2018.04.04

„A művészjáradék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek” – mondta dr. Kucsera Tamás Gergely a Kultúra.hu-nak. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárát a művészjáradék folyósításáról és a jelentkezőkről kérdeztük.

MMAlogoC_titkarsag
Fotó: mma.hu


A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2018 januárja óta lehet igényelni a művészjáradékot. A rendszeres havi juttatással a kiemelkedő művészeti teljesítményeket, illetve életutakat ismerik el. A művészjáradékot a 65. életévüket betöltött, művészeti szakmai elismeréssel rendelkező, más rendszeres állami juttatásban nem részesülő művészek, művészetelméleti szakemberek igényelhetik. A folyósítás – melynek jelenlegi összege adómentesen havi 121 125 forint – március 1-jével kezdődött: az 1230 kérelemből 1172-t fogadtak el, márciusban 1122-en kapták meg a művészjáradékot. A jelentkezőkről és a folyósítás részleteiről dr. Kucsera Tamás Gergelyt, az MMA főtitkárát kérdeztük.

 

Megkezdődött március 1-jével a művész-életjáradék folyósítása. Hányan igényelték az életjáradékot és hányan kapták meg?

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságára március közepéig valamivel több mint 1200 kérelem érkezett művészjáradék igénylésére. Ezek közül nem egészen két tucatot kellett elutasítani formai okokból, leginkább az életkor (betöltött 65. életév) vagy a juttatást nem megalapozó díjak miatt. Fontos kitétel a kettős díjazás elkerülése, ezt is felsorolja a jogszabály, így az, aki több művészeti elismerésben vagy több alkalommal azonos elismerésben részesült, csak az egyik elismerése alapján részesülhet művészjáradékban.

 

Mely művészeti ágban dolgozók vannak túlsúlyban?

Leggyakoribbak eddig az Ybl Miklós-díjon, a Munkácsy Mihály-díjon, a Ferenczy Noémi-díjon, illetve a Balázs Béla-díjon alapuló kérelmek, amely az építőművészet, az iparművészet és a képzőművészet, valamint a filmművészet súlyát jelzi.

 

Mikor lesz lehetőség legközelebb a pályázásra?

A kiemelkedő művészeti teljesítmények és művészi életút iránti tisztelet kifejezéseképpen bevezetett rendszeres (havi) juttatás, a művészjáradék 2018. január 1-jétől igényelhető. Ez tehát nem pályázat, hanem járadék, élethosszig tartó juttatás, megállapítása pedig folyamatos. Nem automatikusan jár, de ha valaki megfelel a jogszabályi előírásoknak és beadja a kérelmet, akkor nincs mérlegelési lehetőség, a járadékot megítéljük. Ha valaki jogosulttá válik – például 65 év feletti és díjat kap vagy van már díja, de betölti a 65. életévét –, akkor a későbbiekben bármikor kérelmezheti. Ugyanígy, aki eddig nem tette, de egyébként jogosult, az is bármikor beadhatja a kérelmét.


_D0A9716_Copy
dr. Kucsera Tamás Gergely átveszi dr. Hoppál Péter kultúrért felelős államtitkártól
a Bánffy Miklós-díjat március 13-án a Pesti Vigadóban
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Milyen okokból szűnhet meg az életjáradék folyósítása?

A művészjáradék folyósítása akkor szűnhet meg, ha a jogosult időközben a művészjáradék megállapítását kizáró elismerést szerez, vagy ha lemond a járadék folyósításának lehetőségéről.

 

Hogyan segíti ez a havonta kiutalt, kicsivel több mint 120 ezer forintos összeg a sikeres pályázókat?

Azzal kezdeném, hogy a 2013-ban kezdődött belső egyeztetéseink és a kormányzattal folyt tárgyalások eredményeképpen a járadék bevezetésével végre illő anyagi elismerés juthat a művészek egy igen széles körének, méltányos megélhetést biztosít az elismert életutat bejárt művészeknek. Éppen ezért nagyon jelentős lépés, hogy kezdeményezésünkre lehetőség nyílt a művészi járadék intézményének bevezetésére.

 

Az új járadékot azon 65 év feletti személyek igényelhetik, akik a következő szakmai elismerések egyikével rendelkeznek: Kossuth-díj, Magyarország Kiváló Művésze, Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, Magyarország Babérkoszorúja, Népművészet Mestere-díj, egyéb művészet- és közművelődés-igazgatási, művészetelméleti és közművelődéselméleti díj, Ybl Miklós-díj, Pro Architektúra díj, Magyar Művészeti Akadémia Életműdíja, Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díja, és a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérme díja. A kultúráért felelős miniszter feladatkörében adományozható elismerések között a következő díjak relevánsak a művészjáradék elbírásánál: Balassa Péter-díj, Balázs Béla-díj, Balogh Rudolf-díj, Bánffy Miklós-díj (ha a díjat művészet-igazgatási területen végzett vagy művészetelméleti tevékenységért adományozták), Blattner Géza-díj, Erkel Ferenc-díj, Ferenczy Noémi-díj, Gérecz Attila-díj, Harangozó Gyula-díj, Hortobágyi Károly-díj, Jászai Mari-díj, József Attila-díj, Liszt Ferenc-díj, Martin György-díj, Márai Sándor-díj, Munkácsy Mihály-díj, Nádasdy Kálmán-díj, Németh Lajos-díj, Szabolcsi Bence-díj.


Azon művészek, akik több elismerésben is részesültek, szintén csak az egyik alapján igényelhetik az életjáradékot. A művészjáradékot nem igényelhetik a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, valamint a Magyar Mozgókép Mestere címek birtokosai, a Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjai, és azok sem, akik művészeti életpálya elismerésében részesültek.

 

A járadékot egy, az MMA oldalán található formanyomtatvánnyal lehet kérvényezni, melyhez be kell mutatni a művészeti elismerésről szóló okirat hiteles másolatát vagy az elismerés tényéről szóló igazolást. Az eljárásért 3000 forint illetéket kell fizetni. A járadék élethosszig tartó juttatás, melyet a megállapításáról szóló határozat kiadását követő hónap 10. napjától folyósítanak. A művészjáradékról további információ a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található.Kultúra.hu/MTI

Man_Ray

2018.12.09

Nagyszabású kiállítás nyílt a debreceni Modemben Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky) képeiből. A tárlat áttekintést nyújt a 20. század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig.


Racz_Jozsef_eoriszabo-2488

2018.12.09

Volt már lánglelkű költő, kissé ütődött postás és klasszikus félbolond, mesehős és legendás teátrista, nemes úr és népi hős, valamint Sztálin, Lenin, Gagarin, és még sokan mások. Halott is volt a színpadon, de gyilkos még nem. A Földes László Hobo Hé, Magyar Joe! című lemezének dalaira épülő színpadi játékban ő játssza Joe szerepét. INTERJÚ.

Az_elso_karacsony

2018.12.09

Kevés hasznosabb ajándék létezik egy kisgyermek számára egy jól megválasztott könyvnél, hiszen ilyenkor nem csupán tárgyat ajándékozunk, hanem a mesélésen keresztül meghitt perceket, közös időtöltést is. A fogyasztói társadalomban és az információs túrtelheltségben a a mese segít a kicsiknek a lassulásban, a belefé figyelésben, abban, hogy megtalálják a helyüket a világban. 5+1 kötetet ajánlunk a 3 év alatti korosztálynak.

A Magyar Nemzeti Múzeumban december 10-én 11.00 órakor tartandó születésnapi ünnepségen bemutatják Patay Pál, Kormos Gyula és Poór Péter Komárom-Esztergom megye harangjai című kötetét. Az ünnepeltet Varga Benedek főigazgató köszönti, a kötetet Aczél Eszter méltatja.

Verdi világhírű operájának jubileumát ünnepelhetjük a Dóm téren, ugyanis 1939-ben mutatták be először a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az új bemutatót a Liszt-díjas karmester Kesselyák Gergely rendezésében, Pál Tamás vezényletével láthatja majd a fesztivál közönsége. Az előadás látványvilágáról többszörös díjnyertes díszlet- és jelmeztervezők gondoskodnak. A színpadképhez és a különleges hangzáshoz egy 130 fős kórus is hozzájárul majd.

Az ásatások 2016 nyarán kezdődtek a délkelet-szlovéniai Bela Krajina régióban, és idén áprilisig 15 sírboltot tártak fel. A most talált lelet kelta, Nagy Sándor pénzérméjének utánzata, amely Niké és Athéné istennőt ábrázolja. Az aranyérme ritka felfedezésnek számít Szlovéniában. A feltárt sírokból kerámiaedények és vasfegyverek is előkerültek.

Mézeskalácsból ehető, fenntartható jövőbéli várost alkottak építészek a londoni Viktória és Albert Múzeumban, hogy népszerűsítsék a városépítészetet. A több mint 60 mézeskalács-épületből álló városka rendelkezik édesgyökérből készült drótkötélpályával, cukorból készült kerékpárutakkal és járdákkal, még modern hajléktalanszállóval is. A mézeskalács város január 6-ig látható a Viktória és Albert Múzeumban.

2019. február 1-jétől Dinyés Soma vezeti a Magyar Rádió Gyermekkórusát. A szakember két évtizede tanít a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban, alapítója az Ars Longa Ének- és Zenekarnak, számos sikeres lemezfelvétel karnagya és hangszeres közreműködője, többször vezényelte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit is. A december 14-i karácsonyi hangversenyen ő vezényli a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit. A Müpába meghirdetett koncerten a többi közt elhangzik Bach Karácsonyi oratóriuma is.

„Gyerekkorom nagy része Budapesten telt, imádom a várost, sok emlék köt ide” – nyilítkozta a lengyel apa és magyar anya gyermekeként Varsóban született, világhírű zongoraművész, aki december 11-én a Müpában lép fel. Piotr Anderszewski Bach-műveket és Beethoven Diabelli-variációk című alkotását jássza.

piotr_anderszewski__600x440

Ma este mutatja be a József Attila Színház a Vesztegzár a Grand Hotelbent, a Rejtő Jenő egyik legismertebb és legmulatságosabb regényén alapuló vígjátékot Szente Vajk rendezésében. A főbb szerepeket Előd Álmos, Szerednyey Béla, Vándor Éva, Kovalik Ágnes, Szorcsik Viki és Zöld Csaba játssza. A dalszövegeket Varró Dániel írta.

Ingmar Bergman születésének 100 évfordulóján világszerte sok programot szerveztek, ám egyik sem helyezte középpontba az életmű komolyzenei vonatkozásait. Az Álarcok, Töréspontok, Teljesség című, háromrészes klasszikus zenei koncertsorozat a rendező filmjeinek zenei betéteit helyezi új perspektívába. Az első koncert 2018. december 9-én lesz a Három Holló kávéházban.

Halálának 25. évfordulóján koncerttel tiszteleg Magyarország rendszerváltozás utáni első szabadon választott miniszterelnökének emlékezete előtt a Magyar Állami Operaház december 10-én az Erkel Színházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma