Debut_Dij_2019

2017.12.19

A Károli Gáspár Református Egyetem szakkollégiumát december 15-én adták át Budapesten. A VIII. kerületben lévő új épületet a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium diákjai használják a jövőben. A nyitóünnepségen elhangzott: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre.

D_MTZ20171215011


Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nyitóbeszédében bemutatta az épületet, amely a második világháború előtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt, majd a kommunizmus idején számos célra használták, közvetlenül a rendszerváltás előtt pedig szociális lakások működtek a Krúdy utca–Horánszky utca sarkán található, addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Hozzáfűzte: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre. A református püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégiumban a református egyetem legtehetségesebb diákjai megkaphatják azt a többletet, melyet a nagylétszámú hallgatóval dolgozó egyetemi képzés, „oktatási daráló” nem adhat meg nekik. Majd kiemelte: nem egy egyszerű egyetemi szakkollégiumról van szó, hiszen ez az épület a legkiválóbbak gyűjtőhelye, és reméli, idővel egyre több ilyen kollégiumot tudnak létrehozni.


D_MTZ20171215012

A szót Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora vette át, aki felidézte: ő még személyesen is ismerte Benda Kálmánt, hiszen a tanítványa volt, így nyitóbeszédében is diákéveire emlékezett vissza.


Ezt követően Sepsi Enikő, a KRE Bölcsészettudományi Karának dékánja mondta el beszédét, melyben kiemelte: az épületbe költöző szakkollégium szeptemberben kezdte meg működését 64 bentlakó és 12 bejáró diákkal, akiket még a nyár folyamán vizsgáztattak le, ugyanis előzetes vizsga szükséges a felvételhez. A dékán hangsúlyozta: a kollégium fő célja, a humán kultúra és a keresztény értékek iránt egyaránt elkötelezett emberek nevelése, „akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat”, és akik az ökumené jegyében „képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban”. A dékán külön köszönetet mondott Balog Zoltánnak, az emberei erőforrások miniszterének a támogatásáért, hiszen enélkül nem jöhetett volna létre ez az épület. Ezzel a kollégiummal egy álom vált valóra – mondta el Sepsi Enikő. Majd hozzáfűzte: neves külföldi egyetemekkel és kollégiumokkal is együtt szeretnének működni, így felvették a kapcsolatot a Kárpát-medencei református egyetemekkel.


Az épületben 21 apartmant és az alagsorban egy 85 négyzetméteres közösségi teret is kialakítottak. Az épület felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forinttal támogatta. A kollégium névadója Benda Kálmán akadémikus, a KRE első rektora. Az ünnepségen jelen volt Bendáné Sebők Mária, Benda Kálmán fiának özvegye, aki a család nevében mondott köszönetet. Elmondta: a család külön örül, hogy egy ifjúsági intézmény viseli Benda Kálmán nevét, mert a fiatalságnak mindig szüksége van példaképekre és Benda Kálmánnál jobbat keresve sem találnának. Az ünnepségen bemutatták a szakkollégium logóját is, melyet két pszichológia szakos diák tervezett. A logón egy főnixmadár látható Kálvin-csillaggal, a háttérben a kollégium jelmondatával.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma