2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.12

Ismét hosszított nyitvatartással és különleges programokkal várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum+ programsorozata. Egyedi tárlatvezetések, beszélgetések, tánc, zene, kézműves foglalkozás, valamint különleges borok és teák csalogatják az érdeklődőket a szeptember 14-ei eseményre: mindez egy adott téma, ezúttal az avantgárd jegyében.

A kifejezés eredetileg a 20. század elejének formabontó művészeti törekvéseit jelentette. Avantgárd volt minden, ami elsőre érthetetlen, zavarba ejtő, meghökkentő, és szemben áll a megszokott kifejezési formákkal. Az avantgárd nem más, mint a művészet forradalma. Ebbe a világba nyerhetünk betekintést, megismerhetjük a Nyolcak festészetét, Bartók zenéjét, az aktivizmus elvont művészetét, valamint megérthetjük az érthetetlent.


A múzeum felújított, második emeleti, központi tereiben a Modern idők című állandó kiállítás a századfordulótól a második világháború végéig terjedő időszak legfontosabb alkotóit és törekvéseit mutatja be. Csaknem 150 festmény, 30 szobor és 200 érem között kalauzolja majd a közönséget vendégtárlatvezetőként Korani Eleni műkereskedő, műgyűjtő, az Ernst Galéria alapítója, valamint Rockenbauer Zoltán kurátor. A további tárlatvezetéseknek köszönhetően pedig az avantgárd mellett a művészettörténet szinte minden korszakába betekintést nyerhetünk. A Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításon Cser Judit múzeumpedagógus kíséri végig az érdeklődőket, ahol 57 alkotás látható az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19–20. század fordulójáig. Még jobban megismerhetjük a reformkortól az 1900-as évekig tartó időszakot, ha Mertus Ágnessel tartunk egy angol nyelvű tárlatvezetésre. A Look Behind the Bourgeois Scenery – New Aspects in 19th century Hungarian Art címmel a 19. századi gyűjteményben magyar képzőművészeti alkotások remekei között tehetünk sétát. Végül a művészeti szemlélet fordulatainak, a piac átértékelő szerepének és az intézményi rendszer átalakulásának hangsúlyozása miatt Lépésváltásra keresztelt kiállításon Gimersy Péter tart tárlatvezetést Ilyet én is tudok! címmel. A ma több mint 11 ezer darabot számláló, csak az 1945 utáni magyar művészettel foglalkozó részleg az elmúlt majd’ 70 év művészetének legszélesebb körű műtárgyállományát birtokolja.


MAvantgard


A Múzeum+ eseménysorozat elengedhetetlen része az Élő MúzeumCafé-beszélgetés, melyet ez alkalommal „Ilyet én is tudok…” – avagy miért nehéz megérteni az absztrakt műveket? címmel rendeznek meg. Vajon miért van az, hogy az emberek nagy része, ha egy műalkotás nem „ábrázol” konkrétan valamit, vagyis ha ránézve nem látja, „mi van rajta”, akkor hajlamos azt gondolni – sokszor mondani is –: olyat ő is tudna festeni-rajzolni? Hogyan lehet az ilyen művek értékeinek felismerésére „megtanítani”, rávezetni a nézőt? Az „avantgárd” témáját a középpontba állító esten ezeket a kérdéseket taglalja László Zsófi művészettörténész, múzeumpedagógus, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, Sinkó István képzőművész, művészeti író, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának múzeumpedagógia-tanára, korábban a Magyar Nemzeti Galériában működő GYIK Műhely vezetője és Kovács Jutka tanítónő, az Új-Budai Ádám Jenő Általános Iskola 1–2. osztályos tanára. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.


Az avantgárd műfajához hűen a kiállítás megnyitója is rendkívüli lesz. A Cipolla Collectiva (Nagy Csilla) erre az eseményre komponált kortárs táncperformanszát mutatja be. A múzeum új kiállítási projektbe kezdett, amellyel élőbbé és láthatóbbá kívánja tenni egyik rejtett múzeumi anyagát: a Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött csaknem ötezer szobor közül mindössze néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek, az első szoborpárral – Borsos Miklós Alvó lány című munkája, illetve Majoros Áron Zsolt 2017-ben készült kortárs reflexiója – a Múzeum+ este közönsége találkozhat elsőként. A további kortárs reflexiókat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt, egyfajta „gerillakiállításon” mutatják majd be havonta változó helyszíneken a gyűjteményen belül.


Fél kilenckor a Párniczky Quartet szólaltatja meg Bartók Béla műveit a Kupolacsarnokban. A Nigun zenekarból csak azért alakult a négytagú együttes, hogy Bartók Electrified címmel létrehozhassanak egy repertoárt a zeneszerző olyan rövidebb műveinek feldolgozásával, mint a Mikrokozmosz, a Kontrasztok vagy a 10 könnyű zongoradarab. Bartókot többek között kísérletező alkata emelte a modern zene legnagyobbjai közé. Nyitottsága a népzene és a nyugati avantgárd irányzatok mellett a jazz és az improvizatív zene irányában is megvolt. Az egyszerre komplex és érzelmekben dús előadás Bartók világát úgy jeleníti meg, hogy közben a zenekar erős, jól felismerhető hangzása is megmarad. Közreműködik: Párniczky András (gitár), Bede Péter (szaxofon, tárogató), Ajtai Péter (nagybőgő), Baló István (dob).


A látogatók egy workshopon is részt vehetnek Ádám, hol vagy? címmel, ahol kollázskészítéssel foglalkozhatnak. A mottó: „Egy síkokból és térformákból álló képzeletbeli metropolisz bekebelezte Ádám alakját. Építsünk köré új várost!”


A múzeum az év végéig havonta további új programokkal várja az érdeklődőket a folklór, a retro és a karácsony jegyében, melyekről tájékozódni a Nemzeti Galéria weboldalán, illetve Facebook-oldalán lehet.Antal Lilla

Forrás: mng.hu
Banner_596x90px_SOLTI_HUN_kultura.hu

hetdombfilmfeszt

2017.09.25

Molvay Norbert Ha nem segít a mindenható című alkotása nyerte el a fődíjat a nemzetközi Hét Domb Filmfesztiválon, amelynek záróeseményét szeptember 23-án tartották Komlón. A rendező Fejes Sándor pécsi zárszerelőről szóló filmje a dokumentumfilmek között is első lett a Sára Sándor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla alkotta zsűri értékelése alapján.

D_MTI20170921050

2017.09.24

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás szeptember 22-től a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást. A Fluxus egy nemzetközi művészcsoport, mely az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A tárlat november 26-ig megtekinthető.

violin-2560312_960_720

2017.09.24

Húsz éve kezdődtek Európa legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjteményének, az Utolsó Órának felvételei a Fonóban. Ennek emlékére a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház szeptember végétől jubileumi sorozattal készül, amelynek keretében az adatközlő mesterek mellett bemutatják a fiatal generációt is. A koncertsorozat szeptember 30-án kezdődik a Fonóban.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma