2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.04.04

Zenei tehetségeket díjaztak: 23 fiatal tehetség vehette át április 3-án a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti és a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjakat. Bejelentették: a zenei ösztöndíjasok a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon és a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is fellépnek.

_D0A7297_Copy

Idén kiemelkedően sokan, 23-an részesültek állami zenei ösztöndíjban. Fischer Annie zenei előadó-művészeti díjban 13 hangszeres és énekes szólista, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban hét zeneszerző, zenetudós Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban három fiatal jazzmuzsikus részesült. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, 2017. január 1-től december 31-ig szól.

 

_D0A7083_Copy


Az állami zenei ösztöndíjak díjátadó gálakoncertjén a korábbi és jelenlegi ösztöndíjas művészek léptek fel a Zeneakadémián, köszöntőt mondott és az ösztöndíjakat átadta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Megjegyezte: a tehetség nem elég a sikerhez, fontos, hogy segítsük is a fiatalokat céljaik elérésében. Az ösztöndíjak névadóiban is található közös pont: „példaképeink józanságban, szorgalomban, pályatársaik segítésével emelkedtek ki a többiek közül. A komolyzenei ösztöndíjak átadásával ezt a példát követjük, építünk tehetségeinkre, hogy közvetítővé, a zene tolmácsaivá váljanak.”

 

_D0A7187_Copy


Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a gálakoncerten hangsúlyozta: „Kiemelkedően tehetséges előadókat hallhattunk a díjátadón, amely azt is bizonyítja, az ösztöndíjrendszer valódi motivációt és lehetőséget ad egy sikeres művészi életpálya elindításához.” Hozzátette: soha nem látott érdeklődés tapasztalható az ösztöndíj iránt, idén ugyanis hat-hétszeres túljelentkezés volt. Nem véletlen ez a népszerűség, ugyanis az ösztöndíj a pénzügyi támogatás mellett a koncertszervezők bevonásával megjelenési lehetőséget is biztosít, amellyel a fiatal művészpalánták fellépési rutint szerezhetnek. Ehhez kapcsolódva Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője bejelentette, hogy az állami ösztöndíjasok fellépnek idén már több fővárosi rendezvényen, így ott lehetnek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjain is.

 

A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat, melyet a következő években kibővített a jazz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segíti a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb három ízben ítélhető meg újra.


Az ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft, pénzügyi lebonyolítója pedig a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén is.

 

 

2017. évi ösztöndíjasokKodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj zeneszerzők, zenetudósok részére

 

A pályázatra 11 pályamunka érkezett, hat ösztöndíj adható, 50 százalékig felezhető a kiadható ösztöndíjak száma.

 

_D0A7204_Copy
Alpár Balázs zeneszerző


Teljes ösztöndíjban részesül (5 fő):

1. Alpár Balázs – zeneszerző

2. Bíró Viola – muzikológus

3. Kekkné Horváth Adél – muzikológus

4. Szabó Ferenc János – muzikológus

5. Virágh András Gábor – zeneszerző

 

Megosztott ösztöndíjban részesül (2 fő):

1. Bukáné Kaskötő Marietta – muzikológus

2. Ránki András – muzikológusFischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj

 

A 2017. évi Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjra 69 pályázat érkezett, kilenc teljes ösztöndíj adható, 50 százalékig felezhető a kiadható ösztöndíjak száma

 

Teljes ösztöndíjban részesül (5 fő):

1. Csabay Domonkos – zongoraművész

2. Molnár Anna – mezzoszoprán énekművész

3. Osztrosits Eszter – hegedűművész

4. Nyári László – hegedűművész

5. Szabó Marcell – zongoraművész

 

_D0A7058_Copy
Duleba Lívia fuvolaművész


Megosztott ösztöndíjban részesül (8 fő):

1. Baranyai Barnabás – gordonkaművész

2. Duleba Lívia – fuvolaművész

3. Janca Dániel – ütőhangszerek

4. Kalafszky Adriána – szoprán énekművész

5. Mészáros Zsolt Máté – orgonaművész

6. Orbán Kornélia –hárfaművész

7. Pregun Tamás – zongoraművész

8. Staszny Zsófia Mária – szoprán énekművész

 


Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíj

 

A 2017. évi 18 pályamunka érkezett, három ösztöndíj adható, 50 százalékig megosztható a kiadható ösztöndíjak száma.


_D0A7308_Copy
Karosi Júlia énekművész


Teljes ösztöndíjban részesül (3 fő):

1. Karosi Júlia énekművész

2. Ludányi Tamás szaxofon művész

3. Serei Dániel ütőhangszeres művész (dob)Fotó: Csákvári Zsigmond

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma