NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.12.19

A Károli Gáspár Református Egyetem szakkollégiumát december 15-én adták át Budapesten. A VIII. kerületben lévő új épületet a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium diákjai használják a jövőben. A nyitóünnepségen elhangzott: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre.

D_MTZ20171215011


Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nyitóbeszédében bemutatta az épületet, amely a második világháború előtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt, majd a kommunizmus idején számos célra használták, közvetlenül a rendszerváltás előtt pedig szociális lakások működtek a Krúdy utca–Horánszky utca sarkán található, addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Hozzáfűzte: az épületet a Dunamelléki Református Egyházkerület bocsátotta az egyetem rendelkezésére száz évre. A református püspök reményét fejezte ki, hogy a szakkollégiumban a református egyetem legtehetségesebb diákjai megkaphatják azt a többletet, melyet a nagylétszámú hallgatóval dolgozó egyetemi képzés, „oktatási daráló” nem adhat meg nekik. Majd kiemelte: nem egy egyszerű egyetemi szakkollégiumról van szó, hiszen ez az épület a legkiválóbbak gyűjtőhelye, és reméli, idővel egyre több ilyen kollégiumot tudnak létrehozni.


D_MTZ20171215012

A szót Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rektora vette át, aki felidézte: ő még személyesen is ismerte Benda Kálmánt, hiszen a tanítványa volt, így nyitóbeszédében is diákéveire emlékezett vissza.


Ezt követően Sepsi Enikő, a KRE Bölcsészettudományi Karának dékánja mondta el beszédét, melyben kiemelte: az épületbe költöző szakkollégium szeptemberben kezdte meg működését 64 bentlakó és 12 bejáró diákkal, akiket még a nyár folyamán vizsgáztattak le, ugyanis előzetes vizsga szükséges a felvételhez. A dékán hangsúlyozta: a kollégium fő célja, a humán kultúra és a keresztény értékek iránt egyaránt elkötelezett emberek nevelése, „akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat”, és akik az ökumené jegyében „képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban”. A dékán külön köszönetet mondott Balog Zoltánnak, az emberei erőforrások miniszterének a támogatásáért, hiszen enélkül nem jöhetett volna létre ez az épület. Ezzel a kollégiummal egy álom vált valóra – mondta el Sepsi Enikő. Majd hozzáfűzte: neves külföldi egyetemekkel és kollégiumokkal is együtt szeretnének működni, így felvették a kapcsolatot a Kárpát-medencei református egyetemekkel.


Az épületben 21 apartmant és az alagsorban egy 85 négyzetméteres közösségi teret is kialakítottak. Az épület felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forinttal támogatta. A kollégium névadója Benda Kálmán akadémikus, a KRE első rektora. Az ünnepségen jelen volt Bendáné Sebők Mária, Benda Kálmán fiának özvegye, aki a család nevében mondott köszönetet. Elmondta: a család külön örül, hogy egy ifjúsági intézmény viseli Benda Kálmán nevét, mert a fiatalságnak mindig szüksége van példaképekre és Benda Kálmánnál jobbat keresve sem találnának. Az ünnepségen bemutatták a szakkollégium logóját is, melyet két pszichológia szakos diák tervezett. A logón egy főnixmadár látható Kálvin-csillaggal, a háttérben a kollégium jelmondatával.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma