GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.04.04

„A művészjáradék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek” – mondta dr. Kucsera Tamás Gergely a Kultúra.hu-nak. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárát a művészjáradék folyósításáról és a jelentkezőkről kérdeztük.

MMAlogoC_titkarsag
Fotó: mma.hu


A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2018 januárja óta lehet igényelni a művészjáradékot. A rendszeres havi juttatással a kiemelkedő művészeti teljesítményeket, illetve életutakat ismerik el. A művészjáradékot a 65. életévüket betöltött, művészeti szakmai elismeréssel rendelkező, más rendszeres állami juttatásban nem részesülő művészek, művészetelméleti szakemberek igényelhetik. A folyósítás – melynek jelenlegi összege adómentesen havi 121 125 forint – március 1-jével kezdődött: az 1230 kérelemből 1172-t fogadtak el, márciusban 1122-en kapták meg a művészjáradékot. A jelentkezőkről és a folyósítás részleteiről dr. Kucsera Tamás Gergelyt, az MMA főtitkárát kérdeztük.

 

Megkezdődött március 1-jével a művész-életjáradék folyósítása. Hányan igényelték az életjáradékot és hányan kapták meg?

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságára március közepéig valamivel több mint 1200 kérelem érkezett művészjáradék igénylésére. Ezek közül nem egészen két tucatot kellett elutasítani formai okokból, leginkább az életkor (betöltött 65. életév) vagy a juttatást nem megalapozó díjak miatt. Fontos kitétel a kettős díjazás elkerülése, ezt is felsorolja a jogszabály, így az, aki több művészeti elismerésben vagy több alkalommal azonos elismerésben részesült, csak az egyik elismerése alapján részesülhet művészjáradékban.

 

Mely művészeti ágban dolgozók vannak túlsúlyban?

Leggyakoribbak eddig az Ybl Miklós-díjon, a Munkácsy Mihály-díjon, a Ferenczy Noémi-díjon, illetve a Balázs Béla-díjon alapuló kérelmek, amely az építőművészet, az iparművészet és a képzőművészet, valamint a filmművészet súlyát jelzi.

 

Mikor lesz lehetőség legközelebb a pályázásra?

A kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezéseképpen bevezetett rendszeres (havi) juttatás, a művészjáradék 2018. január 1-jétől igényelhető. Ez tehát nem pályázat, hanem járadék, élethosszig tartó juttatás, megállapítása pedig folyamatos. Nem automatikusan jár, de ha valaki megfelel a jogszabályi előírásoknak és beadja a kérelmet, akkor nincs mérlegelési lehetőség, a járadékot megítéljük. Ha valaki jogosulttá válik – például 65 év feletti és díjat kap vagy van már díja, de betölti a 65. életévét –, akkor a későbbiekben bármikor kérelmezheti. Ugyanígy, aki eddig nem tette, de egyébként jogosult, az is bármikor beadhatja a kérelmét.


_D0A9716_Copy
dr. Kucsera Tamás Gergely átveszi dr. Hoppál Péter kultúrért felelős államtitkártól
a Bánffy Miklós-díjat március 13-án a Pesti Vigadóban
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Milyen okokból szűnhet meg az életjáradék folyósítása?

A művészjáradék folyósítása akkor szűnhet meg, ha a jogosult időközben a művészjáradék megállapítását kizáró elismerést szerez, vagy ha lemond a járadék folyósításának lehetőségéről.

 

Hogyan segíti ez a havonta kiutalt, kicsivel több mint 120 ezer forintos összeg a sikeres pályázókat?

Azzal kezdeném, hogy a 2013-ban kezdődött belső egyeztetéseink és a kormányzattal folyt tárgyalások eredményeképpen a járadék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek. Éppen ezért nagyon jelentős lépés, hogy kezdeményezésünkre lehetőség nyílt a művészi járadék intézményének bevezetésére.

 

Az új járadékot azon 65 év feletti személyek igényelhetik, akik a következő szakmai elismerések egyikével rendelkeznek: Kossuth-díj, Magyarország Kiváló Művésze, Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, Magyarország Babérkoszorúja, Népművészet Mestere-díj, egyéb művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díj, Ybl Miklós-díj, Pro Architektúra díj, Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díja. A kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható elismerések között a következő díjak relevánsak a művészjáradék elbírásánál: Balassa Péter-díj, Balázs Béla-díj, Balogh Rudolf-díj, Bánffy Miklós-díj (ha a díjat művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységért adományozták), Blattner Géza-díj, Erkel Ferenc-díj, Ferenczy Noémi-díj, Gérecz Attila-díj, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Jászai Mari-díj, József Attila-díj, Liszt Ferenc-díj, Martin György-díj, Márai Sándor-díj, Munkácsy Mihály-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Németh Lajos-díj, Szabolcsi Bence-díj.


Azon művészek, akik több elismerésben is részesültek, szintén csak az egyik alapján igényelhetik az életjáradékot. A művészjáradékot nem igényelhetik a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címek birtokosai, a Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjai, és azok sem, akik művészeti életpálya elismerésében részesültek.

 

A járadékot egy, az MMA oldalán található formanyomtatvánnyal lehet kérvényezni, melyhez be kell mutatni a művészeti elismerésről szóló okirat hiteles másolatát vagy az elismerés tényéről szóló igazolást. Az eljárásért 3000 forint illetéket kell fizetni. A járadék élethosszig tartó juttatás, melyet a megállapításáról szóló határozat kiadását követő hónap 10. napjától folyósítanak. A művészjáradékról további információ a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található.Kultúra.hu/MTI

plakat003

VILTIN_Galeria_Ceci_nest_pas_une_photo_Gerber_Pal

2019.03.25

A művészet történetét végigkísérik a médiummal, illetve a műfaji határokkal való kísérletezések. Az elmúlt pár évtizedben a fotografikus kép jelenléte egyre dominánsabb lett, a kortárs művészeti alkotások között is egyre több a fotó, illetve a fotó alapú, vagy azt felhasználó műtárgy. A VILTIN Galéria Ceci n'est pas une photo kiállításán a fotográfia képzőművészeti alkalmazása áll a középpontban.

Sopotnik_Fahejas

2019.03.25

Nagyon izgalmas dolgok történnek a fiatal irodalom életében – mondja a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Sopotnik Zoltán író, költő, szerkesztő. Meseírásról, Nógrád megye valódi helyéről, Tatabánya kulturális életéről és a pályakezdő írókról is beszélgettünk vele.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma