2019.01.26

A harmincas években egyszerre öt filmszínház is üzemelt Székesfehérváron, azonban a multiplexek megjelenésével csak a Barátság tudott talpon maradni. Ez a mozi azonban azóta is helytáll, artmoziként számos magyar és művészfilmet juttat el a fehérvári közönséghez.

szekesfehervar_1939
Székesfehérvár, 1939
Fotó: Fortepan


Itthon a mozi az anyanyelvi filmek megjelenését követően, a 30-as évek körül vált igazán népszerűvé. Ebben az időszakban Székesfehérváron öt filmszínház is üzemelt, amelyek közül a legrégebbi valószínűleg a mai Koch László utcában található Uránia volt, ami a harmincas évek végére meg is szűnt.


A helyét négy másik vette át. Az Árpád-fürdő medencéje felett kialakított filmszínház addig működött, amíg nem oldották meg az Árpád gőzfűtését. A harmincas évek másik emblematikus mozija volt a Prohászka-emléktemplom Glóriája, de az Alba, amit ma Köztársaság moziként ismernek, szintén ekkor kezdte meg a működését. Ez az épület építészetileg is nagyon érdekes: Hübner Tibor tervei alapján Bauhaus stílusban épült. A mozit Somogyvári Gyula író nyitotta meg és először az Azurexpress című filmet vetítették, amelynek egyes jeleneteit a fehérvári állomáson vették fel.


szekesfehervar-petofi-mozi-music-pub-_2
Rex mozgó, később Petőfi mozi


A korszak nagy filmszínházai közé tartozott még a Rex mozgó (későbbi nevén Petőfi mozi) is, amit a 30-as években Gábor Dénes mozivállalkozó építtetett annak a háznak a helyére, ahol Petőfi Sándor színész korában lakott.


A szocializmus ideje alatt a Köztársaságban és a Petőfi moziban lehetett filmeket nézni, de hétvégente több művelődési házban, például a Fanta-villában is tartottak vetítéseket. 1986-ban adták át a város legfiatalabb moziját, a Barátságot, de a rendszerváltást követő néhány évben a Budai úti szeméttelep helyén volt egy autós mozi is.


vetito1
A Barátság mozi vetítőrendszerének digitális fejlesztése 2014 júniusában történt meg
Fotó: szekesfehervar.hu

A multiplexek megjelenésével a Köztársaság és a Petőfi is bezárta kapuit, egyedül csak a Barátság maradt, amely jelentősen változott az elmúlt években. Megszépült a nézőtér, megújult a kép- és hangtechnika és a termet is klimatizálták.


A Barátság mozi artmoziként működik, így a repertoár negyven százaléka magyar vagy művész besorolású. A tavalyi év toplistájának második helyén a Testről és lélekről című magyar film zárt és a közönségsikerek, mint a Mamma mia! vagy a Bohém rapszódia látogatói létszáma is szépen emelkedett.


baratsag03
Fotó: szekesfehervar.hu


A Barátságban vannak magyar nyelvű, magyar feliratú vetítések a nagyot hallók számára, de az olyan tematikus estek, mint a Csajos est vagy a koncertfilmek is nagyon népszerűek.Az iskolai vetítésekre is sokan érkeznek, ezek az alkalmak pedig különösen fontosak, mert így a diákok olyan művekkel is találkoznak, amelyeket egyébként maguktól nem néznének meg.


A repertoárt az IMDB vagy a port.hu kritikái alapján állítják össze, a 7-nél kevesebb pontszámot kapott alkotásokkal nem foglalkoznak. A kiválasztott filmeket pedig a bemutatót követő második vagy harmadik héten kezdik el vetíteni, mivel akkor már nem kell garantálni a vetítések számát. Ez az egytermes, hatvanfős intézmény ugyanis nem tudna heti tíz-húsz vetítést vállalni.


Forrás: szekesfehervar.hu

 

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma