2018.04.04

„A művészjáradék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek” – mondta dr. Kucsera Tamás Gergely a Kultúra.hu-nak. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárát a művészjáradék folyósításáról és a jelentkezőkről kérdeztük.

MMAlogoC_titkarsag
Fotó: mma.hu


A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2018 januárja óta lehet igényelni a művészjáradékot. A rendszeres havi juttatással a kiemelkedő művészeti teljesítményeket, illetve életutakat ismerik el. A művészjáradékot a 65. életévüket betöltött, művészeti szakmai elismeréssel rendelkező, más rendszeres állami juttatásban nem részesülő művészek, művészetelméleti szakemberek igényelhetik. A folyósítás – melynek jelenlegi összege adómentesen havi 121 125 forint – március 1-jével kezdődött: az 1230 kérelemből 1172-t fogadtak el, márciusban 1122-en kapták meg a művészjáradékot. A jelentkezőkről és a folyósítás részleteiről dr. Kucsera Tamás Gergelyt, az MMA főtitkárát kérdeztük.

 

Megkezdődött március 1-jével a művész-életjáradék folyósítása. Hányan igényelték az életjáradékot és hányan kapták meg?

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságára március közepéig valamivel több mint 1200 kérelem érkezett művészjáradék igénylésére. Ezek közül nem egészen két tucatot kellett elutasítani formai okokból, leginkább az életkor (betöltött 65. életév) vagy a juttatást nem megalapozó díjak miatt. Fontos kitétel a kettős díjazás elkerülése, ezt is felsorolja a jogszabály, így az, aki több művészeti elismerésben vagy több alkalommal azonos elismerésben részesült, csak az egyik elismerése alapján részesülhet művészjáradékban.

 

Mely művészeti ágban dolgozók vannak túlsúlyban?

Leggyakoribbak eddig az Ybl Miklós-díjon, a Munkácsy Mihály-díjon, a Ferenczy Noémi-díjon, illetve a Balázs Béla-díjon alapuló kérelmek, amely az építőművészet, az iparművészet és a képzőművészet, valamint a filmművészet súlyát jelzi.

 

Mikor lesz lehetőség legközelebb a pályázásra?

A kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezéseképpen bevezetett rendszeres (havi) juttatás, a művészjáradék 2018. január 1-jétől igényelhető. Ez tehát nem pályázat, hanem járadék, élethosszig tartó juttatás, megállapítása pedig folyamatos. Nem automatikusan jár, de ha valaki megfelel a jogszabályi előírásoknak és beadja a kérelmet, akkor nincs mérlegelési lehetőség, a járadékot megítéljük. Ha valaki jogosulttá válik – például 65 év feletti és díjat kap vagy van már díja, de betölti a 65. életévét –, akkor a későbbiekben bármikor kérelmezheti. Ugyanígy, aki eddig nem tette, de egyébként jogosult, az is bármikor beadhatja a kérelmét.


_D0A9716_Copy
dr. Kucsera Tamás Gergely átveszi dr. Hoppál Péter kultúrért felelős államtitkártól
a Bánffy Miklós-díjat március 13-án a Pesti Vigadóban
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Milyen okokból szűnhet meg az életjáradék folyósítása?

A művészjáradék folyósítása akkor szűnhet meg, ha a jogosult időközben a művészjáradék megállapítását kizáró elismerést szerez, vagy ha lemond a járadék folyósításának lehetőségéről.

 

Hogyan segíti ez a havonta kiutalt, kicsivel több mint 120 ezer forintos összeg a sikeres pályázókat?

Azzal kezdeném, hogy a 2013-ban kezdődött belső egyeztetéseink és a kormányzattal folyt tárgyalások eredményeképpen a járadék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek. Éppen ezért nagyon jelentős lépés, hogy kezdeményezésünkre lehetőség nyílt a művészi járadék intézményének bevezetésére.

 

Az új járadékot azon 65 év feletti személyek igényelhetik, akik a következő szakmai elismerések egyikével rendelkeznek: Kossuth-díj, Magyarország Kiváló Művésze, Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, Magyarország Babérkoszorúja, Népművészet Mestere-díj, egyéb művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díj, Ybl Miklós-díj, Pro Architektúra díj, Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díja. A kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható elismerések között a következő díjak relevánsak a művészjáradék elbírásánál: Balassa Péter-díj, Balázs Béla-díj, Balogh Rudolf-díj, Bánffy Miklós-díj (ha a díjat művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységért adományozták), Blattner Géza-díj, Erkel Ferenc-díj, Ferenczy Noémi-díj, Gérecz Attila-díj, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Jászai Mari-díj, József Attila-díj, Liszt Ferenc-díj, Martin György-díj, Márai Sándor-díj, Munkácsy Mihály-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Németh Lajos-díj, Szabolcsi Bence-díj.


Azon művészek, akik több elismerésben is részesültek, szintén csak az egyik alapján igényelhetik az életjáradékot. A művészjáradékot nem igényelhetik a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címek birtokosai, a Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjai, és azok sem, akik művészeti életpálya elismerésében részesültek.

 

A járadékot egy, az MMA oldalán található formanyomtatvánnyal lehet kérvényezni, melyhez be kell mutatni a művészeti elismerésről szóló okirat hiteles másolatát vagy az elismerés tényéről szóló igazolást. Az eljárásért 3000 forint illetéket kell fizetni. A járadék élethosszig tartó juttatás, melyet a megállapításáról szóló határozat kiadását követő hónap 10. napjától folyósítanak. A művészjáradékról további információ a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található.Kultúra.hu/MTI

Szindbad

2018.07.16

Őszinteség, árnyalt lélek- és korrajz, új magyarságkép, a szovjet mintájú kádárista hatalom kemény kritikája – így jellemezhetjük a magyar filmtörténet azon korszakát, melyet magyar új hullámnak nevezünk. De kik alkottak ebben a korszakban? Milyen filmek készültek ekkor? Filmek térből és időből cikksorozatunk keretében most ezzel foglalkozunk!

adam_almai

2018.07.16

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24. és szeptember 1. között a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A színházi versenyprogram napi két előadását idén is a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában tekinthetik meg a színházkedvelők.

Topart_EFOTT

2018.07.16
Látogatócsúcs született az idei, 43. EFOTT-on: 115 117 ember fesztiválozott Velencén. Minden eddiginél erősebb felhozatalt, több mint száz fellépőt hozott az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, amelyet július 10. és 16. között rendeztek Velence–Sukorón.

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni. Bálint Gábor szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban, fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is. A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig, hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását. Olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja – mondta az alkotó.

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén, július 20. és 22. között. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz – emelte ki Szikora János rendező az M1 aktuális csatorna július 15-ei, délelőtti műsorában. A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

India színei, hangulata, művészete, kultúrája, valamint tudáskincse áll az idei Krisna-völgyi búcsú középpontjában, amelyet július 20. és 22. között rendeznek Somogyvámos határában. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, évente 30 ezer turistát fogadó Krisna-völgyben ezúttal két különleges eseménnyel, lakóház-látogatással és holival, azaz a színek ünnepével bővül Magyarország legnagyobb füstmentes, egészséges családbarát fesztiválja. A Krisna-völgyi búcsúról bővebb információk a https://bucsu.krisnavolgy.hu oldalon olvashatók.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma