2016.04.07
Végh Nóra

Idén 16. alkalommal várja a zenekedvelőket június 10. és 19. között a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A Bartók-évhez is kapcsolódva világsztár művészekkel, kamarazenével, hangversenyekkel, kortárs operákkal és ősbemutatóval készülnek a szervezők, a város minden zugában muzsika fog szólni – jelentették be az április 7-ei sajtótájékoztatón, a Gerbeaud Kávéházban.

A sajtótájékoztatón elsőként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szólalt fel. Mint elmondta: a kormány számára megtiszteltetés támogatni egy olyan rendezvényt, amely már 16 éve méltó módon ápolja Bartók Béla örökségét, és újra emlékeztet bennünket életművének felfedezésére. A miniszter bejelentette, hogy az összesen 427 millió forint költségvetésű programot az állam 345 millióval támogatja. Balog Zoltán a vidéki fesztiválokra és a hagyományőrző programok segítésére irányuló törekvésről is beszélt, amelyre idén először plusz 250 milliót fordítanak. Rámutatott: fontos nyitni a vidék felé, hogy az ott élők is eljuthassanak a színvonalas kulturális eseményekre. Kiemelt példaként említette a Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSzT-ot, a Szegedi Szabadtéri Játékokat, a nyíregyházi Vidor Fesztivált, a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, a debreceni Deszka Fesztivált és a Kolozsvári Magyar Napokat.


index


„A Bartók Plusz Operafesztivál egy sikertörténet Miskolcon” – mondta dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Nagy igény van a minőségi kultúrafogyasztásra, az emberek fogékonyak a valódi értékekre, sokan a fővárosból és külföldről is visszatérő vendégek, amit a vendégéjszakák számának növekedése is kiválóan mutat – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint a kultúra felemel és hozzájárul az életminőség javulásához is, éppen ezért lényeges, hogy minél több helyre eljusson.


Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere örömmel mesélt arról, hogy 16 éve minden nyáron Bartók muzsikája szól a város összes zugában. Az operákat a helyiek és turisták ezrei élvezhetik a város emblematikus helyszínein.


index14


Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója megköszönte az állam nagyvonalú támogatását és lelkesen számolt be arról, hány elképesztő tehetségű művészt sikerült meginvitálniuk a fesztiválra. Bár idő szűkében nem volt alkalom az összes előadó bemutatására, a nyitó nap programját beharangozta: Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) előadásával kezdenek, amelyben közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A rendezvényen a „friss” Virtuózok is bemutatkoznak. A Bartók-maraton keretében egy este elhangzik A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokból összefűzött színpadi előadás. Kerényi Gábor rendezésében színre állítják Georges Bizet Carmen című operáját, Beischer-Matyó Tamás Erkel-díjas zeneszerző Kreatív kapcsolatok  című darabjának pedig ősbemutatója lesz – adott ízelítőt a kínálatból. Majd bejelentette: a Moszkvai Helikon Színházzal, az „Oleg Danovski” Nemzeti Opera- és Balettszínház, a Bukaresti Nemzeti Opera és a Krakkói Operaház képviseletében Közép-Kelet-Európai Operamustrára készülnek. „Miskolcon már 15 esztendeje Bartók-év van” – mondta humorosan, hozzáfűzve, hogy egész évben tematikus programokkal kívánják fenntartani a fesztivál iránti érdeklődést.


További információ a megújult honlapon: http://www.operafesztival.hu/index.php/hu/.Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond

csango-bal-2017-Res

2019.02.22

„Felfoghatatlan dicsőség a csángóknak, hogy a számukra elérhetetlen távolságban és magasságban lévő Budapest főváros közönségét érdekli az ő kultúrájuk. Emiatt ma már rang Moldvában csángónak lenni” – mondta a Teleki Alapítvány igazgatója az idén immár 22. alkalommal megrendezett Csángó Bálról. Diószegi Lászlóval a vitrinből kivett hagyományőrzésről és a középkori Magyar Királyság határon túl megmaradt emlékeiről is beszéltünk.

06_marclay-R

2019.02.22

A művészeti műfajok közötti átjárás egyik izgalmas területe a zene, a hang és a kép, a vizualitás viszonya, lehetséges egymásra hatása. Alább olyan kortárs fotográfusok, vizuális művészek munkáiból láthatóak, akiknek a képeire a zene nem egyszerűen csak hatással volt, hanem a hang vizuális nyelvre való le- és átfordíthatóságának lehetőségei adja azok központi témáját.

pianoplays5
2019.02.22

A Győri Balett előadása nyitotta meg a Budapesti Táncfesztivált a Nemzeti Táncszínház nemrég átadott épületében a Millenárison. Velekei László művészeti vezető egy korábban már bemutatott darabját, a PianoPlayst, és egy kifejezetten a Nemzeti Táncszínház premierjére készített, élő zenés táncjátékát, a Passage-t láthatta a publikum.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma