15_eves

2019.04.14

Ha egy nagyvárosban élünk, különösen távol érezhetjük magunktól a falvak csendes nyugalmát. Zaklatott életstílusunk nem enged sok megállót, de ha mégis, akkor szívesen elvonulnánk egy nyugodt helyre, ahol jóval lassabb a tempó, és még fellelhetőek azok az értékek, amelyek a múltban az ember életének természetes részét képezték. Henics Tamásnak a Hagyományok Házában kiállított fotói egy ilyen világba vezetnek minket.

Barangoltam_fotokiallitas_


Henics Tamás nem szakképzett fotográfus, kutatóorvosként dolgozik Bécsben, ahol az Eppstein-Barr vírus természetével foglalkozik. Az Őrségben, Szentgotthárdon nevelkedett, és a hagyományos értékek, a vidéki kultúra már nagyon korán magával ragadta.


A népművészet, a népzene különösen érdeklik. A bécsi magyar táncháztalálkozó szervezője, a közel 20 éves Ladikos Fesztivál ötletgazdája, amatőr népzenész. A fesztivált, amely az ország egyik legkiemelkedőbb kulturális rendezvénye, a Szigetközben, Mecséren rendezik meg.


Henics tevékenységéért 2018-ban Halmos Béla Emlékérmet kapott. A díj azokra a közösségi, szervező munkát végzőkre hívja fel a figyelmet, akik nélkül nem létezett volna táncházmozgalom, és a táncház módszer ma nem szerepelne az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján.


Hen_108


A Barangoltam… című tárlaton kiállított képei Kalotaszegen és a Mezőségben készültek. Kalotaszegen a Nádas-mente és Cifra Kalotaszeg, Mezőségben pedig a Szamos-mente és Északnyugat-Mezőség falvai adják képei helyszínét. Közel huszonöt éve járja ezt a vidéket, és jó kapcsolatot alakított ki az itt élőkkel. Gyermekkorát idézik fel benne ezek a helyszínek. Fotóin az emberi arcok harmóniát és nyugodtságot tükröznek. Felvételei többnyire fekete-fehérben készülnek, ezzel is hangsúlyozva, hogy örök értékeket kívánnak megőrizni.


Láthatjuk egy-egy épület vagy falurész fokozatos eltűnésének folyamatát is. Láttukon nosztalgiával gondolunk azokra az időkre, amikor a léptéket, az arányokat fontosnak tartották az emberek, az életfordulókról megemlékeztek. Képei gyakran kapcsolódnak a zenéhez, de születés és halál témái is megjelennek. A mindennapi élet pillanatait ötletesen, időnként humorosan mutatja meg.


Hen_110


Henics Tamás fotói a részletekre is fókuszálnak. Keresi és megmutatja a finom, apró vonásokat is, és képei kifinomult humorérzékről árulkodnak. Éles szemmel veszi észre a megmutatandó sajátosságokat, és azokat a megőrzés szándékával fotózza le.


Egy alkalommal így nyilatkozott: „…a fényképezés egy különös folyamat. Létrejön a tárgy-kamera-szív-agy tengely, mely intim belső világgá válik, megszűnik az embert körülvevő. Szinte euforikus állapot. Egy bensőséges kapcsolat a fényképezendő és a fotográfus között, senki más által ugyanúgy át nem élhető. Ezért fontos, hogy az ember lehetőleg minél több időt tölthessen témájával, legyen az tárgy vagy ember. Megismerni a részletes vonásokat, lelkületet, lelket. Jó volna a hétköznapokat is így megélni...”


Barangoltam_fotokiallitas_2


Ez az intimitás érzékelhető a Hagyományok Házában kiállított képein, melyeket kedvenc fotóiból ő válogatott. A május 31-ig látható tárlat a fotográfus szándéka szerint emlékezés és bizakodás is egyben, hogy sok szellemi és tárgyi érték még megmenthető. Egy olyan értékrend megörökítésére vállalkozik, mely útmutatást adhat az új generációknak.


Rácz Anna

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma