hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.16

Mától tíz napon át 71 település 250 helyszínén, koncerttermekben, aluljárókban, köztereken, iskolákban, kórházakban, börtönökben csendül fel Bach-muzsika szerte a Kárpát-medencében. A Bach Mindenkinek Fesztivál ingyenes, a mintegy háromezer fellépő önkéntesen vesz részt az eseményen. Kovács Zalán László fesztiváligazgatóval, tubaművésszel a Magyar Nemzet beszélgetett.

Bach_mindenkinek__2_2018
Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész


Mikor kezdett el zenélni, és miért választotta pont a tubát?
Nem születtem zenészcsaládba, de református lelkipásztor szüleimnek a zene nagyon fontos volt. A zeneóvodai képzés után a siklósi zeneiskolában hegedülni tanultam. Magyarbólyon laktunk, utána Békés városába költöztünk, onnan Budapestre, és folyamatosan tanultam zongorázni, ütőhangszereken játszani, citerázni, furulyázni, trombitálni, más rézfúvós hangszereken zenélni. 1997-ben nem volt tubás a zenekarban, a tuba viszont ott állt a sarokban, és én mondtam, hogy engem érdekelne ez a nagy hangszer. Szerelem volt első látásra.


A budapesti, majd a müncheni Zeneakadémián folytatott tanulmányokat követően szólóban és kamarazenészként versenyezett, koncertezett, zenekarokban játszott. 2013-ben bekerült a Zeneakadémia doktori iskolájába. Ekkor kezdte érdekelni a fesztiválszervezés, az, hogy tegyen valamit a társadalomért. A zenekari zenélést abbahagyta, maradt a szólózás, a kamarazenélés, emellett nagy programok szervezésébe kezdett.


Bach_mindenkinek_2018


Hogyan találtak egymásra Bachhal?
2014-ben kaptam egy felhívást, amelyet Amerikában adtak fel, hogy a Bach in the Subways nemzetközi programhoz lehet csatlakozni, ami annyit jelent, hogy Bach zenéjét kiviszik a falakon kívülre, és utcákon, tereken, aluljárókban, egyéb helyszíneken játszanak. 2015-ben csatlakoztunk a Bach mindenkinek néven futó programmal. Budapesten a Fővám téri vásárcsarnokban, az Astoria téri aluljáróban, a Deák Ferenc és a Szent István téren adtunk összesen negyven koncertet. 2017-re átalakítottuk és kibővítettük az amerikai elképzelést, ekkor vált fesztivállá. A növekedéssel szabadtérről beltérre helyeződött a programok súlypontja. Továbbra is Bach zenéjére épül az egész sorozat, minden esemény ingyenes, és a fellépők önkéntesként vesznek részt a fesztiválon.


Bach_mindenkinek_1


Ettől egyedi a Bach mindenkinek fesztivál?
Példátlan, hogy egy kezdeményezésből, aminek az önkéntes szerepvállalás az alapja, ekkora fesztivál legyen. A Müpától a debreceni Református Nagytemplomig, az Operaháztól a Nemzeti Filharmonikusokig, Vásáry Tamástól Miklósa Erikán át Harcsa Veronikáig a művészek és a helyszínek a magyar zenei élet státu­s­szimbólumai. Ennek a nemes ügynek a diadala jelenleg ott tart, hogy 2019-ben 71 település 250 helyszínén 400 programunk lesz több mint 3000 fellépő közreműködésével, egy nagyon színes fesztivál keretében.


Bach_mindenkinek_2018_3


Miben áll a színesség?
Vannak korhű zenekari és szólista fellépők, akik archaikus hangszereken, a barokk stílus részleteit kutatva szólaltatják meg Bach zenéjét. Vannak, akik a mai nagyzenekari általános irányzatok szerint zenélnek. De vannak dzsesszes, illetve népzenei megszólaltatások, társművészetekkel, irodalommal, színművészettel vagy sporttal kiegészített műsor. Érdekesség, hogy sakkal összekötve is van programunk, de karatebemutató is van a d-moll toccata és fúgára.


Nem szokványos helyszíneken is felcsendül majd Bach zenéje, és minden korosztályt igyekeznek megszólítani.
Vállaltuk azt is, hogy olyan helyszínekre eljussunk, amelyeken nem megszokott, hogy klasszikus zenei tevékenység folyik. A Magyar Kórházszövetséggel együttműködve kórházakba is eljutunk, de a pasztorációs folyamat révén börtönökbe is bevisszük Bach zenéjét. A rendhagyó énekóráktól kezdve az okoskészülékekre kifejlesztett játékokon át szólítjuk meg a fiatalokat. Van országos átfogó játékunk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, és vannak családi és egyéb korosztályos programok.


Bach_mindenkinek_piacon


Idén a hivatalos megnyitó március 18-án, a Teve utcai Rendőrpalotában lesz, ahol a Magyar Állami Operaház Bach Kávé kantátáját adja elő, fellép Szirtes Edina Mókus, illetve Kovács Zalán László. Március 23-án a gödöllői királyi kastélyban a Tatai Helyőrségi Zenekar szimfonikus zenekari koncerteket fog játszani Bábel Klára hárfaművész, Demeniv Mihály harmonikaművész és Harcsa Veronika énekművész közreműködésével, Medveczky Ádám Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester irányításával. Debrecenben a templomiak mellett lesznek éttermi és kávéházi koncertek is.


Győrben az orgonának lesz nagyon nagy szerepe, a templomi koncertek mellett a főtérre kitett hangszeren egy napig minden órában tíz percig Bachot fognak játszani. Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész erdélyi és kárpátaljai koncertkörutat vállalt a fesztivál ideje alatt, de utazó nagykövet Bábel Klára hárfaművész és Rohmann Ditta csellóművész is. Nagyváradon templomokban, egyetemi helyszíneken, illetve szociális ellátóintézményben is lesznek koncertek. A legdélebbi település Hertelendyfalva, ahol a református imaházban lépnek fel kiváló művészek, de Beregszászon, Kolozsváron és Kassán is lesznek olyan alkalmak, amelyek méltón képviselik a rendezvény színvonalát.

 

Bach_mindenkinek_2


A fesztiválnak van egy missziós célkitűzése is. Mi ez?

A Bethesda Gyermekkórház számára az országhatárainkon belüli programokon lehetőséget biztosítunk adomány gyűjtésére egy új lélegeztetőgép vásárlásához. A helyszíni adományokon túl a Bethesda Gyermekkórház Alapítványnak erre a célra elkülönített bankszámlaszámára bárki utalhatja is az erre szánt összeget. Az átutaláshoz szükséges adatok a honlapunkon és a műsorfüzetünkben is megtalálhatók.


Részletes program és fotók forrása: bachmindenkinek.hu

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma