Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.04

Ma mutatja be a kecskeméti Katona József Színház Cseke Péter rendezésében Francis Veber Balfácánt vacsorára! című, világhírű komédiáját. Ebből az alkalomból kérdezte a teátrum a különc vacsoravendéget alakító Fazakas Gézát.

balfacant1


Ritkán lépsz fel könnyed vígjátékban. Belülről milyen ez a műfaj?

Engem a vígjáték nem érdekel, és a műfajt sem tartom könnyednek. Egy komédia is éppen olyan színdarab, mint bármely más színmű. A szereplők számára pedig pont hogy sorstragédia. A színész dolga, hogy megkeresse magában az általa alakított szereplővel az azonosságokat.


Mi a közös a kezdetben balfácánnak titulált Francois és közted?

Francois ugyanolyan ember, mint más. Szenvedélye, hogy gyufamaketteket készít, és ebből űz gúnyt vendéglátója, illetve annak barátai. E dúsgazdag emberek a maguk szórakoztatására keresnek balekokat, akik órákon keresztül képesek beszélni dolgaikról. Nekem is vannak ilyen hülyeségeim. Amikor elkezdtem méhészkedni, akkor csak erről tudtam beszélni. Amikor lovakat vettem, akkor három-négy évig ez volt a slágertémám. Idővel rájöttem, bármennyire érdekes nekem, akinek nem ez a hivatása, azt egy idő után nem érdekli.


balfacant2


Miért szeretünk nevetni mások hibáin, tévedésein?
Az ember gyarló, ezért tud jókat derülni mások butaságain. Veber komédiája jellemkomikumra épül.

Az előadás elején rád van osztva a balfácán szerepe. Aztán fordul a kocka…

Valóban, a színdarabból kiderül, hogy bárki lehet balfácán. A szerző kiváló lélekismerő, láttatja azt, hogy a (látszólag) teljesen rendben lévő emberek nagyot tudnak borulni, ha valami megbomlik tökéletesnek vélt életükben. A stabil egzisztencia, a jól fizető karrier csöppet sem garancia arra, hogy amikor valamiben elbuksz, ne válhatnál magad is nevetséges balfácánná.


balfacant3


Amikor megjelensz a színpadon, a tartásod, a mimikád, a gesztusaid szavak nélkül elárulják, hogy szereped szerint ki vagy a történetben. Tudatos ez?

Nem.Talán abból fakad, hogy én „hazaviszem” a színházat, bennem akkor is dolgozik az adott karakter, amikor már vége az előadásnak. Ami rajtam látszik a színpadon, az az lehet, amit erősen érzek, gondolok az általam megformált szereplőről. Ezt nem lehet tanulni, sem tanítani.


Sepsiszentgyörgyön születtél, Marosvásárhelyen jártál színművészeti egyetemre. Játszottál Temesváron, Szegeden, és immár a 17. évadodat töltöd Kecskeméten. Itt vagy otthon?
Igen, pedig amikor a színházhoz kerültem, nem gondoltam, hogy Kecskeméten találok otthonra. Sepsiszentgyörgy a szülőotthonom, ahova szívesen megyek haza.

 

Három éve mentorálsz színjátszó csoportokat a pajtaszínház mozgalomban. Milyen élményekkel gazdagodtál ezáltal?
Először Ágasegyházán dolgoztam egy szépkorú hölgyekből álló csoporttal. Fenomenális volt a lendületük: csak ámultam, hogy hetven-, nyolcvanéves emberek mire képesek. Nem tudtam olyat kérni, amit ne tettek volna meg. Tavaly Városföldön segítettem a helyi színjátszókat. Ott is volt egy hölgy, aki remekelt a színpadon, a legnagyobb tapasztalattal bíró színésznők is megirigyelhették volna. Idén egy fiatal fülöpjakabi színjátszócsapatot segítek, ők január végén a budapesti Nemzeti Színházban is bemutatkoznak. Mentorként a feladatom felkészíteni őket, hogy a legjobb formájukat hozzák ki magukból a színpadon, és át tudják adni a közönségnek mindazt a szeretetet, ami bennük él a színház, a színjátszás iránt.


Forrás: Katona József Színház. Kecskemét

Fotók: Walter Péter

01_szebeni

2019.06.16

Szebeni András számtalan elismerést begyűjtött az elmúlt 50 évben: otthonában sorakozik Balogh Rudolf-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díja, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés is. Ezek mellé nemrég megkapta a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíjat is. Az ő képeiből mutatunk be néhányat.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Palatinus 1919-ben átadtásakor 5000 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével Európa legnagyobb szabadtéri medencéjének számított. A fürdőnbek volt gyógyvizes és hullámmedencéje, az utóbbit mind a mai napig ugyanaz a szerkezet üzemelteti. A margitszigeti strand nagyon népszerű volt, egy-egy nyári napon több mint tízezer ember váltott jegyet, ezért volt szükség arra, hogy az 1930-as években bővítsék. A Palatinus népszerű a külföldi turisták körében is: napjainkban a nyári időszakban akár a 40 százalékot is elérheti az arányuk a látogatók között.

Leonard Cohen több mint 50 szerelmeslevele, amelyet a So Long, Marianne című szám múzsájának címzett, 876 ezer dollárért, azaz 250 millió forintért kelt el június 13-án a Christie's árverésén. Az 1960-as évekből származó levelekből megismerhető a művész és Marianne Ihlen szerelmének krónikája. Ebben az időszakban vált Cohen nehezen élő költőből sikeres és híres dalszerző-zenésszé. A levelezést a Christie's előzetes becsléseinek ötszöröséért vásárolták meg.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Magyar_Nemzeti_Balett_A_tokeletesseg_szedito_ereje

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

A Zagar, a Mörk, a Kistehén, Csemer Boggie és a 30Y ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 17-től 25-ig tart.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma