IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.04.01

Huszonnégy tehetséges fiatal vehetett át idén állami zenei ösztöndíjat hétfőn Budapesten. Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 14, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesült.

Osztondijatado_2


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal alkotókat két dologgal lehet segíteni: az egyik a biztatás, amely mögött az elismerés, a visszaigazolás, az értő kritika áll, a másik a biztonság, amely a támogató közeget, a lelki, szellemi, egzisztenciális nyugalmat jelenti, beleértve az ösztöndíjakat is.


Fekete_Peter_osztondijatado_
Fekete Péter államtitkár


Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az ösztöndíj célja a pénzbeli támogatáson túl fellépésekhez, felkérésekhez juttatni a díjazottakat, megismertetni őket a szakmával, a szervezőkkel, hogy karrierjük lendületet kapjon.


Fischer Annie zenei előadóművészeti megosztott ösztöndíjban részesült Csabay Domonkos (zongora), Farkas Ferenc (kürt), Devich Benedek (nagybőgő), Hartmann Domonkos Péter (gordonka), Király Boldizsár (harsona), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona), Papp Tímea (hárfa) és Tomasz Máté Milán (gordonka). Teljes ösztöndíjat kapott Balogh Ádám (zongora), Scheuring Kata (fuvola), Tóka Ágoston (orgona) és Zemlényi Eszter (szoprán).


Osztondijatado_4


Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat kapott megosztva Emszt András Gyula zeneszerző és Zámbó Jonatán zeneszerző. Teljes ösztöndíjban részesül Baqais Ádám zeneszerző, Békéssy Lili Veronika muzikológus, Kekkné Horváth Adél muzikológus, Németh Zsombor Tamás muzikológus és Virágh András Gábor zeneszerző.


Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti teljes ösztöndíjat vehetett át Bartók Vince (basszusgitár), Hidász Tamás (dzsesszdob) és Jónás Rezső (zongora).


Osztondijatado_5


A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie-ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az egyéves ösztöndíjak legfeljebb három ízben ítélhetők meg egy embernek.


A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

Osztondijatado_8

Fekete Péter a Kultúra.hu kérdésére válaszolva elmondta: „A havi 200 ezer forint ösztöndíj nagy lehetőségekhez juttathatja hozzá a fiatalokat. Elindulhatnak a pályájukon, tisztázhatják az iskolapadban korábban elsajátított tudást, megvalósíthatják a saját elképzeléseiket”. Meglátása szerint a pénz mellett ugyanolyan fontos az ösztöndíjjal járó megannyi koncertlehetőség és a zenei szakma figyelme egyaránt.


Az államtitkár elmonda: a magyar állam nagyon fontosnak tartja a fiatal tehetségek segítését, hiszen kulturális helyünk a világban ezeken az embereken múlik. „Büszkék lehetünk Európa közepén arra, hogy ilyen gondoskodással tudunk odafigyelni a fiataljainkra” – állapította meg.

 

Fekete_Peter_AG


A jazz-zenészeknek járó Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj 1997-ben elhunyt névadója nagyon ismert és népszerű jazz-szaxofonos volt, méltó ahhoz, hogy egy ilyen rangos díj az ő nevét viselje. Felvetésünkre, hogy az ösztöndíjak egyúttal névadóinak munkásságára is felhívhatják-e a közönség figyelmét, Fekete Péter azt válaszolta, hogy a névadással arra is esélyt teremtenek, hogy megemlékezzenek azokról a nagyokról, akikhez méltóak akarnak lenni a fiatalok, megfelelni a nagy művészek korábban lefektette elvárásainak.

 

Az ösztöndíjak lebonyolítására vonatkozó kérdésünkre válaszolva Fekete Péter elmondta: a Kultúráért Felelős Államtitkárság jelentős bázisai egyrészt a nemzeti intézmények, például Operaház, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Nagycirkusz, másrészt azok a háttérintézmények, például a zenei ösztöndíjakat kezelő Filharmónia Magyarország, illetve az Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is, amelyek a szervezésben, a szakmai továbbképzésekben élen járnak, és napi szinten tudják az államtitkárság és a minisztérium által meghatározott kultúrpolitikát közvetíteni.

 

Szamosi_Szabolcs
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója


„A zenei ösztöndíjak nemcsak Magyarországon biztosítanak fellépéseket, hanem például a külföldi magyar kulturális intézetekben is bemutatkozhatnak a támogatottak” – mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a Kultúra.hu-nak. Arra a kérdésre, kiket emelne ki a korábbi ösztöndíjasok közül, a teljesség igénye nélkül Kokas Katalin hegedűművész, Kiss Péter zongoraművész és Balogh József zongoraművész nevét sorolta fel, hozzátéve, hogy sok más nagy művész bizonyította: fontos az ösztöndíj, és általában a lehető legjobb helyre kerül. A 21. században nagyon sok összetevő szükséges ahhoz, hogy valaki befutott művész legyen. „Nem elég a tehetség és a szorgalom, egyéb csatornákon is menedzselnie kell magát a művésznek. Az ösztöndíj az önmenedzselés feladatát is átvállalja” – jegyezte meg.

 

MTI/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma