2018.01.08

Átadták január 7-én a Golden Globe-díjakat! A 75. Golden Globe-gála legnagyobb nyertese a Három óriásplakát Ebbing határában című film, valamint a Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat volt, de díjat nyert Guillermo del Toro, Nicole Kidman és Ewan McGregor is. Az est fókuszában a nők álltak: a díjátadó ünnepségen nem feledkeztek meg a Hollywoodban lezajlott zaklatási botrányról és az áldozatokról sem.

A legjobb filmdráma díját a Három óriásplakát Ebbing határában nyerte, a főszereplőt, Mildred Hayest alakító Frances McDormand pedig a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza. A Hatalmas kis hazugságok című televíziós sorozat a legtöbb kategóriában díjat nyert: többek között Nicole Kidman, Laura Dern és Alexander Skarsgard is teljesítményét is elismerték. Nicole Kidman színésztársainak, lányainak és édesanyjának ajánlotta a legjobb alakításért járó díját.


gettyimages-902728408
Fotó: businessinsider.com

 

A január 7-ei Golden Globe-gála volt az első nagy hollywoodi díjátadó ünnepség a filmiparban lezajlott szexuális zaklatási botrány óta, így nem meglepő, hogy az esemény szervezői és résztvevői is reflektáltak erre. Az éjszaka fő témája a Me Too és Time’s Up kampányok voltak, amelyeket a nők elleni zaklatás hívott életre és amelyek azt hangsúlyozzák: az áldozatoknak nem szabad elbújniuk és hallgatniuk arról, mit éltek át. A Beverly Hills-i ünnepségen számos nyertes és előadó foglalkozott a folyamatban lévő botránnyal.

 

Bár az este szinte kizárólag a nőkről szólt, a férfiakat is elismerték. A díjátadó házigazdája, Seth Meyers humorista, politikai kommentátor, televíziós műsorvezető humorosan meg is jegyezte: „örülhet minden olyan férfi, aki most, ebben a kontextusban hallja a nevét”. Guillermo del Toro a legjobb rendezőnek járó elismerést érdemelte ki, de kitüntették többek között Gary Oldmant, James Francót és Ewan McGregort is. A televíziós sorozatok között a Hatalmas kis hazugságok mellett A szolgálólány meséje is jól teljesített: a nagy sikerű sorozatban nyújtott alakításáért Elisabeth Moss kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó elismerést.


gettyimages-84185561-h_2016
Fotó: hollywoodreporter.com

 

A 75. Golden Globe-díjátadó sok meglepetéssel szolgált, emellett pedig rámutatott: bármi is történjen, a filmvilág legfontosabb képviselői mindig összetartanak és szót emelnek az igazságtalanság ellen.

 

A díjazottak listája:

Legjobb filmes díjak:

Legjobb filmdráma: Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb vígjáték vagy zenés film: Lady Bird

Legjobb filmes alakítások (filmdráma):

Színész: Gary Oldman – A legsötétebb óra

Színésznő: Frances McDormand – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb filmes alakítások (vígjáték vagy zenés film):

Színész: James Franco – The Disaster Artist

Színésznő: Saoirse Ronan – Lady Bird

Legjobb mellékszereplők (filmdráma, vígjáték vagy zenés film):

Színész: Sam Rockwell – Három óriásplakát Ebbing határában

Színésznő: Allison Janney – Én, Tonya

 

Legjobb rendező: Guillermo del Toro – A víz érintése

Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh – Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat – A víz érintése

Legjobb eredeti filmbetétdal: „This Is Me” – A legnagyobb showman

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb idegen nyelvű film: Aus dem Nichts (Németország)

 

Download8
Fotó: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss


Legjobb televíziós sorozatok:

Filmdráma: A szolgálólány meséje

Vígjáték vagy zenés film: The Marvelous Mrs. Maisel

Minisorozat vagy tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (filmdráma):

Színész: Sterling K. Brown – Rólunk szól

Színésznő: Elisabeth Moss – A szolgálólány meséje

Legjobb alakítás televíziós sorozatban (vígjáték vagy zenés film):

Színész: Aziz Ansari – Master of None

Színésznő: Rachel Brosnahan – The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb alakítás televíziós minisorozatban vagy tévéfilmben:

Színész: Ewan McGregor – Fargo

Színésznő: Nicole Kidman – Hatalmas kis hazugságok

Legjobb mellékszereplő televíziós sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben:

Mellékszereplő színész: Alexander Skarsgård – Hatalmas kis hazugságok

Mellékszereplő színésznő: Laura Dern – Hatalmas kis hazugságok


Kultúra.hu

Forrás: bbc.com

5b4dbadaee040_original_masolata1

2018.07.17

A fesztivál szóról – majdnem – mindenkinek a Sziget jut eszébe. Arról pedig a szabadság, a világ másik tájáról „idetévedt”, vidám turisták hada, no, meg a szívben is dübörgő zene. A Sziget Fesztivál többek között az imént leírtakkal várja azokat, akik nem bánják, ha poros lesz a cipőjük, de valami olyat is kínál, amelyet kevesen próbálnak ki egy fesztiválon. Pedig bizony a Szigeten mozi is van. Idén ne hagyjátok ki!

_D0A4791_Copypalya

2018.07.17

Idén is fellép Palya Bea énekes a Művészetek Völgyében! Hogy mit is jelent neki ez a fesztivál? „Zenét, táncot, gyerekeket, felnőtteket, kapcsolódást, a természetnek és a kultúrának ezt a nagyon különleges egységét, amely nekem mindig szívdobogtató” – árulta el korábban az énekesnő a Kultúra.hu-nak. Mikor és hol találkozhatunk vele? Mi volt az első élménye a Völgyről? Tudd meg cikkünkből!

Ken_Hensley_kicsi_2

2018.07.17

A több mint negyed évszázados múlttal rendelkező Váci Világi Vigalom a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. A Madách Imre Művelődési Központ szervezésében július 20. és 22. között rendezik meg az összművészeti fesztivált, amely igazi közösségi élményként az ország minden tájáról vonzza a látogatókat. Koncertek, színházi előadások, kiállítások, gyerekműsorok várják többek között az érdeklődőket.

Már június óta teltházas előadásokkal zajlik a Budapesti Nyári Fesztivál a Margitszigeten és a Városmajorban, a több mint száz programot kínáló programsorozat keretében júliusban mutatják be A Cirkuszhercegnő című operettet. Kálmán Imre operettjét a Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkciójaként láthatja a közönség. A darabot két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a szabadtéri színpadon, ősztől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz.

Csaknem száz külföldi hallgató érkezik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) július 22-én kezdődő Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem elnevezésű programjára. A tanórákat heti 40 órában, 5-10 tagú csoportokban, öt nyelvi szinten szervezik. A diákoknak gasztronómiai, fonetikai és sportklubot is szerveznek. A nyári egyetem harmadik hete alatt rendezik meg a tanároknak szóló módszertani továbbképzést, amelyre határon innen és túlról egyaránt érkeznek részvevők.

Több mint százhatvanezren látták január eleje és június vége között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékmentő akciója, az Értéktár program keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket. Az egri Dobó István Vármúzeumban eddig több mint tízezer látogató kereste fel a Fegyvermustra című, június 22-én nyílt interaktív, állandó kiállítást.

A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke. A javaslat célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti.

George Clooneynak nagyobb volt a bevétele az elmúlt évben, mint bármely más színésznek valaha egy év alatt. A Forbes legjobban kereső hírességeinek listáján a második helyet megszerző Clooneyt a bokszoló Floyd Mayweathernek sikerült megelőznie. Az 57 éves Clooney a rangsort összeállító amerikai lap szerint 239 millió dollárt (67 milliárd forintot) keresett a 2017. június 1-jétől kezdődő évben.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma