Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.01

Huszonnégy tehetséges fiatal vehetett át idén állami zenei ösztöndíjat hétfőn Budapesten. Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 14, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesült.

Osztondijatado_2


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal alkotókat két dologgal lehet segíteni: az egyik a biztatás, amely mögött az elismerés, a visszaigazolás, az értő kritika áll, a másik a biztonság, amely a támogató közeget, a lelki, szellemi, egzisztenciális nyugalmat jelenti, beleértve az ösztöndíjakat is.


Fekete_Peter_osztondijatado_
Fekete Péter államtitkár


Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az ösztöndíj célja a pénzbeli támogatáson túl fellépésekhez, felkérésekhez juttatni a díjazottakat, megismertetni őket a szakmával, a szervezőkkel, hogy karrierjük lendületet kapjon.


Fischer Annie zenei előadóművészeti megosztott ösztöndíjban részesült Csabay Domonkos (zongora), Farkas Ferenc (kürt), Devich Benedek (nagybőgő), Hartmann Domonkos Péter (gordonka), Király Boldizsár (harsona), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona), Papp Tímea (hárfa) és Tomasz Máté Milán (gordonka). Teljes ösztöndíjat kapott Balogh Ádám (zongora), Scheuring Kata (fuvola), Tóka Ágoston (orgona) és Zemlényi Eszter (szoprán).


Osztondijatado_4


Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat kapott megosztva Emszt András Gyula zeneszerző és Zámbó Jonatán zeneszerző. Teljes ösztöndíjban részesül Baqais Ádám zeneszerző, Békéssy Lili Veronika muzikológus, Kekkné Horváth Adél muzikológus, Németh Zsombor Tamás muzikológus és Virágh András Gábor zeneszerző.


Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti teljes ösztöndíjat vehetett át Bartók Vince (basszusgitár), Hidász Tamás (dzsesszdob) és Jónás Rezső (zongora).


Osztondijatado_5


A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie-ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az egyéves ösztöndíjak legfeljebb három ízben ítélhetők meg egy embernek.


A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

Osztondijatado_8

Fekete Péter a Kultúra.hu kérdésére válaszolva elmondta: „A havi 200 ezer forint ösztöndíj nagy lehetőségekhez juttathatja hozzá a fiatalokat. Elindulhatnak a pályájukon, tisztázhatják az iskolapadban korábban elsajátított tudást, megvalósíthatják a saját elképzeléseiket”. Meglátása szerint a pénz mellett ugyanolyan fontos az ösztöndíjjal járó megannyi koncertlehetőség és a zenei szakma figyelme egyaránt.


Az államtitkár elmonda: a magyar állam nagyon fontosnak tartja a fiatal tehetségek segítését, hiszen kulturális helyünk a világban ezeken az embereken múlik. „Büszkék lehetünk Európa közepén arra, hogy ilyen gondoskodással tudunk odafigyelni a fiataljainkra” – állapította meg.

 

Fekete_Peter_AG


A jazz-zenészeknek járó Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj 1997-ben elhunyt névadója nagyon ismert és népszerű jazz-szaxofonos volt, méltó ahhoz, hogy egy ilyen rangos díj az ő nevét viselje. Felvetésünkre, hogy az ösztöndíjak egyúttal névadóinak munkásságára is felhívhatják-e a közönség figyelmét, Fekete Péter azt válaszolta, hogy a névadással arra is esélyt teremtenek, hogy megemlékezzenek azokról a nagyokról, akikhez méltóak akarnak lenni a fiatalok, megfelelni a nagy művészek korábban lefektette elvárásainak.

 

Az ösztöndíjak lebonyolítására vonatkozó kérdésünkre válaszolva Fekete Péter elmondta: a Kultúráért Felelős Államtitkárság jelentős bázisai egyrészt a nemzeti intézmények, például Operaház, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Nagycirkusz, másrészt azok a háttérintézmények, például a zenei ösztöndíjakat kezelő Filharmónia Magyarország, illetve az Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is, amelyek a szervezésben, a szakmai továbbképzésekben élen járnak, és napi szinten tudják az államtitkárság és a minisztérium által meghatározott kultúrpolitikát közvetíteni.

 

Szamosi_Szabolcs
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója


„A zenei ösztöndíjak nemcsak Magyarországon biztosítanak fellépéseket, hanem például a külföldi magyar kulturális intézetekben is bemutatkozhatnak a támogatottak” – mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a Kultúra.hu-nak. Arra a kérdésre, kiket emelne ki a korábbi ösztöndíjasok közül, a teljesség igénye nélkül Kokas Katalin hegedűművész, Kiss Péter zongoraművész és Balogh József zongoraművész nevét sorolta fel, hozzátéve, hogy sok más nagy művész bizonyította: fontos az ösztöndíj, és általában a lehető legjobb helyre kerül. A 21. században nagyon sok összetevő szükséges ahhoz, hogy valaki befutott művész legyen. „Nem elég a tehetség és a szorgalom, egyéb csatornákon is menedzselnie kell magát a művésznek. Az ösztöndíj az önmenedzselés feladatát is átvállalja” – jegyezte meg.

 

MTI/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

01_szebeni

2019.06.16

Szebeni András számtalan elismerést begyűjtött az elmúlt 50 évben: otthonában sorakozik Balogh Rudolf-díj, Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll-díja, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze elismerés is. Ezek mellé nemrég megkapta a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíjat is. Az ő képeiből mutatunk be néhányat.

Woyczeck_Nemzeti

2019.06.15

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton adták át a pécsi Kodály Központban. A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője, legjobb női főszereplő díját Szirtes Ági, a legjobb férfi főszereplőjét Horváth Lajos Ottó és Trill Zsolt kapta. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Palatinus 1919-ben átadtásakor 5000 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével Európa legnagyobb szabadtéri medencéjének számított. A fürdőnbek volt gyógyvizes és hullámmedencéje, az utóbbit mind a mai napig ugyanaz a szerkezet üzemelteti. A margitszigeti strand nagyon népszerű volt, egy-egy nyári napon több mint tízezer ember váltott jegyet, ezért volt szükség arra, hogy az 1930-as években bővítsék. A Palatinus népszerű a külföldi turisták körében is: napjainkban a nyári időszakban akár a 40 százalékot is elérheti az arányuk a látogatók között.

Leonard Cohen több mint 50 szerelmeslevele, amelyet a So Long, Marianne című szám múzsájának címzett, 876 ezer dollárért, azaz 250 millió forintért kelt el június 13-án a Christie's árverésén. Az 1960-as évekből származó levelekből megismerhető a művész és Marianne Ihlen szerelmének krónikája. Ebben az időszakban vált Cohen nehezen élő költőből sikeres és híres dalszerző-zenésszé. A levelezést a Christie's előzetes becsléseinek ötszöröséért vásárolták meg.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Magyar_Nemzeti_Balett_A_tokeletesseg_szedito_ereje

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

A Zagar, a Mörk, a Kistehén, Csemer Boggie és a 30Y ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 17-től 25-ig tart.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma