2018.01.08

Átadták január 7-én a Golden Globe-díjakat! A 75. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese a Három óriásplakát Ebbing határában című film, valamint a Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat volt, de díjat nyert Guillermo del Toro, Nicole Kidman és Ewan McGregor is. Az est fókuszában a nők álltak: a díjátadó ünnepségen nem feledkeztek meg a Hollywoodban lezajlott zaklatási botrányról és az áldozatokról sem.

A legjobb filmdráma díját a Három óriásplakát Ebbing határában nyerte, a főszereplőt, Mildred Hayest alakító Frances McDormand pedig a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza. A Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat a legtöbb kategóriában díjat nyert: többek között Nicole Kidman, Laura Dern és Alexander Skarsgard is teljesítményét is elismerték. Nicole Kidman színésztársainak, lányainak és édesanyjának ajánlotta a legjobb alakításért járó díját.


gettyimages-902728408
Fotó: businessinsider.com

 

A január 7-ei Golden Globe-gála volt az első nagy hollywoodi díjátadó ünnepség a filmiparban lezajlott szexuális zaklatási botrány óta, így nem meglepő, hogy az esemény szervezői és résztvevői is reflektáltak erre. Az éjszaka fő témája a Me Too és Time’s Up kampányok voltak, amelyeket a nők elleni zaklatás hívott életre és amelyek azt hangsúlyozzák: az áldozatoknak nem szabad elbújniuk és hallgatniuk arról, mit éltek át. A Beverly Hills-i ünnepségen számos nyertes és előadó foglalkozott a folyamatban lévő botránnyal.

 

Bár az este szinte kizárólag a nőkről szólt, a férfiakat is elismerték. A díjátadó házigazdája, Seth Meyers humorista, politikai kommentátor, televíziós műsorvezető humorosan meg is jegyezte: „örülhet minden olyan férfi, aki most, ebben a kontextusban hallja a nevét”. Guillermo del Toro a legjobb rendezőnek járó elismerést érdemelte ki, de kitüntették többek között Gary Oldmant, James Francót és Ewan McGregort is. A televíziós sorozatok között a Hatalmas kis hazugságok mellett A szolgálólány meséje is jól teljesített: a nagy sikerű sorozatban nyújtott alakításáért Elisabeth Moss kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó elismerést.


gettyimages-84185561-h_2016
Fotó: hollywoodreporter.com

 

A 75. Golden Globe-díjátadó sok meglepetéssel szolgált, emellett pedig rámutatott: bármi is történjen, a filmvilág legfontosabb képviselői mindig összetartanak és szót emelnek az igazságtalanság ellen.

 

A díjazottak listája:

Legjobb filmes díjak:

Legjobb filmdráma: Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb vígjáték vagy zenés film: Lady Bird

Legjobb filmes alakítások (filmdráma):

Színész: Gary Oldman – A legsötétebb óra

Színésznő: Frances McDormand – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb filmes alakítások (vígjáték vagy zenés film):

Színész: James Franco – The Disaster Artist

Színésznő: Saoirse Ronan – Lady Bird

Legjobb mellékszereplők (filmdráma, vígjáték vagy zenés film):

Színész: Sam Rockwell – Három óriásplakát Ebbing határában

Színésznő: Allison Janney – Én, Tonya

 

Legjobb rendező: Guillermo del Toro – A víz érintése

Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat – A víz érintése

Legjobb eredeti filmbetétdal: „This Is Me” – A legnagyobb showman

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb idegen nyelvű film: Aus dem Nichts (Németország)

 

Download8
Fotó: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss


Legjobb televíziós sorozatok:

Filmdráma: A szolgálólány meséje

Vígjáték vagy zenés film: The Marvelous Mrs. Maisel

Minisorozat vagy tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (filmdráma):

Színész: Sterling K. Brown – Rólunk szól

Színésznő: Elisabeth Moss – A szolgálólány meséje

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (vígjáték vagy zenés film):

Színész: Aziz Ansari – Master of None

Színésznő: Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb alakítás televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben:

Színész: Ewan McGregor – Fargo

Színésznő: Nicole Kidman – Hatalmas kis hazugságok

Legjobb mellékszereplő televíziós sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben:

Mellékszereplő színész: Alexander Skarsgård – Hatalmas kis hazugságok

Mellékszereplő színésznő: Laura Dern – Hatalmas kis hazugságok


Kultúra.hu

Forrás: bbc.com

_D0A4235_Copy

2018.10.23

Kontra Ferenc író vehette át idén az Arany János-díjat kiemelkedő irodalmi munkásságáért, a legjobb első verseskötetet elismerő Gérecz Attila-díjat pedig Dezső Kata kapta az Akiket hazavártak című kötetéért október 23-án a Magyar Írószövetség dísztermében rendezett, az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi rendezvényen.

szalay_lajos_forradalom_nagyobb

2018.10.23

A Műcsarnokban helyet kapó Emigráns magyar művészek az 1956-os forradalomról című kiállítás a magyar emigráció, a sziget-magyarság 1956-ról alkotott képzőművészetéből válogat. A tárlaton látható művek az 1956-os forradalom eseményeit, helyszíneit és szereplőit, illetve szellemiségét és emlékét örökítik meg. Közös jellemzőjük, hogy a Kádár-korszakban születtek olyan alkotóktól, akik akkor vagy később hagyták el az országot.

Egykulonlegesnap1

2018.10.23

Egy különleges nap címmel tartanak bemutatót a Hatszín Teátrumban november 10-én. Az azonos című film alapján készült színpadi változatot Dobó Kata, Réti Barnabás és Egri Kati főszereplésével tűzik műsorra. Az Iványi Árpád rendezésében megvalósuló előadást havonta legalább két alkalommal játsszák majd. Dobó Kata színésznő elmondta: a darabban két magányos ember találkozásáról van szó.

Egy monodrámával, két felolvasószínházi előadással és a legrangosabb vajdasági színművészeti díj, a Pataki-gyűrű átadásával ünneplik az idén a délvidéki magyar színjátszás napját Szabadkán. A délvidéki magyar színjátszás napja október 29-e annak emlékére, hogy Pataki László, a szabadkai Népszínház alapító tagja rendezésében 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Ivan Wernisch cseh költő, író és publicista kapta idén a Franz Kafka-díjat. A Franz Kafka Társaság által adományozott elismerést Wernisch október 22-én este a prágai óvárosi városháza dísztermében vette át. A 75 éves Ivan Wernisch az ötödik cseh szerző, akit Kafka-díjjal jutalmaztak. Wernisch Prágában született, és a múlt század hatvanas éveiben jelentek meg az első versei. A Kafka-díjat – egy bronz plakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja – korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. A díjat 2003-ban Nádas Péternek ítélték oda. A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros (2,81 millió forint) pénzjutalom is jár.

Hét nap alatt tizenkét előadással, köztük a fiatal táncművészeket támogató Imre Zoltán Program keretében született produkciókkal várja az érdeklődőket az október 28-áig tartó III. Infinite Dance Festival Nagyváradon – hangzott el az M5 csatorna október 22-ei, esti Kulturális Híradójában. A programsorozat a Nagyvárad Táncegyüttes, a Bihar megyei amatőr tánccsoportok, valamint a járókelők közös zenés-táncos performanszával kezdődött meg október 22-én Nagyvárad főterén. A magát összművészetiként meghatározó fesztivál programjában a mozgásszínház legkülönbözőbb formáit – klasszikus és kortárs balett, néptánc, kortárstánc és a kiegészítő programok révén a hip-hop, mazsorett, valamint street dance – magas szinten művelő és képviselő, nemzetközi elismertségnek örvendő társulatok előadásai kapnak helyet. Az idei hétnapos táncünnepen az Imre Zoltán Program keretében született produkciók mellett a Szegedi Kortárs Balett, a Bartók Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Duda Éva Társulat, a Kolozsvári Magyar Opera és a Bukaresti Nemzeti Táncközpont előadásait láthatja a közönség.

Népi játékokkal, filmvetítésekkel és élő történelmi színielőadásokkal elevenítik fel az 1956-os forradalmat és szabadságharcot megelőző vidéki eseményeket a szentendrei Skanzenben az ünnepi hosszú hétvégén. A mi ’56-unk című tematikus programsorozat bemutatja a téeszesítést és a padlássöprést, valamint a vidéki ember mindennapjait, felelevenítve az ötvenes évek hangulatát. Ezek közé tartoznak a népi gyermekjátékok is. Történészek, néprajzkutatók és muzeológusok az irodalomból, régi filmhíradókból alapos kutatómunkával tártak fel olyan tényeket, adatokat, amelyek ebben az időben bizonyos falvakban megtörténtek. A Skanzenben három tájegység történetén keresztül mutatják be, hogy milyen események történtek a falvakban a forradalmat megelőző években.
Liszt Ferenc születésének 207. évfordulóján szólalt meg újra a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája, amelyet 1967 óta nem hallhatott a közönség. A megújult hangszert bemutató október 22-ei, esti koncert előtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke felidézte: a Zeneakadémia szenátusa 2010-ben döntött úgy, hogy helyreállítja az orgonát. „A Voit-orgona rekonstrukciója nemcsak közös álom volt, hanem a legfontosabb lépés annak érdekében, hogy a Zeneakadémia orgonaparkja megfeleljen a modernkori orgonaoktatás nemzetközi összehasonlításban is legmagasabb követelményeinek” – emelte ki Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora. Az intézmény koncertorgonája 1907. május 15-én szólalt meg először.

Gérecz Attila költő, 1956-os hős történetét adja elő október 23-án a Vígszínház Házi Színpadán Orosz Ákos. Csuja László rendezővel olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A szökés című monodráma hosszú idő után látható újra színpadon.

5

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma