2018.01.08

Átadták január 7-én a Golden Globe-díjakat! A 75. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese a Három óriásplakát Ebbing határában című film, valamint a Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat volt, de díjat nyert Guillermo del Toro, Nicole Kidman és Ewan McGregor is. Az est fókuszában a nők álltak: a díjátadó ünnepségen nem feledkeztek meg a Hollywoodban lezajlott zaklatási botrányról és az áldozatokról sem.

A legjobb filmdráma díját a Három óriásplakát Ebbing határában nyerte, a főszereplőt, Mildred Hayest alakító Frances McDormand pedig a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza. A Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat a legtöbb kategóriában díjat nyert: többek között Nicole Kidman, Laura Dern és Alexander Skarsgard is teljesítményét is elismerték. Nicole Kidman színésztársainak, lányainak és édesanyjának ajánlotta a legjobb alakításért járó díját.


gettyimages-902728408
Fotó: businessinsider.com

 

A január 7-ei Golden Globe-gála volt az első nagy hollywoodi díjátadó ünnepség a filmiparban lezajlott szexuális zaklatási botrány óta, így nem meglepő, hogy az esemény szervezői és résztvevői is reflektáltak erre. Az éjszaka fő témája a Me Too és Time’s Up kampányok voltak, amelyeket a nők elleni zaklatás hívott életre és amelyek azt hangsúlyozzák: az áldozatoknak nem szabad elbújniuk és hallgatniuk arról, mit éltek át. A Beverly Hills-i ünnepségen számos nyertes és előadó foglalkozott a folyamatban lévő botránnyal.

 

Bár az este szinte kizárólag a nőkről szólt, a férfiakat is elismerték. A díjátadó házigazdája, Seth Meyers humorista, politikai kommentátor, televíziós műsorvezető humorosan meg is jegyezte: „örülhet minden olyan férfi, aki most, ebben a kontextusban hallja a nevét”. Guillermo del Toro a legjobb rendezőnek járó elismerést érdemelte ki, de kitüntették többek között Gary Oldmant, James Francót és Ewan McGregort is. A televíziós sorozatok között a Hatalmas kis hazugságok mellett A szolgálólány meséje is jól teljesített: a nagy sikerű sorozatban nyújtott alakításáért Elisabeth Moss kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó elismerést.


gettyimages-84185561-h_2016
Fotó: hollywoodreporter.com

 

A 75. Golden Globe-díjátadó sok meglepetéssel szolgált, emellett pedig rámutatott: bármi is történjen, a filmvilág legfontosabb képviselői mindig összetartanak és szót emelnek az igazságtalanság ellen.

 

A díjazottak listája:

Legjobb filmes díjak:

Legjobb filmdráma: Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb vígjáték vagy zenés film: Lady Bird

Legjobb filmes alakítások (filmdráma):

Színész: Gary Oldman – A legsötétebb óra

Színésznő: Frances McDormand – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb filmes alakítások (vígjáték vagy zenés film):

Színész: James Franco – The Disaster Artist

Színésznő: Saoirse Ronan – Lady Bird

Legjobb mellékszereplők (filmdráma, vígjáték vagy zenés film):

Színész: Sam Rockwell – Három óriásplakát Ebbing határában

Színésznő: Allison Janney – Én, Tonya

 

Legjobb rendező: Guillermo del Toro – A víz érintése

Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat – A víz érintése

Legjobb eredeti filmbetétdal: „This Is Me” – A legnagyobb showman

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb idegen nyelvű film: Aus dem Nichts (Németország)

 

Download8
Fotó: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss


Legjobb televíziós sorozatok:

Filmdráma: A szolgálólány meséje

Vígjáték vagy zenés film: The Marvelous Mrs. Maisel

Minisorozat vagy tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (filmdráma):

Színész: Sterling K. Brown – Rólunk szól

Színésznő: Elisabeth Moss – A szolgálólány meséje

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (vígjáték vagy zenés film):

Színész: Aziz Ansari – Master of None

Színésznő: Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb alakítás televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben:

Színész: Ewan McGregor – Fargo

Színésznő: Nicole Kidman – Hatalmas kis hazugságok

Legjobb mellékszereplő televíziós sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben:

Mellékszereplő színész: Alexander Skarsgård – Hatalmas kis hazugságok

Mellékszereplő színésznő: Laura Dern – Hatalmas kis hazugságok


Kultúra.hu

Forrás: bbc.com

CC_banner

2018_01_18_eden_stab

2018.01.19

A Friss levegő és a Pál Adrienn író-rendezőjének új filmje Éden címmel készül a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A forgatás a hét elején kezdődött, a főszerepekben Lana Barić horvát színésznő és Daan Stuyven belga rocksztár lesz látható. Az Éden a tervek szerint 2019 második felében kerül a mozikba.

img_5461_600x400

2018.01.18

Hogyan boldogulnak a pályakezdő művészek? Milyen sorssal kell szembenéznie annak, aki ezt a hivatást választja? Portrésorozatunkban fiatal művészeket kérdezünk eddigi sikereikről, kudarcaikról és céljaikról. Az első részben Tangl Edittel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori intermédia-művész szakos hallgatójával beszélgettünk, aki online szerepjátékkal és gamifikációval is foglalkozott tanulmányai során.

A._A._Milne_borito

2018.01.18

Az első világháború következtében súlyos poszttraumás stresszben szenvedett. A betegségéből végül az egyik leghíresebb meséje gyógyította ki. A történet azonban túlnőtt az íróján, aki sohasem tudott kilépni Micimackó árnyékából. Éppen 136 éve született Alan Alexander Milne, a Micimackó megalkotója. Ennek apropóján felidéztük, mi rejtőzik a Százholdas Pagonyon túl…

Változatos programokkal, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, a Szeged kultúrájáért díjak, a Kölcsey-érmek és a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadásával ünneplik a magyar kultúra napját Csongrád megyében. Láthatóak lesznek Szeged legszebb színes ablaküvegei, Csongrádon fiatal képző-, iparművészek és építészek munkái, Makón pedig határon túli magyar művészek alkotásai.

Arany János balladáit hallhatja a közönség Veszprém megyei középiskolások tolmácsolásában, a Budapest Voices a megyeszékhely négy pontján koncertezik, valamint kiállítások, irodalmi előadások és bábelőadás várja az érdeklődőket a magyar kultúra napja alkalmából. Pesti felhőjáték címmel Déry Tibor emlékét idéző előadás és filmvetítés várja a közönséget a megyei könyvtárban, de selyemfestményekből is nyílik kiállítás a művelődési központban.

Komolyzenei koncertekkel, gálaestekkel, kiállítás-megnyitókkal és könyvbemutatóval ünneplik a magyar kultúra napját Zala megyében. Zalaegerszegen az egy héten át tartó rendezvénysorozatot kortárs képzőművészeti kiállítással nyitják meg január 19-én a Gönczi Galériában. A tematikus tájképfestészeti válogatást Völgyi Miklós és Skonda Mária gyűjteményéből állítják össze.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma