendkívül felkapott előadásban.

Ez egy nagyon izgalmas dolog volt, az élet fura módon hozza ezeket a szerepeket. Dunaújvárosban, kisváros lévén, alig-alig tudunk tíznél többet játszani egy-egy prózai előadásból, ezért jött jól, hogy a Váci Dunakanyar Színház kezdeményezésére koprodukcióban állítottuk színpadra a Ványa bácsit.


Dunaujvarosi_Bartok_Kamaraszinhaz_2
Csehov: Ványa bácsi
Fotó: Sándor Judit

Az ottani igazgató, Kiss Domonkos Márk már többször dolgozott Jaroszlav Fedoryshynnel, és szerette volna, hogy ő állítsa színpadra Csehov drámáját. Életemben először volt kétnyelvű szövegkönyv a kezemben, a rendező ukránul, oroszul beszélt, tolmáccsal érintkeztünk. Nagyon más típusú előadás született, mint amit Magyarországon megszoktak a Csehov-művek kapcsán. Csehov maga sem történetmesélő író, az ukrán színház még kevésbé.


Jaroszlav nagyon nagy név a szakmában. Komoly orosz színházi generációhoz kapcsolódik, az ő látásmódja más, mint ahogy mi Csehovot látjuk, szerinte groteszk szerzőről van szó. Fizikai színházi elemekkel dolgozunk, nem teázgatunk egy kopott fehér díszletben, mint általában az ilyen esetekben, hanem 6 darab guruló paddal, meg egy úgynevezett sematizált szecskavágóval játszunk.


Mikor Alla Fedoryshyna látványtervező elmondta, hogy ez utóbbin fogjuk ledarálni a lelkeket, megéreztem, hogy ők menyire másképp dolgoznak. Olyan előadást kreáltak, ahol fények, hangok, füst keveredik egymással, csúszunk-mászunk, esünk-kelünk, díszletet mozgatunk, a testünkkel dolgozunk.


Vanya11.JPG_Vaci_Dunakanyar_Szinhaz
Csehov: Ványa bácsi
Fotó: Sándor Judit


Valóban egész más színházi nyelvet használnak ebben az előadásban. Volt, aki a szünetben elment, mások tátott szájjal nézték végig.

Aki nyitott az új formákra, az olyan expresszív előadásra, ami egyszerre akar hatni az érzékszervekre és a lélekre, azt behúzza. Aki prekoncepcióval jön, az valószínűleg nem dekódolja ezt a színházi nyelvet.


A próbaidőszak alatt mi, résztvevők és alkotók megértettük, milyen nyelvet kell beszélnünk. Színészként soha ennyire nyugodt nem voltam premier előtt, mert bármikor bemegyek a térbe, máris pontosan tudom, kivel milyen a viszonyom, mit miért csinálok az előadás folyamán, jóllehet nem reális cselekvésekkel fejezzük ki magunkat. Közben mégis a lelkünkből, a szívünkkel kell dolgoznunk, és az értelmünkkel kell közölnünk.


Vanya_bacsi_Vaci_Dunakanyar_Szinhaz_2
Csehov: Ványa bácsi
Fotó: Sándor Judit


Pont 48 éves, ahogyan maga Ványa bácsi is.

Nagyon közel is érzem a szerepet magamhoz, minden pillanatát élvezem. A POSZT versenyprogramjába is bekerültünk, és mi ezzel máris nyertünk. Több mint 400 darabot néztek meg a válogatók, akik úgy döntöttek, hogy ott van a helyünk az idei évad legjobb 14 előadása között. Ha pedig azt vesszük, hogy ez egy nagyszínházi produkció, akkor a hat legjobb nagyszínpadi előadás egyike ma Magyarországon a mi Ványa bácsink. Átütöttünk egy olyan falat, ami nekünk máris győzelmet jelent. Ráadásul az előadást eddig másik 4 nemzetközi fesztiválra is meghívták.


Dunaujvarosi_Bartok_Kamaraszinhaz
Csehov: Ványa bácsi
Fotó: Sándor Judit


Videóinstalláció is készült a darab születéséről, ami lényegében az Ön monodrámája.

Képzőművész barátom, Hetesi Attila évek óta nyaggatott, hogy készítsek egyszer az egyik próbafolyamatom során egy videóinstallációt. Ennek a lényege, hogy ha valamit próbálok, időnként a telefonom kamerájába elmondom, miket érzek. Megígértem neki, hogy a Ványa bácsi alatt megpróbálom. A próbafolyamat során heti 1-2-alkalommal 3-5 percben beszéltem Attilának az aktuális gondolataimról az olvasópróbától a bemutató utánig, amit ő mobiltelefonnal rögzített.


Ebből egy 56 perces anyag lett, ami a kiállításon végtelenítve fog menni. Lesz, aki csak 5 percig nézi majd, s talán lesz olyan is, aki az elejétől a végéig. Kicsit olyan ez, mint egy vásári komédia. A kiállítás augusztus 24-e és szeptember 6-a között látható majd Budapesten a Ráday utcában, az ART9 Galériában. A megnyitására Gulyás Gábort kértem fel, és óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy elvállalta.


gkt

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma