2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.12.19

A Károli Gáspár Református Egyetem szakkollégiumát december 15-én adták át Budapesten. A VIII. kerületben lévő új épületet a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium diákjai használják a jövőben. A nyitóünnepségen elhangzott: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre.

D_MTZ20171215011


Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nyitóbeszédében bemutatta az épületet, amely a második világháború előtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt, majd a kommunizmus idején számos célra használták, közvetlenül a rendszerváltás előtt pedig szociális lakások működtek a Krúdy utca–Horánszky utca sarkán található, addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Hozzáfűzte: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre. A református püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégiumban a református egyetem legtehetségesebb diákjai megkaphatják azt a többletet, melyet a nagylétszámú hallgatóval dolgozó egyetemi képzés, „oktatási daráló” nem adhat meg nekik. Majd kiemelte: nem egy egyszerű egyetemi szakkollégiumról van szó, hiszen ez az épület a legkiválóbbak gyűjtőhelye, és reméli, idővel egyre több ilyen kollégiumot tudnak létrehozni.


D_MTZ20171215012

A szót Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora vette át, aki felidézte: ő még személyesen is ismerte Benda Kálmánt, hiszen a tanítványa volt, így nyitóbeszédében is diákéveire emlékezett vissza.


Ezt követően Sepsi Enikő, a KRE Bölcsészettudományi Karának dékánja mondta el beszédét, melyben kiemelte: az épületbe költöző szakkollégium szeptemberben kezdte meg működését 64 bentlakó és 12 bejáró diákkal, akiket még a nyár folyamán vizsgáztattak le, ugyanis előzetes vizsga szükséges a felvételhez. A dékán hangsúlyozta: a kollégium fő célja, a humán kultúra és a keresztény értékek iránt egyaránt elkötelezett emberek nevelése, „akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat”, és akik az ökumené jegyében „képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban”. A dékán külön köszönetet mondott Balog Zoltánnak, az emberei erőforrások miniszterének a támogatásáért, hiszen enélkül nem jöhetett volna létre ez az épület. Ezzel a kollégiummal egy álom vált valóra – mondta el Sepsi Enikő. Majd hozzáfűzte: neves külföldi egyetemekkel és kollégiumokkal is együtt szeretnének működni, így felvették a kapcsolatot a Kárpát-medencei református egyetemekkel.


Az épületben 21 apartmant és az alagsorban egy 85 négyzetméteres közösségi teret is kialakítottak. Az épület felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forinttal támogatta. A kollégium névadója Benda Kálmán akadémikus, a KRE első rektora. Az ünnepségen jelen volt Bendáné Sebők Mária, Benda Kálmán fiának özvegye, aki a család nevében mondott köszönetet. Elmondta: a család külön örül, hogy egy ifjúsági intézmény viseli Benda Kálmán nevét, mert a fiatalságnak mindig szüksége van példaképekre és Benda Kálmánnál jobbat keresve sem találnának. Az ünnepségen bemutatták a szakkollégium logóját is, melyet két pszichológia szakos diák tervezett. A logón egy főnixmadár látható Kálvin-csillaggal, a háttérben a kollégium jelmondatával.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma