IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.01.26

A harmincas években egyszerre öt filmszínház is üzemelt Székesfehérváron, azonban a multiplexek megjelenésével csak a Barátság tudott talpon maradni. Ez a mozi azonban azóta is helytáll, artmoziként számos magyar és művészfilmet juttat el a fehérvári közönséghez.

szekesfehervar_1939
Székesfehérvár, 1939
Fotó: Fortepan


Itthon a mozi az anyanyelvi filmek megjelenését követően, a 30-as évek körül vált igazán népszerűvé. Ebben az időszakban Székesfehérváron öt filmszínház is üzemelt, amelyek közül a legrégebbi valószínűleg a mai Koch László utcában található Uránia volt, ami a harmincas évek végére meg is szűnt.


A helyét négy másik vette át. Az Árpád-fürdő medencéje felett kialakított filmszínház addig működött, amíg nem oldották meg az Árpád gőzfűtését. A harmincas évek másik emblematikus mozija volt a Prohászka-emléktemplom Glóriája, de az Alba, amit ma Köztársaság moziként ismernek, szintén ekkor kezdte meg a működését. Ez az épület építészetileg is nagyon érdekes: Hübner Tibor tervei alapján Bauhaus stílusban épült. A mozit Somogyvári Gyula író nyitotta meg és először az Azurexpress című filmet vetítették, amelynek egyes jeleneteit a fehérvári állomáson vették fel.


szekesfehervar-petofi-mozi-music-pub-_2
Rex mozgó, később Petőfi mozi


A korszak nagy filmszínházai közé tartozott még a Rex mozgó (későbbi nevén Petőfi mozi) is, amit a 30-as években Gábor Dénes mozivállalkozó építtetett annak a háznak a helyére, ahol Petőfi Sándor színész korában lakott.


A szocializmus ideje alatt a Köztársaságban és a Petőfi moziban lehetett filmeket nézni, de hétvégente több művelődési házban, például a Fanta-villában is tartottak vetítéseket. 1986-ban adták át a város legfiatalabb moziját, a Barátságot, de a rendszerváltást követő néhány évben a Budai úti szeméttelep helyén volt egy autós mozi is.


vetito1
A Barátság mozi vetítőrendszerének digitális fejlesztése 2014 júniusában történt meg
Fotó: szekesfehervar.hu

A multiplexek megjelenésével a Köztársaság és a Petőfi is bezárta kapuit, egyedül csak a Barátság maradt, amely jelentősen változott az elmúlt években. Megszépült a nézőtér, megújult a kép- és hangtechnika és a termet is klimatizálták.


A Barátság mozi artmoziként működik, így a repertoár negyven százaléka magyar vagy művész besorolású. A tavalyi év toplistájának második helyén a Testről és lélekről című magyar film zárt és a közönségsikerek, mint a Mamma mia! vagy a Bohém rapszódia látogatói létszáma is szépen emelkedett.


baratsag03
Fotó: szekesfehervar.hu


A Barátságban vannak magyar nyelvű, magyar feliratú vetítések a nagyot hallók számára, de az olyan tematikus estek, mint a Csajos est vagy a koncertfilmek is nagyon népszerűek.Az iskolai vetítésekre is sokan érkeznek, ezek az alkalmak pedig különösen fontosak, mert így a diákok olyan művekkel is találkoznak, amelyeket egyébként maguktól nem néznének meg.


A repertoárt az IMDB vagy a port.hu kritikái alapján állítják össze, a 7-nél kevesebb pontszámot kapott alkotásokkal nem foglalkoznak. A kiválasztott filmeket pedig a bemutatót követő második vagy harmadik héten kezdik el vetíteni, mivel akkor már nem kell garantálni a vetítések számát. Ez az egytermes, hatvanfős intézmény ugyanis nem tudna heti tíz-húsz vetítést vállalni.


Forrás: szekesfehervar.hu

 

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma