15_eves

2014.03.01

Komoly értéket képvisel ma Magyarországon a művelődési házak hálózata, fontos, hogy minél több család fedezhesse fel ezek közösségépítő és kulturális funkcióját - mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

DSC_6703Balog Zoltán a Kultúrházak éjjel-nappal című programsorozat rendezvényén, a Csokonai Művelődési Házban, ahol a MÁV Szimfonikus Zenekar tagjai által vezetett, óvodásoknak és kisiskolásoknak tartott hangszerbemutatón vett részt, közölte: "a kultúrházak olyan közösségépítő terek, amelyek lehetővé teszik a találkozást a különböző generációk között, és ennek a funkciónak az erősítése a minisztérium számára kiemelt jelentőséggel bír".

A miniszter kiemelte: a péntektől vasárnap estig tartó eseménysorozatba az idén csaknem 450 művelődési ház és közösségi tér kapcsolódott be az ország minden pontjáról, több mint ezer programmal.

A rendezvénysorozat keretében zajló Zene-Tér-Kép című szombati eseményen a MÁV Szimfonikus Zenekar mellett Balog Zoltán is aktív szerepet vállalt: a fafúvósok alaphangszerét, a furulyát szólaltatta meg.

Az idei országos rendezvénysorozat fókuszában a kulturális terek, művelődési házak közösségformáló szerepe áll. A művelődési házak, közösségi házak, faluházak a leggyakrabban felkeresett kulturális terek, a látogatások száma meghaladja az évi 80 milliót.

A programokhoz valamennyi megye és a főváros több kultúrháza is csatlakozott.

DSC_6665Nagykanizsán a VI. Országos Farsangi Fánkfesztivál részesei lehetnek a helyszínre látogatók, maszkos felvonulással kezdődik a program a belvárosban, majd megrendezik a fánkcsapatok országos versenyét. Debrecenben a Csapókerti Közösségi Ház Farsangi Cuhárét szervezett, amelynek keretében a téltemetés, mulatozás délelőtt kezdődött és egészen hajnalig tart majd.

A fővárosban kalligráfiára, hangtálkoncertre várják az érdeklődőket, a Kispesti Művelődési Házban szombat este a Csík Zenekar ad koncertet, Halász Judit pedig a budakalászi Kós Károly Művelődési Házban várja a családokat.

Vasárnap Abaújszántón táncház, Mezőszentgyörgyön fánkfesztivál és műveltségi vetélkedő, Bélapátfalván maskurás felvonulás és téltemető mulatság lesz.

Vásári komédiára, zenés interaktív népi játékra és bábjátékra hívják a családokat Zuglóba, a Lipták-villába vasárnap, a Budafoki Fotóklubban pedig éjszakai portréfotózáson és fotóretusáláson lehet részt venni.

A programsorozathoz kapcsolódva a szervezők három pályázatot hirdettek meg: a közművelődési szakmai innovációs pályázat a nyertes intézménynek újszerű programjai megvalósításához nyújt anyagi támogatást, Az én sztorim című kiírás a közművelődésben dolgozó munkatársaknak nyújt lehetőséget napi munkájuk kreatív bemutatására, Az én kultúrházam címmel pedig a látogatók kultúrházas élménybeszámolóját várja a szakmai zsűri. A pályázatok nyerteseit március első felében hirdetik ki, és a díjakat is ekkor adják át.

Az eseménysorozat a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesületével és a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve valósul meg.


Fotó: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma