NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2016.10.17

Háromezer négyzetméter kiállítótér átnézése és egy jó hangulatú, közönség előtt zajló megbeszélés után az Artmagazin átadta a legszebb standnak járó elismerést az Art Market Budapest nyitónapján. Idén a VIOLUK Contemporary standja nyerte el a díjat, mert egy kifejezetten kereskedelemre fókuszáló környezetben is sikerült otthonos, lakásgaléria-hangulatot teremteniük.

Az idén hatodik alkalommal átadott díjat a tizennégy éve alapított Artmagazin zsűrije ítéli oda. A hazai és nemzetközi művészeti világ érdekességeiről, népszerű életművek legfrissebb kutatásairól, izgalmas képnyomozási ügyekről olvasmányosan író és gazdagon illusztrált magazinban a közönség elsőként olvashat a szenzációszámba menő történetekről. A második világháborúban nácik és oroszok által ellopott műkincsek hazatalálásáról, a filmbe illő módon, Stuart Little kisegér segítségével előkerült képről, az eltűntnek hitt Vaszary-pannó regényes fordulatairól az Artmagazin közölt elsőként színes, sok képpel kísért anyagot. Az Artmagazin mint a kortárs képzőművészeti vásárok nagy barátja, már évek óta díjazza a hazai képzőművészeti vásárok legszebb standjait. A hagyományt teremtő elismerést először – a Budapest Art Fairen – a Kisterem Galéria nyerte el, majd négy éve – már az Art Market Budapesten – a 2B Galéria Waldsee 1944 nemzetközi levelezőlap-kiállítása, ezt követően a Vintage Galéria, tavalyelőtt a Trapéz Galéria, 2015-ben pedig a Trema kiadót is üzemeltető, montenegrói ISU – Institute of Contemporary Arts vihette haza. A díj odaítélésénél a zsűri a kiállítótér egységességét, ízlését, a galerista válogatásának önazonosságát értékeli, és figyelembe veszi azt is, a stand és megjelenítése hogyan segíti a magyar képzőművészet nemzetközi kontextusba illesztését. Ez utóbbi a mostanra már angol nyelvű tartalmat is közlő magazinnál kifejezetten hangsúlyos lett.


Artmagazin_zsuri_es_a_dijazott

 

Idén a VIOLUK Contemporary standja nyerte el az Artmagazin-díjat, mert egy kifejezetten kereskedelemre fókuszáló környezetben is sikerült otthonos, lakásgaléria hangulatot teremtenie – válogatásával, a bemutatás módjával emlékeztet arra, hogy a művészet alapvetően személyes, emberi tevékenység és elköteleződés. Standján a Ludwig Múzeum életmű kiállításáról is ismert építész-designer Yona Friedman lakása és gondolatai köszöntik a látogatót. Mellette Hajas Tibor, Kuchta Klára, Major János, Reigl Judit és Bernar Venet műveit láthatjuk a falakon.

 

„Az Artmagazin közvetlen viszonyt alakít ki olvasói és a művészet között, és épp ez tetszett a VIOLUK standján is: hogy látszik, szenvedélyesen érdeklik azok a művészek és témák, amikkel foglalkozik. A lelkesedést és a friss szemléletet is díjaztuk, amikor neki adtuk az Artmagazin-díjat” – mondta Topor Tünde, az Artmagazin alapító-főszerkesztője. A díj azt adja, amellyel meggyőződése szerint legtöbbet tehet egy kortárs galériáért: presztízst, anyagi támogatást, vagyis kedvezményes részvételt a vásáron, kommunikációt és reprezentatív megjelenést a magazinban. „Nagyon büszkék vagyunk az Artmagazin-díjra! Hálásak vagyunk a szakmai zsűrinek és az erre is nyitott közönségnek, hogy így értékelték a munkánkat. Idén nemzetközi perspektívából mutatunk be magyar művészeket. Legfőbb feladatunk a közvetítés, és tudjuk, fontos szerepe van a válogatásnak, ugyanakkor azt gondoljuk, sikerünket legfőképp az általunk bemutatott művészeknek és munkáik minőségének köszönhetjük” – mondta a díj átvételekor Lukács Viola kurátor, a VIOLUK Contemporary vezetője.


Artmagazin_Dij_Violuk

 

A zsűri idén egy nemzetközi szakemberrel, Páldi Lívia kurátorral egészült ki, aki számos, európai intézménynél szerzett tapasztalata után 2011 és 2016 között a BAC – Baltic Art Centert vezette.


Az idei testület tagjai tehát:

Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

Winkler Nóra, az Artmagazin stratégája

Szikra Renáta, az Artmagazin szerkesztője

Páldi Lívia független kurátor

Mucsi Emese, az Artmagazin Online főszerkesztője

Szilágyi Róza Tekla, az Artmagazin Online szerkesztője

Gyorgyi_Anna_VenerOrsolya

2019.09.16

Dan LeFranc Nagy vacsora című műve 2011-ben Chicago legjobb darabja volt, most pedig a Jurányi Házban mutatják be szeptember 28-án Császi Ádám fordításában és rendezésében. Az egyik főszerepet Györgyi Anna játssza. Őt kérdezte Bordás Katinka.

Toth_Roland_-_Bela

2019.09.16

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén ősszel is megrendezi Budapesten a KAFF napot szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész napos rendezvényen a fesztivál díjazott alkotásaival is találkozhat a közönség.

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.15

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma