728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2016.04.07
Végh Nóra

Idén 16. alkalommal várja a zenekedvelőket június 10. és 19. között a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A Bartók-évhez is kapcsolódva világsztár művészekkel, kamarazenével, hangversenyekkel, kortárs operákkal és ősbemutatóval készülnek a szervezők, a város minden zugában muzsika fog szólni – jelentették be az április 7-ei sajtótájékoztatón, a Gerbeaud Kávéházban.

A sajtótájékoztatón elsőként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szólalt fel. Mint elmondta: a kormány számára megtiszteltetés támogatni egy olyan rendezvényt, amely már 16 éve méltó módon ápolja Bartók Béla örökségét, és újra emlékeztet bennünket életművének felfedezésére. A miniszter bejelentette, hogy az összesen 427 millió forint költségvetésű programot az állam 345 millióval támogatja. Balog Zoltán a vidéki fesztiválokra és a hagyományőrző programok segítésére irányuló törekvésről is beszélt, amelyre idén először plusz 250 milliót fordítanak. Rámutatott: fontos nyitni a vidék felé, hogy az ott élők is eljuthassanak a színvonalas kulturális eseményekre. Kiemelt példaként említette a Pécsi Országos Színházi Találkozót, vagyis a POSzT-ot, a Szegedi Szabadtéri Játékokat, a nyíregyházi Vidor Fesztivált, a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, a debreceni Deszka Fesztivált és a Kolozsvári Magyar Napokat.


index


„A Bartók Plusz Operafesztivál egy sikertörténet Miskolcon” – mondta dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Nagy igény van a minőségi kultúrafogyasztásra, az emberek fogékonyak a valódi értékekre, sokan a fővárosból és külföldről is visszatérő vendégek, amit a vendégéjszakák számának növekedése is kiválóan mutat – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint a kultúra felemel és hozzájárul az életminőség javulásához is, éppen ezért lényeges, hogy minél több helyre eljusson.


Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere örömmel mesélt arról, hogy 16 éve minden nyáron Bartók muzsikája szól a város összes zugában. Az operákat a helyiek és turisták ezrei élvezhetik a város emblematikus helyszínein.


index14


Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója megköszönte az állam nagyvonalú támogatását és lelkesen számolt be arról, hány elképesztő tehetségű művészt sikerült meginvitálniuk a fesztiválra. Bár idő szűkében nem volt alkalom az összes előadó bemutatására, a nyitó nap programját beharangozta: Szonja Joncseva (szoprán), Carlos Alvarez (bariton) és Szauer Bianka (hárfa) előadásával kezdenek, amelyben közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A rendezvényen a „friss” Virtuózok is bemutatkoznak. A Bartók-maraton keretében egy este elhangzik A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című darabokból összefűzött színpadi előadás. Kerényi Gábor rendezésében színre állítják Georges Bizet Carmen című operáját, Beischer-Matyó Tamás Erkel-díjas zeneszerző Kreatív kapcsolatok  című darabjának pedig ősbemutatója lesz – adott ízelítőt a kínálatból. Majd bejelentette: a Moszkvai Helikon Színházzal, az „Oleg Danovski” Nemzeti Opera- és Balettszínház, a Bukaresti Nemzeti Opera és a Krakkói Operaház képviseletében Közép-Kelet-Európai Operamustrára készülnek. „Miskolcon már 15 esztendeje Bartók-év van” – mondta humorosan, hozzáfűzve, hogy egész évben tematikus programokkal kívánják fenntartani a fesztivál iránti érdeklődést.


További információ a megújult honlapon: http://www.operafesztival.hu/index.php/hu/.Végh Nóra

Fotó: Csákvári Zsigmond

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Van_R

2019.08.24

A VAN filmzenekar a 2014-es Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, és 2018 egyik hazai filmsikere, a Rossz versek dalait adja elő. A héttagú formáció nemrég az Ördögkatlan fesztiválon lépett fel egy hirtelen támadt vihar miatt a szabadtéri színpad helyett egy kiállítóteremben. Nem tudom, hogy történt, de a végére hálás voltam a nyárért, a vizes zokniért, a kezemben átmelegedett repohárért és azért, hogy a vihar átmosta ezt az örömzenélést a kültéri színpadról a fülledt terembe. A zenekar négy tagjával beszélgettem.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma