15_eves

2015.12.11

Ármány, szerelem, irigység a színházban és azon kívül az MTVA és a Megafilm Service új közös produkciójában, a Csak színház és más semmi című hat epizódból álló sorozatban, mely 2016. január 10-től lesz látható a Duna Televízión.

A heti rendszerességgel, vasárnap esténként jelentkező sorozat főszerepében Csányi Sándor, Schell Judit, Szervét Tibor, Szávai Viktória mellett ifjú tehetségek is megmutatkoznak – többek között Lovas Rozi, Vecsei Miklós, Mikecz Estilla, Pálos Hanna, Géczi Zoltán vagy Fehér Tibor.

 

A sorozat – melyet szintén a Divinyi Réka-Goda Krisztina alkotópáros neve fémjelez – nem folytatása a nagysikerű mozifilmnek, a Csak szex és más semminek, csak a két főszerepet alakító színész, Csányi Sándor és Schell Judit került át a színházi miliőben játszódó történetbe, ami a színház kulisszatitkaiba enged betekintést humoros formában.


_ZIH0273


Csányi Sándor ezúttal egy rendezőt alakít. „Nagyon sok minden történik a sorozatbeli próbafolyamat alatt a karakteremmel – van egy volt feleség és van egy szerető az életében. Csomó minden motiválja érzelmileg. Próbáltunk egy olyan karaktert kitalálni, aki egy normális segítőkész emberként jelenik meg, és aki persze megcsinálja a saját hülyeségeit… És igyekeztünk elkerülni azt a közhelyet, miszerint a rendezők a munkaidejük nagy részét üvöltözéssel töltik" – mondja a színész, aki szerint a sorozat a negyvenes férfiak gyakori mellényúlásait is szépen végigveszi.


„Ami hülyeséget egy negyvenes férfi elkövethet, egy huszonéves szerető kedvéért, azt az én karakterem mind megteszi. Van, akinek ez jól áll, de ha az ember csak azért csinálja, hogy a fiatal barátnőjében fenntartsa az érdeklődést, az mindig nagyon vicces.” – folytatja Csányi Sándor színész.


_ZIH0161

 

A rendező feleségét, a híres színésznő figuráját Schell Judit formálja meg. „Én vagyok a színház vezető színésznője, aki egy ideje már nem volt jelen a színházban, de most visszafúrta magát. Persze nem céltalanul, hanem, hogy a férjét visszaszerezze. A célja eléréséhez nem mindennapi eszközei vannak, nem riad vissza a kis fortélyoktól, praktikáktól” – meséli karakteréről a színésznő, akinek a forgatás miatt szintén nem volt nyári szünete.


„A Tháliában forgatni gyakorlatilag olyan volt, mintha hazamentem volna. Jobban mondva oda mentem haza és néha látogatást tettem otthon. Hatvanöt napig forgattunk, az rengeteg… Nagyjából a felénél volt egy mélypontja a stábnak, és látszott a fáradság. Ebben közrejátszhatott a nyári ötven fok is, de a nézők persze semmit sem fognak észrevenni ebből – szerintem mindenki kihozta magából a maximumot.”

 

A fordulatos sorozatban három szatirikus szál bonyolódik párhuzamosan. A rendező és a díva története mellett hangsúlyt kap a dramaturg és színházigazgató – Szávai Viktória és Szervét Tibor – kapcsolata is. "Színházigazgatót játszani szerintem hálás. Nagyon helyesre és sokszínűre van írva a figura és remélem, hogy ebből sokat ki tudtunk hozni a forgatás során. Ivánszky Dénes egyszerre két lábbal a földön álló mintacsaládfő, mintaférj, mintaapuka és ugyanakkor a színészek világában tétován csetlő-botló, a magánéletében viszont meglepő fordulatokat tartogató alak. Reális és mulatságos” – tartja karakteréről Szervét Tibor, aki a szereplőválogatást is nagyon szerencsésnek gondolja.


„A régebben ismert kollégákkal, mint Szávai Viki, Schell Juci, vagy Csányi Sanyi az újra egymásra találás örömével dolgoztunk, és a fiatal színészek, akikkel most, a forgatás során sikerült megismerkednem, szintén egyből helyet kaptak a csapatban. Számomra a legnagyobb hajtóerő maga a forgatókönyv volt. Nagyon jó volt ezeket a mondatokat mondani, ezekbe a szerepekbe belehelyezkedni. Olyan alakokat írtak az írók, akiknek egy csomó dolguk van egymással és ettől élvezetes volt játszani őket.”

 

A nagy nevek mellett, láthatunk ifjú tehetségeket: Lovas Rozit, Pálos Hannát, Mikecz Estillát vagy éppen Mókus Peti szerepében Vecsei Miklóst, aki szintén élvezte a közös munkát. „Jó hangulatú volt a forgatás. Nagyon sokat nevettünk. Fesztbaum Bélát, Csányi Sanyit, Mikecz Estillát már korábbról ismertem, jó barátaimnak tartom őket. Schell Juci az első próbánk után azt hittem, hogy megesz majd reggelire, de hamar összemelegedtünk és nagyon megszerettem.”

 

_ZIH0281


A hat epizódon két rendező, Nagypál Orsi és Miklauzic Bence osztozott, akik a színészek véleménye szerint teljes összhangban dolgoztak. „Ők ketten mindig nagyon tudták, hogy mit akarnak” – meséli Csányi Sándor. „Nem szóltak bele egymás munkájába, de még csak be sem jöttek egymás részeire, mégis érezhető volt, hogy nagyon tudatosan, egységben dolgoznak, és ez látszik majd a kész sorozaton is. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy már nem is emlékszem tisztán, hogy melyik jelenetet ki rendezte.”

 

A szereplők sorsának alakulását január 10-től hetente követhetik a Duna Televízión.

 

Főszerepben:

Csányi Sándor, Schell Judit, Szervét Tibor, Szávai Viktória, Vecsei Miklós, Mikecz Estilla, Fehér Tibor, Lovas Rozi és Géczi Zoltán

További szerepekben:

Dengyel Iván, Pálos Hanna, Udvarias Anna, Habermann Lívia, Sipos Vera és még sokan mások…

 

Alkotók:

Kálomista Gábor - producer

Helmeczy Dorottya - line producer

Divinyi Réka - vezető író

Goda Krisztina - kreatív producer, forgatókönyvíró

Miklauzic Bence - rendező

Nagypál Orsi - rendező

Babos Tamás - operatőr

Balázs Ádám - zeneszerző

Klimó Péter - díszlettervező

Zelenka Nóra - jelmeztervező

 

facebook.com/Csakszinhazesmassemmi


http://www.mediaklikk.hu/video/hamarosan-uj-sorozat-indul-a-dunan/

https://www.facebook.com/kozmedia/

 

Fotó: Zihh Zsolt

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma