2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.01.23

Milyen lehetett Arany János kézírása? Mennyit alakítgatott egy-egy szövegrészen, mire azt elfogadhatónak találta? Mennyi idő alatt készülhet el egy olyan nagyszabású alkotás, mint a Toldi-trilógia? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapott az, aki január 20-án ellátogatott az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyílt napjára.

20170120_111122


„Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi mind Erkel Ferenc, mind Kölcsey Ferenc eredeti kéziratát – utóbbit Gyula városának, Erkel Ferenc szülővárosának adta kölcsön a könyvtár. Ezt pótlandó azonban készültünk egy díszalbummal, amely olyannyira friss, hogy még a szerzők sem láthatták. Az alkotók négy nagy tanulmányban összegzik a himnuszok történetét az európai történettől haladva egészen Kölcsey remekéig és Erkel Ferenc nyertes pályaművéig. A kötetet egy CD-melléklet is kiegészíti, amely kereskedelmi forgalomban is kapható lesz” – kezdte meg beszédét Boka László, majd részletesen ismertette a frissen megjelent A magyar Himnusz képes albuma című művet, végül kitért a jövőévi programokra. Elmondta, hogy a 2017-es év több szempontból is kiemelkedő, hiszen nemcsak Arany János-bicentenárium van, de idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját is, illetve a Szent László-emlékév és Tompa Mihály bicentenáriuma is erre az évre esik. Az Arany János-emlékév kapcsán kiemelte: „egy programsorozatot készítettünk elő a 2017-es évre, amelynek egyik alappillére lesz az április 27-ei nagy kiállítás, hiszen a könyvtár olyan hatalmas ereklyéket őriz Arany Jánostól, mint a Toldi-trilógia vagy a Vörös Rébék és a Családi kör kézirata. Emellett az OSZK kétszáz kortárs autográf kéziratot is bekért, melyek főként Arany Jánost megidéző, rá reflektáló vagy rá emlékező kéziratok. Az évfordulós kiállítás novemberben zárul, akkor, amikor az Országos Széchényi Könyvtár 215. születésnapját ünnepeli.”


Sudár Annamária, az Arany János-emlékév egyik szervezője beszélt a megrendezendő „Te aranyok Aranya” című szavalóversenyről, amelyen magyarországi és határon túli felső tagozatos és középiskolás diákok indulhatnak. A három fordulós rendezvényen egy kötelezően és egy szabadon választott Arany János-verssel kell készülniük a diákoknak.


20170120_111142


Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a Kézirattár munkatársa beszélt Arany János Toldi-trilógiájáról , melyet az Arany János-emlékév és a magyar kultúra napja alkalmából bárki megtekinthetett. Elmondta, hogy az Arany János-emlékév első állomásának tekinthető a január 20-ai sajtótájékoztató, ahol megtekinthetők Arany János Toldi című alkotásának eredeti változatai. A részletekről a Kultúra.hu-nak mesélt a Rózsafalvi Zsuzsanna.


Mit érdemes tudni a Toldi-trilógia e különleges változatáról?

A Toldi-trilógia a Toldi, a Toldi estéje és a Toldi szerelme művekből áll össze. Érdekessége a szövegnek, hogy Arany János barátai tanácsára átdolgozta a Toldi estéjét, 1857-ben egy második változatot is készített és ez is látható ebben a szövegegyüttesben. A másik kötet, amely a vitrinben megtekinthető volt, a Toldi szerelme, ezt 1849 és 1879 között írta Arany. Ez egy tisztázat, amelynek többször nekifutott, több autográf is létezett belőle, azonban ezek megsemmisültek. Van ennek a műnek egy második változata is, amelyet az Akadémia kézirattára őriz, de az tisztázatlan példány. Nagyon érdekes a kézirat története is, mert nemcsak Arany János keze nyomát őrzi, hanem Petőfi Sándorét is.


A kiállított Toldi-trilógiára, illetve az említett kéziratokra hogyan tett szert a könyvtár?

A Toldi-trilógiát, illetve a Buda halálának kéziratait 1899-ben kaptuk meg Arany János fiától, Arany Lászlótól, aki szintén költő volt. Az ő végakarata az volt, hogy Szalai Gizella, a felesége adja át az iratokat a Magyar Nemzeti Múzeumnak, illetve a múzeum részeként működő Országos Széchényi Könyvtárnak, és mint látható is, a vitrinben a kiállított kéziratok mellett ott van az ajándékozást regisztráló irat is, amely szintén a mi irattárunkból való. Ezek is mind megtekinthetők lesznek áprilisban. A többi kéziratra vásárlás vagy ajándékozás útján tett szert a könyvtár, de van, aki letétként tesz le hozzánk kéziratot.


20170120_111135


Az Arany János-emlékév csúcspontja az április 27-én nyíló Arany János-kiállítás lesz, melyre már utalt is. Mely műveket, kéziratokat láthatják majd az érdeklődők?

Megtekinthető lesz a Toldi-trilógia négy szövegkorpusza, a Toldi, a Toldi szerelme és a Toldi estéje két szövegvariánsa. A balladák közül a Tetemre hívás, a Hídavatás mindenképpen, de kiállítjuk a különböző érmeket is, például Borsos Miklós Arany Jánosról készült érméjét is, amelyeket a Szépművészeti Múzeumtól kaptunk. Emellett a Buda halála kéziratát is kiállítjuk, illetve a Petőfi–Arany-levelezést is a Petőfi-ereklyetárunkból. Látható lesz még Arany János gyászjelentése, amelyet szintén mi őrzünk, és megpróbáljuk megmutatni Arany János vízjeles papírjait is, illetve azt a fajta viaszpecsétet – ez többféle –, amelyet használt. Kései utódok Aranyra vonatkozó reflexióit is megjelenítjük, verseket, parafrázisokat, átiratokat és az Arannyal foglalkozó tudósok kéziratait, illetve a műveiből tervezünk egy válogatást.


Kiemelnek esetleg fontosabb momentumokat?

Arany János egész életét kívánja bemutatni a kiállítás, a címe pedig „Más csak levelenként kapja a borostyánt…”, mely az Arany Jánoshoz című Petőfi-vers sora. Mindezek mellett még Zichy-grafikákat is igyekszünk bemutatni, amelyeket szintén a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz számunkra. Mindenképpen kiemeljük a Petőfi–Arany-barátságot, arra a kézirategyüttesre, a kései balladák korszakára, valamint a halála előtti évek munkásságának lírájára is nagyobb hangsúlyt fektetünk. De van kéziratunk a geszti korszakból is, amikor Tisza Domonkos tanítja: az ő névnapjára írt egy Domonkos nevű kéziratot, amelyet szintén mi őrzünk, illetve nagykőrösi szövegeink is vannak, ezeket is láthatja a közönség.Írta és a fotókat készítette: Fischer Viktória

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma