2018.04.04

„A művészjáradék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek” – mondta dr. Kucsera Tamás Gergely a Kultúra.hu-nak. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárát a művészjáradék folyósításáról és a jelentkezőkről kérdeztük.

MMAlogoC_titkarsag
Fotó: mma.hu


A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2018 januárja óta lehet igényelni a művészjáradékot. A rendszeres havi juttatással a kiemelkedő művészeti teljesítményeket, illetve életutakat ismerik el. A művészjáradékot a 65. életévüket betöltött, művészeti szakmai elismeréssel rendelkező, más rendszeres állami juttatásban nem részesülő művészek, művészetelméleti szakemberek igényelhetik. A folyósítás – melynek jelenlegi összege adómentesen havi 121 125 forint – március 1-jével kezdődött: az 1230 kérelemből 1172-t fogadtak el, márciusban 1122-en kapták meg a művészjáradékot. A jelentkezőkről és a folyósítás részleteiről dr. Kucsera Tamás Gergelyt, az MMA főtitkárát kérdeztük.

 

Megkezdődött március 1-jével a művész-életjáradék folyósítása. Hányan igényelték az életjáradékot és hányan kapták meg?

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságára március közepéig valamivel több mint 1200 kérelem érkezett művészjáradék igénylésére. Ezek közül nem egészen két tucatot kellett elutasítani formai okokból, leginkább az életkor (betöltött 65. életév) vagy a juttatást nem megalapozó díjak miatt. Fontos kitétel a kettős díjazás elkerülése, ezt is felsorolja a jogszabály, így az, aki több művészeti elismerésben vagy több alkalommal azonos elismerésben részesült, csak az egyik elismerése alapján részesülhet művészjáradékban.

 

Mely művészeti ágban dolgozók vannak túlsúlyban?

Leggyakoribbak eddig az Ybl Miklós-díjon, a Munkácsy Mihály-díjon, a Ferenczy Noémi-díjon, illetve a Balázs Béla-díjon alapuló kérelmek, amely az építőművészet, az iparművészet és a képzőművészet, valamint a filmművészet súlyát jelzi.

 

Mikor lesz lehetőség legközelebb a pályázásra?

A kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezéseképpen bevezetett rendszeres (havi) juttatás, a művészjáradék 2018. január 1-jétől igényelhető. Ez tehát nem pályázat, hanem járadék, élethosszig tartó juttatás, megállapítása pedig folyamatos. Nem automatikusan jár, de ha valaki megfelel a jogszabályi előírásoknak és beadja a kérelmet, akkor nincs mérlegelési lehetőség, a járadékot megítéljük. Ha valaki jogosulttá válik – például 65 év feletti és díjat kap vagy van már díja, de betölti a 65. életévét –, akkor a későbbiekben bármikor kérelmezheti. Ugyanígy, aki eddig nem tette, de egyébként jogosult, az is bármikor beadhatja a kérelmét.


_D0A9716_Copy
dr. Kucsera Tamás Gergely átveszi dr. Hoppál Péter kultúrért felelős államtitkártól
a Bánffy Miklós-díjat március 13-án a Pesti Vigadóban
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Milyen okokból szűnhet meg az életjáradék folyósítása?

A művészjáradék folyósítása akkor szűnhet meg, ha a jogosult időközben a művészjáradék megállapítását kizáró elismerést szerez, vagy ha lemond a járadék folyósításának lehetőségéről.

 

Hogyan segíti ez a havonta kiutalt, kicsivel több mint 120 ezer forintos összeg a sikeres pályázókat?

Azzal kezdeném, hogy a 2013-ban kezdődött belső egyeztetéseink és a kormányzattal folyt tárgyalások eredményeképpen a járadék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek. Éppen ezért nagyon jelentős lépés, hogy kezdeményezésünkre lehetőség nyílt a művészi járadék intézményének bevezetésére.

 

Az új járadékot azon 65 év feletti személyek igényelhetik, akik a következő szakmai elismerések egyikével rendelkeznek: Kossuth-díj, Magyarország Kiváló Művésze, Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, Magyarország Babérkoszorúja, Népművészet Mestere-díj, egyéb művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díj, Ybl Miklós-díj, Pro Architektúra díj, Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díja. A kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható elismerések között a következő díjak relevánsak a művészjáradék elbírásánál: Balassa Péter-díj, Balázs Béla-díj, Balogh Rudolf-díj, Bánffy Miklós-díj (ha a díjat művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységért adományozták), Blattner Géza-díj, Erkel Ferenc-díj, Ferenczy Noémi-díj, Gérecz Attila-díj, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Jászai Mari-díj, József Attila-díj, Liszt Ferenc-díj, Martin György-díj, Márai Sándor-díj, Munkácsy Mihály-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Németh Lajos-díj, Szabolcsi Bence-díj.


Azon művészek, akik több elismerésben is részesültek, szintén csak az egyik alapján igényelhetik az életjáradékot. A művészjáradékot nem igényelhetik a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címek birtokosai, a Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjai, és azok sem, akik művészeti életpálya elismerésében részesültek.

 

A járadékot egy, az MMA oldalán található formanyomtatvánnyal lehet kérvényezni, melyhez be kell mutatni a művészeti elismerésről szóló okirat hiteles másolatát vagy az elismerés tényéről szóló igazolást. Az eljárásért 3000 forint illetéket kell fizetni. A járadék élethosszig tartó juttatás, melyet a megállapításáról szóló határozat kiadását követő hónap 10. napjától folyósítanak. A művészjáradékról további információ a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található.Kultúra.hu/MTI

absztal_asztrakt_Nagy

2018.09.22

Budapesti városnézéssel egybekötött kiállítás nyílik a 25. életévüket betöltő művészek alkotásaiból szeptember 24-én. A kiállító művészek között van Gerber Márton László grafikus is, aki a tárlatról szólva elmondta: „örülök, hogy a tárlat megvalósulásának köszönhetően lehetőség nyílik korosztályombéli pályatársak megismerésére”.

Mucsarnok2

2018.09.22

Gaál József Vezeklések kora című kiállítása és a Morph szobrászcsoport – Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás – közös tárlata látható szeptember 21-étől a Műcsarnokban. A három alkotó nem kapott külön szekciókat, munkáikat mindhárom teremben együtt mutatják be. Közös vonás ugyanis, hogy szobrászként is szorosan kapcsolódnak a festészethez.

SaturdayNight

2018.09.21

Volt egy irányzat a filmtörténetben, melynek nevét úgy fordítjuk: szabad mozi. Ezen irányzat képviselői filmjeikben a társadalom ellentmondásait ábrázolták, kritikusan, keményen. A szabad mozi, vagyis a free cinema alkotói nem finomkodtak: megmutatták a társadalom peremén élők sorsát, akárcsak a dühös fiatalokat. Filmek térből és időből cikksorozatunk legújabb részében a free cinemával foglalkozunk!

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítására csaknem 4 milliárd forintot fordít a kormány a következő években – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg szeptember 21-én. Mint írták: a kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy nyújtson költségvetési támogatást a beruházás megvalósításához Szolnok városának csaknem négymilliárd forint összegben. A felújításra 2019-ben egymilliárd, 2020-ban majdnem hárommilliárd forintot fordítanak.

A Csaba királyfi 2017-es debreceni ősbemutatója után 2019 augusztusában ismét a hajdú-bihari megyeszékhely főterén mutathatják be a Bocskay/Hajdúk című nemzeti rockoperát. A szerző, G. Nagy Ilián a győztes hadvezérnek, erdélyi fejedelemnek állít emléket a műben, amelynek szövegét és zenéjét is ő írta. Egyedül Debrecen és a hajdúvárosok őrzik ma is a győztes „Bocskay” emlékét – indokolta a helyválasztást a szerző. Hozzátette: azért írta a műben és annak a címében ipszilonnal Bocskai nevét, mert egyrészt régi akadémiai kötetekben így is fellelhető, másrészt ezzel is utalni akart a nemesi származású fejedelem és hadvezér nagyságára. Az opera egyik jelenetének helyszíne Debrecen, amikor az álmosdi csata után a hajdúk indulnak Kassára, és megállnak Debrecen főterén, a földre dobálják az ellenséges zászlókat, és a város Bocskay győzelmét ünnepli.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma