2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.02.20

„Egy nemzet a történelem sodrában nem maradhat fenn, ha nincs összetartás” – fogalmazta meg Érsek-Obádovics Mercédesz színművész az Egy akaraton 1956 – 2016 című kiállítás hat új filmjének bemutatója előtti beszélgetésen. A Terror Háza Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét őrzi a különleges tárlattal, mely nemcsak emléket állít, hanem el is visz minket oda, ahol a hősök hőssé váltak.

A filmbemutatót megelőző beszélgetésen Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta: az 1956-os Emlékbizottság a tavalyi évben azzal bízta meg a múzeumot, hogy olyan tárlatot hozzanak létre, mely XXI. századi, újszerű és képes megszólítani a fiatalokat. A 2016 nyarán megnyílt Egy akaraton 1956 – 2016 című időszaki kiállítás pedig pontosan ilyen: hat fülkében hat különböző filmet tekinthetnek meg az érdeklődők. És ezek nem akármilyen filmek, ugyanis a VR 360 elnevezésű, forradalmian új technológiával készültek, melynek eredményeképpen a néző nem kívülről szemléli a történéseket, hanem részese annak a 360 fokos valóságnak, mely maga a film. Tallai Gábor elárulta, hogy a tárlat rendkívüli népszerűségnek örvend, majd örömmel jelentette be: mostantól hat új alkotás látható a fülkékben.


dsc_3401__copy__600x450
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

„Épp VR 360-as technológiával készült filmeket néztem a tableten, mikor felhívtak az ajánlattal” – mondta Pálfi György filmrendező, a kiállításon megtekinthető filmek alkotója, aki kiemelte: manapság sok dokumentumfilm készült ezzel a technológiával, játékfilm azonban nagyon kevés, így „nem volt előkép”. A rendező elmosolyodva tette hozzá: a munka kezdetén úgy érezte magát, mint Méliès, aki a film születésekor elkezdett kísérletezni a Lumière-fivérek által kidolgozott technológiával. Egy VR 360-as mozgókép esetén a nézőt körbeveszi a filmbéli világ, oda néz, ahova akar, tulajdonképpen benne van a filmben. Mindössze az a két megkötés volt a múzeum részéről, hogy hétköznapi hősökről meséljünk és megszólítsuk a közönséget – tette hozzá Pálfi György, majd elmondta: olyan alkotásokat kellett létrehozniuk, melyeket bárki megért, aki betér a kiállításra, ez pedig nagy kihívás egy rendező számára. A filmeket látva azonban kijelenthetjük: amellett, hogy közérthetőek a tárlatra készült alkotások, mélyen megérintik és elgondolkodtatják a nézőt. Összesen tíz fikciós és két dokumentumfilm készült el, melyek mind erős benyomást adnak arról, milyen volt átélni ’56-ot.

 

„Egy ilyen típusú film esetén más a nézői élmény, így másképp kell történetet mesélni is” – hangsúlyozta Ruttkay Zsófia dramaturg, a kiállításon szereplő filmek írója. Amint felveszi a VR-szemüveget, a néző már nemcsak szemlélője, hanem operatőre és vágója is a filmnek, ezért észrevétlenül kell irányítani és rávenni, hogy a lényegre figyeljen, de meg kell hagyni a szabadságát is. „Döbbenetes élmény egy kosztümös filmet valóságként értelmezni, elementáris erővel hat az emberre” – tette hozzá.


level_lead
Fotó: terrorhaza.hu

 

A beszélgetésen Érsek-Obádovics Mercédesz színművész a filmek történetéről szólt, és megjegyezte: fontos, hogy ilyen különleges, magával ragadó alkotások szülessenek ’56-ról, hiszen akik akkor hősies tetteket hajtottak végre, a mi dédszüleink, nagyszüleink, szüleink. Vagy épp az az úr, aki mellettünk ül a villamoson. Ezek az emberek nem hősként tekintenek magukra, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mi mindent köszönhetünk nekik. „Egy nemzet a történelem sodrában nem maradhat fenn, ha nincs összetartás” – fogalmazta meg, majd a beszédét a következőképpen zárta: fontos megmutatni a fiataloknak, milyen is az összefogás, mi kell ahhoz, hogy a jövő nemzedéke békében élhessen.

 

„Ezt a technikát nézni és rendezni újszerű dolog, a színészi játékon nem változtat” – árulta el Száraz Dénes színművész, aki az egyik történetben vallatótisztként hozza igazán kellemetlen helyzetbe a nézőt, hiszen épp őt vallatja. Amerre a néző fordul, ott jelenik meg az ő alakja, ám ahhoz, hogy ez így legyen, több oldalról is le kellett forgatni ugyanazt a rövid jelenetet – mondta, hozzátéve: nagy lehetőséget rejt magában ez a technológia, ugyanakkor épp azon különlegessége miatt lehet veszélyes, hogy pontosan olyan élethű, mint a valóság.


vrfilmsajttaj_tallai_terrorhaza_170220_nmp_lr_00-8
Fotó: Nagy Márton

 

Számos küldetése van ennek az intézménynek, többek között az is, hogy megválaszolja a kérdést: mi tesz egy közösséget nemzetté? – hangsúlyozta a beszélgetés végén Tallai Gábor. A választ nem kell sokáig keresni, a különleges élményt nyújtó filmek ugyanis elrepítenek minket ’56-ba, és bizonyítják: „az a pillanat változtat egy közösséget nemzetté, mikor minden szív egyszerre dobban, mikor sok különálló akarat egyfelé fordul”.

 

Tóth Eszter

 

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma