Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2014.03.01

Komoly értéket képvisel ma Magyarországon a művelődési házak hálózata, fontos, hogy minél több család fedezhesse fel ezek közösségépítő és kulturális funkcióját - mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

DSC_6703Balog Zoltán a Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozat rendezvényén, a Csokonai Művelődési Házban, ahol a MÁV Szimfonikus Zenekar tagjai által vezetett, óvodásoknak és kisiskolásoknak tartott hangszerbemutatón vett részt, közölte: "a kultúrházak olyan közösségépítő terek, amelyek lehetővé teszik a találkozást a különböző generációk között, és ennek a funkciónak az erősítése a minisztérium számára kiemelt jelentőséggel bír".

A miniszter kiemelte: a péntektől vasárnap estig tartó eseménysorozatba az idén csaknem 450 művelődési ház és közösségi tér kapcsolódott be az ország minden pontjáról, több mint ezer programmal.

A rendezvénysorozat keretében zajló Zene-Tér-Kép című szombati eseményen a MÁV Szimfonikus Zenekar mellett Balog Zoltán is aktív szerepet vállalt: a fafúvósok alaphangszerét, a furulyát szólaltatta meg.

Az idei országos rendezvénysorozat fókuszában a kulturális terek, művelődési házak közösségformáló szerepe áll. A művelődési házak, közösségi házak, faluházak a leggyakrabban felkeresett kulturális terek, a látogatások száma meghaladja az évi 80 milliót.

A programokhoz valamennyi megye és a főváros több kultúrháza is csatlakozott.

DSC_6665Nagykanizsán a VI. Országos Farsangi Fánkfesztivál részesei lehetnek a helyszínre látogatók, maszkos felvonulással kezdődik a program a belvárosban, majd megrendezik a fánkcsapatok országos versenyét. Debrecenben a Csapókerti Közösségi Ház Farsangi Cuhárét szervezett, amelynek keretében a téltemetés, mulatozás délelőtt kezdődött és egészen hajnalig tart majd.

A fővárosban kalligráfiára, hangtálkoncertre várják az érdeklődőket, a Kispesti Művelődési Házban szombat este a Csík Zenekar ad koncertet, Halász Judit pedig a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban várja a családokat.

Vasárnap Abaújszántón táncház, Mezőszentgyörgyön fánkfesztivál és műveltségi vetélkedő, Bélapátfalván maskurás felvonulás és téltemető mulatság lesz.

Vásári komédiára, zenés interaktív népi játékra és bábjátékra hívják a családokat Zuglóba, a Lipták-villába vasárnap, a Budafoki Fotóklubban pedig éjszakai portréfotózáson és fotóretusáláson lehet részt venni.

A programsorozathoz kapcsolódva a szervezők három pályázatot hirdettek meg: a közművelődési szakmai innovációs pályázat a nyertes intézménynek újszerű programjai megvalósításához nyújt anyagi támogatást, Az én sztorim című kiírás a közművelődésben dolgozó munkatársaknak nyújt lehetőséget napi munkájuk kreatív bemutatására, Az én kultúrházam címmel pedig a látogatók kultúrházas élménybeszámolóját várja a szakmai zsűri. A pályázatok nyerteseit március első felében hirdetik ki, és a díjakat is ekkor adják át.

Az eseménysorozat a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesületével és a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve valósul meg.


Fotó: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak:

papucskeszites

2019.06.17

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Nikola_Tesla_Mind_from_the_Future

2019.06.17

Szakmai körökben nem szokás kedvelni az olyan kiállításokat, amelyek látványosak, szemet gyönyörködtetők, mert az a gyanú vetül rájuk, hogy szépelegnek. Szerintem azonban szükséges és fontos, hogy egy kiállítás vizuálisan is izgalmas és érdekes legyen, hiszen csak így képes igazán hatni és megmaradni a látogató emlékezetében. A szeptember 1-ig látogatható Tesla – Mind from the Future biztosan nem lesz könnyen felejtős.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma