2017.09.12

Ismét hosszított nyitvatartással és különleges programokkal várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum+ programsorozata. Egyedi tárlatvezetések, beszélgetések, tánc, zene, kézműves foglalkozás, valamint különleges borok és teák csalogatják az érdeklődőket a szeptember 14-ei eseményre: mindez egy adott téma, ezúttal az avantgárd jegyében.

A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette. Avantgárd volt minden, ami elsőre érthetetlen, zavarba ejtő, meghökkentő, és szemben áll a megszokott kifejezési formákkal. Az avantgárd nem más, mint a művészet forradalma. Ebbe a világba nyerhetünk betekintést, megismerhetjük a Nyolcak festészetét, Bartók zenéjét, az aktivizmus elvont művészetét, valamint megérthetjük az érthetetlent.


A múzeum felújított, második emeleti, központi tereiben a Modern idők című állandó kiállítás a századfordulótól a második világháború végéig terjedő időszak legfontosabb alkotóit és törekvéseit mutatja be. Csaknem 150 festmény, 30 szobor és 200 érem között kalauzolja majd a közönséget vendégtárlatvezetőként Korani Eleni műkereskedő, műgyűjtő, az Ernst Galéria alapítója, valamint Rockenbauer Zoltán kurátor. A további tárlatvezetéseknek köszönhetően pedig az avantgárd mellett a művészettörténet szinte minden korszakába betekintést nyerhetünk. A Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításon Cser Judit múzeumpedagógus kíséri végig az érdeklődőket, ahol 57 alkotás látható az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19–20. század fordulójáig. Még jobban megismerhetjük a reformkortól az 1900-as évekig tartó időszakot, ha Mertus Ágnessel tartunk egy angol nyelvű tárlatvezetésre. A Look Behind the Bourgeois Scenery – New Aspects in 19th century Hungarian Art címmel a 19. századi gyűjteményben magyar képzőművészeti alkotások remekei között tehetünk sétát. Végül a művészeti szemlélet fordulatainak, a piac átértékelő szerepének és az intézményi rendszer átalakulásának hangsúlyozása miatt Lépésváltásra keresztelt kiállításon Gimersy Péter tart tárlatvezetést Ilyet én is tudok! címmel. A ma több mint 11 ezer darabot számláló, csak az 1945 utáni magyar művészettel foglalkozó részleg az elmúlt majd’ 70 év művészetének legszélesebb körű műtárgyállományát birtokolja.


MAvantgard


A Múzeum+ eseménysorozat elengedhetetlen része az Élő MúzeumCafé-beszélgetés, melyet ez alkalommal „Ilyet én is tudok…” – avagy miért nehéz megérteni az absztrakt műveket? címmel rendeznek meg. Vajon miért van az, hogy az emberek nagy része, ha egy műalkotás nem „ábrázol” konkrétan valamit, vagyis ha ránézve nem látja, „mi van rajta”, akkor hajlamos azt gondolni – sokszor mondani is –: olyat ő is tudna festeni-rajzolni? Hogyan lehet az ilyen művek értékeinek felismerésére „megtanítani”, rávezetni a nézőt? Az „avantgárd” témáját a középpontba állító esten ezeket a kérdéseket taglalja László Zsófi művészettörténész, múzeumpedagógus, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Sinkó István képzőművész, művészeti író, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának múzeumpedagógia-tanára, korábban a Magyar Nemzeti Galériában működő GYIK Műhely vezetője és Kovács Jutka tanítónő, az Új-Budai Ádám Jenő Általános Iskola 1–2. osztályos tanára. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.


Az avantgárd műfajához hűen a kiállítás megnyitója is rendkívüli lesz. A Cipolla Collectiva (Nagy Csilla) erre az eseményre komponált kortárs táncperformanszát mutatja be. A múzeum új kiállítási projektbe kezdett, amellyel élőbbé és láthatóbbá kívánja tenni egyik rejtett múzeumi anyagát: a Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött csaknem ötezer szobor közül mindössze néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek, az első szoborpárral – Borsos Miklós Alvó lány című munkája, illetve Majoros Áron Zsolt 2017-ben készült kortárs reflexiója – a Múzeum+ este közönsége találkozhat elsőként. A további kortárs reflexiókat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt, egyfajta „gerillakiállításon” mutatják majd be havonta változó helyszíneken a gyűjteményen belül.


Fél kilenckor a Párniczky Quartet szólaltatja meg Bartók Béla műveit a Kupolacsarnokban. A Nigun zenekarból csak azért alakult a négytagú együttes, hogy Bartók Electrified címmel létrehozhassanak egy repertoárt a zeneszerző olyan rövidebb műveinek feldolgozásával, mint a Mikrokozmosz, a Kontrasztok vagy a 10 könnyű zongoradarab. Bartókot többek között kísérletező alkata emelte a modern zene legnagyobbjai közé. Nyitottsága a népzene és a nyugati avantgárd irányzatok mellett a jazz és az improvizatív zene irányában is megvolt. Az egyszerre komplex és érzelmekben dús előadás Bartók világát úgy jeleníti meg, hogy közben a zenekar erős, jól felismerhető hangzása is megmarad. Közreműködik: Párniczky András (gitár), Bede Péter (szaxofon, tárogató), Ajtai Péter (nagybőgő), Baló István (dob).


A látogatók egy workshopon is részt vehetnek Ádám, hol vagy? címmel, ahol kollázskészítéssel foglalkozhatnak. A mottó: „Egy síkokból és térformákból álló képzeletbeli metropolisz bekebelezte Ádám alakját. Építsünk köré új várost!”


A múzeum az év végéig havonta további új programokkal várja az érdeklődőket a folklór, a retro és a karácsony jegyében, melyekről tájékozódni a Nemzeti Galéria weboldalán, illetve Facebook-oldalán lehet.



Antal Lilla

Forrás: mng.hu
_D0A5596jav_Copy
2018.05.22

Már most érdemes bejelölni a naptárunkban a szeptember 15-ét és 16-át, hiszen idén ezen a hétvégén rendezik meg a Magyar Népdal Napját! Milyen egyedi, különleges programokkal készülnek a szervezők? Hogyan kerülnek a fellépők közé cseh, lengyel és szlovák művészek? Többek között ezekről kérdeztük Kunos Tamás Kossuth-díjas népzenészt, a Magyar Népdal Napja művészeti vezetőjét.

BERLIN_Philidor_OK_-144_1

2018.05.22

Magyar ihletésű dizájnruhákat Sebestyén Márta, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadását láthatta/hallhatta a közönség a berlini nagykövetség Magyarország Európában – Európa Magyarországon című zenediplomáciai rendezvényén. Az európai kultúra közös gyökereit és kulturális párhuzamait mutatta meg 23 művész május 16-án Berlinben.

_D0A7623_Copy_borito

2018.05.22

E címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a MANK Galériában május 18-án Rákossy Anikó festőművész A színek útjai és útvesztői című kiállítása zárásaként. P. Szabó Ernő művészettörténész Rákossy Anikóval és férjével, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművésszel, valamint egy másik szentendrei házaspárral, Czakó Margit textilművésszel és Hajdú László festőművésszel beszélgetett.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma