2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2015.12.03
Végh Nóra

Belső fény címmel új iparművészeti kiállítás nyílt december 2-án a szentendrei MANK Galériában. A tárlaton üveg, kerámia, textil, grafikus- és ötvösművészek, valamint restaurátor és belsőépítészek a témába illeszkedő munkája jelenik meg. A Lencsés Ida Ferenczy-díjas kárpitművész kurátor által megálmodott kiállítás december 23-ig látogatható.

A tárlatra érkezett vendégeket Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója köszöntötte, aki házigazdaként örömmel fogadta a galéria falai közé érkező fényeket és a fantasztikus látványt hordozó formákat. Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a MAOE elnöke elmondta, hogy mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy a tagozatok önállóan is bemutatkozhassanak, a lehetőségért pedig köszönetet mondott a MANK vezetőségének. Mint megtudtuk, a következő alkalommal a Képzőművészeti Tagozat kiállítására készülnek a szülőföld témakörében.


mank1


„A fény éve lehetőséget teremt arra a mindennapi természetes jelenségre való odafigyelésre, ami még természetes, de mint azt már tapasztalhattuk 10 évvel ezelőtt is, hogy a Napfogyatkozás milyen élményt vált ki belőlünk. Az életnek a fény az egyik legfontosabb eleme. A megfoghatatlan fényt, az anyagnélküliséget, hogyan tudják a művészek ábrázolni, megjeleníteni. Ezt a nagy kérdést az évek során a kutató, a kérdést feszegető művészek próbálják megfejteni és ebben a kiállításban láthatóvá tenni. Rendezvényünkkel szeretnénk megmutatni, hogy a művészetben a fény hogyan tárgyiasul. A különböző iparművészeti szakágak, hogy írják át a fényhez való viszonyukat. Mennyire fontos a belsőépítésznek, mennyire válik érdekessé a lámpatervezőnek. Az örök fény, a belső fény, a kisugárzás, mennyire határozza meg az ember személyiségét. Mindenki számára egyre fontosabb a fizikai megjelenése, az egyre terjedő mobiltelefon, tablet, GPS rendszer, így új tárgyakkal, fogalmakkal ismerkedünk meg, melyek 20 éve nem is léteztek. A hagyományos anyag, mint az üveg, a kerámia a fény által életre kel és felragyog. Az üveg és a fény egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A legtöbb üvegművész erre a jelenségre építi a munkáit. A napfény, vagy este az irányított fény előhozza az optikai játékra épülő vagy a csiszolt és polírozott kisplasztikák rejtett csodáit. A fénynek erre az átható tulajdonságaira építenek a kiállított művészi alkotások. Célunk, hogy minél többen közel kerüljenek a művészethez, az iparművészethez ezáltal a Belső fényt is megtalálják önmagunkban és a tárgyakban.” – ismertette a kiírást Lencsés Ida kurátor, Ferenczy-díjas kárpitművész, a MAOE Iparművészeti Tagozat Vezetőségének elnöke.


mank3


Simon Károly Ferenczy-díjas formatervező iparművész, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője így fogalmazott a megnyitón: „A művészetnek sok műfaja van. Gondoljunk csak a zenére. Vajon mennyire lényeg benne a fény, a szó mindennapi értelmében? Az előadónak látni kell a kottát, a zenekari műveknél látni kell a karmestert. A hallgatóságnál nem lényeges a látás. Nagyon sokan behunyt szemmel hallgatják a művet. Karajan behunyt szemmel vezényelt. Felmerül a kérdés: a zenét valóban csak hallani kell? Nem. A zenét látni is lehet, mert a legnagyobb művekben megjelenik az úgynevezett belső fény, olykor elementáris erővel. Ez a belső fény az, ami kizárólag az emberi lélek sajátossága.” Hozzátéve: „A művészet értékének nincs mértékegysége, de az abszolút értéke soha nem derül ki azonnal. Az idő múlásával viszont kiderül, hogy érték határa a csillagos ég. Ott van a nyomorgó és megőrült Van Gogh. Ő volt talán a korában a legnagyobb vagy talán az egyedüli, aki a fény újraértelmezéséhez eljutott, aki felfedezte benne az istenit és a kozmikust. Legtöbb művében megjelenik az a bizonyos belső fény, amit a kora nem ismert fel, de később a hallhatatlanságát jelentette számára.”


mank4


Simon Károly arról is mesélt nekünk, hogy a fénnyel foglalkozó művészeknek érdemes lenne elmerülniük a különböző tudományokban, mint például a fizikában, amely által megbízható háttérismereteket szerezhetnek és új inspirációkat nyerhetnek. Példaként említette Molnár Kálmán munkáját, amely a galaxisokat le tudta fordítani a geometria és a matematika nyelvezetével. Schrammel ars poeticáját idézve: „szeretnék jó műveket csinálni, de csak ritkán sikerül” - elgondolkoztatónak találja, hogy vajon hányan is találták el és ragadták meg a felhívás lényegét. „Aki a fényt fizikailag és lélektanilag megérti, sőt, képes is ábrázolni, az soha nem tűnik el a művészettörténetből” – vallja.


A kiállító művészek:


Üvegművészek: Bohus Zoltán, Botos Péter, Smetana Ágnes, Mezősi Eszter


Kerámikus művészek: Borza Teréz, Pázmándi Antal, Pannonhalmi Zsuzsa


Textilművészek: Balogh Edit, Hager Ritta, Katona Szabó Erzsébet, Kelecsényi Csilla, Lencsés Ida, Makkai Márta, Pasqualetti Eleonóra, Péreli Zsuzsa


Belsőépítészek: Márton László Attila, Somlai Tibor, Somogyi Pál


Grafikusművészek: Felsmann Tamás, Kulinyi István, Molnár Kálmán, Sára Ernő


Ötvösművészek: Kálmán László, Sor Júlia


Restaurátor: Bedő Csongor László


mank2


A Belső fény című tárlat december 23-ig, minden hétköznap 9 és 17 óra között megtekinthető a szentendrei MANK Galériában.


Fotó: Kőmíves András

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma