2018.01.08

Átadták január 7-én a Golden Globe-díjakat! A 75. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese a Három óriásplakát Ebbing határában című film, valamint a Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat volt, de díjat nyert Guillermo del Toro, Nicole Kidman és Ewan McGregor is. Az est fókuszában a nők álltak: a díjátadó ünnepségen nem feledkeztek meg a Hollywoodban lezajlott zaklatási botrányról és az áldozatokról sem.

A legjobb filmdráma díját a Három óriásplakát Ebbing határában nyerte, a főszereplőt, Mildred Hayest alakító Frances McDormand pedig a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza. A Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat a legtöbb kategóriában díjat nyert: többek között Nicole Kidman, Laura Dern és Alexander Skarsgard is teljesítményét is elismerték. Nicole Kidman színésztársainak, lányainak és édesanyjának ajánlotta a legjobb alakításért járó díját.


gettyimages-902728408
Fotó: businessinsider.com

 

A január 7-ei Golden Globe-gála volt az első nagy hollywoodi díjátadó ünnepség a filmiparban lezajlott szexuális zaklatási botrány óta, így nem meglepő, hogy az esemény szervezői és résztvevői is reflektáltak erre. Az éjszaka fő témája a Me Too és Time’s Up kampányok voltak, amelyeket a nők elleni zaklatás hívott életre és amelyek azt hangsúlyozzák: az áldozatoknak nem szabad elbújniuk és hallgatniuk arról, mit éltek át. A Beverly Hills-i ünnepségen számos nyertes és előadó foglalkozott a folyamatban lévő botránnyal.

 

Bár az este szinte kizárólag a nőkről szólt, a férfiakat is elismerték. A díjátadó házigazdája, Seth Meyers humorista, politikai kommentátor, televíziós műsorvezető humorosan meg is jegyezte: „örülhet minden olyan férfi, aki most, ebben a kontextusban hallja a nevét”. Guillermo del Toro a legjobb rendezőnek járó elismerést érdemelte ki, de kitüntették többek között Gary Oldmant, James Francót és Ewan McGregort is. A televíziós sorozatok között a Hatalmas kis hazugságok mellett A szolgálólány meséje is jól teljesített: a nagy sikerű sorozatban nyújtott alakításáért Elisabeth Moss kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó elismerést.


gettyimages-84185561-h_2016
Fotó: hollywoodreporter.com

 

A 75. Golden Globe-díjátadó sok meglepetéssel szolgált, emellett pedig rámutatott: bármi is történjen, a filmvilág legfontosabb képviselői mindig összetartanak és szót emelnek az igazságtalanság ellen.

 

A díjazottak listája:

Legjobb filmes díjak:

Legjobb filmdráma: Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb vígjáték vagy zenés film: Lady Bird

Legjobb filmes alakítások (filmdráma):

Színész: Gary Oldman – A legsötétebb óra

Színésznő: Frances McDormand – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb filmes alakítások (vígjáték vagy zenés film):

Színész: James Franco – The Disaster Artist

Színésznő: Saoirse Ronan – Lady Bird

Legjobb mellékszereplők (filmdráma, vígjáték vagy zenés film):

Színész: Sam Rockwell – Három óriásplakát Ebbing határában

Színésznő: Allison Janney – Én, Tonya

 

Legjobb rendező: Guillermo del Toro – A víz érintése

Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat – A víz érintése

Legjobb eredeti filmbetétdal: „This Is Me” – A legnagyobb showman

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb idegen nyelvű film: Aus dem Nichts (Németország)

 

Download8
Fotó: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss


Legjobb televíziós sorozatok:

Filmdráma: A szolgálólány meséje

Vígjáték vagy zenés film: The Marvelous Mrs. Maisel

Minisorozat vagy tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (filmdráma):

Színész: Sterling K. Brown – Rólunk szól

Színésznő: Elisabeth Moss – A szolgálólány meséje

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (vígjáték vagy zenés film):

Színész: Aziz Ansari – Master of None

Színésznő: Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb alakítás televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben:

Színész: Ewan McGregor – Fargo

Színésznő: Nicole Kidman – Hatalmas kis hazugságok

Legjobb mellékszereplő televíziós sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben:

Mellékszereplő színész: Alexander Skarsgård – Hatalmas kis hazugságok

Mellékszereplő színésznő: Laura Dern – Hatalmas kis hazugságok


Kultúra.hu

Forrás: bbc.com

biblia2_borito3

2018.04.22

„Érted is, amit olvasol?” címmel a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a Biblia – magyarázó jegyzetekkel című új kiadványt, mely a Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg. A „Magyarázatos Bibliáról” Nádas Péter író, Karasszon István teológusprofesszor, Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára, valamint Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója beszélgetett április 21-én.

Olvadojovonk

2018.04.22

A Föld napjához, április 22-éhez kapcsolódva Olvadó jövőnk címmel nyílt kiállítás Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok az Északi- és Déli-sarkon készített képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban. „Remélem, ezzel a kiállítással hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az év mind a 365 napja a Föld napja legyen” – mondta Komáromi Csaba.

_d0a9919__copy_borito

2018.04.21

Milyen az, amikor egy népi minta divatos szabású ruhán tűnik fel? Vajon a régi paraszti hagyományok létezhetnek a modern korban is? A Műcsarokban április 21-én nyílt Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállításon a lószerszámoktól a fazekakig, a divatos népi ruháktól a díszes fakapukig, a berendezési tárgyaktól a hangszerekig számos egyedi alkotás látható.

Véglegessé vált a hatodik Martosi Szabadegyetem zenei programja, amelynek kínálatában mások mellett az Omega, az Edda és a Tankcsapda koncertjei is szerepelnek. A szabadegyetemet – amelynek fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata (SJE HÖK) – az idén július 4. és 8. között rendezik meg a Révkomáromhoz közeli Martoson.

Budapestre érkezik a világhírű Koreai Nemzeti Kortárstánc Együttes, amely Kavalkád című darabját adja elő május 4-én a Várkert Bazárban. A koreai kortárstánc egyik legizgalmasabb darabjának számító Kavalkád című produkció először látható Magyarországon. Az előadás különböző világok ötvözésére tesz kísérletet: merész módon vegyíti a keleti és a nyugati, a régmúlt és a kortárs zenés és táncos hagyományokat. Az alkotók szerint az előadás révén a nézők közelebb kerülhetnek a koreai kultúrához, gondolkodásmódhoz, a koreai emberek lelkivilágához, Korea egyszerre gazdag és súlyos örökségéhez.

Gárdi Balázs Buzkashi című képével nyerte el a Professzionális verseny Sport kategóriájának díját az idei Sony World Photography Awardson, amelyen az Év fotósa címet Alys Tomlinson brit fotóművész kapta. A szakmai zsűri a magyar fotós Buzkashi című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban. Alys Tomlinson brit fotóművész Ex-Voto című képsorozatával nyerte meg a Felfedezés kategóriát, és ezzel a sorozattal érdemelte ki a 25 ezer dolláros Év fotósa címet is. Az idén 11. alkalommal megrendezett fotópályázatra rekordmennyiségű, mintegy 320 ezer fotós adta le nevezését több mint 200 országból.

Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere címmel kiállítás nyílt április 20-án a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában. A teljes életművet bemutató tárlat megnyitóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: Rippl-Rónai arról a világról beszél, amelyet a horvátok és a magyarok együtt töltöttek az Osztrák–Magyar Monarchiában. A május 13-ig látható kiállítás a horvát kulturális minisztérium, a zágrábi Modern Galéria, Kaposvár, az ottani Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg, a kurátor Géger Melinda művészettörténész.

Először lép fel Magyarországon a Grammy-díjas, többszörös platinalemezes Pitbull: a kubai származású amerikai rapper július 28-án ad koncertet a székesfehérvári Fezen Fesztiválon. A szervezők tájékoztatása szerint a legutóbbi futball-világbajnokság himnuszát jegyző előadó nagyzenekaros koncertet ad Fehérváron. Mint írták: Pitbull az underground hiphopból átnyergelve a latinos ritmusokkal kevert poposabb műfajokba egyik pillanatról a másikra a slágerlisták csúcsán találta magát, 2009-es I Know You Want Me című slágere az év legnézettebb videója lett a YouTube-on. A 21 éves Fezen Fesztivált idén július 25. és 28. között rendezik Székesfehérváron, a MÁV-pályán.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma