GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.01.04

Ma mutatja be a kecskeméti Katona József Színház Cseke Péter rendezésében Francis Veber Balfácánt vacsorára! című, világhírű komédiáját. Ebből az alkalomból kérdezte a teátrum a különc vacsoravendéget alakító Fazakas Gézát.

balfacant1


Ritkán lépsz fel könnyed vígjátékban. Belülről milyen ez a műfaj?

Engem a vígjáték nem érdekel, és a műfajt sem tartom könnyednek. Egy komédia is éppen olyan színdarab, mint bármely más színmű. A szereplők számára pedig pont hogy sorstragédia. A színész dolga, hogy megkeresse magában az általa alakított szereplővel az azonosságokat.


Mi a közös a kezdetben balfácánnak titulált Francois és közted?

Francois ugyanolyan ember, mint más. Szenvedélye, hogy gyufamaketteket készít, és ebből űz gúnyt vendéglátója, illetve annak barátai. E dúsgazdag emberek a maguk szórakoztatására keresnek balekokat, akik órákon keresztül képesek beszélni dolgaikról. Nekem is vannak ilyen hülyeségeim. Amikor elkezdtem méhészkedni, akkor csak erről tudtam beszélni. Amikor lovakat vettem, akkor három-négy évig ez volt a slágertémám. Idővel rájöttem, bármennyire érdekes nekem, akinek nem ez a hivatása, azt egy idő után nem érdekli.


balfacant2


Miért szeretünk nevetni mások hibáin, tévedésein?
Az ember gyarló, ezért tud jókat derülni mások butaságain. Veber komédiája jellemkomikumra épül.

Az előadás elején rád van osztva a balfácán szerepe. Aztán fordul a kocka…

Valóban, a színdarabból kiderül, hogy bárki lehet balfácán. A szerző kiváló lélekismerő, láttatja azt, hogy a (látszólag) teljesen rendben lévő emberek nagyot tudnak borulni, ha valami megbomlik tökéletesnek vélt életükben. A stabil egzisztencia, a jól fizető karrier csöppet sem garancia arra, hogy amikor valamiben elbuksz, ne válhatnál magad is nevetséges balfácánná.


balfacant3


Amikor megjelensz a színpadon, a tartásod, a mimikád, a gesztusaid szavak nélkül elárulják, hogy szereped szerint ki vagy a történetben. Tudatos ez?

Nem.Talán abból fakad, hogy én „hazaviszem” a színházat, bennem akkor is dolgozik az adott karakter, amikor már vége az előadásnak. Ami rajtam látszik a színpadon, az az lehet, amit erősen érzek, gondolok az általam megformált szereplőről. Ezt nem lehet tanulni, sem tanítani.


Sepsiszentgyörgyön születtél, Marosvásárhelyen jártál színművészeti egyetemre. Játszottál Temesváron, Szegeden, és immár a 17. évadodat töltöd Kecskeméten. Itt vagy otthon?
Igen, pedig amikor a színházhoz kerültem, nem gondoltam, hogy Kecskeméten találok otthonra. Sepsiszentgyörgy a szülőotthonom, ahova szívesen megyek haza.

 

Három éve mentorálsz színjátszó csoportokat a pajtaszínház mozgalomban. Milyen élményekkel gazdagodtál ezáltal?
Először Ágasegyházán dolgoztam egy szépkorú hölgyekből álló csoporttal. Fenomenális volt a lendületük: csak ámultam, hogy hetven-, nyolcvanéves emberek mire képesek. Nem tudtam olyat kérni, amit ne tettek volna meg. Tavaly Városföldön segítettem a helyi színjátszókat. Ott is volt egy hölgy, aki remekelt a színpadon, a legnagyobb tapasztalattal bíró színésznők is megirigyelhették volna. Idén egy fiatal fülöpjakabi színjátszócsapatot segítek, ők január végén a budapesti Nemzeti Színházban is bemutatkoznak. Mentorként a feladatom felkészíteni őket, hogy a legjobb formájukat hozzák ki magukból a színpadon, és át tudják adni a közönségnek mindazt a szeretetet, ami bennük él a színház, a színjátszás iránt.


Forrás: Katona József Színház. Kecskemét

Fotók: Walter Péter

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Vasgrof

2019.03.18

A magyar történelemben sok filmre kívánkozó alak van, de Mátyás királyt semmiképp nem ajánlaná Pozsgai Zsolt. A Balázs Béla-díjjal a napokban kitüntetett drámaíró, színházi és filmes szakember szerint, amit tudunk Mátyásról, az hamis, a történelmi tényeket pedig jobb nem bolygatni. Interjú.

14929-nora__012bir_9709

2019.03.18

Meddig tarthatjuk fogva saját magunkat, hazugságokkal cicomázva magáncelláinkat? És mi történik, ha rájövünk, hogy a csoda, amire várunk, csak egy tátongó fekete lyuk? Ilyen kérdéseket vet fel Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen Nóra című színműve, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutattak be március 16-án.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma