2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.03.16

Mától tíz napon át 71 település 250 helyszínén, koncerttermekben, aluljárókban, köztereken, iskolákban, kórházakban, börtönökben csendül fel Bach-muzsika szerte a Kárpát-medencében. A Bach Mindenkinek Fesztivál ingyenes, a mintegy háromezer fellépő önkéntesen vesz részt az eseményen. Kovács Zalán László fesztiváligazgatóval, tubaművésszel a Magyar Nemzet beszélgetett.

Bach_mindenkinek__2_2018
Kovács Zalán László fesztiváligazgató, tubaművész


Mikor kezdett el zenélni, és miért választotta pont a tubát?
Nem születtem zenészcsaládba, de református lelkipásztor szüleimnek a zene nagyon fontos volt. A zeneóvodai képzés után a siklósi zeneiskolában hegedülni tanultam. Magyarbólyon laktunk, utána Békés városába költöztünk, onnan Budapestre, és folyamatosan tanultam zongorázni, ütőhangszereken játszani, citerázni, furulyázni, trombitálni, más rézfúvós hangszereken zenélni. 1997-ben nem volt tubás a zenekarban, a tuba viszont ott állt a sarokban, és én mondtam, hogy engem érdekelne ez a nagy hangszer. Szerelem volt első látásra.


A budapesti, majd a müncheni Zeneakadémián folytatott tanulmányokat követően szólóban és kamarazenészként versenyezett, koncertezett, zenekarokban játszott. 2013-ben bekerült a Zeneakadémia doktori iskolájába. Ekkor kezdte érdekelni a fesztiválszervezés, az, hogy tegyen valamit a társadalomért. A zenekari zenélést abbahagyta, maradt a szólózás, a kamarazenélés, emellett nagy programok szervezésébe kezdett.


Bach_mindenkinek_2018


Hogyan találtak egymásra Bachhal?
2014-ben kaptam egy felhívást, amelyet Amerikában adtak fel, hogy a Bach in the Subways nemzetközi programhoz lehet csatlakozni, ami annyit jelent, hogy Bach zenéjét kiviszik a falakon kívülre, és utcákon, tereken, aluljárókban, egyéb helyszíneken játszanak. 2015-ben csatlakoztunk a Bach mindenkinek néven futó programmal. Budapesten a Fővám téri vásárcsarnokban, az Astoria téri aluljáróban, a Deák Ferenc és a Szent István téren adtunk összesen negyven koncertet. 2017-re átalakítottuk és kibővítettük az amerikai elképzelést, ekkor vált fesztivállá. A növekedéssel szabadtérről beltérre helyeződött a programok súlypontja. Továbbra is Bach zenéjére épül az egész sorozat, minden esemény ingyenes, és a fellépők önkéntesként vesznek részt a fesztiválon.


Bach_mindenkinek_1


Ettől egyedi a Bach mindenkinek fesztivál?
Példátlan, hogy egy kezdeményezésből, aminek az önkéntes szerepvállalás az alapja, ekkora fesztivál legyen. A Müpától a debreceni Református Nagytemplomig, az Operaháztól a Nemzeti Filharmonikusokig, Vásáry Tamástól Miklósa Erikán át Harcsa Veronikáig a művészek és a helyszínek a magyar zenei élet státu­s­szimbólumai. Ennek a nemes ügynek a diadala jelenleg ott tart, hogy 2019-ben 71 település 250 helyszínén 400 programunk lesz több mint 3000 fellépő közreműködésével, egy nagyon színes fesztivál keretében.


Bach_mindenkinek_2018_3


Miben áll a színesség?
Vannak korhű zenekari és szólista fellépők, akik archaikus hangszereken, a barokk stílus részleteit kutatva szólaltatják meg Bach zenéjét. Vannak, akik a mai nagyzenekari általános irányzatok szerint zenélnek. De vannak dzsesszes, illetve népzenei megszólaltatások, társművészetekkel, irodalommal, színművészettel vagy sporttal kiegészített műsor. Érdekesség, hogy sakkal összekötve is van programunk, de karatebemutató is van a d-moll toccata és fúgára.


Nem szokványos helyszíneken is felcsendül majd Bach zenéje, és minden korosztályt igyekeznek megszólítani.
Vállaltuk azt is, hogy olyan helyszínekre eljussunk, amelyeken nem megszokott, hogy klasszikus zenei tevékenység folyik. A Magyar Kórházszövetséggel együttműködve kórházakba is eljutunk, de a pasztorációs folyamat révén börtönökbe is bevisszük Bach zenéjét. A rendhagyó énekóráktól kezdve az okoskészülékekre kifejlesztett játékokon át szólítjuk meg a fiatalokat. Van országos átfogó játékunk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, és vannak családi és egyéb korosztályos programok.


Bach_mindenkinek_piacon


Idén a hivatalos megnyitó március 18-án, a Teve utcai Rendőrpalotában lesz, ahol a Magyar Állami Operaház Bach Kávé kantátáját adja elő, fellép Szirtes Edina Mókus, illetve Kovács Zalán László. Március 23-án a gödöllői királyi kastélyban a Tatai Helyőrségi Zenekar szimfonikus zenekari koncerteket fog játszani Bábel Klára hárfaművész, Demeniv Mihály harmonikaművész és Harcsa Veronika énekművész közreműködésével, Medveczky Ádám Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester irányításával. Debrecenben a templomiak mellett lesznek éttermi és kávéházi koncertek is.


Győrben az orgonának lesz nagyon nagy szerepe, a templomi koncertek mellett a főtérre kitett hangszeren egy napig minden órában tíz percig Bachot fognak játszani. Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész erdélyi és kárpátaljai koncertkörutat vállalt a fesztivál ideje alatt, de utazó nagykövet Bábel Klára hárfaművész és Rohmann Ditta csellóművész is. Nagyváradon templomokban, egyetemi helyszíneken, illetve szociális ellátóintézményben is lesznek koncertek. A legdélebbi település Hertelendyfalva, ahol a református imaházban lépnek fel kiváló művészek, de Beregszászon, Kolozsváron és Kassán is lesznek olyan alkalmak, amelyek méltón képviselik a rendezvény színvonalát.

 

Bach_mindenkinek_2


A fesztiválnak van egy missziós célkitűzése is. Mi ez?

A Bethesda Gyermekkórház számára az országhatárainkon belüli programokon lehetőséget biztosítunk adomány gyűjtésére egy új lélegeztetőgép vásárlásához. A helyszíni adományokon túl a Bethesda Gyermekkórház Alapítványnak erre a célra elkülönített bankszámlaszámára bárki utalhatja is az erre szánt összeget. Az átutaláshoz szükséges adatok a honlapunkon és a műsorfüzetünkben is megtalálhatók.


Részletes program és fotók forrása: bachmindenkinek.hu

A teljes interjú a Magyar Nemzetben olvasható.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma