2018.04.04

„A művészjáradék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek” – mondta dr. Kucsera Tamás Gergely a Kultúra.hu-nak. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárát a művészjáradék folyósításáról és a jelentkezőkről kérdeztük.

MMAlogoC_titkarsag
Fotó: mma.hu


A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2018 januárja óta lehet igényelni a művészjáradékot. A rendszeres havi juttatással a kiemelkedő művészeti teljesítményeket, illetve életutakat ismerik el. A művészjáradékot a 65. életévüket betöltött, művészeti szakmai elismeréssel rendelkező, más rendszeres állami juttatásban nem részesülő művészek, művészetelméleti szakemberek igényelhetik. A folyósítás – melynek jelenlegi összege adómentesen havi 121 125 forint – március 1-jével kezdődött: az 1230 kérelemből 1172-t fogadtak el, márciusban 1122-en kapták meg a művészjáradékot. A jelentkezőkről és a folyósítás részleteiről dr. Kucsera Tamás Gergelyt, az MMA főtitkárát kérdeztük.

 

Megkezdődött március 1-jével a művész-életjáradék folyósítása. Hányan igényelték az életjáradékot és hányan kapták meg?

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságára március közepéig valamivel több mint 1200 kérelem érkezett művészjáradék igénylésére. Ezek közül nem egészen két tucatot kellett elutasítani formai okokból, leginkább az életkor (betöltött 65. életév) vagy a juttatást nem megalapozó díjak miatt. Fontos kitétel a kettős díjazás elkerülése, ezt is felsorolja a jogszabály, így az, aki több művészeti elismerésben vagy több alkalommal azonos elismerésben részesült, csak az egyik elismerése alapján részesülhet művészjáradékban.

 

Mely művészeti ágban dolgozók vannak túlsúlyban?

Leggyakoribbak eddig az Ybl Miklós-díjon, a Munkácsy Mihály-díjon, a Ferenczy Noémi-díjon, illetve a Balázs Béla-díjon alapuló kérelmek, amely az építőművészet, az iparművészet és a képzőművészet, valamint a filmművészet súlyát jelzi.

 

Mikor lesz lehetőség legközelebb a pályázásra?

A kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezéseképpen bevezetett rendszeres (havi) juttatás, a művészjáradék 2018. január 1-jétől igényelhető. Ez tehát nem pályázat, hanem járadék, élethosszig tartó juttatás, megállapítása pedig folyamatos. Nem automatikusan jár, de ha valaki megfelel a jogszabályi előírásoknak és beadja a kérelmet, akkor nincs mérlegelési lehetőség, a járadékot megítéljük. Ha valaki jogosulttá válik – például 65 év feletti és díjat kap vagy van már díja, de betölti a 65. életévét –, akkor a későbbiekben bármikor kérelmezheti. Ugyanígy, aki eddig nem tette, de egyébként jogosult, az is bármikor beadhatja a kérelmét.


_D0A9716_Copy
dr. Kucsera Tamás Gergely átveszi dr. Hoppál Péter kultúrért felelős államtitkártól
a Bánffy Miklós-díjat március 13-án a Pesti Vigadóban
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Milyen okokból szűnhet meg az életjáradék folyósítása?

A művészjáradék folyósítása akkor szűnhet meg, ha a jogosult időközben a művészjáradék megállapítását kizáró elismerést szerez, vagy ha lemond a járadék folyósításának lehetőségéről.

 

Hogyan segíti ez a havonta kiutalt, kicsivel több mint 120 ezer forintos összeg a sikeres pályázókat?

Azzal kezdeném, hogy a 2013-ban kezdődött belső egyeztetéseink és a kormányzattal folyt tárgyalások eredményeképpen a járadék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek. Éppen ezért nagyon jelentős lépés, hogy kezdeményezésünkre lehetőség nyílt a művészi járadék intézményének bevezetésére.

 

Az új járadékot azon 65 év feletti személyek igényelhetik, akik a következő szakmai elismerések egyikével rendelkeznek: Kossuth-díj, Magyarország Kiváló Művésze, Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, Magyarország Babérkoszorúja, Népművészet Mestere-díj, egyéb művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díj, Ybl Miklós-díj, Pro Architektúra díj, Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díja. A kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható elismerések között a következő díjak relevánsak a művészjáradék elbírásánál: Balassa Péter-díj, Balázs Béla-díj, Balogh Rudolf-díj, Bánffy Miklós-díj (ha a díjat művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységért adományozták), Blattner Géza-díj, Erkel Ferenc-díj, Ferenczy Noémi-díj, Gérecz Attila-díj, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Jászai Mari-díj, József Attila-díj, Liszt Ferenc-díj, Martin György-díj, Márai Sándor-díj, Munkácsy Mihály-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Németh Lajos-díj, Szabolcsi Bence-díj.


Azon művészek, akik több elismerésben is részesültek, szintén csak az egyik alapján igényelhetik az életjáradékot. A művészjáradékot nem igényelhetik a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címek birtokosai, a Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjai, és azok sem, akik művészeti életpálya elismerésében részesültek.

 

A járadékot egy, az MMA oldalán található formanyomtatvánnyal lehet kérvényezni, melyhez be kell mutatni a művészeti elismerésről szóló okirat hiteles másolatát vagy az elismerés tényéről szóló igazolást. Az eljárásért 3000 forint illetéket kell fizetni. A járadék élethosszig tartó juttatás, melyet a megállapításáról szóló határozat kiadását követő hónap 10. napjától folyósítanak. A művészjáradékról további információ a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található.Kultúra.hu/MTI

Volpone2

2018.04.20
Hat város színházának előadása lesz látható június 15. és július 3. között a Városmajori Színházi Szemlén: az idén a kecskeméti, a kaposvári, a miskolci, a győri, a nyíregyházi és a szombathelyi teátrum produkciói alkotják a versenyprogramot. A Városmajori Szabadtéri Színpadon neves művészek és népszerű előadások versenyeznek, az elmúlt év hat legjobb nem budapesti, szórakoztató, magas művészi igénnyel színre vitt előadása lesz látható.

_D0A0029_Copy

2018.04.20

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 19-én, csütörtökön délután a fővárosi Millenáris Parkban. A díszvendéggel, Daniel Kehlmann világhírű német íróval Lévai Balázs beszélgetett inspirációról, gyermekkorról, sőt: még a tévénézésről is. A német író a Budapest Nagydíjat is megkapta, melyet a könyvfesztiválon vett át.

das_alte_gesetz_masolata

2018.04.20

A Budapesti Tavaszi Fesztivál igazi filmtörténeti csemegével készül a zárónapra: április 22-én Ewald André Dupont 1923-as némafilmjét, Az ősi törvényt nézhetjük meg a Várkert Bazárban, méghozzá élő zenei aláfestéssel. Az Orchester Jakobsplatz München előadásában Philippe Schœller műve csendül fel, melyet a film rekonstruált kópiájához komponált 2017-ben.

Színpadi produkciók és koncertek is várják a közönséget április 21-én Óbudán, a Szent György-napi sokadalom és kézműves vásár forgatagában, az Óbudai Waldorf Iskola művészeti fesztiválján. Az egész napos vásári forgatagban színpadi produkciók, koncertek, zsonglőrök, mutatványosok, vásári komédiások szórakoztatják a közönséget, amely csaknem 70 iparművész, népművész portékái között válogathat.

Nem lehet ott a cannes-i filmfesztiválon Kirill Szerebrennyikov orosz sztárrendező, miután egy moszkvai bíróság április 18-án három hónappal meghosszabbította házi őrizetét. Szerebrennyikov Nyár című filmje egyike az Arany Pálmáért versengő alkotásoknak a május 9. és 19. között megrendezendő fesztiválon.

Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatták be a Vörösmarty Színházban. A 25 nyelvre lefordított regényből Amerikában mutattak be nagysikerű színpadi adaptációt, ennek az európai bemutatóját láthatta a közönség a Vörösmarty Színházban Szikora János rendezésében.

A bukovinai székelyek soha nem felejtették el azt a néhány évet, amelyet Bácskában töltöttek a negyvenes években, és máig őrzik az ott szerzett emlékeket – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár április 19-án Szabadkán, ahol megnyitotta a Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítást. A tárlaton látható képek a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak köszönhetően érkeztek Szabadkára.

Szándéknyilatkozatot írt alá múzeumi restaurációs munkálatok támogatásáról április 17-én a szentpétervári Állami Ermitázs és a magyar Richter Gedeon. Mihail Pjotrovszkij, a világhírű orosz múzeum vezérigazgatója kijelentette, hogy a három évre szóló megállapodás értelmében olyan műalkotások felújításáról gondoskodnak, amelyek különböző korok női szépségideálját képviselik.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

18_04_10_Hobo

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma