IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2015.03.18
Végh Nóra

A Szépirodalmi Figyelő 2013/2014. évfolyamában szemlézett alkotók közül Oravecz Imre író, költő és Jász Attila költő, esszéíró vehette át a díjat március 17-én a RoHAM Bárban. A laudációt Kulcsár-Szabó Zoltán és Vass Norbert mondta, majd a Bajdázó koncertje zárta az estet.

Pápay György, a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztője elmondta, hogy idén immáron a 10. alkalommal adják át a Szépirodalmi Figyelő-díjat. A lap a hazai irodalmi lapok anyagából szemléz és válogat. „Az volt a célkitűzésünk, hogy minél szélesebb spektrumot nyújtsunk a hazai irodalmi életről” – ismertette a főszerkesztő. Pápay György azt is elárulta, hogy a saját preferenciájukat szerették volna felmutatni, a szerkesztőség munkatársai konkrét neveket terjesztettek fel a kuratóriumnak.


A 2004-ben alapított díj eddigi nyertesi között Bánki Évát, Szőcs Gézát, Nagy Gáspárt, Imreh Andrást, Temesi Ferencet, Rentz Mátyást, Kalász Mártont, Ambrus Lajost, Deák Lászlót, Krasznahorkai Lászlót, Szakonyi Károlyt, Térey Jánost, Papp Tibort, Falvai Mátyást, Bodor Ádámot, Győrffy Ákost, Király Lászlót és László Noémit tarthatjuk számon.


_DSC5473


„A lista alapján látható, hogy a már kifejezetten beérkezett, nagyra becsült és elfogadott írótársak ugyanúgy szerepelnek rajta, mint a pályájuk elején lévő, de érdekes, izgalmas kezdést felmutató alkotók” – árulta el Pápay György. A törekvés is általában ez, hogy egy érettebb és egy fiatalabb alkotót díjazzanak. Most ugyanezen megfontolás alapján, 2013/2014-es évfolyam munkáira adják ki a díjat, illetve továbbra is szempont, hogy az alkotó közel álljon a szerkesztőség érték- és ízlésvilágához.


_DSC5467


„Oravecz Imre költészetének és regényeinek fogadtatása arról tanúskodik, hogy nincs szükség feltétlen a kritikai leírás egységesítő eszközeihez ahhoz, hogy ez az életmű újra és újra sokféle, olykor nehezen megjósolható összefüggésekben irányítsa magára irodalomtörténészek, kritikusok, doktori értekezések készítőit, vagy éppen fiatal lírikusok jelentős csoportjainak figyelmét” – méltatta az írót Kulcsár-Szabó Zoltán.


Vass Norbert laudációjában olvasmányélményeiről mesélt: „Négy versszakból három Attilánál biztosan ősz, a káosz felől hallgatag, zord istenmosoly felé figyelős. Hogy érezzük, milyen idilli a tökéletestől távol, ki kell egy elhanyagolt kertbe járnunk. Élvezni, ahogy lassul a szívverés, és nyugszik a fej, a szem, a fül, a száj.”


Az esten fellépett a Szépirodalmi Figyelő korábbi díjazottja, Győrffy Ákos és az esemény alkalmából újra összeállt együttese, a Bajdázó zenekar.

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma