15_eves

2019.04.01

Huszonnégy tehetséges fiatal vehetett át idén állami zenei ösztöndíjat hétfőn Budapesten. Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 14, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesült.

Osztondijatado_2


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal alkotókat két dologgal lehet segíteni: az egyik a biztatás, amely mögött az elismerés, a visszaigazolás, az értő kritika áll, a másik a biztonság, amely a támogató közeget, a lelki, szellemi, egzisztenciális nyugalmat jelenti, beleértve az ösztöndíjakat is.


Fekete_Peter_osztondijatado_
Fekete Péter államtitkár


Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az ösztöndíj célja a pénzbeli támogatáson túl fellépésekhez, felkérésekhez juttatni a díjazottakat, megismertetni őket a szakmával, a szervezőkkel, hogy karrierjük lendületet kapjon.


Fischer Annie zenei előadóművészeti megosztott ösztöndíjban részesült Csabay Domonkos (zongora), Farkas Ferenc (kürt), Devich Benedek (nagybőgő), Hartmann Domonkos Péter (gordonka), Király Boldizsár (harsona), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona), Papp Tímea (hárfa) és Tomasz Máté Milán (gordonka). Teljes ösztöndíjat kapott Balogh Ádám (zongora), Scheuring Kata (fuvola), Tóka Ágoston (orgona) és Zemlényi Eszter (szoprán).


Osztondijatado_4


Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat kapott megosztva Emszt András Gyula zeneszerző és Zámbó Jonatán zeneszerző. Teljes ösztöndíjban részesül Baqais Ádám zeneszerző, Békéssy Lili Veronika muzikológus, Kekkné Horváth Adél muzikológus, Németh Zsombor Tamás muzikológus és Virágh András Gábor zeneszerző.


Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti teljes ösztöndíjat vehetett át Bartók Vince (basszusgitár), Hidász Tamás (dzsesszdob) és Jónás Rezső (zongora).


Osztondijatado_5


A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie-ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az egyéves ösztöndíjak legfeljebb három ízben ítélhetők meg egy embernek.


A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

Osztondijatado_8

Fekete Péter a Kultúra.hu kérdésére válaszolva elmondta: „A havi 200 ezer forint ösztöndíj nagy lehetőségekhez juttathatja hozzá a fiatalokat. Elindulhatnak a pályájukon, tisztázhatják az iskolapadban korábban elsajátított tudást, megvalósíthatják a saját elképzeléseiket”. Meglátása szerint a pénz mellett ugyanolyan fontos az ösztöndíjjal járó megannyi koncertlehetőség és a zenei szakma figyelme egyaránt.


Az államtitkár elmonda: a magyar állam nagyon fontosnak tartja a fiatal tehetségek segítését, hiszen kulturális helyünk a világban ezeken az embereken múlik. „Büszkék lehetünk Európa közepén arra, hogy ilyen gondoskodással tudunk odafigyelni a fiataljainkra” – állapította meg.

 

Fekete_Peter_AG


A jazz-zenészeknek járó Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj 1997-ben elhunyt névadója nagyon ismert és népszerű jazz-szaxofonos volt, méltó ahhoz, hogy egy ilyen rangos díj az ő nevét viselje. Felvetésünkre, hogy az ösztöndíjak egyúttal névadóinak munkásságára is felhívhatják-e a közönség figyelmét, Fekete Péter azt válaszolta, hogy a névadással arra is esélyt teremtenek, hogy megemlékezzenek azokról a nagyokról, akikhez méltóak akarnak lenni a fiatalok, megfelelni a nagy művészek korábban lefektette elvárásainak.

 

Az ösztöndíjak lebonyolítására vonatkozó kérdésünkre válaszolva Fekete Péter elmondta: a Kultúráért Felelős Államtitkárság jelentős bázisai egyrészt a nemzeti intézmények, például Operaház, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Nagycirkusz, másrészt azok a háttérintézmények, például a zenei ösztöndíjakat kezelő Filharmónia Magyarország, illetve az Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is, amelyek a szervezésben, a szakmai továbbképzésekben élen járnak, és napi szinten tudják az államtitkárság és a minisztérium által meghatározott kultúrpolitikát közvetíteni.

 

Szamosi_Szabolcs
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója


„A zenei ösztöndíjak nemcsak Magyarországon biztosítanak fellépéseket, hanem például a külföldi magyar kulturális intézetekben is bemutatkozhatnak a támogatottak” – mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a Kultúra.hu-nak. Arra a kérdésre, kiket emelne ki a korábbi ösztöndíjasok közül, a teljesség igénye nélkül Kokas Katalin hegedűművész, Kiss Péter zongoraművész és Balogh József zongoraművész nevét sorolta fel, hozzátéve, hogy sok más nagy művész bizonyította: fontos az ösztöndíj, és általában a lehető legjobb helyre kerül. A 21. században nagyon sok összetevő szükséges ahhoz, hogy valaki befutott művész legyen. „Nem elég a tehetség és a szorgalom, egyéb csatornákon is menedzselnie kell magát a művésznek. Az ösztöndíj az önmenedzselés feladatát is átvállalja” – jegyezte meg.

 

MTI/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma