728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.26

A harmincas években egyszerre öt filmszínház is üzemelt Székesfehérváron, azonban a multiplexek megjelenésével csak a Barátság tudott talpon maradni. Ez a mozi azonban azóta is helytáll, artmoziként számos magyar és művészfilmet juttat el a fehérvári közönséghez.

szekesfehervar_1939
Székesfehérvár, 1939
Fotó: Fortepan


Itthon a mozi az anyanyelvi filmek megjelenését követően, a 30-as évek körül vált igazán népszerűvé. Ebben az időszakban Székesfehérváron öt filmszínház is üzemelt, amelyek közül a legrégebbi valószínűleg a mai Koch László utcában található Uránia volt, ami a harmincas évek végére meg is szűnt.


A helyét négy másik vette át. Az Árpád-fürdő medencéje felett kialakított filmszínház addig működött, amíg nem oldották meg az Árpád gőzfűtését. A harmincas évek másik emblematikus mozija volt a Prohászka-emléktemplom Glóriája, de az Alba, amit ma Köztársaság moziként ismernek, szintén ekkor kezdte meg a működését. Ez az épület építészetileg is nagyon érdekes: Hübner Tibor tervei alapján Bauhaus stílusban épült. A mozit Somogyvári Gyula író nyitotta meg és először az Azurexpress című filmet vetítették, amelynek egyes jeleneteit a fehérvári állomáson vették fel.


szekesfehervar-petofi-mozi-music-pub-_2
Rex mozgó, később Petőfi mozi


A korszak nagy filmszínházai közé tartozott még a Rex mozgó (későbbi nevén Petőfi mozi) is, amit a 30-as években Gábor Dénes mozivállalkozó építtetett annak a háznak a helyére, ahol Petőfi Sándor színész korában lakott.


A szocializmus ideje alatt a Köztársaságban és a Petőfi moziban lehetett filmeket nézni, de hétvégente több művelődési házban, például a Fanta-villában is tartottak vetítéseket. 1986-ban adták át a város legfiatalabb moziját, a Barátságot, de a rendszerváltást követő néhány évben a Budai úti szeméttelep helyén volt egy autós mozi is.


vetito1
A Barátság mozi vetítőrendszerének digitális fejlesztése 2014 júniusában történt meg
Fotó: szekesfehervar.hu

A multiplexek megjelenésével a Köztársaság és a Petőfi is bezárta kapuit, egyedül csak a Barátság maradt, amely jelentősen változott az elmúlt években. Megszépült a nézőtér, megújult a kép- és hangtechnika és a termet is klimatizálták.


A Barátság mozi artmoziként működik, így a repertoár negyven százaléka magyar vagy művész besorolású. A tavalyi év toplistájának második helyén a Testről és lélekről című magyar film zárt és a közönségsikerek, mint a Mamma mia! vagy a Bohém rapszódia látogatói létszáma is szépen emelkedett.


baratsag03
Fotó: szekesfehervar.hu


A Barátságban vannak magyar nyelvű, magyar feliratú vetítések a nagyot hallók számára, de az olyan tematikus estek, mint a Csajos est vagy a koncertfilmek is nagyon népszerűek.Az iskolai vetítésekre is sokan érkeznek, ezek az alkalmak pedig különösen fontosak, mert így a diákok olyan művekkel is találkoznak, amelyeket egyébként maguktól nem néznének meg.


A repertoárt az IMDB vagy a port.hu kritikái alapján állítják össze, a 7-nél kevesebb pontszámot kapott alkotásokkal nem foglalkoznak. A kiválasztott filmeket pedig a bemutatót követő második vagy harmadik héten kezdik el vetíteni, mivel akkor már nem kell garantálni a vetítések számát. Ez az egytermes, hatvanfős intézmény ugyanis nem tudna heti tíz-húsz vetítést vállalni.


Forrás: szekesfehervar.hu

 

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma