2019.01.04

Ma mutatja be a kecskeméti Katona József Színház Cseke Péter rendezésében Francis Veber Balfácánt vacsorára! című, világhírű komédiáját. Ebből az alkalomból kérdezte a teátrum a különc vacsoravendéget alakító Fazakas Gézát.

balfacant1


Ritkán lépsz fel könnyed vígjátékban. Belülről milyen ez a műfaj?

Engem a vígjáték nem érdekel, és a műfajt sem tartom könnyednek. Egy komédia is éppen olyan színdarab, mint bármely más színmű. A szereplők számára pedig pont hogy sorstragédia. A színész dolga, hogy megkeresse magában az általa alakított szereplővel az azonosságokat.


Mi a közös a kezdetben balfácánnak titulált Francois és közted?

Francois ugyanolyan ember, mint más. Szenvedélye, hogy gyufamaketteket készít, és ebből űz gúnyt vendéglátója, illetve annak barátai. E dúsgazdag emberek a maguk szórakoztatására keresnek balekokat, akik órákon keresztül képesek beszélni dolgaikról. Nekem is vannak ilyen hülyeségeim. Amikor elkezdtem méhészkedni, akkor csak erről tudtam beszélni. Amikor lovakat vettem, akkor három-négy évig ez volt a slágertémám. Idővel rájöttem, bármennyire érdekes nekem, akinek nem ez a hivatása, azt egy idő után nem érdekli.


balfacant2


Miért szeretünk nevetni mások hibáin, tévedésein?
Az ember gyarló, ezért tud jókat derülni mások butaságain. Veber komédiája jellemkomikumra épül.

Az előadás elején rád van osztva a balfácán szerepe. Aztán fordul a kocka…

Valóban, a színdarabból kiderül, hogy bárki lehet balfácán. A szerző kiváló lélekismerő, láttatja azt, hogy a (látszólag) teljesen rendben lévő emberek nagyot tudnak borulni, ha valami megbomlik tökéletesnek vélt életükben. A stabil egzisztencia, a jól fizető karrier csöppet sem garancia arra, hogy amikor valamiben elbuksz, ne válhatnál magad is nevetséges balfácánná.


balfacant3


Amikor megjelensz a színpadon, a tartásod, a mimikád, a gesztusaid szavak nélkül elárulják, hogy szereped szerint ki vagy a történetben. Tudatos ez?

Nem.Talán abból fakad, hogy én „hazaviszem” a színházat, bennem akkor is dolgozik az adott karakter, amikor már vége az előadásnak. Ami rajtam látszik a színpadon, az az lehet, amit erősen érzek, gondolok az általam megformált szereplőről. Ezt nem lehet tanulni, sem tanítani.


Sepsiszentgyörgyön születtél, Marosvásárhelyen jártál színművészeti egyetemre. Játszottál Temesváron, Szegeden, és immár a 17. évadodat töltöd Kecskeméten. Itt vagy otthon?
Igen, pedig amikor a színházhoz kerültem, nem gondoltam, hogy Kecskeméten találok otthonra. Sepsiszentgyörgy a szülőotthonom, ahova szívesen megyek haza.

 

Három éve mentorálsz színjátszó csoportokat a pajtaszínház mozgalomban. Milyen élményekkel gazdagodtál ezáltal?
Először Ágasegyházán dolgoztam egy szépkorú hölgyekből álló csoporttal. Fenomenális volt a lendületük: csak ámultam, hogy hetven-, nyolcvanéves emberek mire képesek. Nem tudtam olyat kérni, amit ne tettek volna meg. Tavaly Városföldön segítettem a helyi színjátszókat. Ott is volt egy hölgy, aki remekelt a színpadon, a legnagyobb tapasztalattal bíró színésznők is megirigyelhették volna. Idén egy fiatal fülöpjakabi színjátszócsapatot segítek, ők január végén a budapesti Nemzeti Színházban is bemutatkoznak. Mentorként a feladatom felkészíteni őket, hogy a legjobb formájukat hozzák ki magukból a színpadon, és át tudják adni a közönségnek mindazt a szeretetet, ami bennük él a színház, a színjátszás iránt.


Forrás: Katona József Színház. Kecskemét

Fotók: Walter Péter

ady_bogdan_zsolt_foto_biro_istvan502

2019.01.18

 Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból összeállított pódiumesttel ünnepli a magyar kultúra napját a Klebelsberg Kultúrkúria. Az előadás szövegét Szugyiczky István válogatta és szerkesztette. Bogdán Zsolt érzékeny előadásában a költőóriás emberi, sérülékeny oldalát is megismerhetjük.

Malenkij_robot

2019.01.18

1944-ben a bevonuló Vörös Hadsereg katonái a világháború alatt és azt követően is a nyílt utcáról tömegesen vittek el civileket a Szovjetunióba kényszermunkára. Az ő sorsukat dolgozza fel a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása a „A pokol bugyrai…" címmel. A Málenkij Robot Emlékhelyen jártunk.

Gat_Sunny

2019.01.18

Valerij Gergijev karmester a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be, valamint fellép Yoann Bourgeois és Emanuel Gat társulata is.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma