15_eves

2015.03.18
Végh Nóra

A Szépirodalmi Figyelő 2013/2014. évfolyamában szemlézett alkotók közül Oravecz Imre író, költő és Jász Attila költő, esszéíró vehette át a díjat március 17-én a RoHAM Bárban. A laudációt Kulcsár-Szabó Zoltán és Vass Norbert mondta, majd a Bajdázó koncertje zárta az estet.

Pápay György, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője elmondta, hogy idén immáron a 10. alkalommal adják át a Szépirodalmi Figyelő-díjat. A lap a hazai irodalmi lapok anyagából szemléz és válogat. „Az volt a célkitűzésünk, hogy minél szélesebb spektrumot nyújtsunk a hazai irodalmi életről” – ismertette a főszerkesztő. Pápay György azt is elárulta, hogy a saját preferenciájukat szerették volna felmutatni, a szerkesztőség munkatársai konkrét neveket terjesztettek fel a kuratóriumnak.


A 2004-ben alapított díj eddigi nyertesi között Bánki Évát, Szőcs Gézát, Nagy Gáspárt, Imreh Andrást, Temesi Ferencet, Rentz Mátyást, Kalász Mártont, Ambrus Lajost, Deák Lászlót, Krasznahorkai Lászlót, Szakonyi Károlyt, Térey Jánost, Papp Tibort, Falvai Mátyást, Bodor Ádámot, Győrffy Ákost, Király Lászlót és László Noémit tarthatjuk számon.


_DSC5473


„A lista alapján látható, hogy a már kifejezetten beérkezett, nagyra becsült és elfogadott írótársak ugyanúgy szerepelnek rajta, mint a pályájuk elején lévő, de érdekes, izgalmas kezdést felmutató alkotók” – árulta el Pápay György. A törekvés is általában ez, hogy egy érettebb és egy fiatalabb alkotót díjazzanak. Most ugyanezen megfontolás alapján, 2013/2014-es évfolyam munkáira adják ki a díjat, illetve továbbra is szempont, hogy az alkotó közel álljon a szerkesztőség érték- és ízlésvilágához.


_DSC5467


„Oravecz Imre költészetének és regényeinek fogadtatása arról tanúskodik, hogy nincs szükség feltétlen a kritikai leírás egységesítő eszközeihez ahhoz, hogy ez az életmű újra és újra sokféle, olykor nehezen megjósolható összefüggésekben irányítsa magára irodalomtörténészek, kritikusok, doktori értekezések készítőit, vagy éppen fiatal lírikusok jelentős csoportjainak figyelmét” – méltatta az írót Kulcsár-Szabó Zoltán.


Vass Norbert laudációjában olvasmányélményeiről mesélt: „Négy versszakból három Attilánál biztosan ősz, a káosz felől hallgatag, zord istenmosoly felé figyelős. Hogy érezzük, milyen idilli a tökéletestől távol, ki kell egy elhanyagolt kertbe járnunk. Élvezni, ahogy lassul a szívverés, és nyugszik a fej, a szem, a fül, a száj.”


Az esten fellépett a Szépirodalmi Figyelő korábbi díjazottja, Győrffy Ákos és az esemény alkalmából újra összeállt együttese, a Bajdázó zenekar.

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma